Élményfestés a KreatívLiget Stúdióban

Vannak olyan emberek, akik úgy gondolnak a művészeti tevékenységekre, hogy mint valami tőlük távol álló dologra. Azt mondják, hogy ők ahhoz nem értenek, művelni sem tudják, nem is akarják és egyébként pedig időrablás az egész, mert nem hasznos és nem tudunk a segítségével fejlődni sem. Nálunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban mindannyiunk fontos küldetése, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét. Azt, hogy bármelyikünk tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, amely végső soron az agyát is különleges módon stimulálja.

 

Tervezés és várakozás

Hosszú idő telt el úgy, hogy csak az online térben találkozhattunk a szeretteinkkel, a barátainkkal, személyesen nem. A kapcsolataink és a szabadidős tevékenységeink leegyszerűsödtek, térben és időben is beszűkültek, amint életbe léptek a kijárási korlátozások.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is megállt az élet, ami a foglalkozásokat illeti, de már az első pillanattól vártuk és terveztük az újraindulást. Új képeket válogattunk, eszközöket rendszereztünk. Eközben pedig minden eddiginél jobban tudatosult bennünk, hogy az élményfestés egy olyan műfaj, amihez elengedhetetlen az alkotó személyek jelenléte. Ezért is vártuk, hogy eljöjjön a nap, amikor nagy örömmel bejelenthetjük Nektek, hogy újra nyitva vagyunk.

Már teljes gőzzel működünk, gyere el hozzánk egy élményfestésre Te is és fejleszd tovább a benned rejlő kreativitást egy hozzád illő kép elkészítésével!

Annak, aki pedig még csak most ismerkedik az élményfestés fogalmával vagy most hall róla először, most részletesen kifejtjük, hogy mire számíthat, ha részt vesz egy ilyen alkalmon.

 

Jelentkezés az élményfestésre

A KreatívLiget weboldalon előre meghirdetett időpontok közül lehet választani, amelyeken különböző festmények készülhetnek el, érdemes tehát a szerint dönteni az időpontról is, hogy melyik kép tetszik, vagy esetleg melyiket adnánk ajándékba. A festmények elkészítésének nehézségi szintje többféle lehet, a kezdő festőknek való, könnyebbektől egészen a már gyakorlottabbaknak szánt komplexebbekig, eszerint a képek tartalmi felépítése is különböző.

Névtelen vagy kevésbé ismert művészek képei is választhatók a kínálatból, de vannak festmények híres alkotóktól is. Csak a jelentkezőn múlik, hogy melyik mellett dönt és melyik elkészítésére vállalkozik.

 

Az élményfestés előkészületei

Az élményfestés alkalmaira nem csak a jelentkezők készülnek nagy izgalommal, hanem a szervezők is. Ők azok, akik előre felkészülnek az élményfestés eseményre, kikészítik az állványokat és a festővásznakat, az ecseteket és a festmény elkészítéséhez szükséges minden egyéb eszközt, kelléket. Ők azok, akik odafigyelésükkel biztosítják az alkotáshoz szükséges feltételeket, ezenkívül pedig segítenek a ráhangolódásban és a megfelelő légkör kialakításában is.

 

Az élményfestés folyamata

Minden alkalommal úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy annak is sikerélményben legyen része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezébe vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és akkor nem okozott neki különösebb örömet vagy megelégedést.

Ezt az ideális helyzetet úgy tudjuk elérni, hogy a bonyolultabb festményeket előrajzoljuk, vagy segítünk olyan vázrajzot készíteni a résztvevőinknek, amely alapján már könnyebben lesz megfesthető a kép. Az eseményt vezető instruktor a festés közben folyamatosan lépésről-lépésre magyarázva vezeti a kép elkészítésének menetét.

 

Az elkészült kép öröme

Az előbb leírtak alapján tehát a végeredmény garantált siker. Az élményfestés során megalkotott kép szép dísze lehet az otthonodnak, vagy bátran elajándékozhatod. Az ismerősi körből sokan biztosan örülnének egy olyan ajándéknak, amit Te magad készítettél el.

Ha máris kedvet kaptál a festéshez, akkor nézz szét az oldalunkon és gyere el az egyik meghirdetett élményfestés alkalomra és készítsd el a kedvenc képedet!

 

Az élményfestés nem oktatás

Az előbbiekben leírtak alapján könnyen belátható, hogy az élményfestés nem képzőművészeti oktatás és a résztvevők nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre.

Az élményfestő foglalkozás során nem az adott festmény vagy annak tartalma a fontos, hanem inkább maga az alkotási folyamat. Azért van ez így, mert segít elindítani az alkotókedv áramlását és bizonyos esetekben további festésre vagy más alkotások elkészítésére is sarkall. Az élményfestés főleg azoknak lehet új és érdekes, akik nem szokták ilyen módon eltölteni a szabadidejüket, de valami különlegesen inspiráló dolgot keresnek maguknak.

 

Az élményfestés kezdetei

A közösségi festés ötlete eredetileg Amerikából származik és onnan terjedt el először Nyugat-Európában, majd az utóbbi pár évben Magyarországon is. Azt is mondhatjuk róla, hogy nagyon népszerű tevékenységgé vált. Ez azért lehet így, mert az élményfestés egyszerre lehet relaxáló és aktivizáló hatású. Az elkészült mű öröme pedig sokáig velünk marad, ami egy felfokozott érzelmi állapotban tart, kihatva ezzel a hétköznapi tevékenységeinkre is. Erre mondhatjuk, hogy igazi flow-élmény.

A festés hagyományosan egy magányos tevékenység, amely bizonyos fokú belső elmélyülést igényel. Az élményfestés alkalmai által mégis társas élménnyé válik, hiszen egyszerre többen vesznek részt egy-egy ilyen foglalkozáson, esetenként egymást segítve és inspirálva.

Ha kicsit utánanézünk a híres festők életének és munkásságának, akkor azt láthatjuk, hogy közöttük is voltak olyanok, akik másolással kezdték el a tanulást. Aztán mikor tökéletesedett a technikájuk és elkezdtek saját tapasztalatokat gyűjteni a festésről, a másolás már nem elégítette ki az igényeiket. Ez inspirálta őket a további, saját alkotások elkészítésére is.

Az ő esetükben a másolás tehát egy kezdeti lépésnek tekinthető. Adja meg az esélyét mindenki egy hasonló „beindulásnak” a saját esetében is. Vágjon bele bátran az első élményfestős kalandba a KreatívLigetnél! Szeretettel várjuk!

Blog

Élményfestés – Víz alatti világ

Földünk valamivel több mint kétharmad részét tengerek és óceánok borítják. Ezeken a nagy kiterjedésű és általában egymással összeköttetésben lévő vízfelületeken kívül tavak és folyók szép számmal akadnak a szárazföldek belsejében is. A legtöbb vízfelület gazdag életteret is rejt, ahol élőlények – legtöbbünk számára felfoghatatlan – sokasága változatos és sokszínű képet mutat a víz alatti életről.   A partközeli tengerek élővilága Átlagosan 200 méteres mélységig terjed a partközeli élővilág élettere. Itt rendkívül változatos, fajokban gazdag élővilágot találhatunk. Ennek fő okai, hogy ezekre a területekre torkollnak a szárazföld folyói, nagy mennyiségű szervetlen és szerves tápanyagot hozva magukkal. Az itt élő élőlények nem kerülnek a mélytengeri rétegekbe, hanem fokozatosan visszajutnak az anyag forgalmába. A tápanyagban dús vízben a 200 méteres mélységig még a napfény is lehatol, optimális környezetet teremtve ezzel a termelő és a fogyasztó élőlényeknek egyaránt. A sekély vizek homokos, iszapos fenéken egyszikű virágos növények, és különböző hínárfélék gyökereznek. Egyes tengeri füvek hatalmas kiterjedésű területen alkotnak zöld gyepszőnyeget. A növényevők közt apró csigák és rákok találhatók, valamint növényevő halak. A ragadozókat a tengerfenéken a csalánozó virágállatok és a tüskésbőrű tengericsillagok képviselik. A partközeli vizek ragadozó szintjéhez a tengerparti madarak és a partmentén élő tengeri emlősök sorolhatók. A lebontó élőlények a szivacsok, féregfajok,

Olvass tovább »

Élményfestés – A macska

Az erre irányuló kutatások szerint a macskák mintegy 10000 évvel ezelőtt kezdtek el az emberek társaságában élni, illetve fokozatosan háziasították őket. Az első háziasított macskák valószínűleg az ókori Egyiptomban éltek, ahol nagy tiszteletnek örvendtek és különleges bánásmódban részesültek. Napjainkban, a közösségi média korában talán egy állat sincs, amely akkora figyelmet kapna, mint a macska. A macskát ábrázoló képek népszerűsége nem most kezdődött. Amióta a macskák az emberrel együtt élnek, azóta a faliképek, a festmények, a szobrok és az egyéb iparművészeti alkotások főszereplőivé is váltak. Ebben a cikkben nálunk is a macskákról szól minden és arról, hogy milyen szerepet töltöttek be a különböző korszakokban az emberek életében és ezzel összefüggésben hogyan ábrázolták őket.   A macska, mint szimbólum Az állat szimbolikája sokrétű, pozitív és negatív értelemben egyaránt szerepelhet. Jelképezheti a hatalmat, a lustaságot, a kéjvágyat, az ördögöt, a halált, a démoni erőket és a női testet. Köztudott, hogy a macska a sötétben is jól lát, ezért az éleslátás, a belső látás megtestesítője, az éjszaka és a titkos tudás megtestesítője.   A macska az ókorban A Nílus partján élő emberek szerint Ré, a hatalmas napisten éjszakánként fekete kandúr alakjában harcolt Agep, a sötétség gonosz kígyója ellen. Ezért az akkoriban élő házimacskákat is

Olvass tovább »

Mit jelképeznek a különböző virágok?

Egyáltalán nem újdonság, hogy az emberek virágokat ajándékoznak egymásnak. Persze mostanában legtöbbször valamilyen alkalomhoz kötjük, ha virágot vásárolunk egy szerettünknek vagy valamelyik hozzátartozónknak. Születésnap, névnap, esküvő, ballagás, Valentin nap, temetés vagy bármilyen évforduló lehet apropója a virágoknak. Ráadásul pedig mindegyik hordozhat valamilyen többlet jelentéstartalmat is, amelyek napjainkra kicsit elhalványodtak. Úgy gondoljuk azonban, hogy ezeket érdemes újra felidéznünk.   Hogy lett a virágoknak jelentése? Már a régi időkben is – ráadásul teljesen különböző kultúrákban egyaránt – a virágokhoz különböző jelentéseket társítottak. Ezeket többnyire a növény természetes tulajdonságai alapján határozták meg. Az a speciális „nyelv”, amelyben a virágokkal fejeztek ki érzéseket és mondanivalót, a segítségükkel kezdtek különböző elvont jelentéseket közölni, csak Viktória királynő korában, a XVIII. században alakult ki. Azért akkor, mert ennek a korszaknak nagyon szigorú etikai-, és viselkedés kódexe volt. Ez mindenki számára meghatározta, hogy mit mondhat és kinek, így véve elejét annak, hogy bárki bármilyen tiszteletlen vagy illetlen dolgot mondjon egy másik embernek. Ebben az időben kezdtek el a virágokhoz különböző konkrét jelentéseket társítani, hogy a segítségükkel kifejezhessék azt is, amit szavakkal nem tudtak vagy nem lehetett. A hölgyeknek általában volt egy kis könyve is a virágok jelentésével, hogy könnyebben megfejthessék az ajándékba kapott virágok mondanivalóját.   A virágok

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü