Legtöbbször lefestett emberek – Aphrodité

A cím nem egészen helytálló, hiszen a sokakat megihlető személyeket bemutató sorozatunkban  a mai cikk egy ókori istennőről, Aphroditéről szól. Számtalan művészeti alkotás témáját adja a szépség és a szerelem istennője, egészen az ókortól napjainkig.

 

A szerelem érzése semmihez nem fogható

Az, hogy sokan éreztek késztetést Aphrodité ábrázolására, nem csoda, hiszen a szerelem az egyik legintenzívebb emberi érzelem, amely ha viszonzásra talál, egészen olyan eufóriát okoz, mint a drog. Ez nem csak egy jó hasonlat, hanem kutatásokkal bizonyított tény. Amikor valaki szívét nagyon összetörik, ugyanolyan testi és lelki tüneteket produkálhat, mint egy kábítószeres az elvonón. A New York-i Állami Egyetem MRI-vel vizsgálta a szerelmi bánatban szenvedők agyműködését, mely bizonyította ezt az elméletet. Amikor szerelmesek vagyunk, egy PEA nevű vegyület okozza ezt a semmihez nem hasonlítható érzést, s ez a vegyület rendkívül nagy hasonlóságot mutat az amfetaminnal. Aki szerelmi mámorban van, az nem éhes, nem álmos, pulzusa megnövekszik, izzad a tenyere, átalakul az értékrendje és folyamatosan a fellegekben jár.

 

Aphrodité egy merényletnek köszönheti létezését

A legismertebb szerelemistennő, Aphrodité volt, akit a Római Birodalom nagy vallási szintézise után Vénuszként is szoktak nevezni. Születésének nem akármilyen előzménye az volt, hogy Gaianak, a Földanyának elege lett abból, hogy Uranosz, az ég istene nyakra-főre nemzi vele a különféle isteni és szörnylényeket.  Csakhogy azokat később a föld mélyére rejtette, nehogy felkerüljenek a fényre és normális életet élhessenek. Ezért Gaia felbujtotta gyermekeit, hogy valaki végezzen Uranosszal. Egyedül Kronosz vállalkozott apja megölésére, ehhez pedig anyjától egy sarlót kapott fegyverül. Mikor Uranosz újra Gaia kegyeit akarta élvezni, a sötétben megbúvó fiú tulajdonképpen egy jól irányzott suhintással levágta apja legbecsesebb szervét. Ezután eldobta olyan messzire, amennyire csak erejéből tellett, egészen a Földközi-tengerig.  Uranosz lecsöppenő véréből  óriások,  fúriák és  kőris nimfák születtek. A tengerbe hullott pénisz körül a víz habzani kezdett, és ebből a habból lépett ki a gyönyörűséges Aphrodité. Az egyik legismertebb ábrázolása ennek jelenetnek Boticelli Vénusz születése című képe a 15. századból.

Úgy tartják Aphrodité először Kithía, majd Ciprus szigetén lelt otthont és alapította meg kultuszát. Amerre lépett az istennő, lába nyomán lótusz, menta, gránátalma nyílt, melyeket azóta is afrodiziákumként tartanak számon.

 

A házasság nem tartotta vissza a testi örömök hajszolásától

Zeusz attól tartott, hogy Aphrodité kegyeiért véres csatákat vívnak majd az olümposziak. Attól remélt békét, hogy Héphaisztosznak, a kovácsistennek ajánlotta fel Aphroditét, aki természetesen feleségül is vette a leggyönyörűbb istennőt. Az Olümposz legcsúnyább de egyben legkiegyensúlyozottabb istene csodás ékszerekkel kápráztatta el feleségét. Ám Aphroditét hajtotta a vére, szerette a vigadalmakat és a testiséget, így hamarosan eltávolodott örökké kormos férjétől. Az istenek közül legemlítésreméltóbb szerelme Arész volt, akitől Erósz és Anterósz is született. A halandók közül Ankhiszészt tüntette ki szerelmével, ez utóbbitól született Aineiasz (Aeneas). Az Erisz által az istennők közé gurított, „A legszebbnek” feliratú aranyalmát is végül ő nyerte meg Parisztól, az ifjú halandótól.  Úgy vette rá a férfit, hogy  Héra és Pallasz Athéné ellenében neki ítélje az aranyalmát, hogy a legszebb halandó asszony szerelmét, Helénáét ajánlotta fel neki. Ezzel pedig közvetve kirobbantotta a trójai háborút

 

Az alvilágba is követte a kiszemelt férfit

Adonisz, a varázslatos szépségű férfi volt a másik halandó, aki a leginkább elkápráztatta Aphroditét. Árész, a háború istene azonban szerelmes volt Aphroditébe, így féltékenységből megölte Adoniszt. A szerelmes istennő az Alvilágba is követte a gyönyörű ifjút, hogy megmentse. Azonban az Alvilág úrnőjének, Perszeponének szívét is lángra lobbantotta Adonisz, így az ezzel kapcsolatos vitát végül Zeusz zárta le. Azt az ítéletet hozta, hogy Adonisz túlvilági éveinek egyharmadát Perszephonéval, másik harmadát Vénusszal kell töltenie.  Aphrodité rajongását Adonisz iránt Rubens festménye ábrázolja szemléletesen.

 

Szerelem a vásznon

Bár kifejezetten Aphroditét ábrázoló festményt nem találsz kínálatunkban, szerelmes témájú bőven akad. Ha szeretnéd valamelyest megragadni és ábrázolni azt a lebegő és boldog állapotot, amelyet a szerelem adhat meg, ragadj ecsetet nálunk. Nézz körül helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy az otthoni élményfestő szettjeink között. A témában megtalálhatod a Szerelemfa, a Séta a tónál, a Ketten az erdőben, a Csók az esőben,  vagy a Randevú Párizsban címet viselő festmények.  Örökítsd meg ezt az egyetemes emberi érzést!

Blog

Munkácsy 180 – Kiállítás ajánló

Munkácsy Mihály a 19. századi magyar képzőművészet legismertebb alakja, a realizmus megújítója, a modern kiállítási technikák alkalmazásának egyik úttörője, életformájában pedig valóságos nagypolgár. A mester születésének 180. évfordulója alkalmából a Szépművészeti Múzeum nagyszabású emlékkiállítást rendez a tiszteletére. Több mint félszáz műalkotás, archív fotók, dokumentumok és kultusztárgyak segítenek feltárni Munkácsy életét, sikereit és páratlanul gazdag életművét.   Munkácsy 180 éve született A Párizsban élő művész elsősorban a Krisztus élettörténetét bemutató óriásképeivel vált nemzetközileg ismertté. Ő maga köztiszteletnek örvendő közéleti személyiség volt, akit már életében mérhetetlen nagyrabecsülés és hódolat övezett. Kiemelkedő mesterségbeli tudása mellett hírnévéhez legalább annyira hozzátartozott a művész-személyiség tudatosan felépített képe, a szegény árvaságból a társadalmi ranglétra csúcsára jutó művész fejlődéstörténeti legendája is. A kiállítás Munkácsy jól ismert főbb művei mellett a kevésbé ismert, idehaza ritkán vagy szinte sosem látott alkotásaiból is válogatást ad. A magángyűjteményekből és külföldről kölcsönzött, rejtőzködő remekműveken keresztül világítja meg azokat a társadalom- és kultúrtörténeti tényezőket, amelyek hozzájárultak hírnevéhez és a máig töretlen Munkácsy-kultusz kialakulásához.   Munkácsy leghíresebb festményei Ásító inas Munkácsy Ásító inas című képe Düsseldorfban készült. A stílusában az életképfestészet és erős realista hatások érződnek. A festmény kiválóan adja át az ébredés utáni nyújtózkodás és ásítás pillanatait, szépítés nélkül mutatja meg a fáradt arc

Olvass tovább »

Élményfestés – Virágzó cseresznyefák

A tavasz érkeztével virágba boruló cseresznyefák illatát és pompás kinézete meghatározó jelenség, amely sok mindenkinek tetszik. Nem lehet elfelejteni egy ilyen élményt, ha egyszer valaki megcsodálta a rózsaszín csodák, sokáig emlékezni fog rá. Egyáltalán nem meglepő, ha egy ilyen látvány a festőművészeket is megihleti, ez az illatos esemény örök téma lehet, amely minden évben kora tavasztól a természet ébredését jelzi mindannyiunk számára.   A díszcseresznye jellemzői Az akár tíz méteresre is megnövő, széles koronájú, számtalan nemesített változatban fellelhető fának nemcsak az a különlegessége, hogy a rózsafélék családjába tartozik, hanem az is, hogy nincs termése. A díszcseresznyék különleges jellemzője, hogy a porzók és a bibék helyett is sziromlevelek nőnek, így sterilek, tehát nem hoznak termést. Kizárólag a virágaik miatt, dísznek tartják őket. A cseresznye virága Japán nemzeti virága, számtalan zenei, képzőművészeti és irodalmi mű ihletője. A virágok színe napjainkra már igen széles skálán mozog. Nem csak hófehér és rózsaszín lehetséges, hanem a folyamatos nemesítéseknek is köszönhetően ezek mellett a sárgászöldtől kezdve jó pár színben felfedezhetőek még.   Turista látványosság Japánban A japán szakura, azaz magyarul cseresznyevirág nemzeti szimbólum, amelyet az évente tartott Hanami, azaz magyarul virágnézés fesztiválokon ünnepelnek meg az emberek. Az esemény sok ezer turistát is vonz a szigetországba minden

Olvass tovább »

Élményfestés – Bicikli

Egy korábbi bejegyzésünkben már pontról pontra végigjártuk, hogy milyen állomásai voltak a kerékpár fejlődésének, amíg végül elérte azt a kinézetet és működési mechanizmust, ahogyan napjainkban is használjuk ezt a remekbe szabott közlekedési és sporteszközt. Most egy kicsit tovább kalandozunk a témában, tartsatok velünk!   Kerékpár vagy bicikli? Mindkét elnevezést használjuk, a kerékpár talán kicsit szofisztikáltabb, a bicikli pedig utal a járgány kétkerekű mivoltára és a köznyelvben ez a szó formálódott tovább szlenggé. Ennek a szónak lettek aztán becézett formái, amelyeket a fiatalabb generáció tagjai is szívesen használnak, mert viccesek. Így lett a bicikliből bringa, bicaj, bicó, canga és néha még cenga is. Ugye, hogy mindannyiunknak ismerősek ezek? A kerékpár szó megalkotása egyébként Szekrényessy Kálmán nevéhez fűződik, aki korának egyik legsokoldalúbb férfija lehetett. Egy személyben ő volt az első magyar úszó, az első magyar sportlap-alapító, szerkesztő, író, repülőgép-konstruktőr, több sportág hazai meghonosítója, az MTK és számos más sportklub alapítója, dísztagja és elnöke, a Balaton és a Boden-tó első átúszója, az Irodalmi Társulat titkára, dzsidáskapitány, a kerékpár mellett az erőgép szavunk megalkotója is.   A kerékpár feltalálása Vannak, akik szerint már a kereket és aztán később pedig a kerékpárt is egy lusta ember találhatta fel, vagy legalábbis olyan valaki, aki nem szeretett

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü