Mit jelképeznek a különböző virágok?

Egyáltalán nem újdonság, hogy az emberek virágokat ajándékoznak egymásnak. Persze mostanában legtöbbször valamilyen alkalomhoz kötjük, ha virágot vásárolunk egy szerettünknek vagy valamelyik hozzátartozónknak. Születésnap, névnap, esküvő, ballagás, Valentin nap, temetés vagy bármilyen évforduló lehet apropója a virágoknak. Ráadásul pedig mindegyik hordozhat valamilyen többlet jelentéstartalmat is, amelyek napjainkra kicsit elhalványodtak. Úgy gondoljuk azonban, hogy ezeket érdemes újra felidéznünk.

 

Hogy lett a virágoknak jelentése?

Már a régi időkben is – ráadásul teljesen különböző kultúrákban egyaránt – a virágokhoz különböző jelentéseket társítottak. Ezeket többnyire a növény természetes tulajdonságai alapján határozták meg.

Az a speciális „nyelv”, amelyben a virágokkal fejeztek ki érzéseket és mondanivalót, a segítségükkel kezdtek különböző elvont jelentéseket közölni, csak Viktória királynő korában, a XVIII. században alakult ki. Azért akkor, mert ennek a korszaknak nagyon szigorú etikai-, és viselkedés kódexe volt. Ez mindenki számára meghatározta, hogy mit mondhat és kinek, így véve elejét annak, hogy bárki bármilyen tiszteletlen vagy illetlen dolgot mondjon egy másik embernek.

Ebben az időben kezdtek el a virágokhoz különböző konkrét jelentéseket társítani, hogy a segítségükkel kifejezhessék azt is, amit szavakkal nem tudtak vagy nem lehetett. A hölgyeknek általában volt egy kis könyve is a virágok jelentésével, hogy könnyebben megfejthessék az ajándékba kapott virágok mondanivalóját.

 

A virágok jelentése

A mai modern kultúra ugyan már sokkal szókimondóbb és nyitottabb, mint a száz évvel ezelőtti volt, a virágok ajándékozásának hagyománya mégis fennmaradt, jó eszközeként a romantikus gondolatok és érzelmek kifejezésének. A jelentéstartalom megfejtéséhez minden tulajdonságnak jelentősége van, így annak is, hogy a kapott virág milyen színű, illetve, hogy hány szálat kötöttek egy csokorba.

A variációk száma szint végtelen, ezért ebben a bejegyzésben csak a legjelentősebb virágokat vesszük sorra és a legfontosabb színeket.

 

A rózsa

Az egyik legfontosabb virágszimbólum a világon. Ez a tövisek óvta gyönyörű és vonzóan illatos virág a szépséget, a szerelmet, a titoktartást, az életet, a vért, a halált és az újjászületést egyaránt jelképezheti.

  • Fehér rózsa

Az ártatlanság és a tisztaság, a nyugalom, az erény, az alázatosság, a lélek mélyéről fakadó tiszta szerelem és a kölcsönös tisztelet jelképe. A középkorban a szüzességet is szimbolizálta.

  • Vörös rózsa

A szenvedélyes szerelmet, a szépséget, a tiszteletet, a bátorságot és a jólétet szimbolizálja. Ha fehér rózsával vegyesen ajándékozzák, akkor az egységet jelképezi

  • Sárga rózsa

A kihűlő szerelmet és féltékenységet jelent vagy egy olyan kapcsolatot, amely inkább barátság, mint szerelem.

 

A szegfű

  • Fehér szegfű

Az ártatlanság, a hűség, a tiszta szerelem és a szerencse jelképe. Ezek a virágok az anyaság erejét és tisztaságát is jelentik, ezért sokszor ajándékozzák anyák napján az édesanyáknak vagy a nagymamáknak.

  • Vörös szegfű

A csodálat, a barátság, a büszkeség és az elragadtatás virága. Azt jelenti, hogy aki ajándékozza, csak az ajándékozottra vágyik, senki másra.

Fehér liliom

A tisztaság, a szerénység és a szüzesség jelképe, ajándékozva azt fejezi ki, hogy az ajándékozó mennyeinek érzi az ajándékozott illetővel töltött időt. A római mitológiában a fehér liliom kapcsolatban áll Junoval, az istenek királynőjével.

Sárga nárcisz

A megfontolás, az újjászületés és az új kezdet, a leplezetlen és bevallott szerelem az örök élet jelképe. Azt jelenti, hogy az egyetlen vagy a számomra. A házasság tizedik évfordulóján ajándékozzák.

Százszorszép

Az ártatlanság, a hű szerelem, a tisztaság és a tiszta szerelem virága, azé a szerelemé, ami mindenkit meghódít. A házasság ötödik évfordulójának virága.

Tulipán

Ez a virág egy tökéletes szeretőnek „jár”. Ha piros, az felér egy szerelmi vallomással, ha sárga, akkor van remény, általánosságban pedig a hírnévvel van összefüggésben. Egy színházi premierre például tökéletes választás egy csokor tulipán.

Gyöngyvirág

A boldogság, a tisztaság, a kedvesség és az alázatosság virága. Azt jelenti, hogy teljessé tetted életem, szerencse ért a szerelemben. A népi hagyomány szerint a gyöngyvirág Éva könnyeiből származik, amelyeket akkor hullatott, amikor száműzték az Édenkertből. A hiedelem szerint megvédi a kertet a gonosz szellemektől, ezért mindenképp ajánlott ültetni. A májusi hónap virága.

Ibolya

A szerénység, a hűség, az ártatlanság, a szépség és a szerénység virága. Ha ibolyát kap valaki, biztosan tudhatja, hogy kitölti az ajándékozó gondolatait. A megnyugvást és a jó alvást elősegítő virág. Ha kék színű, akkor egyértelműen jelképezi a hűséget.

Krizantém

Az öröm, az optimizmus, a pihenés, az igazság, a hosszú élet, a boldogság nemes virága. Konfuciusz javaslatára meditációs növényként is használták. A novemberi hónap virága.

Orchidea

A ritka szépség és szerelem, a kifinomultság, az érett báj, a szépség és a hosszú élet virága. A szép hölgyek és a gyermekek kínai jelképe. A házasság huszonnyolcadik évfordulóján ajándékozzák.

 

A virágszálak száma

  • Egy

Ha egy szál rózsát ajándékozunk, akkor mindenképpen hosszú és egyenes szárú legyen.

  • Páratlan

10 darab alatt mindenképp páratlan számú virágot illik ajándékozni, hiszen a megajándékozott hölgy is egy virágszál és vele kiegészülve lesz páros a páratlan csokor.

 

Virágok férfiak számára

A férfiaknak soha ne ajándékozzunk kihívó, túlságosan nőies színű virágokat. Válasszunk inkább zöld, fehér, kék, sárga, esetleg bordó színű virágokat, kerüljük a vöröset, a lilát és a rózsaszínt. Férfiaknak ideális választás lehet a napraforgó, a margaréta, egy különleges színű kék vagy fekete rózsa, a kála vagy akár egy olyan zöld szobanövény, mint a bambusz vagy a bonsai fa.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy a virágok bármilyen jelentést is hordoznak magukban, csodálatosan megszínesítik az életünket és egyszerűen jó rájuk nézni, legyen az akár egy gyönyörű virágbolt kirakata, vagy egy virágcsendélet, esetleg tájkép sok virággal.

Ha eljössz hozzánk egy virágos élményfestésre a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba, biztos lehetsz benne, hogy gyönyörű vízililiomokat, pipacsokat, levendulabokrokat vagy rózsákat fogsz tudni festeni a vászonra és végül pedig olyan végeredményt kapsz, hogy mindenki a csodájára fog járni a művednek.

Keresd az aktuális lehetőségeket az Események oldalon!

Blog

Legtöbbször lefestett emberek – Aphrodité

A cím nem egészen helytálló, hiszen a sokakat megihlető személyeket bemutató sorozatunkban  a mai cikk egy ókori istennőről, Aphroditéről szól. Számtalan művészeti alkotás témáját adja a szépség és a szerelem istennője, egészen az ókortól napjainkig.   A szerelem érzése semmihez nem fogható Az, hogy sokan éreztek késztetést Aphrodité ábrázolására, nem csoda, hiszen a szerelem az egyik legintenzívebb emberi érzelem, amely ha viszonzásra talál, egészen olyan eufóriát okoz, mint a drog. Ez nem csak egy jó hasonlat, hanem kutatásokkal bizonyított tény. Amikor valaki szívét nagyon összetörik, ugyanolyan testi és lelki tüneteket produkálhat, mint egy kábítószeres az elvonón. A New York-i Állami Egyetem MRI-vel vizsgálta a szerelmi bánatban szenvedők agyműködését, mely bizonyította ezt az elméletet. Amikor szerelmesek vagyunk, egy PEA nevű vegyület okozza ezt a semmihez nem hasonlítható érzést, s ez a vegyület rendkívül nagy hasonlóságot mutat az amfetaminnal. Aki szerelmi mámorban van, az nem éhes, nem álmos, pulzusa megnövekszik, izzad a tenyere, átalakul az értékrendje és folyamatosan a fellegekben jár.   Aphrodité egy merényletnek köszönheti létezését A legismertebb szerelemistennő, Aphrodité volt, akit a Római Birodalom nagy vallási szintézise után Vénuszként is szoktak nevezni. Születésének nem akármilyen előzménye az volt, hogy Gaianak, a Földanyának elege lett abból, hogy Uranosz, az ég istene

Olvass tovább »

Kevésbé ismert festők – Fülöp herceg

Híres festőkről szóló cikksorozatunkban csupa olyan művész munkásságát mutattuk be olvasóinknak, akiket nagy valószínűséggel már ismertek valamennyire a festészet és a képzőművészet iránt érdeklődő és nyitott szemmel járó műkedvelők. Ebben a sorozatban felbukkant többek között Pablo Picasso, Salvador Dalí, Edvard Munch, Gustav Klimt, Vincent van Gogh, Claude Monet és René Magritte, hogy csak néhányat említsünk a híres kiválóságok közül. A magyar művészek közül külön bejegyzést szenteltünk Munkácsy Mihálynak, Szinyei-Merse Pálnak és Csontváry Kosztka Tivadarnak, illetve Rippl-Rónai Józsefnek. Szeretnénk a jövőben olyan festők képei és életműve iránt is felkelteni az érdeklődést, akik valamiért nem kerültek annyira előtérbe eddig, sőt akár teljesen ismeretlenek olvasóink számára. Első ilyen művészünk Gustave Caillebotte francia festő volt, aki Párizsban született és a 19. század második felében élt és alkotott. Jelen bejegyzésünk főszereplője egy olyan személy, aki, mint közszereplő nagy valószínűséggel az egész világon ismert, de a festői munkássága sokak számára teljesen ismeretlen lehetett. Ő Fülöp herceg, II. Erzsébet brit uralkodó nemrég elhunyt férje.   Fülöp herceg, a festő Fülöp edinburghi herceg (1921–2021) II. Erzsébet királynő (1926) férjeként számos hivatalos és protokoll eseményen vett részt hosszú élete során. Különböző rendezvényeken, külföldi utakon képviselte a királyi családot, sokat sportolt, mindenféle funkciói és titulusai voltak, de azt kevesen tudták

Olvass tovább »

Élményfestés – Állatos képek

Októberben tartjuk az Állatok Világnapját, melyet egy 1931-ben, Firenzében megrendezett környezetvédelmi konferencia hívott életre. Október 4. Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Azért esett erre a dátumra a választás, mert Szent Ferencre az állatok védőszentjeként tekintünk. Ez a rendezvény felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az állatok és az emberek közötti barátság, hiszen szereteten és az állatok iránti tiszteleten alapuló együttélés gazdagabbá teszi mindannyiunk életét.   Szent Ferenc, a középkori állatbarát Az állatok ilyen mértékű tisztelete és szeretete egyáltalán nem volt megszokott a középkorban. Ferenc nagyon sok ember életére hatással volt élete során, sőt halálán túl is, hiszen az a legnépszerűbb középkori szent a mai napig. Ő hívta fel a figyelmet az állatok alapvető jogaira. Assisi Szent Ferencet az állatok védelmezőjeként tartják számon, hiszen ő  már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Úgy tartják róla, hogy nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. Ugyanolyan értékes teremtményeknek tartotta az állatokat, mint az embereket és az állatoknak is tartott prédikációkat. Van egy legenda, mely szerint Szent Ferenc Cannarióban prédikálni kezdett az egybegyűlteknek, de előbb megparancsolta a fecskéknek, hogy maradjanak csendben, amíg beszéde végére ér. Azok

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü