10 kérdés az élményfestésről

Kérdések és válaszok a kedvenc témánkról, ami nem más, mint az élményfestés. Őszintén reméljük, hogy minden érdeklődő megtalálja a magában feltett kérdésekre a válaszokat és ezek alapján sokkal magabiztosabban és izgalmas várakozással telve fog eljönni hozzánk egy élményfestés foglalkozásra.

 

1. Mit nevezünk élményfestésnek?

Ez egy kreatív tevékenység, amely nem igényel különösebb előképzettséget, egyszerűen csak bele kell feledkezni az élménybe, hiszen bármelyikünk tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, ami nem megterhelő, de a résztvevők agyát is különleges módon stimulálja.

 

2. Mi a különbség az élményfestés és egy festőtanfolyam között?

Egy élményfestés foglalkozáson nem kimondottan képzőművészeti oktatás zajlik és nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre a résztvevők. A folyamat során nem az adott mű és annak tartalma a fontos, hanem maga az alkotás öröme. Az élményfestés meghozza az alkotókedvet és további festésre sarkall. Ez az élmény főleg azoknak új és érdekes, akik korábban még nem végeztek ilyen szabadidős tevékenységet, ami inkább szórakozást és kikapcsolódást jelent, mint munkát vagy feladatot.

 

3. Mennyi ideig tart egy foglalkozás?

Az élményfestés alkalmanként 3 órás elfoglaltságot jelent, amely időben egy szünet van tervezetten közbeiktatva, de természetesen a résztvevők bármikor felállhatnak és lazíthatnak egy kicsit, amennyiben úgy látják jónak.

 

4. Mit kell magammal vinnem az élményfestésre?

A szervezők előre felkészülnek minden élményfestés foglalkozásra, előkészítik az állványokat és a festővásznakat, az ecseteket és a festmény elkészítéséhez szükséges összes egyéb eszközt és kelléket. A jelentkezőknek csak a lelkesedésüket kell magukkal hozniuk és az esemény végén egy saját maguk által készített képpel és egy komplex élménnyel fognak távozni tőlünk. Ráadásul az élményfestés foglalkozásokon minden résztvevőnek biztosítunk kötényt, ami az esemény ideje alatt megvédi a ruházatot a festéknyomoktól.

 

5. Hazavihetem a képet, amit készítettem?

Természetesen, ráadásul azonnal, a foglalkozás végén, mert a képek nem olajfestékkel készülnek, hanem akrillal. Az akril pedig adottságaiban (színek, állag) ugyan nagyon hasonlít az olajfestékre, de annál egy sokkal gyorsabban szárad. A festék száradási ideje mindössze néhány perc, a vászonra való felhordástól számítva.

 

6. Mekkora festmények készülnek a foglalkozáson?

A legfőbb képméretünk a 40×50 cm-es méret, amelyet a készítendő képtől függően állítva vagy fektetve helyezünk fel az állványra. Előfordulnak a kínálatunkban 30×60 cm-es festmények is, amely eltérést a leírásokban külön jelzünk. Érdemes alaposan áttanulmányozni a lehetőségeket.

 

7. Részt vehetek az élményfestésen, ha nem tudok festeni és még sosem csináltam hasonlót?

A foglalkozások mindig úgy vannak felépítve, hogy azoknak is sikerélményben lehet része, akik még soha életükben nem fogtak ecsetet a kezükben vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tették ezt, amikor pedig kötelező volt és ez soha nem okozott nekik különösebb örömet.

Ezt az állapotot úgy tudjuk elérni, hogy a bonyolultabb festményeket előrajzoljuk vagy mindenkinek segítünk olyan vázrajzot készíteni, ami alapján már könnyebben lesz megfesthető a kép. Az eseményt lebonyolító instruktor pedig a festés közben folyamatosan, lépésről-lépésre magyarázva vezeti a kép elkészítésének menetét.

 

8. Hány résztvevő van egy élményfestés foglalkozáson?

Az élményfestés alkalmak két teremben zajlanak nálunk. A nagyobbik teremben 16 fő, a kisebbik teremben pedig 7 fő tud kényelmesen és egymás munkáját nem zavarva egyszerre festeni. Természetesen csoportos foglalás esetén igyekszünk a legoptimálisabb megoldást megtalálni, a szabad helyek függvényében.

9. Ha rendszeres résztvevője leszek a foglalkozásoknak, kaphatok valamilyen kedvezményt?

A Kreatívliget rendszeresen visszatérői élményfestői törzsvásárlói kártyát kapnak, amely már az 5. élményfestés alkalomra 50%-os kedvezményt biztosít, a 10. élményfestés alkalom pedig ingyenes. Annak, aki bankkártyával fizet:  5 % kedvezményt biztosítunk.

10. Gyerekek részt vehetnek az élményfestésen?

A felnőtteknek szánt élményfestés foglalkozásokra 12 éven felüli gyerekeket várunk, a 12 éven aluliak pedig hamarosan csatlakozhatnak a kimondottan gyerekek számára kitalált eseményekhez.

 

Ha további kérdéseid lennének vagy nagyobb csoportnak szeretnél foglalni, esetleg születésnapot vagy lánybúcsút szervezel, kérjük, hogy vedd fel velünk a kapcsolatot a hello@kreatívliget.hu e-mail címen. Várjuk jelentkezésed!

Reméljük, hogy most már biztosabb vagy a dolgodban, hogy mire vállalkozol, ha azt hallod, hogy élményfestés. Gyere el hozzánk egy foglalkozásra, trenírozd velünk a jobb agyféltekédet és élvezd a kreatív energiád felébredését örömmel!

Blog

Victorine Meurent Manet festmény

Híres női festők – Victorine Meurent

Még a legtájékozottabb művészetkedvelők is zavarba jönnek, ha olyan nőket kell felsorolniuk, akik a festészet területén maradandót alkottak. A XX. század időszakából még biztosan eszünkbe jutnak női festők, de ahogy haladunk visszafelé az időben, úgy válhatunk egyre bizonytalanabbá, hogy egyáltalán voltak-e a régebbi korszakokban olyan hölgyek, akik a festészetben találták meg a hivatásukat. Biztosan állítjuk, hogy minden korban voltak női festők és persze az is bizonyos, hogy nem mindegyiküknek maradt fenn a neve vagy a képei az utókor számára. A női festőkről szóló bejegyzésünkben már megemlítettük Victorine-t, de ez a cikk most csak róla és a munkásságáról fog szólni.   Manet modellje Victorine Meurent nem festő dinasztiából származott és nem volt jómódú családja sem, így egészen más módot kellett találnia, hogy lehetősége legyen ismereteket és gyakorlatot szerezni a festészet terén. Először modellnek állt, hogy pénzt keressen és ezen az úton is közelebb kerüljön a művészekhez. Hiába volt azonban a tehetsége és a törekvése, hogy elismert női festő legyen, az utókor számára egy képen kívül nem maradt fenn semmi az életművéből. A modell karrierje segítségével viszont maradandó emléke lett. 19 éves korában Édouard Manet a ’Reggeli a szabadban’ és az ’Olympia’ című képeihez is ő állt aktmodellt, a kor megbotránkozását kiváltva.

Olvass tovább »

Híres női festők – Amrita Sérgil

Amrita Sérgil (vagy Sher-Gil) nevét többen ismerik szerte a világban, mint bármely más magyar festőét. Ugyanis Amrita anyai ágon magyar volt, sőt születése utáni első 8 évét Magyarországon töltötte, élete legfontosabb eseményei is ide kötik, életműve azonban hazánkban kevéssé ismert. A rendkívül változatos kulturális háttérrel rendelkező, nagyon fiatalon elhunyt festőnőt az indiai Frida Kahloként is szokták emlegetni.   Szüleinek megismerkedése is megérne egy regényt Kevés színesebb összetételű családot lehet elképzelni, mint ami Amritának jutott. Anyja, Erdőbaktai Gottesmann Marie-Antoinette magyar, francia, német és zsidó felmenőkkel büszkélkedett és egyaránt otthonosan mozgott Bécsben, Párizsban vagy Budapesten. Kiválóan zongorázott és énekelt, egy ideig még Puccini is mestere volt. Egy alkalommal, amikor Londonban lépett fel, meglátott egy hirdetést az újságban, amelyben a Viktória királynőnél vendégeskedő utolsó szikh király leánya mellé kerestek zenéhez értő társalkodónőt. Nem sokat habozott, jelentkezett és megkapta az állást. A gyönyörű, vörös hajú énekesnőért odavoltak a férfiak és felfigyelt rá a hercegnő vőlegénye, Umrao Singh Sher-Gil is. A hagyományos szikh turbánt hordó, hosszú hajat és szakállt növesztett Umrao a szanszkrit és a perzsa irodalom professzora volt, egyaránt jártas volt a nyugati és indiai filozófiában. Ezentúl pedig csillagászattal, képzőművészettel és fotográfiával is foglalkozott. Ezen érdemei közül azonban az keltette fel leginkább az ambiciózus

Olvass tovább »

A repülő lámpások története

Az egyik legnépszerűbb festmény, amely időről időre felbukkan a KreatívLiget Élményfestő Stúdió megfesthető képei között a kínálatban az ’A repülő lámpások éjszakája’ című. Ez egy olyan kép, amely nagy kedvence lehet mindenkinek, aki a távol-keleti kultúrát közel állónak érzi magához.   A repülő lámpások szerepe eredetileg A festményen is ábrázolt papírballonokat repülő lámpásnak, azaz Tiang Deng-nek, vagy más néven kívánságlámpásnak is nevezik, eredetük pedig több száz évvel ezelőttig nyúlik vissza. A Távol-Keleten kora egyik legismertebb katonai stratégájaként, Kong Ming (más néven Zhuge Liang, ejtsd Csu-ko Liang, élt: i.sz. 181-234) katonai információk eljuttatására használta a repülő lámpásokat, amelyek segítségével sokkal távolabbi pontokra is elértek a hírek, mint addig bármikor. Liang nem csak kiváló stratéga, hanem neves politikai tanácsadó, valamint gépészeti és matematikai zseni is volt, amely tehetségekkel megáldva korának kiemelkedő személyiségévé tudott válni.   A repülő lámpások másodlagos szerepe A későbbi időkben a falvak egyszerű, polgári lakossága is felfedezte magának a lámpást, mint kommunikációs eszközt. Mivel szinte nem volt semmilyen más lehetőségük a távolabb élő rokonaikkal érintkezni, a repülő lámpások segítségével küldték el személyes üzeneteiket. Ha nem volt konkrét üzenet, idővel akkor is rendszeresen eresztettek fel repülő ballonokat. Abban bíztak, hogy a családjukat és a szeretteiket így megóvhatják a betegségektől, a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü