Élményfestés – Lorenza Pasquali

Elgondolkodtató kérdés, hogy mi vezet valakit arra az elhatározásra, hogy kortárs festő lesz, illetve, hogy festmények készítéséből szeretne megélni a jelenkorban, a 21. század első évtizedeiben. Keveseknek adatik meg az az ösztönös tehetség, amelyet szakszerűen gondozva és továbbfejlesztve lehet kiteljesíteni. Ők felsőfokú művészeti iskolákban képeztetik magukat és egyfajta önmegvalósításként tekintenek a saját művészetükre.

Van azonban egy másik út is, amely azoknak a festőknek az útja, akik teljesen hétköznapi dolgokat, tájakat, történéseket álmodnak vászonra mindenki örömére. Ez a stílus a sajátja annak az olasz hölgynek is, aki jelen cikkünk főszereplője.

Lorenza Pasquali festészete

A hozzáértők szerint a hölgy akvarelljei egyszerre szeszélyesek és finomak, spontán és érdekes festészeti technikával ötvözve. Művei különösen szuggesztívek abban az esetben, amikor a természetet ábrázolja. Igazán jól a különböző évszakok változásában és a virágok ábrázolásában mutatkozik meg a tehetsége. Kedvenc témái közé tartozik még az állatok festése. Különösen, ha aranyos kutyákat és macskákat ábrázol, a képein különleges erővel mutatják meg magukat a kedves élőlények.

Belépni a Lorenza által megteremtett képi világba, olyan érzés, mint egy igazán kellemes és békés nyaraláson vennénk részt. A tiszta égbolt és a dagadó vitorlákkal ellátott hajók, a távoli világítótornyok vagy harangtornyok és sok más látnivaló a festményeken, olyan érzelmekkel, hogy magával ragadó stílusukat bárki szívesen látná a saját otthonában is. Nagyon élethűek és ugyanakkor mégis légiesek a képei, ettől egy kicsit olyanok, mintha egy idealizált világ megszépített lenyomatai lennének, nem is a valóság.

 

Egy olyan kritikus, akit megragadott ez a stílus, a következőket mondta róla:

„Lágy színek, átlátszó reflexiókkal, ragyogó és testes árnyalatokkal, jól körülhatárolt kontúrokkal adják a festménynek azt a tekintélyes kellemességet, amely arra készteti a megfigyelőt, hogy izgatott legyen, és egy kellemes, álomszerű valóság érzete fogja el, amiben egy képzeletbeli extázis állapotba kerülhet. Lorenza képeinek erős hatása van.

A festményeiből fakad egyfajta belső átmenet az elmélyülés felé, amely megszabadítja az elmét a gondolatoktól és a szellem világossá válik, mint egy tollpihe, amely felfelé repül a légáramlatban.”

Mi kellhet ennél több, miközben egy festményt szemlélünk? Ez lehet a művészet egyik jól körülírható célja, hogy elvarázsolja az embereket és kiragadja őket a – néha nem túl boldog és gondtalan – valóságból.

 

KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozások a kortárs festészet jegyében

Az aktuálisan elérhető élményfestés időpontokat mindig az Események menüpontban találod. Itt azt az információt is egyértelműen feltüntetjük, hogy mely képeket ajánljuk gyerekeknek, melyeket felnőtteknek és melyek azok, amiket pedig páros elfoglaltságnak. A képek között számos kortárs képet szerepeltetünk, amelyekből akár igazán nagyszerű ajándék is válhat. Szeretnénk, ha hosszú időre díszítené valakinek a lakását.

Képzett instruktoraink a foglalkozásokon segítenek abban, hogy végül mindenki sikerélménnyel és egy csodás – saját maga által elkészített – festménnyel távozzon tőlünk.

Szeretettel várunk mindenkit a legnépszerűbb és legújabb képekkel, frissítőkkel, csökkentett létszámmal és maximális odafigyeléssel stúdiónkban!

Blog

Élményfestés – Graham Gercken

Amikor az élményfestés alkalmainkon elkészíthető festményeket válogatjuk, mindig szem előtt tartjuk azt, hogy a kortárs festészetből is meg tudjuk mutatni az értékes és jól reprodukálható darabokat. Így került be a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatába Graham Grecken ausztrál származású kortárs festőművész és a képei.   Az autodidakta festő A festészetben az évszázadok alatt hatalmas tudás és tapasztalat halmozódott fel és ezeket a korszakoknak megfelelően műhelyekben, iskolákban, művészeti akadémiákon igyekeztek is továbbadni a következő generáció művészeinek. Emellett természetesen minden kornak megvoltak az önfejlesztéssel tanuló művészei, akik közül néhány ismertebb festőművészről már egy korábbi bejegyzésünkben is olvashattatok. Az 1960-ban Queensland-ben született Graham Grecken is önmagát képző és fejlesztő festőművész, aki mostanra – a már több mint 30 éve tartó aktív, festészettel töltött idő után – több rangos művészeti díjat is a magáénak tudhat. Karrierje kezdetén még inkább a megélhetés motiválhatta az alkotásban, amikor 24 éves korában a Sydney-től mintegy 50 km-es távolságra található Kék-hegységbe költözött és az elkészült képeit az arra járó turistáknak értékesítette.   Graham Grecken tájképfestészete Minden művésznek megvannak azok a témakörei, amelyek közegében a legotthonosabban mozog és ezáltal ezekben a legsikeresebb. Aki remekbe szabott tájképeket fest, nem biztos, hogy portré ábrázolásban is ugyanolyan jó és fordítva. Graham Grecken művészete a

Olvass tovább »

Élményfestés – Bicikli

Egy korábbi bejegyzésünkben már pontról pontra végigjártuk, hogy milyen állomásai voltak a kerékpár fejlődésének, amíg végül elérte azt a kinézetet és működési mechanizmust, ahogyan napjainkban is használjuk ezt a remekbe szabott közlekedési és sporteszközt. Most egy kicsit tovább kalandozunk a témában, tartsatok velünk!   Kerékpár vagy bicikli? Mindkét elnevezést használjuk, a kerékpár talán kicsit szofisztikáltabb, a bicikli pedig utal a járgány kétkerekű mivoltára és a köznyelvben ez a szó formálódott tovább szlenggé. Ennek a szónak lettek aztán becézett formái, amelyeket a fiatalabb generáció tagjai is szívesen használnak, mert viccesek. Így lett a bicikliből bringa, bicaj, bicó, canga és néha még cenga is. Ugye, hogy mindannyiunknak ismerősek ezek? A kerékpár szó megalkotása egyébként Szekrényessy Kálmán nevéhez fűződik, aki korának egyik legsokoldalúbb férfija lehetett. Egy személyben ő volt az első magyar úszó, az első magyar sportlap-alapító, szerkesztő, író, repülőgép-konstruktőr, több sportág hazai meghonosítója, az MTK és számos más sportklub alapítója, dísztagja és elnöke, a Balaton és a Boden-tó első átúszója, az Irodalmi Társulat titkára, dzsidáskapitány, a kerékpár mellett az erőgép szavunk megalkotója is.   A kerékpár feltalálása Vannak, akik szerint már a kereket és aztán később pedig a kerékpárt is egy lusta ember találhatta fel, vagy legalábbis olyan valaki, aki nem szeretett

Olvass tovább »

Élményfestés gyerekeknek – otthon

A gyerekeknek szóló élményfestés foglalkozások egyik lényeges eleme az, hogy a résztvevők egy kis közösségben együtt alkothatnak. Az élményhez valóban hozzátesz, hogy a gyerekek inspirálják és lelkesítik egymást, az instruktor pedig jelen idejű segítséget tud nyújtani annak, aki ezt kéri. Igen ám, de ez az év megmutatta nekünk, hogy a korábban teljesen természetesnek vett szokásaink és életünk egy megváltozott helyzetben egyáltalán nem olyan magától értetődő. Ráadásul az egészségünk megőrzése érdekében tett óvintézkedések új kihívásokat jelentettek nekünk, amelyekre új – az addigi gyakorlattól merőben eltérő – megoldásokat kellett kitalálnunk.   Élményfestés otthon A fent leírtak szellemében hívtuk életre a KreatívLiget Webshopot, melynek segítségével házhoz rendelhetitek a festéshez szükséges kellékeket egy csomagban akár gyerekek számára is. Az otthoni festést magyarázó videóval segítjük, hogy az mindenki számára érthető legyen és ezáltal meg tudjon valósulni az élmény, akár otthoni körülmények között is. Velünk bármit megfesthet a gyermeked is, hidd el. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálhattok ahhoz, hogy a festmény otthon is tökéletesen sikerüljön. A szettekhez készített, bármikor megállítható és visszatekerhető videónkban minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre együtt festjük meg a képet. Ezzel garantáljuk, hogy rajztudás vagy előképzettség nélkül is tökéletesen sikerül a mű. Rendeld meg és várd a futárt!   Élményfestés a KreatívLiget

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü