Élményfestés – Gordon Bruce

Azokat a képeket, amelyeket az élményfestés foglalkozásokon lehet megfesteni, hosszan válogatjuk. Többféle szempontot kell figyelembe vennünk, amikor beválogatunk egy festményt a kínálatba. Nem elsősorban a festő vagy a festmény ismertsége a meghatározó, hanem inkább az, hogy az adott festmény magában hordozza azokat a jegyeket, amitől egy egyszerű kép is nagyszerű lehet.

Fontos a jó témaválasztás, amely sokak fantáziáját megmozgatja, vagy az alkotás folyamatának szempontjából, vagy a végeredmény szempontjából. Legyen jól követhetők, de magában némi kihívást is tartogassanak a festés egymás után sorakozó fázisai, és természetesen az sem mindegy, hogy mennyire inspirálja az embereket arra, hogy pont azt a képet akarják elkészíteni és végül kirakni a saját falukra vagy éppen büszkén elajándékozni valakinek.

 

Élményfestés kortárs képekkel

Így kerülnek a megfesthető képek közé azok a kortárs festmények, amelyekkel ugyan nem találkozhatunk sem a galériákban, sem a csillagászati áron elkelő aukciós műtárgyak között, de a témák, az alkalmazott színek és technika miatt méltán népszerűek és saját kezűleg készített másolataik pedig bátran kiakaszthatók akár egy családi nappali falára is.

A festmények alkotói olyan hétköznapi emberek, akik nem minden esetben főállású festők, előfordul, hogy van „civil” munkájuk is a festészet mellett. A képeiket pedig – az internet adta lehetőségeket kihasználva – erre a témára speciálisan szakosodott művészeti oldalakon kezdik értékesíteni.

Egy korábbi bejegyzésünkben már bemutattuk a méltán népszerű és a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain is gyakran előforduló Leonid Afremov munkásságát. Ő is egy olyan alkotó, aki az internetes értékesítés segítségével lett ismert és keresett a műértő közönség köreiben, illetve később az élményfestéseken.

 

Gordon Bruce munkássága

Nem sokat tudunk magáról az emberről a festmények mögött, csupán csak annyit, amennyit saját magáról a weboldalakon és a Facebookon elárul. Gordon Bruce a skóciai Aberdeen-ben él és 1998-tól 2001-ig oda járt művészeti iskolába is.

Képein Nagy-Britannia népszerű városai és tájai szerepelnek, valamint színes ruhás emberek, az elmaradhatatlan esernyőikkel, amely tárgyak valószínűleg nélkülözhetetlen kellékei lehetnek az ott élőknek.

Tengerparti témájú festményei is készültek már szép számban és előszeretettel fest tehén portrékat, valamint mesekönyv illusztráció-szerűen ábrázolt vidéki tájakat.

Ez utóbbi témakör nem véletlen, hiszen Gordon vonzalma a mesék irányába egyértelmű. Régebbi munkái között megtalálhatóak például a Peter Pan vagy a Mary Poppins történet által inspirált festmények is. Ezeken a mesés történetek úgy jelennek meg, hogy felfedezhetjük bennük Gordon Bruce stílusát és a festészetének jellegzetes jegyeit.

Reméljük, hogy még sok szép képpel megörvendeztet majd minket. Mi pedig megismerhetjük munkásságának legújabb darabjait is, amelyeket általában eredetiben és művészeti nyomat formájában is értékesít az interneten.

 

Gordon Bruce képek az élményfestéseken

Szeretjük Bruce képeit és ezért néhányat beválogattuk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető festmények sorába. Érdemes átböngészni az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban, ahol – reményeink szerint – mindenki megtalálhatja a kedvére való képet és időpontot.

Amennyiben javasolnál egy képet, amelyet nem találtál meg a választékunkban, írj nekünk e-mailt vagy Facebook üzenetet.

Blog

Élményfestés – Galaxis

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető festmények között az egyik legnépszerűbb a karakteres és különleges ’Galaxis’ című kép, amely nem lehetséges együttállásban ábrázolja a naprendszerünk bolygóit és háttérként a messzi csillagok milliárdjait. De mitől is annyira különleges téma ez, hogy mindig megragadja az emberek figyelmét és meg is ihlet, alkotásra buzdít felnőttet és gyereket egyaránt? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a galaxisokról és a világegyetem sokszínűségéről.   A galaxisok keletkezése Az univerzum első galaxisai a titokzatos sötét anyagból, valamint abból a főleg hidrogénből és héliumból álló gázból keletkeztek, amely az ősrobbanás bekövetkezte után betöltötte az alakuló félben lévő teret. Azokon a helyeken, ahol a sötét anyag sűrűsége nagyobb volt, a gázok a sötét anyag saját gravitációjának engedelmeskedve húzódtak össze és formálódtak nagyon lassan azokká a sokféle galaxisokká, amelyeket napjainkban ismerünk. A galaxisok anyagának összehúzódási sebessége a sötét anyag létezésének egyik fontos bizonyítéka, hiszen nélküle a kisebb tömegű gázból sokkal lassabban, akár 100 milliárd évet is elérő idő alatt keletkeztek volna az első galaxisok, így viszont körülbelül egymilliárd év is elegendőnek bizonyult a meglepően nagy, a mi Tejútrendszerünkével hasonló tömegű galaxisok kialakulására.   A galaxisok az univerzumban Csak nagyon kevés galaxis létezik külön-külön, egymagában. A közöttük levő űr nagyjából tényleg üres,

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – A homokanimáció

A homokanimáció nem más, mint a homok formálása, amikor az alkotó homok felhasználásával egy képsorozatot hoz létre. A homokot egy világító asztalra szórják, a művész számos módon tudja alakítani a homokot a felületen ezáltal homokból alkotott sziluettek képeket alkotnak. A homokanimációt gyakran zenével kombinálják,  így mesélvén el egy történetet. Az egymásba fonódó alkotások szinte végtelen lehetőségeket rejtenek, akár improvizációról, akár előre kitalált történetről legyen szó. Ez a fajta alkotás tulajdonképpen a performansz-művészethez áll közel, amelyben maga a művész a megtekintett mű központi eleme. A homokanimáció során a művész legtöbbször tiszta felületet használ, amelyet alulról világít meg és ezt a megvilágított felületet vetítik ki a közönség számára jól látható helyre. Az “animáció” kifejezés helyénvaló, mivel a művész által megalkotott formák az előadás során változnak, és pár perc alatt el lehet mesélni egy történetet képek sorozata által.   A homokanimáció nagy úttörői A homokanimációs technikát Caroline Leaf hozta be a köztudatba még 1968-ban a Harvard Egyetem művészet szakos hallgatójaként. Első filmjét  (Homok vagy a Péter és a farkas 1968) a tengerparti homok fénydobozra öntésével, valamint a homokszemek formázásával hozta létre, így alakokat, textúrákat és mozgásokat tudott megjeleníteni néhány egyszerűnek tűnő kézmozdulattal. Nem sokkal később más is kedvet kapott a műfajhoz, a hetvenes

Olvass tovább »

Élményfestés – Arannyal és más különleges anyagokkal

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz.   Valódi homok a festményen Egy tengerparti hangulat megjelenítése a vásznon mindig különleges élmény. Visszaidézi kedves emlékeinket egy-egy elmúlt nyaralásról és készítése közben már hangolódhatunk a következőre. Ha valódi homokot használunk az akrilfesték mellett, akkor a festményünk szinte megelevenedik, a fókusz áthelyeződik és egy ilyen anyag segítségével bevonjuk a harmadik dimenziót is az ábrázolásba. Kísérletező kedvűek tovább fokozhatják a hatást azzal, hogy a nyaralásról hazahozott kagylókat és csigákat a megfestett képre szépen megkomponálva helyezik, ezzel is emléket állítva a nyári élményeknek.   Arannyal festés Gustav Klimt a szecessziós festészet nagy alakja alkalmazta előszeretettel a képein az arannyal festést. A legszebb színű nemesfémmel való kapcsolata egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, az édesapja ugyanis aranyművesként dolgozott. Ahhoz, hogy tökéletesítse az arany használatának festményeken történő technikáját Klimt Olaszországba, Ravennába és Velencébe utazott, hogy bizánci művészek munkáját tanulmányozza. A csók című híres alkotásához nem csak aranyfestéket, hanem valódi laparanyat is használt, ezzel téve még hatásosabbá az árnyalatot. Ez

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü