Élményfestés – Táncoló balerina az éjszakában

Az őszi-téli szezonban a nappalok rövidülése és az időjárás kevésbé vonzó mivolta miatt felértékelődnek a beltéri kikapcsolódási lehetőségek. Tavaly a koronavírus miatt rengeteg kulturális esemény maradt el, a koncertek, színházak, táncszínházak, múzeumok mind téli álomba kényszerültek. Idén azonban -egyelőre- lehetőségünk van kiszakadni a hétköznapjainkból pár órára és beülni egy-egy értékes előadásra. A mai cikkünkben az egyik legkecsesebb, légiesebb táncformáról írunk, a balettről, mely csupán mozdulatokkal, szavak nélkül mesél el nekünk egy történetet. A balett rajongóinak kedveskedtünk a Táncoló balerina az éjszakában című képünkkel, melynek megfestése is egy kiváló programnak ígérkezik egy szürke novemberi hétvégére.

 

Mint sok szépség a művészetben, a balett is olasz gyökerű

Az a színpadon látott tánc, amit ma balettnek hívunk, több száz éves hagyománnyal rendelkezik. A XV. századi Olaszországban találhatjuk meg a gyökereit, ekkor kezdtek el hivatásos táncmestereket is alkalmazni az udvaroknál. A  cél az volt, hogy a fényűző, pompás és látványos rendezvényekkel kápráztassák el a vendégeket. Akkoriban vált szokássá, hogy az udvaroncok, elsősorban az udvarhölgyek drámai párbeszédeket és fennkölt táncokat adtak elő. A tánc neve olaszul ballo, innen eredeztethető a mai balett kifejezés. Ma már különösen hangzik, de az első balettekben párbeszédek, szöveges részek is voltak.

 

A Napkirály udvara lett a barokk balett bölcsője

A francia királyi udvarban is csakhamar közkedveltek lettek az olasz udvarokból beszivárgó látványos táncok Medici Katalin révén, aki  II. Henrik francia király felesége lett. Az udvari balettelőadások azonban XIV. Lajos trónra lépésével egyidőben, 1643-ban kezdtek igazán felvirágozni.  Olyannyira, hogy maga a király is szívesen vett részt az előadásokon fellépőként. Tulajdonképpen becenevét is a balett miatt szerezte, ugyanis az Éjszaka balettja című előadásban játszott nap jelmeze után kapta a “Napkirály “ nevet és így írta be magát a történelembe.

A főúri, kedvtelésből táncolók mellett hamarosan hivatásos udvari balett táncosok kaptak több szerepet az udvari színpadon. A  tánc és a színészet akkoriban még nagyon összefonódott. A balettművészet tökéletesítése céljából azonban XIV. Lajos  1661-ben megalakította a Királyi Táncakadémiát. Tíz évvel később létrehozta a Királyi Zeneakadémiát is, ezek későbbi egyesülése nyomán jött létre a mai párizsi Opera elődje, a Királyi Zene- és Táncakadémia.

 

Az első balettiskola 

Az első hivatásos balerinákat képző, a mai napig is működő balettiskola Párizsban jött létre 1710-es években. Ekkor még önálló balettelőadások nem léteztek, legtöbbször az akkor kibontakozó opera divat szerint balett betéteket adtak elő az énekes számok között.

Ennek a balettiskolának egyik első híres növendéke Marie-Anne de Camargo volt, aki azzal írta be magát a balett történetébe, hogy ő táncolt először nyilvánosan rövid szoknyában.  Azért döntött emellett, hogy a közönség megcsodálhassa a lábait, pontosan követhesse a mozdulatai, kivételes lábmunkája szépségét. A korai balett csillagok közül még Marie Salle női, és Luis Dupré férfi balett táncost érdemes megemlíteni.

A balett, mint táncműfaj  kialakulásának idején is  egy táncos pályája szintén nagyon fiatalon indult. Ugyanakkor később fejezték be karrierjüket, mint a mai modern balett táncosok. Ennek oka az, hogy akkoriban a balett nem volt annyira fizikailag kimerítő, mint napjainkban. A táncosok életkora továbbá azért sem volt döntő fontosságú, mert nagyobb, látványosabb jelmezeket, olykor maszkokat viseltek a fellépés során.

 

A mai balett kialakulása

A mai klasszikus balett stílus sajátosságai a XVIII. századi Jean-Georges Noverre francia koreográfus nevéhez fűződnek. Ő sokféle táncstílus egyesítésével egyedi elgondolásait ötvözte, és valósította meg a színpadon. Noverre volt az, aki a nagy és nehézkes jelmezek helyett a maihoz már inkább hasonlító balett ruhákat, balettcipőket vezette be, melyek szabadabb mozgást biztosítottak a táncosoknak, így több lehetőségük volt csak a mozdulatok révén  kifejezni az általuk játszott szereplő karaktervonásait, érzelmeit. Jean-Georges Noverre olyan nagy hatással volt az egyetemes táncművészetre, hogy születése napján, április 29-én van a tánc világnapja.

 

Az új stílus új színpadi darabokat kívánt

Az első modern balettelőadás 1789-ben volt, Jean Duberval a Rosszul őrzött lány című darabja. Itt már nem volt szó klasszikus istenekről, mitológiai hőstettekről, amik az előző korok, a barokk és a klasszicista kor előadásait jellemezték. Ez egy egyszerű, átélhető mese volt,  ráadásul egy tanyasi lány volt a  főszereplő, a darab a humoros elemeket sem nélkülözi. Ez az egyik legrégebbi, mai napig is játszott előadás a balett színpadokon. A romantikus balett kezdetének ezt a darabot szokták számon tartani,s ez vezetett a ma is játszott legismertebb orosz és francia balettelőadásokhoz.

 

A balett megjelenése a modern zenében

Napjainkban a balett az internet térhódításának köszönhetően már nem csak egy szűk réteghez jut el. A világháló lehetővé teszi a különböző művészeti ágakban alkotó művészek egymásra találását, a közös munka pedig bárki számára elérhető otthoni eszközökön. A zenés videóklipek gyakran balett táncművészek közreműködésével emelkednek komolyabb művészeti magasságokba. Erre jó példa a rendkívül tehetséges Sergei Polunin balett művész által előadott koreográfia, melynek zenei aláfestését  Hozier Take Me to Curch című száma adja.

Blog

Élményfestés – Éjszakai ragyogás

A Holdról mára rengeteg információ áll rendelkezésre, de ez az égitest valamelyest mindig  misztikum marad az emberiség számára. Jelenléte állandó, de formája minden nap változó. Lehet parányi és hatalmas, fénye lehet megnyugtató, utat mutató és lehet borzongató és félelmetes. Valószínűleg nincs olyan látó ember a Földön, aki nem tekintett volna fel az égboltra a ragyogó Holdat megcsodálni. A Hold az emberiség egyik közös kincse, nem csoda, hogy szinte minden műfajú művészeti alkotásban megjelenik. Természetesen a festészet egyik kedvelt témája, nem csoda, hogy a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban több Holdat ábrázoló festmény közül válogathattok.   Tények a Holdról Kísérő égitestünk vélhetőleg 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy nagyobb objektum eltalálta a Földet, ezáltal  a Föld körül keringő leszakadt sziklák összeolvadtak és lehűltek.  Ez a magyarázat arra, hogy a Hold összetevői teljesen megegyeznek a Földön található anyagokkal. A felszínén lévő kőzetek színét mi a Földről szürkésfehérnek észleljük, pedig valójában olyan sötét, mint a szén, csak a napfény tükröződik rajta ezüstös színben. A Holdon látható sötétebb foltok nem mások, mint 3 milliárd éves lávarétegek, melyeket holdtengereknek is szoktak nevezni. A Hold tőlünk átlagosan 384 ezer kilométerre található. Ennyi kilométert 133 nap alatt tudnánk megtenni autóval egy másodperc megállás nélkül. Ugyanakkor lenyűgöző tény, hogy

Olvass tovább »

Élményfestés – Koi pontyok

A koi ponty a pontyfélék egy háziasított alfaja. A japán szavakban a ’koi’ vagy ’goi’ pontyot jelent, azonban a koi szóalak azonos egy szeretetet és vonzódást kifejező másik japán szóval. Így a koi ponty a szeretet és a barátság jelképévé is vált Japánban. Tehát azon túl, hogy díszhalként szemet gyönyörködtetnek ezek a harmóniát sugárzó vízi állatok, még különös jelentéssel is bírnak.   A koi pontyok kialakulása A koi pontyoknak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban is. A leggyakrabban előforduló színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém, illetve előfordulnak foltos változatok is. A koinak napjainkban 22 fő és több, mint 100 altípusa létezik, amelyek folyamatosan bővülnek a keveredések miatt. A pontyok Közép-Ázsiából, a Kaszpi-tenger vidékéről származnak. Ezen a területen már több ezer éve őshonos halfaj a ponty. Innen aztán a halak természetes úton, a folyókon keresztül vándoroltak kelet felé egészen Kínáig, nyugati irányban pedig Európába, nagyjából a Duna vonaláig. A pontyféléket Kelet-Ázsiában idővel háziasították, illetve mint élelmezési haszonállatot tartották. A Kínai Császárságban már az időszámításunk előtti 500-as évektől maradtak fenn írásos feljegyzések a ponty szaporításáról és tenyésztéséről. Ezekben a feljegyzésekben található meg először a ’koi’ kifejezés is. Kultúrtörténeti érdekesség, hogy egy

Olvass tovább »

Élményfestés karácsonyra

Eljött az évnek az a szakasza, amikor szinte mindenki azon töri a fejét, hogy mit ajándékozzon a szeretteinek, a rokonainak, a barátainak vagy akár a kollégáinak. Az utóbbi pár évtizedben kicsit túlzottan is arra helyeződött át a hangsúly a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban, hogy kit, milyen meglepetéssel kápráztassunk el és a családtagok egymást túllicitálva igyekeznek minél nagyszerűbb ajándékokat választani az üzletekben és a webáruházakban. Szeretnénk ajánlani egy alternatívát a megszokott, sablonos ajándékok ellenében, a sokadik pizsama, alsónadrág csomag vagy éppen parfüm helyett egy olyan megoldást, amely azon kívül, hogy életre szóló, maradandó élményt ad, még egy csodás – saját készítésű – festmény birtokosává is teszi a megajándékozottat. Ráadásul, ha kedve tartja, ő még tovább ajándékozhatja a képet.   Ajándékozz kreatív élményt karácsonyra! Az élményfestés egy egész délelőttöt vagy délutánt betöltő izgalmas, kreatív kikapcsolódás, amelynek a végeredménye egy csodás kép. Mi is lehetne ennél jobb ajándék karácsonyra? Magyarországon is egyre népszerűbbek az élményfestés foglalkozások, amelyek egyesítik magukban a kikapcsolódást a mindennapokból a kreatív energiákat aktivizáló időtöltéssel. Az alkalmak során egy ismert vagy kevésbé ismert, de előre bemutatott festmény alapján készíthetik el a résztvevők a saját műalkotásaikat és közben igényes környezetben és jó társaságban telik el a három óra, a feltöltődés pedig garantált.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü