Az esernyő története

Van egy tárgy a mindennapjainkban, amelyet sokan minden nap magukkal hordanak a táskájukban, hiszen sosem lehet tudni, hogy mikor lehet rá szükség… Amikor a világon először jelent meg, kizárólag a nap elleni védekezést szolgálta, és sokkal később lett a funkciója az eső elleni védelem. Az idők során sokszor átalakult és komoly fejlődésen ment keresztül. A praktikum és a funkcionalitás mellett az esztétika és a divat is meghatározó szempontok lettek a fejlődésében.

Ez a tárgy nem más, mint az ernyő, amely napernyő és esernyő formájában is ismert mind a mai napig.

 

Ernyők az ókorban

Az első ernyőket az ókori Kínában használták. A legenda szerint egy nő találta fel az ernyőt kb. időszámításunk előtt 2000 évvel. Ez az ernyő természetesen még papirosból készülhetett.

A klasszikus ókorban, a görögök és a rómaiak már selyemhuzatú ernyőket is használtak. Ezekben az országokban az ernyőket csak a nők és csak a napsütés ellen használták, hiszen esős időben ki sem mentek az utcára. Az ernyő praktikus haszna egyébként másodrangúvá vált, mert az idők során a hatalom és a gazdagság szimbólumává vált. Ez a szimbolikája még a múlt század végén is tartotta magát.

Az ernyődivat aztán Kínából eljutott Perzsiába, Indiába, Egyiptomba, Görögországba és Római Birodalomba is. Mindenki egy kicsit átformálta ugyan a saját karakterének megfelelően az ernyőt, de mindenhol az előkelő nők és férfiak méltóságának a jelképe maradt. Az egyiptomi fáraó sírok domborművei is ábrázolnak egyfajta ernyőt, amely mintha egy kombinált legyező-ernyő lett volna. Görögországban a férfiak nem használták ugyan, de még maga Héraklész is szívesen tartotta az ernyőt a szép Omphalé (lüdiai királyné, aki megvette Héraklészt Hermésztől rabszolgának) feje fölé, hogy megvédje a nap tüze ellen.

 

Ernyők a későbbi korokban

Az ókori Róma után, ahol már eső ellen való bőrernyők is készültek, az ernyők használatát átvette a keresztény Róma is, természetesen egész más célból és egészen más formában.

A pápák fölé ünnepek alkalmával és körmeneteknél drága ernyőket tartottak, amelyek aztán baldachin formájúra alakultak. Amíg a pápaság világi uralma tartott, az ernyő úgyszólván a pápák pajzsa lett. Az ernyőhordók minden olyan alkalommal, amikor a nyilvánosság elé léptek, egy nyitott és egy csukott ernyővel kísérték a pápákat, amivel a világi és az egyházi hatalmukat szimbolizálták. Egyes pápák azt a kegyet gyakorolták, hogy a keresztény császároknak egy ilyen ernyőt ajándékoztak.

Ezek után hosszú szünet következett be az ernyők fejlődésében. A 17. században kezdődött meg Franciaországban a mosható anyagból készült esernyők divatja és megindul az a diadalmas folyamat, amely elvezetett a ma ezer variációban lévő esernyők és napernyők kultuszához és divatjához.

 

Az összecsukható esernyő

Valószínűleg kevesen tudják, hogy a kis méretűre összecsukható esernyőt magyarok találták fel, méghozzá 1920 táján, a Vas megyei Uraiújfaluban, a Balogh fivérek. 1920-tól 1940-ig működő gép- és műlakatos műhelyükből indult világhódító útjára a mai napig népszerű összecsukható esernyő.

Balogh Károly 1881-ben született Ostffyasszonyfán, géplakatosi végzettségét Sárváron szerezte. Dolgozott Sopronban, Sárváron, Bécsben és Badenben, 1906-ra pedig önálló mester lett. Testvére, Balogh Kálmán 1893-ban született. A szakmát a bátyjától tanulta, a műhelyt közösen alapították az 1920-as években. Elsősorban vasmegmunkálással foglalkoztak, a megvalósult ötleteik közül a legjelentősebb az összecsukható esernyő lett.

A Balogh fivérek sokáig kerestek megfelelő kivitelezőt Magyarországon, végül egy nyugatra induló rokonuknak adták az összecsukható esernyő prototípusát, hogy próbáljon vele szerencsét. Az 1923-ban Magyarországon bejegyzett szabadalom a Szombathelyi Királyi Közjegyző által aláírt szerződés szerint Ausztriában, Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban, Franciaországban, Angliában is szabadalmi védelmet kapott és hamarosan az USA is zöld utat adott a Balogh fivérek zsebben hordható ernyőjének.

Uraiújfaluban a legkisebbek is tudják az esernyő történetét. A faluban élők büszkék erre a találmányra, minden évben megrendezik az Esernyőfesztivált. A közösségépítő rendezvényen tartanak esernyős felvonulást, illetve kiállítást is szerveznek, ahol az eredeti prototípust is megtekinthetik az érdeklődők.

 

Esernyős festmények

Az esernyő a védelmet, a biztonságot is jelképezheti, valamint dekoratív kiegészítő elem lehet az esős vagy havas utcaképeket ábrázoló festményeken. Ha ilyeneket keresel, nézz körül az Események menüpontban és válassz kedvedre az aktuális témáink közül.

Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdió termébe egy közös festésre!

Blog

Eltűnt és megkerült festmények – Orsós Madonna

Jézus születésének ünnepéhez közeledve egy olyan híres képet mutatunk be, amely a kisgyermek Jézust ábrázolja édesanyjával, Máriával. A képet Leonardo da Vincinek munkájának tartják, bár abban nincs egyezség a művészettörténészek körében, hogy teljes egészében Leonardo keze munkája, vagy valamelyik tanítványa műve, melyben a festő is közreműködött. A kép az Orsós Madonna címet viseli és 2003-ban akasztotta le a falról két turistának álcázott tolvaj a skóciai Drumlaring -kastélyban.   A képet a francia udvarba szánták A 16. század eleji források alapján XII. Lajos francia király államtitkára, Florimond Robertet volt a festmény megrendelője. 1501. áprilisából fennmaradt levélben Fra Pietro megírta Isabella d’Estének, hogy Leonardo a francia király államtitkára számára festi az Orsós Madonnát. Jelenleg úgy tartják, hogy ez az eredeti mű elveszett, de Leonardo pár vázlata (például egy vörös krétás rajz a Windsor Kastélyban) és a képről készült több műhelymásolat megmaradt az utókornak. Leonardo a második firenzei korszakában  tanítványaival többször is lemásoltatta a képet. Az egyik feltételezhető másolat a skót Buccleuch-hercegek gyűjteményének értékes darabja már kétszáz éve, kivéve azt a  négy esztendőt, amíg a műkincstolvajok bitorolták. A friss kutatások alapján a skóciai festmény csak részben Leonardo saját kezű műve, részben tanítványainak munkája. A mester közreműködését bizonyítják az előrajzon megfigyelhető apróbb változtatások és

Olvass tovább »

Élményfestés – Star Wars

A Csillagok háborúja (Star Wars) eredetileg egy több filmből álló sci-fi (vagy más megközelítésben) fantasy sorozat, amely George Lucas filmrendező ötletein alapszik és ő volt az, aki, az első forgatókönyveket írta. Az elkészült filmek cselekménye a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők történetét meséli el.   A Star Wars filmek története Az első filmet 1977-ben mutatták be, ez volt a ’Csillagok háborúja’, a film gyorsan megkerülhetetlen klasszikussá vált, amolyan kult-filmmé, amely számos más filmre és tudományos-fantasztikus műre is hatással volt. Az első filmet két további sikeres folytatás követte, az 1980-ban bemutatott ’A Birodalom visszavág’, illetve az 1983-ban bemutatott ’A Jedi visszatér’. Ez a három film alkotja az eredeti Star Wars trilógiát. Az első három filmet 1999 és 2005 közötti bemutatókkal egy előzmény trilógia követte, amely nem egyértelműen csak jó reakciókat váltott ki a rajongókból és a kritikusokból. 2015-ben újabb trilógia vette kezdetét, amely ’A Jedi visszatér’ című rész eseményei után játszódik és ’Az ébredő Erő’ című epizóddal indult, majd ’Az utolsó Jedik’ című résszel folytatódik és jelenleg a harmadik részt, a ’Skywalker kora’ címűt várjuk. A Star Wars filmek összességében hatalmas sikernek bizonyultak, az összes bemutatott film együttvéve már több mint 8,5 milliárd dollár bevételt termelt a mozik kasszáinál. Az

Olvass tovább »
Pablo Picasso Algériai nők

Élményfestés – Pablo Picasso

Picasso nevét még azok is ismerik, akik nem igazán érdeklődnek a képzőművészet és a festészet iránt, de az biztos, hogy nem a teljes nevét, mert az úgy hangzik, hogy Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Nem mindennapi név, ugye? Ahogy Picasso művészete sem nevezhető mindennapinak. Spanyol születésű képzőművészként vált a párizsi iskola kiemelkedő képviselőjévé és lett a XX. század egyik legjelentősebb avantgárd alkotója. Eredetileg az édesapja is festőművész volt, de ő a családját csak úgy tudta eltartani, hogy a tudását rajtanárként adta tovább a következő generációnak, ezzel keresve pénzt. Picasso majdnem meghalt már a születésekor, súlyos oxigénhiányos állapotba került, nem lélegzett és teljesen elszíneződött a teste. Ez a súlyos helyzet későbbi életére is kihatással volt, hiszen a bal agyféltekéje olyan mértékben károsodott, hogy az olvasás, az írás és a számolás alapjait is csak 10 éves kora után tudta elsajátítani, magántanár segítségével. Sokáig gondolták őt értelmi fogyatékosnak, de a kreativitásért és különleges látásmódért felelős jobb agyféltekéje már ekkor tökéletesen működött és tehetsége is megmutatkozott már egészen fiatal korában.   Picasso festészetének korszakai A korai évek Picasso már 14 éves korában portrékat rajzolt és festett, amelyeket mind a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü