Élményfestés – balerinák

Kislány korában majdnem minden nő álmodozott arról, hogy balett-táncos lesz belőle és csodálatos piruettek után vastapsot kap a színpadon állva. A balerinák mindig szépek, kecsesek, hajlékonyak, a közönség imádja őket és gyönyörűen mutatnak a fényképeken, a filmvásznon és a festményeken is.

 

Balerinák a festészetben

A leghíresebb festő, aki balett-táncosnőket festett, Edgar Degas volt. Az 1870-es évektől az Egyesült Államokból való visszatérését követően számos vázlatot készített balerinákról. Az impresszionisták első kiállításán, 1874-ben bemutatta a ’Balettpróba a színpadon’ című munkáját, 1875-76 körül pedig készre festi ’A táncteremben’ című képét. Degas több mint negyedszázadon át folyamatosan balett-táncosnőket festett, vázlatokat és szobrokat készített róluk.

Életművének érdekes kiteljesítése volt a szobrászat felé tett kitérője és munkássága. Már 1881-ben kiállított egy kb. egy méteres magasságú balerina szobrot, amelyre a ruhát valódi tüllből varratta rá. A közönség és a kritikusok felháborodtak a próbálkozáson. Részben a mintázás és a mozdulat realitását és esetlenségét, részben pedig a felhasznált anyagok keverését, a képzőművészet és a textilipar tömeggyártású portékájának gátlás nélküli összevegyítését kifogásolták.

Nehéz volt a választás, hogy végül is Degas-ban a briliáns ecsetnek, a hamvas színezésnek, a fény szuverén kezelésének, vagy a könnyed mozdulat meggyőző ábrázolásainak mesterét ünnepeljük-e inkább. Hiszen alkotásain valamennyinek jelentős szerep jutott. A tárgyila­gos vizsgálatok eredménye afelé hajlik, hogy a festés, a színek és a fény birodalmában akadnak nagy versenytársak, de a könnyed mozgás megjelenítésében Degas diadalmasan túltesz mindenkin.

A ’Táncosnő a korlátnál’ című képe 1912-ben – még a festő életében – egy árverésen 435 ezer frankért kelt el, amely kiemelten magas árnak számított akkoriban. Degas jelen volt az eseményen és állítólag megkönnyezte a rekord árú eladást. Nem tudjuk, hogy a könnyek valójában mit jelentettek, mire gondolt a festő, amikor az érzelmei eluralkodtak rajta. Csak az bizonyos, hogy amikor utólag a történésről faggatták a sajtó képviselői, a festményt megvásárló személyre csak annyit mondott, hogy „nyilvánvaló módon gyöngeelméjű”. Mi tagadás, a vételár tényleg kiemelkedően magas volt. Egyetlen élő francia festő művéért sem fizettek addig ekkora összeget.

 

Balerinák az élményfestéseken

Ahogy Edgar Degas-t, úgy minket is megihlettek a kecses táncosnők, amikor a Kreatívliget Élményfestő Stúdióban megfesthető képek kínálatát állítottuk össze. Így aztán többféle balerinás festményt is találhatnak az Események menüpontban böngésző érdeklődőink, ahol dátumok és festmények szerinti bontásban láthatók egymás mellett az alkalmak, talán némileg megkönnyítve ezzel a választást.

 

Gyere el hozzánk és fesd meg Te is a magad táncosnőjét!

A festésre hívd el családtagjaidat, barátaidat, kollégáidat, de szervezhetsz nálunk lánybúcsút, legénybúcsút, szülinapi partit is, a felhőtlen szórakozás és a kikapcsolódás garantált. Ha egyedül jössz, akkor is nagyon jó társaságban tölthetsz el pár órát és hozzád hasonló érdeklődésű emberekkel ismerkedhetsz meg nálunk. Várunk nagyon sok szeretettel stúdiónkban!

A korábbi foglalkozásokon készült fotókat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió Facebook oldalán tudod megnézni. Legyél részese hamarosan Te is egy ilyen élménynek!

Blog

Céges csapatépítés? Élményfestés!

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a céges csapatépítő programok. Arra már sok munkáltató vagy főnök rájött, hogy jól együtt dolgozni azok az emberek tudnak, akik a munkafolyamatokon és a napi rutinon is kapcsolódnak. Így aztán egy kicsit többet is megtudhatnak egymásról, mintha csak a munkával kapcsolatos lenne minden kapcsolódásuk. A motiváltság is könnyebben megtartható, ha egy kicsit mindenki megengedheti magának, hogy kikapcsolódjon. Ha pedig feladatról van szó a csapatépítés közben, az legyen a kreativitást serkentő és a szokásostól eltérő élményeket adó dolog. Az élményfestés nagyon is megfelel az efféle szempontoknak. Ezért is javasoljuk felnőtteknek is születésnapi programként vagy akár céges csapatépítésre, mint kreatív tevékenységet.   A csapatépítés célja Mi a csapatépítő rendezvények lényege? Az, hogy az egy helyen, egy csapatban dolgozó munkavállalók közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon, a bizalom elmélyüljön, a cég és az egymás iránti lojalitás erősödjön. Ha ezekben a dolgokban eredményeket tudunk elérni, akkor az kihat a cég teljes működésére. Csökken a fluktuáció, azaz a munkavállalók hosszú távon megmaradnak és a jobban összeszokott munkahelyi csoportok hatékonyabban tudnak együtt dolgozni. Egy jó csapatépítő program az új munkavállalók beilleszkedését is segítheti a számukra új környezetbe, ismeretségeket is könnyebben tudnak kötni a kötetlenebb keretek között, mint a munkahelyi szabályozott légkörben.   A

Olvass tovább »

Élményfestés – Ábrázoljunk textilt!

A textil nagyon régóta jelen vannak a festményeken, mint ruhanemű és úgy is mint a háttér része, drapéria, függöny vagy bútorkárpit formájában. Sokféle felületű, struktúrájú és mintájú lehet egy textil, nem beszélve arról az esetről, amikor redőkbe rendeződve a színe is több árnyalatban köszön vissza, mert a különböző fény- és árnyék hatásokat a szemünk így érzékeli. A felsorolásból is láthatjuk, hogy nincs könnyű dolga annak, aki élethű vagy legalábbis plasztikus textil ábrázolást szeretne „elkövetni” az általa készülő képen vagy rajzon. Ebben is szeretnénk segíteni a hozzánk fordulóknak, amikor élményfestésre invitáljuk őket.   Textilek és drapériák a festészetben A gótika idején a festészet túlnyomórészt az egyház szolgálatában állt, de azért fokozatosan komoly átalakuláson ment keresztül. Az ábrázolásokon lassanként eltűnt az alakokat szegélyező vastag kontúrozás, amelynek hatására oldódni látszott a képek addigi merevsége. Megjelent a természethű ábrázolásmódra való törekvés, az érzelmek megjelenítése és a környezet fontosságának hangsúlyozása. A mozgás és a drapéria ábrázolása is finom vonalvezetést és lágy festőiséget igényelt. A ruhaneműk sokasága, redőzöttsége, színei és fény-árnyék játékai ugyanúgy jelentősen hozzátettek a festmények képi világához, mint az ábrázolt alakok dinamikája. A színek használatával ráadásul sok mindent ki lehetett fejezni, amely lehetőséget a festők előszeretettel használták is. A reneszánsz idején már erőteljes hangsúllyal

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Amadeo Modigliani

A híres festők életét bemutató sorozatunknak több olyan eleme is volt már, amelyben nem éppen vidám életútról és végkifejletről írtunk. Sok olyan művésze volt az egyetemes művészettörténetnek, akik nem vetették meg a káros szenvedélyeket és a veszélyes életet, illetve jó néhányan szenvedtek valamilyen pszichés problémától is. Ez utóbbi erőteljes lenyomatot hagyott aztán az egész életükön is, nem kímélve azokat az embereket sem, akik hosszabb vagy rövidebb ideig társul szegődtek egy ilyen – saját korában nem eléggé értékelt – művésznek. Érdekes kérdés, hogy egy művész életpályájához mennyit tesz hozzá vagy mennyit vesz el belőle, hogy ő maga milyen ember. Modigliani esetében sajnos az látszik, hogy hiába a tehetség, a siker és a fokozatosan elért ismertség, ezekkel jól kell tudni együtt élni, a megkeresett javakra pedig tudni kell vigyázni, különben elveszhetnek.   Modigliani élete Amadeo Modigliani 1884. július 12-én született Livornóban. Kereskedő édesapja korán tönkrement, francia származású édesanyja azonban fontos szerepet játszott abban, hogy fia művész pályára került. 1898-ban kezdte meg művészeti tanulmányait, 1902-ben Firenzébe utazott és beiratkozott a Szabad Akt Iskolába. 1903-ban már Velencében élt, ahol tanulmányozhatta a reneszánsz művészetet és találkozott Umberto Boccionival és Ardengo Sofficivel, a futurizmus vezéralakjaival. 1906-ban Párizsba költözött, és a párizsi iskolához csatlakozott. Modigliani ekkor kezdte

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü