Hírességek, akik festenek is – Jim Carrey

Karácsony közeledtével egyre több karácsonyi témájú film megnézésére van lehetőségünk. A tv adók és az online streaming szolgáltatók már novemberben kínálják tálcán az ilyen témájú alkotásokat. Az egyik megkerülhetetlen film a Dr Seuss regénye alapján adaptált Grincs című mű. Ennek nem más a főszereplője, mint Jim Carrey, aki nem csak a filmvásznon bizonyítja ezerarcú tehetségét, hanem a festővásznon is.

Új sorozatunkban olyan alkotókat mutatunk be, akik a festés mellett más területen is magas színvonalon űzik munkájukat. Meglepően sok ismert színész ragad ecsetet, így a már fentebb említett Jim Carrey is, akinek festői munkásságát ismertetjük  jelen cikkünkben.

 

Gyerekként imádott középpontban lenni, de magányosan alkotni is

Carrey Kanadában, egy Newmarket nevű városban látta meg a napvilágot 1962-ben egy négy gyermekes család legkisebb tagjaként. Hamar megmutatkozott komikus tehetsége, egyszerre volt benne erős vágy a szereplésre és az elvonulás iránti igényre. Az I Needed Color  (2017) című rövid dokumentumfilmben, mely Carrey festő arcát mutatja be, így nyilatkozott erről: “Az a fajta gyerek voltam, aki a fél életét a nappaliban töltötte, hogy szórakoztassa az ott lévőket. A másik felében a szobámban voltam és rajzoltam, vagy verset írtam. Engem nem lehetett azzal büntetni, hogy a szobámba parancsoltak. Az számomra maga volt a menny.”

 

Korán abba kellett hagynia a tanulást

A család az édesapa munkájának elvesztése miatt szorult anyagi helyzetbe került. A kiskamasz fiú a tanulás mellett mindenféle munkát elvállalt, hogy segítse szüleit. A jegyei emiatt valamelyest romlottak, de még mindig jó tanulónak számított. A 16 éves volt Jim, amikor végleg úgy döntött, a tanulás helyett egy gyár mosdóját takarítja, hogy ő is hozzátehessen a családi kasszához.

 

Hamarosan a kamerák előtt találta magát

Közben Rodney Dangerfield humorista felfigyelt az ifjú tehetségre és beajánlotta a Los Angeles-i The Comedy Store-ba és saját show műsoraiba is meghívta szerepelni. Ezzel együtt filmes karrierje is lassan beindult, számos filmben és sorozatban kapott kisebb szerepeket eleinte. Karrierje elején főleg humoros karaktereket játszott, de később thrillerekben, horrorfilmekben drámákban is megmutatta tehetségét.

Az alkotás olyannyira nem áll messze tőle, hogy amikor megtudta, hogy a Dump és Dumber című filmben főszereplő társa, Jeff Daniels nem tud vele tartani a filmet népszerűsítő körúton, saját maga készített egy őt ábrázoló bábot. Ezzel helyettesítette kollégáját és okozott számtalan vidám percet a nézőknek és újságíróknak.

 

Szerelmi bánat vezette a vászonhoz

Jim Carrey a vidám látszat ellenére sokat küzd a démonaival, mely magánéletére is árnyékot vet. 2010-ben ért véget Jenny McCartyval a kapcsolata és a  színész a festészetbe menekült, hogy minél több színnel kompenzálja a benne uralkodó sötétséget. Elmondása szerint annyira megszállottja lett a festésnek, hogy akár már hajnalban is nekilátott a munkának. Lakása minden pontján festmények hevertek, lépni is alig tudott tőlük. Képeiről ezt mondja a már fentebb említett dokumentumfilmben: „A festmények színei elárulják, mit szeretek. Megismerheted a lelki életemet a néhányukban rejlő sötétségből, és megtudhatod, mit akarok elérni a néhányukban rejlő világosságból. (..) A függetlenséget és a szabadságot szeretem [a festésben]. Hogy senki nem mondja meg, mit csináljak.”

Egy színész esetében ez végképp felszabadító lehet, nem csoda, hogy oly sokan élik ki művészi szabadságukat kezükben az ecsettel.

 

Jim Carrey művészete

Carrey képei sokszor hatalmasak, színei élénkek, vibrálóak és rengeteg meglepő képzettársítást tartalmaznak. Témái sokszor humorosak, meghökkentőek vagy elgondolkodtatóak.  Carrey nem fél aktuálpolitikai nézeteit megmutatni képein keresztül, ahogy ebben a galériában  megbizonyosodhatunk erről.  Azzal viccelt, hogy sokszor ő sem érti pontosan mit jelent egy-egy képe, legfeljebb egy év után jön rá a pszichoterápiáján. Az alkotás számára szabadságot ad arra, hogy a benne kavargó érzelmeket, gondolatokat kifejezze.

Carreynek nem csak a festés ismerős terep, a fejében lévő ihletet szobrok formájában is meg tudja jeleníteni. Egyik legnagyobb szobra egy hatalmas női alak, mely rézből készült és az Ayla nevet kapta.

Bár Carrey kétségtelenül sokat alkot és van benne tehetség, a szakma vegyesen fogadta képeit. Egyesek szerint nem különösebben alkot egyedit és újszerűt és kár a művész szerepében tetszelegnie. Mások azzal védik, hogy igenis van egy sajátos látásmódja és ösztönös érzéke a rajzoláshoz. Akárhogy is tekintünk Jim Carrey művészetére, az vitathatatlan, hogy Carrey számára gyógyító folyamat a festés és szerencsés, hogy erre rátalált. Ha pedig sokak számára inspiráló ez, és a produktumok szemlélésében is tömegek találnak örömöt, mindenképpen van helye Carrey munkásságának a modern festészetben.

Ha kedvet kaptál te is a festéshez, gyere el hozzánk és tapasztald meg a festés nyugtató, gyógyító erejét.

Azért vagyunk, hogy a kezed vezessük az első ecsetvonásoknál és bevezessünk a vászonra alkotás világába. Keress neked tetsző képet  helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy otthoni élményfestő szettjeink között.

Blog

Híres női festők – Amrita Sérgil

Amrita Sérgil (vagy Sher-Gil) nevét többen ismerik szerte a világban, mint bármely más magyar festőét. Ugyanis Amrita anyai ágon magyar volt, sőt születése utáni első 8 évét Magyarországon töltötte, élete legfontosabb eseményei is ide kötik, életműve azonban hazánkban kevéssé ismert. A rendkívül változatos kulturális háttérrel rendelkező, nagyon fiatalon elhunyt festőnőt az indiai Frida Kahloként is szokták emlegetni.   Szüleinek megismerkedése is megérne egy regényt Kevés színesebb összetételű családot lehet elképzelni, mint ami Amritának jutott. Anyja, Erdőbaktai Gottesmann Marie-Antoinette magyar, francia, német és zsidó felmenőkkel büszkélkedett és egyaránt otthonosan mozgott Bécsben, Párizsban vagy Budapesten. Kiválóan zongorázott és énekelt, egy ideig még Puccini is mestere volt. Egy alkalommal, amikor Londonban lépett fel, meglátott egy hirdetést az újságban, amelyben a Viktória királynőnél vendégeskedő utolsó szikh király leánya mellé kerestek zenéhez értő társalkodónőt. Nem sokat habozott, jelentkezett és megkapta az állást. A gyönyörű, vörös hajú énekesnőért odavoltak a férfiak és felfigyelt rá a hercegnő vőlegénye, Umrao Singh Sher-Gil is. A hagyományos szikh turbánt hordó, hosszú hajat és szakállt növesztett Umrao a szanszkrit és a perzsa irodalom professzora volt, egyaránt jártas volt a nyugati és indiai filozófiában. Ezentúl pedig csillagászattal, képzőművészettel és fotográfiával is foglalkozott. Ezen érdemei közül azonban az keltette fel leginkább az ambiciózus

Olvass tovább »

Festők fordulatos élete – Pablo Picasso

A legtöbbet emlegetett spanyol származású festőről már találhattok egy bejegyzést a blogon, ahol a festészetéről és az egymást követő korszakairól írtunk részletesen. Ebben a cikkben kicsit „bulvárosabbra” vesszük a figurát és olyan részleteket mutatunk be Picasso életéből, amelyek megmutatják az esendő embert is a világhírű festmények mögött és talán azokat is egy kicsit más megvilágításba helyezik. Picasso, a sérült zseni Amikor Picasso 1881. október 25-én (éppen 138 éve) megszületett, lila volt és nem lélegzett. A legenda szerint már éppen halottnak akarták nyilvánítani a csecsemőt, amikor aztán a nagybátyja orrfacsaró szivarfüstjére mégis életjeleket mutatott és felsírt. A hosszan tartó oxigénhiányos állapot azonban nem kímélte az agyát és a bal agyféltekéje olyan mértékben károsodott, hogy az a működésére is kihatott. Az már kiskorától nyilvánvaló vált, hogy örökölte apja tehetségét a rajzolásban, de minden más nagyon nehezen ment neki. A logikus gondolkodás, az írás, az olvasás, a számolás, szinte a fogyatékosságig nehezített volt számára, amíg a kreativitásért felelős jobb agyfélteke teljes gőzzel dolgozott a bal helyett is és a kreativitásban, a festésben és a rajzolásban felülmúlhatatlan lett. Pablo soha nem tudta elsorolni az ábécé betűit, képtelen volt számokat összesorozni és azokkal osztani. 14 éves korában aztán végre eljött az ő ideje. Az édesapja beíratta

Olvass tovább »

A nyírfák ábrázolása festményen

Egy korábbi bejegyzésben már fontos szerephez jutottak a fák, amikor arról írtunk, hogy milyen jelentéssel bírhat a fa, mint szimbólum. A mindennapokban és a földi ökoszisztémában is különleges jelentősége van a fáknak. Erről szólt a bejegyzésünk az erdőkről. Az egyik olyan fatípus pedig, amely a külső jegyei alapján különösen egyedi mintázatot mutat és ezáltal feltűnőbb, „fotogénebb”, festményen is jó hangulatú háttere bármilyen ábrázolása, az a nyírfa.   Tudnivalók a nyírfáról A nyír közepes méretű fáiról felismerhető, lombhullató fafajta, magyar nevét a vesszőkön képződő bibircseiről kapta. Kérge fehér színű, helyenként feketés foltokkal, míg ágai lecsüngenek. Levelei háromszög alakú, többszörösen fűrészes szegéllyel rendelkeznek, melyek ősszel sárga színűre változnak. Barkavirágzata van, melyből a könnyű magokat beérésüket követően a szél messzire hordja. Számos madárfaj és egyéb állatfajok otthona a nyírfaerdő, és a fákon számos rovarfaj telepedik meg. A nyírfaerdők a szellős, félárnyékos mivoltukból kifolyólag gazdag aljnövényzettel és fejlett cserjeszinttel rendelkeznek. A közönséges nyírfát gyakran ültetik kertekbe, parkokba díszfaként, valamint a faipar kedvelt alapanyaga, egyebek mellett tüzelőnek, lóversenypályákon akadályok alapanyagaként, továbbá seprűnyélnek is felhasználják. Erdészeti szempontból azonban gyomfának tekintik. A nyírfa számos részét felhasználja a hagyományos természetgyógyászat, mivel a kéreg triterpént tartalmaz, aminek gyógyító hatását már régen felismerték.   A nyírfa gyógyhatása Leveleit június-július folyamán

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü