Pitypangos élményfestés

Gyermekkorunk kedvenc virágja a pitypang, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag, a terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg nem gondoltunk arra, hogy milyen érdekes és értékes virág a pitypang.

Elnevezése sokféle lehet, a gyermekláncfű, a pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka is ismert és használt név. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része a növénynek, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.

 

A pitypang növény felhasználási lehetőségei

Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkolaként ismert salátaféle nem más, mint a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú rukkola levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak. A pitypang, vagyis a gyermekláncfű pedig a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert.

A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk.

A pitypang növény hatóanyagai

A levelekben megtalálható a vitaminok és az ásványi anyagok igen széles palettája. A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint és béta-karotint is tartalmaz a növény. Ezek mellett igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős. Ebből az anyagból ráadásul a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

Amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, hogy a szeszkviterpén nevű összetevő az arra érzékenyekből allergiás bőrreakciót vált ki, ezért a használata körültekintést igényel.

 

A pitypang festményeken

Dekoratív témája a képzőművészeteknek a gyermekláncfű, főleg abban a fázisában, amikor már a magok és a hozzájuk kapcsolódó ernyőcskék alkotnak egy majdnem szabályos gömb alakú virágfejet.

Ha szeretnéd Te is megfesteni a kedvenc pitypangjaidat, gyere el hozzánk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba és alkoss velünk! Az aktuális lehetőségeket a Helyszíni élményfestések menüpontban találod, ahol sokféle kép közül választhatod ki a Neked legjobban tetszőt.

Blog

KreatívLiget festmények – Spongyabob Kockanadrág

Kinek jut eszébe egy tengeri szivacs és barátai életéről sorozatot csinálni, még ha az eleinte csak animációs változatban is létezett? Stephen Hillenburg ilyen ember, és milyen jól tette, hogy ilyen „őrültségre” vállalkozott, hiszen így éveken és évadokon keresztül okozott vidám pillanatokat nem kevés gyereknek és felnőttnek egyaránt.   A Spongyabob sorozat története A SpongyaBob Kockanadrág (angolul SpongeBob SquarePants) egy 1999-től műsorra tűzött, kétszeres Emmy-díjas amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely a Nickelodeon tévécsatorna egyik legnépszerűbb műsora. A sorozat megalkotója Stephen Hillenburg volt, aki korábban tengerbiológusként dolgozott, majd sajnos nagyon fiatalon, 2018. november 26-án az ALS betegségben vesztette életét. Ebben a betegségben az a végzetes a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak. A Spongyabob tévéfilmsorozat a United Plankton Pictures és a Nickelodeon Animation Studios gyártásában készült, és a Viacom International Media Networks forgalmazásában jelent meg. A sorozat története a Csendes-óceán egyik lagúnájában, Bikinifenéken játszódik. Műfaját tekintve szituációs komédia és kalandfilm sorozat. Első részét Amerikában 1999. május 1-jén vetítették, majd ugyanezen évben július 17-től kezdték el a sorozat sugárzását. Magyarországon 2010. április 5-től kezdték bemutatni a részeket.   A Spongyabob sorozat szereplői és cselekménye Spongyabob egy tengeri szivacs, aki egy ananászban lakik a tenger

Olvass tovább »

Élményfestés – A kis herceg

Az egyik legismertebb mesekönyv a világon, amelynek nem népmesei motívumok az alapjai és ismerjük az íróját, ’A kis herceg’ című regény. 1943-ban jelent meg először, Antoine de Saint-Exupéry francia író könyveként, azóta pedig 345 különböző nyelvre fordították le és a 80 millió eladott példánnyal bekerült a világ 50 legolvasottabb könyve közé. Ez a könyv egy nagyon fontos mű, az emberi társadalom elé tart görbe tükröt, ugyanakkor több dologra is figyelmezteti az olvasót, úgy, mint az ősi bölcsek tanításának örökké tartó igazságára, amelyet sokszor azóta is semmibe vesz az emberiség.   A kis herceg története A könyv az ajánlás szerint gyermekeknek íródott, a felnőttek számára is jelentős üzenetet hordoz, ráadásul a számukra már sokkal inkább befogadható és értelmezhető is ez az üzenet. A történet szerint a könyv írója balesetet szenved, lezuhan a repülőgépével és ájultan álmodik, amiről tájékoztatja az olvasót. Ebben persze végig nem lehetünk teljesen biztosak, hogy álom vagy valóság mindaz, ami történik. Az író a baleset bekövetkezése után találkozik a kis herceggel a sivatagban, egy apró, törékeny, aranyhajú kisfiúval, aki rendkívüli módon érdeklődő és kíváncsi természet. Addig kérdez, amíg nem kap a kérdéseire megnyugtató választ. A kis herceg szemén keresztül feltárul előttünk a világ egy másik látásmódja, amelyet a

Olvass tovább »

Élményfestés – Világítótorony

Amióta az emberek a vizekre merészkedtek és elkezdtek hajókkal közlekedni, felmerült az igény azokra az irányjelzőkre, amelyek segítettek visszatalálni a kikötőkbe, illetve elkerülni a kiálló szirteket és zátonyokat. A világításról kezdetben tűzzel, a modern korban elektromos lámpákkal gondoskodtak. Világítótornyok már az ókorban is épültek, amelyek közül a legismertebb pharoszi (vagy más néven alexandriai) világítótorony. Magasságát nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy 100 méternél magasabb volt. Még az is elképzelhető, hogy a 130 métert is elérte, ezzel a gízai nagy piramis és a Hafré-piramis után a világ harmadik legmagasabb épülete volt akkoriban. Az ókori világ hetedik csodájaként is szokás emlegetni. A torony fontosságát az ókorban jelzi az is, hogy a képe szerepelt a római pénzérméken, ahogyan napjainkban is szokás a forgalomban levő bankjegyeket, érméket híres épületekkel vagy jelentős személyek arcképével díszíteni.   A világítótornyok romantikája és rémtörténetei A világítótornyok alapvető feladata a navigáció segítése, amivel néha életeket is mentenek. Vannak azonban köztük olyanok, amelyek ennél is többet nyújtanak, és a turisták kedvelt célpontjai. Romantikus helyszínek, ahol évről évre érdeklődő emberek ezrei fordulnak meg és készítenek csodálatos fotókat a naplementében. Nagyon sok olyan világítótorony van, amelyhez valamilyen történet is kapcsolódik, ezáltal még vonzóbbá téve a helyet. Előfordulnak kedves és romantikus történetek, de

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü