KreatívLiget festmények – Spongyabob Kockanadrág

Kinek jut eszébe egy tengeri szivacs és barátai életéről sorozatot csinálni, még ha az eleinte csak animációs változatban is létezett? Stephen Hillenburg ilyen ember, és milyen jól tette, hogy ilyen „őrültségre” vállalkozott, hiszen így éveken és évadokon keresztül okozott vidám pillanatokat nem kevés gyereknek és felnőttnek egyaránt.

 

A Spongyabob sorozat története

A SpongyaBob Kockanadrág (angolul SpongeBob SquarePants) egy 1999-től műsorra tűzött, kétszeres Emmy-díjas amerikai televíziós rajzfilmsorozat, amely a Nickelodeon tévécsatorna egyik legnépszerűbb műsora. A sorozat megalkotója Stephen Hillenburg volt, aki korábban tengerbiológusként dolgozott, majd sajnos nagyon fiatalon, 2018. november 26-án az ALS betegségben vesztette életét. Ebben a betegségben az a végzetes a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei pusztulása következtében az akaratlagos izmok fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak.

A Spongyabob tévéfilmsorozat a United Plankton Pictures és a Nickelodeon Animation Studios gyártásában készült, és a Viacom International Media Networks forgalmazásában jelent meg. A sorozat története a Csendes-óceán egyik lagúnájában, Bikinifenéken játszódik. Műfaját tekintve szituációs komédia és kalandfilm sorozat. Első részét Amerikában 1999. május 1-jén vetítették, majd ugyanezen évben július 17-től kezdték el a sorozat sugárzását. Magyarországon 2010. április 5-től kezdték bemutatni a részeket.

 

A Spongyabob sorozat szereplői és cselekménye

Spongyabob egy tengeri szivacs, aki egy ananászban lakik a tenger mélyén, a Kagyló sétányon. Két szomszédja van: Tintás Tunyacsáp, aki egy Tintahal és egy moai-fejben lakik, valamint a tengeri csillag, Patrik, akinek a háza egy szikla alatt található. Spongyabob és Patrik jóbarátok, és gyerekes viselkedésükkel néha már-már az őrületbe kergetik Tunyacsápot.

A főhősök mindannyian Bikinifenéken, egy tenger alatti városban laknak, amely úgy néz ki, mint egy klasszikus emberek lakta város a szárazföldön.

A hely minden bizonnyal a csendes-óceáni Marshall-szigetekhez tartozó Bikini-atollról kapta a nevét, melynek térségében 1946 és 1958 között kísérleti atom- és hidrogénbomba robbantások folytak, aminek következtében Bikinifenék lakói afféle mutánsokká válhattak. Spongyabob a háziállatával, Csigusszal él együtt, amely egy tengeri csiga, de néha inkább úgy viselkedik, mint egy macska. Rajta kívül kutyaszerű férgek, méhekre hasonlító medúzák és madarakra hasonlító kagylók is élnek itt.

Spongyabob munkahelye a Rozsdás Rákolló nevű gyorsétterem, ahol Tunyacsáp is dolgozik pénztárosként. A hely tulajdonosa a fukarságáról is híres Rák uram (Eugene Herbert Krabs/Rák H. Jenő). A legnagyobb rivális egy fura kis zöld lény, Plankton. Ez a figura pont a Rozsdás Rákollóval szemben nyitotta meg Veszélyes Vödör nevű konkurens éttermét, és folyamatosan azon mesterkedik, hogy ellopja a Rozsdás Rákolló specialitásának, a herkentyű burgernek a receptjét.

A Spongyabob életét bemutató történetekben szerepet játszik még Szandi, aki egy mókus és egyértelműen lány. Ő Texasból érkezett, és különleges búvárruha és egy búra alatti otthon segítségével tud megmaradni a tenger mélyén.

Ami a Spongyabob sorozat különlegessége, hogy gyerekek és felnőttek körében egyaránt népszerűvé tudott válni. Ennek oka valószínűleg az életszerű szituációk humoros formában történő ábrázolása lehet. Továbbá rengeteg olyan utalást is tartalmaz, amelyet főleg az idősebb, felnőtt korosztály számára megérthető és humoros.

 

Spongyabob festmény

Ez a figura egy igazán vidám és színes egyéniség. A róla készült festmény pedig kedves dísze lehet egy gyerekszobának éppúgy, mint akár egy gyerekorvosi rendelő várójának, vagy egy óvodai csoportszobának.

A készen megvásárolható képeink között megtalálod a Spongyabob festményt a KreatívLiget Élményfestő Stúdió webáruházában. Nézz körül és rendeld otthonodba a bohém vidámságot ennek a kedves kis szivacs fiúnak a képében.

Blog

Élményfestés – Világító képek és más különleges technikák

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz.   Valódi homok a festményen Egy tengerparti hangulat megjelenítése a vásznon mindig különleges élmény. Visszaidézi kedves emlékeinket egy-egy elmúlt nyaralásról és készítése közben már hangolódhatunk a következőre. Ha valódi homokot használunk az akrilfesték mellett, akkor a festményünk szinte megelevenedik, a fókusz áthelyeződik és egy ilyen anyag segítségével bevonjuk a harmadik dimenziót is az ábrázolásba. Kísérletező kedvűek tovább fokozhatják a hatást azzal, hogy a nyaralásról hazahozott kagylókat és csigákat a megfestett képre szépen megkomponálva helyezik, ezzel is emléket állítva a nyári élményeknek.   Arannyal festés Gustav Klimt a szecessziós festészet nagy alakja alkalmazta előszeretettel a képein az arannyal festést, A legszebb színű nemesfémmel való kapcsolata egészen a gyerekkoráig nyúlik vissza, az édesapja ugyanis aranyművesként dolgozott. Ahhoz, hogy tökéletesítse az arany használatának festményeken történő technikáját Klimt Olaszországba, Ravennába és Velencébe utazott, hogy bizánci művészek munkáját tanulmányozza. A csók című híres alkotásához nem csak aranyfestéket, hanem valódi laparanyat is használt, ezzel téve még hatásosabbá az árnyalatot. Ez

Olvass tovább »

Graham Gercken képek a KreatívLigetnél

Amikor az élményfestés alkalmainkon elkészíthető festményeket válogatjuk, mindig szem előtt tartjuk azt, hogy a kortárs festészetből is meg tudjuk mutatni az értékes és jól reprodukálható darabokat. Így kerültek bele a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatába Graham Grecken ausztrál származású kortárs festőművész képei.   Az autodidakta festő A festészetben az évszázadok alatt hatalmas tudás és tapasztalat halmozódott fel. Ezeket a korszakoknak megfelelően műhelyekben, iskolákban, művészeti akadémiákon igyekeztek is továbbadni a következő generáció művészeinek. Emellett természetesen minden kornak megvoltak az önfejlesztéssel tanuló művészei, akik közül néhány ismertebb festőművészről már egy korábbi bejegyzésünkben is olvashattatok. Az 1960-ban Queensland-ben született Graham Grecken is önmagát képző és fejlesztő festőművész. Mostanra – a már több mint 30 éve tartó aktív, festészettel töltött idő után – több rangos művészeti díjat is a magáénak tudhat. Karrierje kezdetén még inkább a megélhetés motiválhatta az alkotásban. 24 éves korában a Sydney-től mintegy 50 km-es távolságra található Kék-hegységbe költözött és az elkészült képeit az arra járó turistáknak értékesítette.   Graham Grecken tájképfestészete Minden művésznek megvannak azok a témakörei, amelyek közegében a legotthonosabban mozog és ezáltal ezekben a legsikeresebb. Aki remekbe szabott tájképeket fest, nem biztos, hogy portré ábrázolásban is ugyanolyan jó és fordítva. Graham Grecken művészete a tájképfestészetben tudott kiteljesedni. Ebben a

Olvass tovább »

Élményfestés – Lótuszvirág

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető Buddha képeken is jellegzetes motívum a lótuszvirág. Ismerjük meg együtt ennek a csodaszép növénynek a szimbolikus jelentését és a különböző vallásokban betöltött szerepét!   A különleges lótuszvirág A lótuszok vízi–mocsári növények. Nagy méretű leveleik a víz felszíne fölé emelkednek, pajzs alakúak, szélük ép, felületük erősen viaszos, erezetük pedig villás. A lótuszvirág az iszapig lenyúló gyökerei segítségével minden éjszaka belemerül a vízbe, a következő reggelen pedig újra kivirágzik. Minden nap megcsodálhatjuk a gyönyörű virágait, aztán este újra a sötét vízfenéken tér nyugovóra. A szirmok viaszos védőrétegének köszönhetően szépsége soha nem változik. Így amikor minden reggelente kivirágzik, ugyanolyan szép lesz, mint ahogy azt az előző nap is láthattuk. A lótusz a vízbe merüléssel majd az ezt követő újjászületési képességével igencsak meglepte az embereket. Nem csoda, hogy máshogy magyarázni nem tudták a létezését így már az ókortól fogva a vallási szimbolikához kapcsolták.   A lótuszvirág a kultúrában és a vallásban A lótuszvirágot számos különböző kultúrában, illetve legfőképpen a keleti vallásokban a tisztaság, a megvilágosodás, a szellemi megújulás és az újjászületés szimbólumaként tartják számon. A tulajdonságai alapján elmondható róla, hogy az iszapos környezet ellenére is képes csodálatosan szép virágokat produkálni és tisztának maradni, mint akár egy tiszta lelkű ember.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü