3 híres állatos festmény

Az állatok képi ábrázolása majdnem egykorú az emberiséggel. A kezdetekben persze teljesen más okból és céllal rajzolt vagy festett állatokat az ősünk a barlangok falára. Képeinek elsődleges értelme a bőséges vadászzsákmány iránti elkötelezettség volt, nekünk pedig – több ezer évvel később – értékes információforrás elődeink életéről és körülményeiről.

Ahogy fejlődött az emberiség, úgy lett egyre sokszínűbb az állatok ábrázolása is, amely sok esetben összefüggött az adott népcsoport hitvilágával, vallási nézeteivel. Ezzel kapcsolatban elég például az egyiptomi kultúrára gondolnunk, ahol a különböző állatokkal megszemélyesített istenekről készült szobrok, festmények és rajzok nagy számban maradtak fenn az utókor számára vagy akár azokra az indiánokra, akik totemállatok „használatával” látták biztosítva a jövőjüket.

 

 Híres állatos festmények

Olyan képeket szeretnénk bemutatni, amelyeket biztosan mindnyájan ismertek, de mégis jó feleleveníteni a háttértörténeteket, amelyek ezekhez a festményekhez tartoznak.

Hölgy hermelinnel

A kép Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, Hermelines hölgy néven is szokták említeni. A híres művész korai munkái közé tartozik ez a kép, és újítást hozott az itáliai festészetben, mert egyike volt az első olajfestményeknek. Egyes vélemények szerint, bár a kép címe szerint a hölgy egy hermelint tart a kezében, az állat valójában inkább egy vadászgörény. Ebben sajnos nem tudunk igazságot tenni, de az biztos, hogy minden apró részlete figyelemreméltó az állatot tartó kéztől kezdve, a hölgy ruhájának mintázatáig.

Aranyhalak

Henri Matisse több képet is festett ezzel a témával, mindegyiken változtatva valamit vagy mást helyezve a kép fókuszpontjába. Az ábrázolásmód azért különleges, mert a fauvizmusban (az irányzat, amelynek Matisse az egyik meghatározó alakja volt) lemondtak a perspektíva alkalmazásáról. A képfelületen kiterülő, kétdimenziós tiszta színfoltokra bízták, hogy együttes hatásuk a nézőben a térbeliség élményét váltsa ki. Összességében elmondható, hogy a színek térhatást keltő tulajdonságait kutatták a festményeiket használva kísérleti terepnek.

Pókerező kutyák

Cassius Marcellus Coolidge egy egész sorozatot festett kártyázó kutyákról, amely képek készülésük idején egyáltalán nem arattak osztatlan sikert. Alkotójuk idős korára értékké váltak, sőt, halála után jópár évtizeddel egyenesen híressé váltak és innentől kezdve rekord árakon keltek el.

 

Állatos festmények napjainkban

A mai kor embere leginkább azért rajzol és fest állatokat, mert ebben örömét leli. Az állatok világa olyan sokszínű, hogy mindenki megtalálhatja benne a számára kedves fajtákat vagy egyedeket. Van, akit a vadállatok nyűgöznek le és van, akit pedig a megszelídített, a háziasított és az emberi élethez szoktatott állatok.

Az alkalmazott technikák és az ábrázolás lehetőségei manapság olyan választékban állnak rendelkezésre, hogy az alkotni vágyó embert néha hatalmába keríti a bőség zavara. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy milyen szempontok alapján dönthető el, hogy mit és hogyan fessünk. Általánosságban igaz az, hogy a legtöbben olyan módszert szeretnének, amelynek a segítségével viszonylag könnyen érhető el látványos végeredmény.

Erre leginkább az élményfestés alkalmas, sikerélményhez juttatva akár a kezdő festőket is. Az egyik legjobb témakör pedig az állatos festmények, hiszen a sokszínűség adott és ebben a körben mindenki megtalálhatja a kedvére való „portréalanyt”.

 

Élményfestés a KreatívLigetben

Ha állatportrét vagy valamilyen állatos festményt szeretnél készíteni, nézz körül a Kreatívliget Élményfestő Stúdió foglalkozásai között és találd meg a Neked tetszőt.

Már biztosan kedvet kaptál alkotni vagy éppen kitaláltad, hogy kinek adj ajándékba saját magad által festett állatos képet. Bármelyik állítás is igaz, a legjobb helyen jársz. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió választékában többféle állatos témájú festményt is megtalálsz. Keresd ezeket az Események menüpontban, ahol dátumok és festmények szerinti bontásban láthatod egymás mellett az alkalmakat, megkönnyítve ezzel a döntésedet.

Blog

Páros élményfestés

Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne valakivel úgy megosztani az alkotás élményét, hogy a készülő művet közösen készítitek el? Neked ajánljuk azokat az élményfestés foglalkozásainkat, amelyeken a meghirdetett képet az egyéni festések esetén szokásos 40×50 cm-es méret mellett 55×70 cm-es méretben, ketten közösen is megfesthetitek. A közös alkotás pszichológiája Szülő – gyermek élményfestés A szülő és a gyerek közös festése elsősorban a gyerekről szól. Az ő alkotásának folyamatát a felnőtt csak kíséri és támogatja, magát nem előtérbe tolva, közreműködésével segíti és kiegészíti azt. A szülő igyekszik maximálisan figyelembe venni, hogy a gyerek mit szeretne és mit tud elvégezni a feladatból, amely előttük áll. Ennek megfelelően kiegészíti a munkáját és segíti a folyamatot. A felnőttre hárul nagy részben annak a felelőssége is, hogy elő tudja-e segíteni, hogy a kreatív foglalkozás, a közös alkotás inkább élménnyé váljon, ne pedig küzdelemmé.   Páros élményfestés felnőtteknek Ha két felnőtt embernek kell együtt dolgoznia egy képen, annak egészen más lefolyása és hatásai vannak, mint amiket a szülő-gyermek élményfestéseken tapasztaltunk. Teljesen más a dinamikája egy foglalkozásnak is. A felnőtteknél mindig van egy gát az alkotással szemben, aminek tulajdonképpen át kell szakadnia. Ez alól csak azok a személyek kivételek, akiknek ez a szakmája, vagy már nagyobb

Olvass tovább »

A repülő lámpások története

Az egyik legnépszerűbb festmény, amely időről időre felbukkan a KreatívLiget Élményfestő Stúdió megfesthető képei között a kínálatban az ’A repülő lámpások éjszakája’ című. Ez egy olyan kép, amely nagy kedvence lehet mindenkinek, aki a távol-keleti kultúrát közel állónak érzi magához.   A repülő lámpások szerepe eredetileg A festményen is ábrázolt papírballonokat repülő lámpásnak, azaz Tiang Deng-nek, vagy más néven kívánságlámpásnak is nevezik, eredetük pedig több száz évvel ezelőttig nyúlik vissza. A Távol-Keleten kora egyik legismertebb katonai stratégájaként, Kong Ming (más néven Zhuge Liang, ejtsd Csu-ko Liang, élt: i.sz. 181-234) katonai információk eljuttatására használta a repülő lámpásokat, amelyek segítségével sokkal távolabbi pontokra is elértek a hírek, mint addig bármikor. Liang nem csak kiváló stratéga, hanem neves politikai tanácsadó, valamint gépészeti és matematikai zseni is volt, amely tehetségekkel megáldva korának kiemelkedő személyiségévé tudott válni.   A repülő lámpások másodlagos szerepe A későbbi időkben a falvak egyszerű, polgári lakossága is felfedezte magának a lámpást, mint kommunikációs eszközt. Mivel szinte nem volt semmilyen más lehetőségük a távolabb élő rokonaikkal érintkezni, a repülő lámpások segítségével küldték el személyes üzeneteiket. Ha nem volt konkrét üzenet, idővel akkor is rendszeresen eresztettek fel repülő ballonokat. Abban bíztak, hogy a családjukat és a szeretteiket így megóvhatják a betegségektől, a

Olvass tovább »

Élményfestés – Aranyló hegyek

Gustav Klimt a szecessziós festészet nagy alakja alkalmazta előszeretettel a képein az arannyal festést, A legszebb színű nemesfémmel való kapcsolata egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, az édesapja ugyanis aranyművesként dolgozott. Ahhoz, hogy tökéletesítse az arany használatának festményeken történő technikáját Klimt Olaszországba, Ravennába és Velencébe utazott, hogy bizánci művészek munkáját tanulmányozza. A csók című híres alkotásához nem csak aranyfestéket, hanem valódi laparanyat is használt, ezzel téve még hatásosabbá az árnyalatot. Ez volt Klimt arany korszakának csúcsa. Ha Te is szeretnéd kipróbálni, hogy milyen lehet az akrilfesték mellett aranyfestéket is használni, akkor nézz körül a KreatívLiget Élményfestő stúdió megfesthető képei között és biztos, hogy fogsz találni kedvedre valót a többféle festményt, amelyeket a foglalkozásokon el is készíthetsz. A legújabb festményünk, ahol kipróbálhatod az arannyal festést, az Aranyló hegyek című. Keresd meg a Helyszíni élményfestések között és foglald le a helyed a legközelebbi alkalomra! Születésnapokat is szívesen lebonyolítunk, felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Ne feledd, a közös élmény öröménél nincs maradandóbb ajándék. Töltsetek el együtt egy vidám, jó hangulatú délutánt vagy estét a családdal és a barátokkal és mi garantáljuk, hogy az ünnepeltnek a legnagyobb boldogságot szerzitek ezzel! Jelentkezni és részleteket egyeztetni a Privát események menüpont alatt található űrlap kitöltésével lehet. Aranyló hegyek A

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü