Kortárs festők – Leonid Afremov

Ha egy csodálatosan színes, tudatosan megkomponált foltokból álló festményt találsz az interneten, amely még akkor is szinte ragyog, ha történetesen egy esőáztatta utcát ábrázol esti fényekkel, akkor majdnem biztos lehetsz benne, hogy Leonid Afremov egyik munkájához van szerencséd.

Ő az a festő, akit szoktak a 21. század impresszionistájának is nevezni. Tudható még róla, hogy a munkáinak elterjedéséhez és kedvező fogadtatásához nagy részben hozzájárult az internet és az olyan – világhálón bárki számára elérhetővé váló – értékesítési csatornák, mint az Amazon vagy az eBay. Ez utóbbi segítségével sikerült eladni az első olyan festményeit, amelyeket nem megrendelésre, hanem a saját elgondolása és akarata szerint készített, a saját emlékei, érzései, benyomásai alapján.

 

A festő karrier kezdetei

A későbbi sikerek még egyáltalán nem látszottak a nehéz kezdet idejében. Leonid Afremov Fehéroroszországban született és élt egészen 1990-ig, amikor aztán családjával Izraelbe költözött. Később Amerikában is éltek egy ideig, végül pedig Mexikóban, egy Playa del Carmen nevű üdülővárosban telepedtek le. A 90-es években még főleg vízfestményeket készített és megrendelésre dolgozott. Képei értékesítésében egyik fia segítette, aki az elkészülő festményekkel házalt és próbálta azokat eladni. A próbálkozások sikeresebbnek bizonyultak, mint amikor galériákon keresztül szerettek volna képeket eladni. Így aztán elérkezett az az idő is, amikor a művész már saját kedvtelése szerint festhetett és megnyithatta saját galériáját is.

 

A folytatás

2004-ben jött el az igazán nagy fordulat, amikor Afremov világviszonylatban is ismert és keresett művésszé vált. Képeit már egészen jelentős összegekért, akár több száz vagy ezer dollárért tudta értékesíteni az internet segítségével. Az elismertsége olyan mértéket öltött, hogy amerikai tévéműsorok rendszeres szereplőjévé vált, ahová azért hívták meg, hogy a különleges képeiről beszélgessenek vele.

 

Mitől olyan különleges Afremov művészete?

Ecset helyett legtöbbször festőkéssel dolgozott, nagy foltokban felhordva a rendkívüli színekben pompázó festékrétegeket, ezzel elérve azt a harmonikus végeredményt, amelyet a képein megcsodálhatunk. Festményeinek nincs különösebben mély mondanivalója, esetleg mögöttes tartalma. Az azokon feltűnő tájak, emberek, utcaképek pusztán emlékek, és a látottak hatására kiváltott érzelmek reflexiói, megnyilvánulásai egy csodálatos látásmódnak, e mögött pedig egy érző léleknek.

A festményei, mint feszültségoldó képek jelentek meg nem csak művészeti magazinokban, hanem egészségügyi és a gyógyászat több területével is foglalkozó kiadványokban is. A hatásukat neves pszichológusok és pszichiáterek mondták pihentetőnek és megnyugtatónak. Olyannyira komolyan gondolták ezt egyes orvosok, hogy a saját praxisukban is elkezdték használni Afremov képeit pszichológiai terápiákhoz és pszichiátriai gyógykezelésekhez.

Cikkünknek az ad különösen szomorú aktualitást, hogy a képeivel gyógyító művész önmagát nem tudta meggyógyítani, 2019. augusztus 19-én egy váratlanul jött szívroham következtében elhunyt. Szerencsére a csodás, optimistán sokszínű képei örökké velünk maradnak és tovább gyönyörködtetik a befogadó sokaságot.

Fia elmondása szerint az édesapja 3 éves korában kezdett el festeni. Ezzel a tevékenységével aztán a haláláig nem állt le, minden nap festett. Csodálatos dolog az, ha egész életedben azt teheted, amit szeretsz.

 

Élményfestés a KreatívLigetben Leonid Afremov stílusában

Az összetéveszthetetlen Afremov tájképek és utcai látképek színes látványa igazán felüdítő hatású mindenkire. Arra csábít, hogy végre kipróbálhassuk a technikát, amit ő alkalmazott. A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban többféle Afremov képből is választhatsz, keresd az aktuális lehetőségeket a weboldalon.

Gyere el hozzánk Te is egy élményfestés alkalomra és fejleszd magadat és a tudásodat instruktoraink segítségével! A festhető képek közül a Helyszíni élményfestések menüpontban tudod kiválasztani a Neked kedves festményt és jelentkezni az időpontok valamelyikére. Szeretettel várunk!

Blog

Élményfestés – Mostantól az otthonodban is

Hisszük és valljuk, hogy az élményfestés foglalkozások egyik lényeges eleme az, hogy egy kis közösségben együtt alkotunk. Az élményhez valóban hozzátesz, hogy a résztvevők inspirálják és lelkesítik egymást, az instruktor pedig jelen idejű segítséget tud nyújtani annak, aki ezt kéri. Igen ám, de ez az év megmutatta nekünk, hogy a korábban teljesen természetesnek vett szokásaink és életünk egy megváltozott helyzetben egyáltalán nem olyan magától értetődőek. Ráadásul az egészségünk megőrzése érdekében tett óvintézkedések új kihívásokat jelentettek nekünk, amelyekre új – az addigi gyakorlattól merőben eltérő – megoldásokat kellett kitalálnunk.   Élményfestés otthon A fent leírtak szellemében hívtuk életre a KreatívLiget Webshopot, melynek segítségével házhoz rendelhetitek a festéshez szükséges kellékeket egy csomagban. Az otthoni festést magyarázó videóval segítjük, hogy az tényleg mindenki számára érthető legyen és ezáltal meg tudjon valósulni az élmény része, akár otthoni körülmények között is. Velünk bármit megfesthetsz, hidd el. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálsz ahhoz, hogy a festményed az otthonodban is tökéletesen sikerüljön. A szettekhez készített, bármikor megállítható és visszatekerhető videónkban minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre veled együtt festjük meg a képet. Ezzel garantáljuk, hogy rajztudás vagy előképzettség nélkül is tökéletesen sikerül a műved. Nincs más hátra, már csak ki kell választanod, melyik képet festenéd meg. Ajándékba

Olvass tovább »

Levendulás élményfestés

A levendula méltán népszerű gyógy-, fűszer-, és dísznövény, amely élénk lila színével és nyugtató illatával kényezteti érzékeinket. Európában a rómaiak segítségével terjedt el, az ókori szépségápolás egyik meghatározó alapanyaga volt. Illatát használták nyugtató fürdőhöz, de szappan is készült belőle, a virágját földre szórva pedig a szobákat illatosították vele. A görögök a levendula illatával próbálták csillapítani isteneik dühét, az egyiptomiak a balzsamozás során használták, Angliában pedig a pestisjárvány idején csuklóra kötve reméltek védelmet tőle.   A levendula hazánkban Magyarországon a középkor óta van jelen, de csak kolostorok gyógy- és fűszernövény ültetvényein volt megtalálható. Az 1920-as évek közepén Bitter Gyula, korának neves gyógynövényszakértője telepítette az első levendulaültetvényt. A tihanyi apátságtól bérelt ehhez területet, a szaporítóanyagot pedig egyenesen Franciaországból hozatta. Ez lett az első ipari célú levendulaültetvény-telepítés, ami olyannyira jól sikerült, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb lett, mint az eredeti franciáé. Ezen sikeren felbuzdulva Bitter Gyula 100 hektárra növelte a telepítés nagyságát. Az, hogy a levendula ennyire jól érzi magát Tihanyban, a hely speciális, félsziget-jellegének köszönhető. Az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli tájolás és a vulkáni alapkőzet teszi a helyet oly ideálissá

Olvass tovább »

Élményfestés – A párizsi Eiffel-torony

Élményfestő alkalmaink közül töretlen népszerűségnek örvendnek Párizs ikonikus tornyát, az Eiffel-tornyot megfestő foglalkozások. Nem csoda, hiszen a világ egyik legromantikusabb városának jelképe ez. Párizs sokszínűsége, történelme, a művészetek iránti nyitottsága sokakat magával ragad. Aki járt már Párizsban, az visszavágyódik, aki nem, az odavágyódik. Azonban azt kevesen tudják, hogy Párizs egyik jelképét, az Eiffel-tornyot a történelem talán legügyesebb szélhámosa, Victor Lustig eladta. Ráadásul kétszer is. A karrierje a lebukás után sem tört derékba, hanem csak utána indult be igazán.   Victor Lustig, a csalókat átverő szélhámos Az osztrák származású Lustig Amerikában kezdte bűnözői pályafutását, egy rendkívül pofátlan trükkel: pénzhamisító gépet sózott más bűnözők nyakába. A gépről azt hitette el, hogy bonyolult kémiai eljárásokkal az igazival tökéletesen egyező százdollárosokat képes nyomtatni.  De az alapos munkához idő kell: hat óra alatt lesz kész  az igazira megszólalásig hasonlító papírpénz. Ezt természetesen demonstrálta is, és a papírpénzek tökéletesen olyanok voltak, mint az igazi. Mert valóban igaziak voltak. A gépet három darab valódi százassal töltötte meg, így az 18 órán át hibátlanul működött,  ezzel majd’ egy nap menekülési időt biztosított Lustignak. A gépet szolid 10 ezer dollárért árulta, tehát azt ígérte, hogy az egy hónap alatt behozza az árát. Amikor az átverés miatt kezdett szorulni a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü