Élményfestés – Arany és türkiz

A hétköznapi életünkben is van jelentősége a körülöttünk előforduló színpároknak, színpárosításoknak. Fokozottan érdekes az, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat azokban az életterekben, ahol sokat tartózkodunk. Színekkel kifejezhetünk hangulatokat, érzéseket, sugározhatunk nyugalmat, de akár gazdagságot és hatalmat is megjeleníthetünk.

 

A szín fogalma

Színesnek nevezzük a fényt, ha különböző hullámhosszokon eltérő intenzitása van, a nem átlátszó felületeket, ha különböző hullámhosszokon más és más mértékben verik vissza a fényt és az átlátszó vagy áttetsző anyagokat is, ha különböző hullámhosszokon különböző mértékben bocsátják át a rájuk vetülő fényt. Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy a szín nem más, mint a szemünkbe érkező fénynek az a tulajdonsága, hogy különböző hullámhosszúságú összetevői más intenzitásúak.

 

A színek hatása

A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben és az erre a témára irányuló vizsgálatok szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz, amely társítások ráadásul a világ nagy részén egyformán működnek. Ilyen szín-érzelem társítás például az, hogy a depressziós vagy szorongó állapotot legjobban a szürke szín fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga szín jeleníti meg.

A színválasztásaink legtöbbször tükrözik az életünk aktuális helyzeteit, állapotát és az ezek miatt kialakuló hangulatunkat is, de ne feledjük, hogy ez a jelenség akár meg is fordítható. Ha vidámabb, pozitívabb hangulatra ösztönző színekkel vesszük körül magunkat, azt az életünk minden területére hatni fog. Az otthonunkban lévő színek befolyásolják hangulatunkat és viselkedésünket. A körülöttünk lévő színek le tudják csillapítani az elménket vagy fel is tölthetnek energiával. A színek hatással vannak a hangulatunkra, egészségünkre és ezáltal a boldogságunkra is.

 

A színek jelentése

Arany

Szimbolikus jelentése: bölcsesség, tudás, igazság, önértékelés, testi, lelki, érzelmi, értelmi és spirituális gazdagság, megvilágosodás. Az arany mindig azoknak a dolgoknak a jelképe, amiket csak nagy nehézségek árán lehet megszerezni. A katolikusoknál minden arany spirituális szentséget jelképez. A mesékben az aranytojást tojó tyúk a gazdagság jelképe és az arany alma és az aranyhal is a bőséget jelképezi.

Érzelmi jelentése: elmélyült önismeret, jó ítélőképesség, bizalom. Túlzott mennyiségben már inkább önelégültség és kapzsiság. A szín elutasítása bizonytalanságot, önmegvetést, önítéletet, kétségeket, zavarodottságot jelenthet.

Megjelenése a nyelvben: minden szava arany, hallgatni arany, nem mind arany, ami fénylik.

Híres festmény: Gustav Klimt: Adele Bloch-Bauer

Türkiz

Szimbolikus jelentése: A türkiz fontos gyógyító szín. Több civilizáció és nép számára mind a szín, mind pedig az ásvány szent volt, és oltalmazó hatása miatt viselték. Úgy gondolták, hogy a türkiz az égboltot, valamint az emberi testtel szemben álló szellemet szimbolizálja.

A türkiz a tenger színei, a zöld és a kék elegyéből áll, és mindkettő tulajdonságait – a kék nyugalmasságát és a zöld harmóniáját – magában foglalja.

Érzelmi jelentése: érzékenység, megérzés, érzéseinkre (intuícióinkra) való hagyatkozás, érzelmesség. Aki ezt a színt választja, azt mondja ki, amit érez és nem azt, ami helyénvaló lenne. Bizakodó típus, a világ jóságába vetett gyerekes hite megmaradt felnőttkorára is. Játékos. Aki elutasítja ezt a színt, képtelen alkalmazkodni, együtt haladni a korral.

Híres festmény: Vincent van Gogh: Mandulavirágzás

 

Élményfestés – arany és türkiz

A két szín egy felületen megjelenítve nagyon hatásos és erőteljes kifejezése a harmóniának, az eleganciának, a nem hivalkodó, letisztult gazdagságnak. Keresd a színkombináció festményeit a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain! Az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban találod képek és időpontok szerinti bontásban.

Szeretettel várunk!

Blog

Festészeti stílusok, irányzatok – 1. rész

A festészet fogalma A képzőművészet azon ágát, amelyben egy sík hordozófelületre visznek fel különböző anyagokat (ilyen anyag az olajfesték, a tempera, a gouache, az akvarell, de akár ide sorolható a tűzzománc, a mozaik, az üvegfesték és az olyan anyagok, mint a fonal vagy a textil) festészetnek vagy festőművészetnek nevezzük. A festmények típusai Megkülönböztetünk figuratív (ábrázoló) és nonfiguratív (nem ábrázoló) festményeket. A figuratív festészet különböző műfajokra osztható az ábrázolás tárgya alapján, lehet arckép (portré), csendélet, tájkép és életkép. A festészet rövid története Az őskorban elsősorban azért készített az ősember a barlang falára képeket, hogy jelentős eseményeket örökítsen meg vagy hogy a jövőbeni történések számára kedvező végkifejletet készítsen elő afféle képes imát a falra vetve. Az ókorban sokféle téma került a falakra, a padlóra és a plafonra freskók és mozaikok formájában. Az abban az időben elkészült alkotások megmutatták az emberek életét és vágyait, az isteneket és a követett vallás témáit. Kevés olyan volt ezek között, ami tabu lett volna és ezért nem kerülhetett be az ábrázolt dolgok közé. Olyan viszont többször is előfordult, hogy valami vagy valaki utólag vált „nem kívánatossá” és ezen okból megpróbálták utólag eltűntetni minden nyomát, hogy egyáltalán létezett, még a műalkotások szintjén is. A középkorban előtérbe kerültek a

Olvass tovább »
Buddha ábrázolás

Buddha ábrázolások az ókortól napjainkig

Először is érdemes tisztáznunk, hogy ki volt Buddha és mi volt az „igazi” neve, utána pedig jöhetnek a szobrok és más alkotások, amelyek megörökítették a számunkra az ókori bölcs karakterét vagy legalábbis azt a testet, amilyennek a művészek őt ábrázolták.   Gautama Sziddhártha, a Buddha A Sziddhárta egy sákja nemzetségbeli király fiaként született, a mai Nepál területén található Lumbiniben, a hagyomány szerint időszámításunk előtt 563-ban. Huszonkilenc évesen feleségét és fiúgyermekét elhagyva az igazság keresésének szentelte életét. Több évi remeteség után rájött, hogy testének kínzásával inkább elhomályosítja az elméjét, ahelyett, hogy közelebb jutna az igazi bölcsességhez, ezért felhagyott az aszkéta életmóddal. Végül a Bódhifa alatt meditálva buddhává, azaz „megvilágosodottá” vált. Életének további részében Észak-Indiát bejárva terjesztette életfilozófiáját, és már haláláig is ezrek váltak a követőivé. Buddha felismerte, hogy semmi sem állandó, és mint ilyen végső soron nem kielégítő, csakis feltételek függvényében, átmenetileg létezik. A tanításának alapja az, hogy felismerjük: semmilyen világi érték – sem a test, sem a pénz, sem a hírnév vagy a hatalom, sem a kapcsolataink nem óvnak meg minket az elmúlástól, a fájdalomtól, az elégedetlenségtől és a kiábrándulástól. Buddha ráébredt arra, hogy belső erőforrásaink megfelelő felismerése és használata révén a tartós boldogság mégis elérhető és megvalósítható. Az igazi

Olvass tovább »

Különleges festmények – Mariam Paré, a szájjal festő tehetség

Mai cikkünkben egy kívül-belül ragyogó és mérhetetlenül inspiráló nőt mutatunk be, akit semmilyen körülmény nem tudott megakadályozni abban, hogy tehetségét kamatoztassa. A nyaktól lefelé lebénult Mariam ugyanis megtanult szájjal festeni és teszi ezt nagyon magas színvonalon. Élő példája annak, hogy a reménytelennek tűnő helyzetekben is meg lehet találni a kiutat, valamint annak is, hogy a művészet terápiás jelleggel bír.   A rajzolás, mint menedék A művészet mindig is Mariam Paré életének központi öröme volt. „Nem emlékszem olyan időszakra, amikor ne lettem volna kreatív személyiség” – mondta. „Gyerekkoromban a zsírkréták és a ceruzák voltak a kedvenc játékaim. A művészet egyrészt örömforrás volt, másrészt segített gyermekkorom történéseit feldolgozni.”   Egy pillanat alatt vesztette el megszokott életét Paré 19 évesen San Franciscóba költözött, abban a reményben, hogy ott művészeti iskolába járhat. Azonban élete egy pillanat alatt megváltozott, amikor látogatóba indult a barátaihoz Richmondba.  Egy autóban ült, amikor lövöldözés tört ki a járdán, és egy eltévedt golyó eltalálta a nyakát. A baleset következtében nyaktól lefelé lebénult. Öt hónap kórházi kezelés után visszatért Chicagóba rehabilitációra. „Még ép emberként nagy terveim voltak a jövőre nézve. A sérülésem után azt hittem, hogy vége az életemnek. Nem tudtam elképzelni, hogy hasonló életet élhetek, mint korábban.” Azonban idővel Parénak

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü