Élményfestés – Tacskó

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére.

Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is. A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket.

 

A tacskó tulajdonságai

Ő az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, ki-ha-én-nem viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben.

A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.

 

A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról

Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú testalkatú kutyák jelenlétéről tanúskodnak. Ennek ellenére a tacskó fajta valódi kialakulása a 15. század elejére tehető. Németország területén tenyésztették ki, valószínűleg francia vadászkutyákból, pincsikből és schnauzerekből. Többféle változat is létrejött. A hosszúszőrű tacskókat szetterek, spánielek segítségével alakították mai formájukra, a drótszőrűeket terrierekkel keresztezhették. Eredetileg borz- és rókavadászatra használták a tacskókat, innen is a fajta német neve: Dachshund, azaz borzkutya. Ebből a német szóból ered a tacskók magyar beceneve, a dakszli is, sőt.

Különleges testfelépítése, kitűnő szaglása évszázadok óta remek szolgálatot tesz, bár régebben a tacskóval történő vadászat csupán a nemesek kiváltsága volt. A tacskó első leírása 1879-ben készült, Németországban pedig 1889 óta hivatalosan is elismerik külön kutyafajtának.

Bonaparte Napóleon kedvelte a tacskókat, több festmény is készült róla, amin kedvenceivel együtt szerepel. Egyik négylábúját Napóleonnak hívta, illetve utolsó kedvenceit mellé temették el. Meglehet, hasonló jellemük miatt szerette őket annyira, hisz a tacskók természete gyakran olyan, mint egy kis méretű hadvezérnek.

Az idők során több kiemelkedő személy, híresség is tartott tacskót. Többek között Albert Einstein, II. Erzsébet királynő, Andy Warhol, Clint Eastwood és Brigitte Bardot is az alacsony termetű vadászkutyák kedvelője volt.

 

A tacskók jelleme

Ez a kutya maga a négy lábon járó öntudat. Karakán jellemmel rendelkezik, látszólag mindig tudja, hogy mit akar. Éppen ezért érdemes elkezdeni korai szocializációját, nevelését, különben túl makaccsá, önfejűvé válhat. Emellett intelligens és barátságos, de az idegenekkel kevésbé. Családját hűségesen védelmezi, ám nem szabad hagyni, hogy túlzásba essen, mert esetleg bokán harap valakit.

Rendkívüli bátorsága a vadászatokon nagyszerű szolgálatot tesz. Nem riad vissza egy borztól vagy egy rókától, de akár egy vaddisznótól sem. A tacskó hamar átveszi gazdája szokásait és jól alkalmazkodik környezetéhez. Minden tacskó egy igazi személyiség, garantáltan jól fog szórakozni mellette az, aki őt választja társnak.

 

Újdonság a KreatívLiget Élményfestő Stúdiónál

Ez egy különleges lehetőség: az interaktív online élményfestés. A festéshez szükséges élményfestő szettet házhoz küldjük, amiben minden szükséges eszközt megtalálsz ahhoz, hogy festményed az otthonodban is tökéletesen sikerüljön. Az online, élőben követhető élményfestés során minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre veled együtt festjük meg a képet.

Lehetőséged van kérdezni az instruktortól, ha elakadnál és segítségre van szükséged. Az esemény napján küldünk részedre egy linket, amivel csatlakozni tudsz majd online festésünkhöz. A foglalkozás időtartama 3 óra, a résztvevők maximális létszáma 6 fő.

Nem jó az időpont? Semmi gond, webshopunkban videós élményfestő szettjeink közül is tudsz választani kedvedre valót. A szabadon megállítható és visszatekerhető videónkkal akkor alkotod meg a képet, amikor csak szeretnéd.

Blog

Festők fordulatos élete – Munkácsy Mihály

Munkácsy a 19. századi festészet meghatározó alakja, alkotásai a mai napig ismertek és elismertek nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközileg is. 1844. február 20-án született Munkácson, Lieb Mihály Leó néven. Ezt a nevet használta egészen 1868-ig, amikortól aztán Munkácsira változtatta a nevét, amely eseményről belügyminisztériumi kérelmező levél is fennmaradt az utókor számára. Szüleit még kisgyerek korában elvesztette, 8 éves korától anyai nagybátyjánál nevelkedett Békéscsabán. Egyáltalán nem volt jó tanuló az iskolában, méghozzá annyira nem, hogy gyámja már 11 éves korában asztalosinasnak adta. Előbb Békéscsabán, majd Aradon töltötte inaséveit, rendkívül mostoha körülmények között. A szenvedésének egy komolyabb betegség vetett véget, amelynek végül egy szerencsés kimenetelű találkozás lett az eredménye. Ezek az események végül végérvényesen megváltoztatták Munkácsy életét, és a továbbiakban nem kerülhette el a végzetét, végérvényesen összefonódott a sorsa a festészettel.   Munkácsy tehetségének felfedezése 16 éves volt, amikor megismerkedett a gyulai Wenckheim-kastélyban dolgozó Szamossy Elek akadémiai képzettségű festővel, és önmaga tehetségét bizonyítva a mesternek, végül a tanítványa lett. Szamossy segítségével nemcsak technikai ismereteit gyarapította, de megismerkedett a művészettörténet alapjaival is. További lehetőséget kapott a tanulásra és a fejlődésre Buziáson, Ormos Zsigmond temesi főispán, műgyűjtő és művészettörténész házában. Ormos jól képzett, világlátott ember volt, ismereteit szívesen adta tovább az arra a fogékonynak mutatkozó

Olvass tovább »

Élményfestés – Káprázatos ló

A ló már 4000 éve társa az embernek. Sokan vélik úgy, hogy a ló a legszebb, legszabadabb teremtmények egyike, aki harmonikus mozgásával, intelligenciájával és hihetetlen érzékenységével nyűgözi le a lovak szerelmeseit. Bár az ember a lovat kezdetben hadi célok miatt, később a szállítmányozás és mezőgazdasági munka megkönnyítése végett édesgette magához, napjainkban a háziállatként tartott lovak legtöbb esetben társak, az ember mellé rendelt lények. A mai cikkben összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert érdekességet a lovakról.   A lovaknak rendkívül kifinomultak az érzékszerveik A lovak olyan lények, akik mind az öt érzékkel rendelkeznek. Tehát fejlett az íz, tapintás, hallás, szaglás és a látás érzékelésük. Ezeknél a csodás állatoknál felfedezhető még egy titokzatos hatodik érzékelés, amely a tájékozódásban nyújt nekik segítséget. Ez a képesség nagyon ritkán van jelen az embereknél. A szárazföldi emlősök közül a ló van a legnagyobb szemmel megáldva, így rendkívül nagy a látótere. A közhiedelemmel ellentétben a lovak is látják a színeket. A ló szaglása kiváló, hiszen ez a kapcsolatteremtés és a tájékozódás szempontjából is elengedhetetlen tulajdonság. Kifinomult  orrával kiszagolja lovasa keze alapján, ha az ideges. Az érzékeny szaglást kihasználva a tapasztalt kiképzők illatos folyadékkal kenik be kezüket, ha nehezen idomítható lovakkal van dolguk. A vér szagára az állat nyugtalan és

Olvass tovább »

Élményfestés – Világítótorony

Amióta az emberek a vizekre merészkedtek és elkezdtek hajókkal közlekedni, felmerült az igény azokra az irányjelzőkre, amelyek segítettek visszatalálni a kikötőkbe, illetve elkerülni a kiálló szirteket és zátonyokat. A világításról kezdetben tűzzel, a modern korban elektromos lámpákkal gondoskodtak. Világítótornyok már az ókorban is épültek, amelyek közül a legismertebb pharoszi (vagy más néven alexandriai) világítótorony. Magasságát nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy 100 méternél magasabb volt. Még az is elképzelhető, hogy a 130 métert is elérte, ezzel a gízai nagy piramis és a Hafré-piramis után a világ harmadik legmagasabb épülete volt akkoriban. Az ókori világ hetedik csodájaként is szokás emlegetni. A torony fontosságát az ókorban jelzi az is, hogy a képe szerepelt a római pénzérméken, ahogyan napjainkban is szokás a forgalomban levő bankjegyeket, érméket híres épületekkel vagy jelentős személyek arcképével díszíteni.   A világítótornyok romantikája és rémtörténetei A világítótornyok alapvető feladata a navigáció segítése, amivel néha életeket is mentenek. Vannak azonban köztük olyanok, amelyek ennél is többet nyújtanak, és a turisták kedvelt célpontjai. Romantikus helyszínek, ahol évről évre érdeklődő emberek ezrei fordulnak meg és készítenek csodálatos fotókat a naplementében. Nagyon sok olyan világítótorony van, amelyhez valamilyen történet is kapcsolódik, ezáltal még vonzóbbá téve a helyet. Előfordulnak kedves és romantikus történetek, de

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü