Élményfestés – Koi pontyok

A koi ponty a pontyfélék egy háziasított alfaja. A japán szavakban a ’koi’ vagy ’goi’ pontyot jelent, azonban a koi szóalak azonos egy szeretetet és vonzódást kifejező másik japán szóval. Így a koi ponty a szeretet és a barátság jelképévé is vált Japánban. Tehát azon túl, hogy díszhalként szemet gyönyörködtetnek ezek a harmóniát sugárzó vízi állatok, még különös jelentéssel is bírnak.

 

A koi pontyok kialakulása

A koi pontyoknak számos változata létezik, amelyek eltérnek színezetükben, méretükben és mintázatukban is. A leggyakrabban előforduló színek a fehér, a fekete, a piros, a kék, a sárga és a krém, illetve előfordulnak foltos változatok is. A koinak napjainkban 22 fő és több, mint 100 altípusa létezik, amelyek folyamatosan bővülnek a keveredések miatt.

A pontyok Közép-Ázsiából, a Kaszpi-tenger vidékéről származnak. Ezen a területen már több ezer éve őshonos halfaj a ponty. Innen aztán a halak természetes úton, a folyókon keresztül vándoroltak kelet felé egészen Kínáig, nyugati irányban pedig Európába, nagyjából a Duna vonaláig.

A pontyféléket Kelet-Ázsiában idővel háziasították, illetve mint élelmezési haszonállatot tartották. A Kínai Császárságban már az időszámításunk előtti 500-as évektől maradtak fenn írásos feljegyzések a ponty szaporításáról és tenyésztéséről. Ezekben a feljegyzésekben található meg először a ’koi’ kifejezés is.

Kultúrtörténeti érdekesség, hogy egy lejegyzett buddhista történet szerint Kung Fu Ce (azaz Konfuciusz) kínai filozófus időszámításunk előtt 533-ban, az első fia születése alkalmából a kínai császártól egy koi pontyot kapott ajándékba. Ebből következtethetünk arra, hogy ebben az időben már bizonyosan ismerték és nagy becsben tartották a pontyok színes, díszes megjelenésű változatait.

 

A koi pontyok Japánban

A pontos részleteket homály fedi azzal kapcsolatban, hogy mikor és milyen módon kerülhettek a pontyok Japánba. A folyamatot könnyítette, hogy a faj nagy mértékben alkalmazkodóképes, így a háziasított és mesterségesen szaporított egyedek új helyekre is könnyen eljuthattak, illetve ott megtelepedhettek. A pontyok vélhetőleg kínai közvetítéssel – katonák vagy kereskedők révén – jutottak el Japánba, mintegy 400-600 évvel ezelőtt.

Japánban a modern kori koi tartás, illetve tenyésztés első hitelt érdemlő említése a 19. század elején történik. Feljegyzésekből kiderül, hogy a helyi rizstermelők már a régóta hagyományosan tartottak pontyot az elárasztott rizsföldeken, hogy egyhangú táplálkozásukat kiegészítsék. Az 1800-as évek elején feltűnt nekik, hogy a halak között piros, később fehér színváltozatú egyedek jelentek meg. Valószínűleg később ezeknek az egyedeknek a keresztezése vezetett a piros-fehér színváltozat megjelenéséhez is. Ettől az időszaktól kezdve már tudatosan szaporították a színes egyedeket, azaz tulajdonképpen megkezdték a koi pontyok tenyésztését. Az első, tudatos tenyésztői munka során előállított színváltozat az 1820-as évek körül jelent meg.

Japánban hatalmas érdeklődés mellett rendezik meg a hagyományos koi bemutatókat, ahol a győztes halak tenyésztőit nagy tisztelet és megbecsülés övezi.

 

A koi pontyok a világban

A koi tartás napjainkra olyan népszerű hobbi lett, hogy az egész világon találhatunk lelkes koi ponty tulajdonosokat. A II. világháború előtt az Egyesült Államokban, majd Hawaii-on kezdtek koit tartani, később Kanadában, az Egyesült Királyságban, illetve egyre több európai országban is megjelentek telepített koi pontyok a kerti dísztavakban. Manapság a világon szinte mindenhol – többek között Magyarországon is – megtalálhatóak ezek a különleges halak, amelyek páratlan szépségükkel sok örömet okoznak a szemlélőnek.

 

A koi halak, mint jelképek

A koi hal, mint jelkép a kitartást szimbolizálja, valamint a jellem szilárdságát. Ezen kívül jelképezheti a bölcsességet, a tudást, a hosszú életet és a hűséget is. A koi hal hosszú élete is tulajdonképpen a kitartásról szól. A halak formájának szépsége megihlette a művészeket és folyamatosan elbűvöli azokat, akik úszás közben szemlélik őket.

A buddhizmusban a koi halak a félelemnélküliséget és bátorságot jelképezik, amint átkelnek az óceánon. Ezen cselekedetükkel az emberi szenvedésre emlékeztetnek, amelyet mindenki megtapasztalhat a saját élete során. A koi ponty kecsessége és szépsége ugyanakkor a család jelképé is tette ezeket a csodás állatokat, természetesen elsősorban Japánban.

Ezek az elképesztően színpompás halak és a körülöttük fodrozódó víz kedvelt témát szolgáltatnak a profi festőművészeknek és a műkedvelő hobbi festőknek egyaránt. Ez egy olyan téma, amely időtlen és a belőle áradó nyugalom mindenkit megihlet, alkotásra csábít. Ha szeretnél te is egy saját koi halas képet, akkor gyere el hozzánk szeptember végén egy koi halakat megalkotó élményfestésre! Ha otthonod kényelmében és rugalmas időbeosztásban festenél szívesen, akkor válaszd koi halas videós szettünket.

Blog

A nő

Fény és árnyék a festészetben

A fény-árnyék problémája a képzőművészet több ágának is igen fontos és jelentős kérdése. Mielőtt mélyebben tanulmányoznánk ezt a témát, illetve az ábrázolás különböző lehetőségeit, vizsgáljuk meg, hogy tulajdonképpen mi is a fény.   A fény fogalma A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás. Tágabb értelemben beleérthető az ennél nagyobb (infravörös) és kisebb hullámhosszú (ultraibolya) sugárzás is, amely az emberi szem számára nem látható. A fény tulajdonságait három főszempont határozza meg: – az intenzitás vagy amplitúdó, amelyet az emberi szem fényerőként, fényességként érzékel, – a frekvencia (és ezzel összefüggésben a hullámhossz), amelyet az emberi szem színként érzékel, – a polarizáció, azaz az elektromágneses rezgés iránya, ezt az emberi szem nem érzékeli, de például bizonyos rovarok igen.   Az árnyék fogalma Soha ne felejtsük el, ahol fény van, ott árnyék is létezik, és meglehetősen sokféle lehet. Az árnyék színe változó, ne gondoljuk egyszerű szürkének vagy feketének. Ahogy a fény színe is változik a napszaktól, az éghajlattól, az évszaktól vagy akár a meteorológiai viszonyoktól függően. Ahogy megváltoztatja a fény színét is minden, amire rávetül, és amiről visszaverődik, úgy az árnyék színe is változik. Az árnyék a megvilágított átlátszatlan testek mögött keletkező sötét térrész. Ha a fény egy pontból árad ki, akkor az árnyékot

Olvass tovább »

Élményfestés – Kolibri

Egy apró méretű, áramvonalas kismadár, csodás színekben játszó tollakkal és különleges repülési képességekkel: ez a kolibri. Sajnos Magyarországon nem élnek kolibrik, csak fogságban, de például egy róluk készült alkotással a közelünkben tudhatjuk ezt a karakteres madárkát és jó kedvre derülhetünk a segítségével.   A kolibri élőhelyei A kolibrik az amerikai kontinensen, és a hozzá közeli szigeteken élnek. Alaszkától egészen Tűzföldig találhatunk kolibriket. A több mint 330 kolibrifaj a legkülönbözőbb élőhelyeken is előfordul. A mérsékelt övi lombhullató erdőtől a sivatagokon át, az esőerdőkön keresztül az Andok 5000 méteres hegyein is megtaláljuk e madarak valamely alfaját. A kolibri fajok nagy része Közép- és Dél-Amerikában fordul elő az óriási biodiverzitású esőerdőkben. Sokan Európában is látni véltek már kolibriket, de általában csak a kolibriéhez hasonló repülési szokásokkal rendelkező rovarokat azonosítják kolibriként, tévedésből. Magyarországon a kacsafarkú szender nevű lepkefajt tévesztik össze leggyakrabban a kolibrikkel, mert messziről nézve eléggé hasonlítanak a körvonalaik.   A kolibri típusai A Costa kolibri Kalifornia és Arizona sivatagjaitól Mexikó északnyugati részéig honos. Élőhelyei a sivatagok, a szubtrópusi vagy a trópusi síkvidéki száraz területek, illetve ezen kívül előfordul még a városi területeken és a vidéki kertekben is. A bíbortorkú kolibri a Karibi szigetvilág keleti szigetein fordul elő a trópusi és a szubtrópusi

Olvass tovább »

Élményfestés ajándékba

A karácsony előtti időszakban szinte mindenki azon töri a fejét, hogy mit ajándékozzon a szeretteinek, a rokonainak, a barátainak vagy akár a kollégáinak. Ez az év ráadásul nagyon más lesz, mint amit eddig megszoktunk. A közös ünneplések elmaradnak, helyette mindenki szűk családi körben karácsonyozhat csak. Idén elhagyunk sok olyan szokást, amelyek egyébként emelnék az ünnep fényét. Az utóbbi pár évtizedben amúgy kicsit túlzottan is arra helyeződött át a hangsúly a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban, hogy kit, milyen meglepetéssel kápráztassunk el és a családtagok egymást túllicitálva igyekeznek minél nagyszerűbb ajándékokat választani az üzletekben és a webáruházakban. Az idei karácsony talán kicsit tényleg az igazi elcsendesülésről és várakozásról fog szólni inkább. Szeretnénk ajánlani egy alternatívát a megszokott, sablonos ajándékok ellenében, a sokadik pizsama, alsónadrág csomag vagy éppen parfüm helyett egy olyan megoldást, amely azon kívül, hogy életre szóló, maradandó élményt ad, még egy csodás – saját készítésű – festmény birtokosává is teszi a megajándékozott személyt.   Kreatív élményt karácsonyra Az élményfestés egy egész délelőttöt vagy délutánt betöltő izgalmas, kreatív kikapcsolódás, amelynek a végeredménye egy csodás kép. Mi is lehetne ennél jobb ajándék karácsonyra? Magyarországon is egyre népszerűbbek az élményfestés foglalkozások, amelyek egyesítik magukban a kikapcsolódást a mindennapokból a kreatív energiákat aktivizáló időtöltéssel. Az

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü