Élményfestés – Görög pillanatok Nikos Kriderassal

Nyári élményfestés

Nagyon sokunknak fűződnek a legkedvesebb nyári emlékei Görögországhoz és a görög vendégszeretethez. Ezekhez az élményekhez szorosan kapcsolódnak azok a helyszínek, amelyek a jellegzetes fehér falú házaikkal, az azúrkék tengerrel és a csodálatosan burjánzó növényekkel a görög életérzést szimbolizálják.

Ezeket az életképeket a nyári utazás elmúltával is szívesen viszontlátjuk akár a lakásunkban vagy a nyaralónkban, ahol akár az egész berendezést hangolhatjuk a fehér és a kék színek köré, nem feledve az élettel teli növényeket vagy gyümölcsöket, meg persze a tengert.

 

Görög kortárs tájképfestészet

A görög életérzést és hangulatot igazán remekül visszaadják Nikos Krideras festményei. Ezeken a kortárs műveken nincsen semmi különös, de a szemnek kellemes színek használatával és a laza, könnyed ecsetvonásokkal a művész igazán szerethető képi világot alkotott. Ábrázolásaiban a görög hétköznapok elevenednek meg utcaképek, jellegzetes épületek és tájak segítségével.

Nem csoda, hogy ilyen átéléssel volt képes vászonra álmodni a görög hangulatokat a művész, hiszen beleszületett ebbe a miliőbe. Nikos Krideras a különleges nevű és karakterű Mitilíni városkában született 1933-ban. Mitilíni a görögországi Leszbosz sziget fővárosa és  fő kikötője is egyben, de a Magyarországról érkező turisták körében talán kevésbé ismert.

2021-ben a művész elhunyt, de mintegy fél évszázadot felölelő tájképfestészetében szerencsére bármikor gyönyörködhetünk, hiszen sok gyűjteményben előfordulnak a képei.

 

Ha szeretnél az otthonodban is viszontlátni egy hangulatos görög tájképet, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy festesz magadnak egyet a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban.

Az aktuális kínálatot a Helyszíni élményfestések menüpontban találod. Szeretettel és csodás képekkel várunk!

Blog

Festők fordulatos élete – Leonardo da Vinci

A világ egyik leghíresebb több száz évvel ezelőtt élt művésze Leonardo da Vinci, aki nem csak festő volt, hanem annál sokkal több. Sokoldalúságát rengeteg rajz, vázlat, terv, írás és tanulmány bizonyítja. Ezekből szerencsére elég gazdag gyűjtemény maradt az utókorra, amit mindenekelőtt Francesco Melzinek, hűséges tanítványának és munkatársának köszönhetünk. Melzi a művész halála után a ráhagyott könyveket, kéziratokat, rajzokat és szerszámokat Milánóba vitte. Azóta is itt őrzik egy hegyikristály ládikában munkásságának leggazdagabb gyűjteményét, a Codex Atlanticust, melyet Pompeo Leoni állított össze. Leonardo 1452. április 15-én a Vinci város melletti Anchianóban született. Édesapja a városka jegyzője volt. Édesanyjáról, Caterináról úgy tudni, hogy fiatal parasztlány volt, aki az egyik helyi előkelő családnál szolgált. Mások azonban azt valószínűsítik, hogy valójában rabszolgalány volt, akit a janicsárok az akkor még el nem foglalt területekről (pl. Magyarországról) raboltak el, és értékesítettek.   Leonardo Milánóban 1482-ben elnyerte Ludovico Sforza herceg udvari tudósának és művészének állását Milánóban. A herceg megbízta apja, Francesco Sforza herceg lovasszobrának megformálásával is, de csak a mű hatalmas agyagmodellje készült el (1493-ban), amelyet aztán a Milánót megszálló francia katonák 1499-ben elpusztítottak. A szobor makettje a Szépművészeti Múzeumban látható. Leonardót éveken át elhalmozták megrendelésekkel: ezek közül a legjelentősebb a Santa Maria delle Grazie-kolostor refektóriumában megfestett freskója,

Olvass tovább »

Élményfestés – Vízesés

A víz egy nagyon különleges anyag festészeti szempontból is. Egyrészt áttetsző és átengedi magán a fénysugarak egy részét, másrészt viszont különleges módon visszatükrözi mindazt, ami a környezetében van. Egy vízesés megfestése pedig végképp nem könnyű feladat, hiszen a gyorsan és hirtelen lezubogó víz legkevésbé sem átlátszó vagy áttetsző. Inkább habos, tajtékos és színe fehéres vagy barnás is lehet, attól függően, hogy milyen anyagokat sodor és hordoz magával.   A víz felülete A felülete lehet olyan sima, mint a tükör, de fodrozódhat is. Ez a jelenség olyankor látható, ha épp hozzáér valami, vagy ha beledobunk egy kavicsot, esetleg végigsiklik rajta egy csónak. A szél vagy szellő hullámokat kelt a vízen, amelyek lehetnek alig érzékelhetők, enyhén fodrosak, kicsit habos széllel, a viharos erejű légmozgás pedig már óriási hullámokat korbácsol. Ezek a természeti hatások úgy megváltoztatják a víz nyugodt felületét, hogy nyoma sem marad a korábbi színeknek és hangulatnak. A magyar nyelvben csodálatos és egyben beszédes kifejezéseink vannak a vadul hullámzó víz leírására. Ilyen például, amikor azt mondjuk, hogy tajtékzik a tenger.   A víz színe A vízfelület messzebbről nézve egy (vagy néha több) jól meghatározható színben pompázik, amely szín ráadásul elég sok mindentől függhet. Meghatározó lehet az ég aktuális színe, a víz

Olvass tovább »

Kreatív tevékenységek ősszel

Az időjárás segítségével már szeptember közepén megtapasztalhattuk, hogy milyen az ősz, amikor kicsit zordabb oldalát mutatja felénk. Az évnek ebben az időszakában kicsit átalakulnak a szabadidő eltöltésének a lehetőségei is emiatt. A szabadban tölthető idő lerövidül a korábbi sötétedés és a hőmérséklet csökkenése miatt, ráadásul nem mindenki szeret kirándulni vagy a városban sétálni, sokan pedig nem tudják ezeket művelni akkor sem, ha szeretnék, mert fizikailag nem képesek rá. Mit tehetünk a hűvös őszi időszakban, ha a kreatív energiáinkat szeretnénk kamatoztatni és a szabadidőnket pedig jól eltölteni? Ebben a bejegyzésben adunk pár ötletet és szeretnénk alkotásra inspirálni azokat is, akik már a szeretteik karácsonyi ajándékán töprengenek.   Kavicsfestés Vége lett a nyárnak és lehet, hogy ehhez a kreatív tevékenységhez már meg is van az alapanyag, mert a nyaralásról egy kupac lapos és simára csiszolódott kaviccsal tértél haza. Persze akkor sincs baj, ha ez nem így van. Folyó- vagy tóparton is keresgélhetsz megfelelő „alanyokat” a kavicsfestéshez. Ebben a tevékenységben az a jó, hogy szinte kimeríthetetlen a lehetőségek száma, ami a festés témáját illeti. Készíthetünk absztrakt, nonfiguratív díszítéseket, de akár aprólékos részletességgel kidolgozott tájképeket, madarakat, virágokat vagy bármi olyat, ami kedvünkre való és el tudjuk képzelni otthonunk vagy kertünk dekorációjának, ajándéknak, apró meglepetésnek

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü