Fess velünk medúzákat!

Ha nyaraltál valaha tengernél, nagy eséllyel láttál már partra vetett medúzákat. Lehet, hogy közelebbről is megvizsgáltad a kocsonyás, zselészerű, teljesen áttetsző testüket. A természetes élőhelyükön, a tengervízben lebegve, még élő állapotban persze sokkal érdekesebbek ezek a különleges állatok, mint kisodródva a partra és kilapulva a homokban. Ismerkedjünk meg egy kicsit alaposabban a medúzákkal.

 

A medúza testfelépítése

Első ránézésre azt is gondolhatnánk, hogy a medúzáknak nincs is igazi teste. Csak a zselészerű anyag, amiből áll, rendelkezik egy erősebb, vastagabb külső résszel, ami tulajdonképpen az egész állatot egyben tartja.

Valójában a medúzákat felépítő sejtek valódi szöveteket alkotnak. Testszerveződésük viszont meglehetősen egyszerű. Összesen két sejtréteg található bennük és az anyaguk 97 %-a tulajdonképpen nem más, mint víz. Ezek a különös állatok ernyő alakúak, amely forma peremén tapogatókkal rendelkeznek. A medúzák testének kültakarója egyrétegű, amely réteget hengerhámsejtek alkotják.

 

A medúza táplálkozása

Testükön egyetlen szájnyílás van, amelyet űrbélnek is nevezünk. Ennek a szájnyílásnak a peremén tapogatók helyezkednek el. A kisebb medúzák planktonokkal, a nagyobb méretű fajok kisebb rákokkal táplálkoznak úgy, hogy tapogatóikkal tengervizet áramoltatnak szájnyílásuk felé, azt beszippantják és kiszűrik belőle a táplálékot. A táplálkozási folyamat végén az emésztetlen salakanyag aztán szintén a szájnyíláson keresztül távozik.

A medúzákon belül megkülönböztetünk ragadozó és planktonevő fajokat. Egyes medúzák aktív vadászok, csalánsejteket tartalmazó tapogatóik vannak, amelyekkel megmérgezik áldozataikat. A zsákmányaik akár halak is lehetnek, mert a nagyobb falatokat jelentő áldozatokat is egészben juttatják az űrbelükbe, majd ott megemésztik.

 

A medúzák veszélyei

Mivel a csalánozók törzsébe tartoznak, van egy olyan tulajdonságuk, hogy a tapogatóik végén apró csalánsejtek találhatóak. Ezek az emberi bőr felületével érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki, főleg az arra érzékeny személyeknél. A csípések, amelyek eleinte veszélytelennek tűnhetnek, egy óra elteltével már görcsöket és erős fájdalmakat is okozhatnak. A medúza csípése hatására a vérnyomás hirtelen felszökhet, esetenként agyvérzést vagy szívbénulást okozva az embernek.

Ha medúzacsípést tapasztalunk magunkon, akkor azonnal jöjjünk ki a vízből és keressük meg a strandon az elsősegélynyújtó helyiséget vagy személyt, mert rendkívül fontos, hogy a csípést követő 15–20 percen belül orvosi segítséget kapjunk.

Figyelem! A kockamedúzát a világ ötödik legveszélyesebb állatának tartják. Ennek a fajtának a csalánsejtjeitől már többen is meghaltak.

A másik komoly probléma ezekkel az élőlényekkel kapcsolatban, hogy a medúzák elszaporodása a tengerek élővilágának megváltozásával járhat. A túlszaporodott medúzák a halak ikrájával táplálkozva akár egyes fajok kihalását eredményezhetik.

 

Medúza a mitológiában

A régi görög mítosz szerint a Medúza egy szárnyas szűz volt, akinek a személye mindenkiben félelmet keltett. A világ végén élt, a feje sárkánypikkelyekkel volt borítva, haj helyett pedig kígyók tekeregtek rajta. A szájából óriási vadkanszerű agyarak álltak ki, kezei vasból, szárnyai aranyból voltak. Medúza hintóját egyesek szerint szárnyas sárkányok vontatták. Úgy tartották, hogy aki bele mert nézni a Medúza arcába, az azonnal kővé vált. Elrettentő külsejére nem lévén tekintettel, Perszeusz mégis le tudta győzni. Eleve az volt a célja, hogy elvigye Medúza fejét Polüdektésznek, aki Szeriphosz szigetének királya volt.

Polüdektész azért küldte Medúza után Perszeuszt, hogy így próbáljon megszabadulni az útjában álló fiútól. Azonban Perszeusz, egy Hermésztől kapott fegyver és egy Athénétől kapott tükör segítségével veselkedett neki a küzdelemnek. Mivel a tükör használatával nem kellett a tekintetét a szörnyre emelnie, így már könnyedén le tudta győzni, egy jó irányzott suhintással levágta a fejét.

A Medúza nyakából kiserkenő vérből született Pégaszosz (szárnyas ló) és Khrüszáorde. Más változatok szerint Medúza vérének minden cseppjéből egy-egy kígyó született.

A történet vége sem teljesen egyértelmű. Van olyan leírás, amelyikben Perszeusz a levágott fejet, amely bárkit kővé tudott változtatni, átadta Athénének, de más elbeszélésekben pedig az ifjú a levágott fejjel visszatér Polüdektészhez, és az addig letakart fejről végül lerántva a leplet, mindenkit kővé változtatott.

 

Tudományos kutatások a medúzákkal kapcsolatban

A 2008-as kémiai Nobel-díjat két amerikai tudós, valamint egy japán kutató kapta a különleges tulajdonságú fehérjék kutatásában végzett munkásságukért és a zöld fluoreszkáló fehérje felfedezéséért. Ezt a fluoreszcens anyagot elsőként a kristálymedúzából tudták izolálni.

A zölden fluoreszkáló fehérjének különleges hordó alakja van, ez pedig megóvja a fehérje közepén található kromofórt, így annak világító képessége a környezeti behatásokra sem csökken.

Ez a felfedezés azért volt nagyon fontos, mert a fluoreszkáló fehérje láthatóvá tudja tenni az élő szervezetek sejtjeinek változását és mozgását, egyfajta jelzőrendszerként működve. Kitűnően megvilágítja az élő szervezetekben zajló folyamatokat, ezáltal meg lehet figyelni például az agysejtek működését,  a sejtek öregedését, romlását vagy a rákos sejtek fejlődését.

 

Medúzák a festményeken

Ha az interneten medúza fotókat böngészünk, azt is láthatjuk, hogy mennyi színben pompáznak és áttetszőségük sokféleségével milyen különleges témául szolgálnak a természetfotósok számára. Ugyanilyen különleges dolog megfesteni a medúzákat, ezért is került több festmény a Kreatívliget Élményfestő Stúdió kínálatába, amelyeken ezeket a különleges állatokat láthatjuk. A foglalkozásokon pedig kicsik és nagyok is kipróbálhatják, hogy milyen komoly odafigyelést igényel egy ilyen kép megfestése.

Az aktuálisan elérhető képeket megtalálod a Helyszíni élményfestések menüpontban naptári napok szerinti bontásban.

Blog

Legtöbbször lefestett emberek – Jézus Krisztus

Akár kereszténynek valljuk magunkat, akár nem, Jézus Krisztus hatása mindenképpen jelen van az életünkben. Az utóbbi bő 2000 évben senki nem tűnt fel a történelem színpadán, akinek élete, tanítása ekkora hullámokat vetett, ilyen mértékben befolyásolta az emberiség történelmét. Mivel Jézus a világvallássá vált kereszténység központi alakja, megszámlálhatatlanul sok képzőművészeti alkotáson szerepel. Jézus életének jelentős eseményeit megörökítő  festményeket mutatunk be az utóbbi 2000 év terméséből.   Egy különleges ember különleges születése Jézus születésének történetét minden karácsonykor felelevenítjük, a magyar népi kultúra is rendkívül gazdag népdalkinccsel, népszokásokkal rendelkezik e témában. A Bibliában, Jézus életét bemutató evangéliumok azt írják, hogy édesanyjának, Máriának egy Gábriel nevű angyal adja hírül, hogy szűzen fogant fia fog születni, aki nem más, mint a zsidók által olyan régen várt Messiás, a Megváltó. Ezt a jelenetet ábrázolja Jan van Eyck oltárképe. Mária vőlegényének, Józsefnek szintén megjelent Gábriel, arra kérvén, hogy állapotos  jegyeséhez maradjon hű és jó szívvel fogadja a nyilvánvalóan nem tőle fogant gyermeket. Az ácsként dolgozó József teljesíti ezeket az angyali kéréseket és áldott állapotban lévő feleségével útnak indul Betlehembe, hogy a népszámláláskor ott jegyezzék fel őket. Szállás híján egy állatokkal teli istállóban jön világra Jézus, születését csodák övezik. Angyalkórus szól a közelben tanyázó pásztoroknak, hogy megszületett a

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Munkácsy Mihály

Munkácsy a 19. századi festészet meghatározó alakja, alkotásai a mai napig ismertek és elismertek nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközileg is. 1844. február 20-án született Munkácson, Lieb Mihály Leó néven. Ezt a nevet használta egészen 1868-ig, amikortól aztán Munkácsira változtatta a nevét, amely eseményről belügyminisztériumi kérelmező levél is fennmaradt az utókor számára. Szüleit még kisgyerek korában elvesztette, 8 éves korától anyai nagybátyjánál nevelkedett Békéscsabán. Egyáltalán nem volt jó tanuló az iskolában, méghozzá annyira nem, hogy gyámja már 11 éves korában asztalosinasnak adta. Előbb Békéscsabán, majd Aradon töltötte inaséveit, rendkívül mostoha körülmények között. A szenvedésének egy komolyabb betegség vetett véget, amelynek végül egy szerencsés kimenetelű találkozás lett az eredménye. Ezek az események végül végérvényesen megváltoztatták Munkácsy életét, és a továbbiakban nem kerülhette el a végzetét, végérvényesen összefonódott a sorsa a festészettel.   Munkácsy tehetségének felfedezése 16 éves volt, amikor megismerkedett a gyulai Wenckheim-kastélyban dolgozó Szamossy Elek akadémiai képzettségű festővel, és önmaga tehetségét bizonyítva a mesternek, végül a tanítványa lett. Szamossy segítségével nemcsak technikai ismereteit gyarapította, de megismerkedett a művészettörténet alapjaival is. További lehetőséget kapott a tanulásra és a fejlődésre Buziáson, Ormos Zsigmond temesi főispán, műgyűjtő és művészettörténész házában. Ormos jól képzett, világlátott ember volt, ismereteit szívesen adta tovább az arra a fogékonynak mutatkozó

Olvass tovább »

Élményfestés – Nagyvárosok

Városban élni nem mindenki szerint a legjobb dolog a világon, de vitathatatlan tény, hogy azért van jó pár előnye. A modern életvitel minden vívmánya és szükséges eleme elérhető közelségben van és jó esetben rendelkezésre állnak az elvonulás, a kikapcsolódás és a természetjárás lehetőségei is. Ha tudományosan vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy a város az emberi településformák legmagasabb szerveződési szintje. Az ember számára a város az egyetlen olyan élőhely típus, ahol számban és sűrűségben élnek a benne szereplő egyedek, és mint ilyenek lényegében természetesen vannak jelen.   A városok történelme Az első állandó emberi települések és a letelepedett életmód a sikeres mezőgazdasági technikai fejlődés egyeneságú következményei voltak. Mintegy 9000 évvel ezelőtt az egyre hatékonyabbá váló földművelési módszerekkel – az emberiség történetében először – tartósan felesleg keletkezett az élelmiszerek területén. Ez a változás aztán lehetővé tette más munkaformák, más tevékenységek fejlődését is. Az állandó települések sikere abban állt, hogy bennük egyszerre több, egymást kiegészítő tevékenység koncentrálódott. Ez pedig a fejlődő kézműipar és a kereskedelem fokozódását is lehetővé tette. Nem mellékes tény, hogy városok fejlődésén át vezetett a kereskedelmi útvonalak, így a kereskedő városok hálózatának kialakulása is. A városok és a falvak közti különbség azonban nem pusztán azok méretében vagy az ott lakók számában

Olvass tovább »

Ha kedvet kaptál alkotni...

főoldaleseményekwebshopkosármenü