Élményfestés – Holdfényes éj

A Holdról mára rengeteg információ áll rendelkezésre, de ez az égitest valamelyest mindig  misztikum marad az emberiség számára. Jelenléte állandó, de formája minden nap változó. Lehet parányi és hatalmas, fénye lehet megnyugtató, utat mutató és lehet borzongató és félelmetes. Valószínűleg nincs olyan látó ember a Földön, aki nem tekintett volna fel az égboltra a ragyogó Holdat megcsodálni. A Hold az emberiség egyik közös kincse, nem csoda, hogy szinte minden műfajú művészeti alkotásban megjelenik. Természetesen a festészet egyik kedvelt témája, nem csoda, hogy a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban több Holdat ábrázoló festmény közül válogathattok.

 

Tények a Holdról

Kísérő égitestünk vélhetőleg 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy nagyobb objektum eltalálta a Földet, ezáltal  a Föld körül keringő leszakadt sziklák összeolvadtak és lehűltek.  Ez a magyarázat arra, hogy a Hold összetevői teljesen megegyeznek a Földön található anyagokkal.

A felszínén lévő kőzetek színét mi a Földről szürkésfehérnek észleljük, pedig valójában olyan sötét, mint a szén, csak a napfény tükröződik rajta ezüstös színben. A Holdon látható sötétebb foltok nem mások, mint 3 milliárd éves lávarétegek, melyeket holdtengereknek is szoktak nevezni.

A Hold tőlünk átlagosan 384 ezer kilométerre található. Ennyi kilométert 133 nap alatt tudnánk megtenni autóval egy másodperc megállás nélkül. Ugyanakkor lenyűgöző tény, hogy ha az emberi testben futó érrendszert összekötögetnénk, a Holdhoz tartó út feléig jutnánk.

Hűséges égi kísérőnk jóval kisebb, mint a Föld, a maga 3476 kilométeres átmérőjével. Nem csak méretbeli különbségek adódnak, hanem a hőmérséklet is nagyon más. A Hold átlagos felszíni hőmérséklete 107 C fok, éjjelente pedig akár -153 C fokra is süllyedhet. Ezért választották a Holdra utazók kiképzésnek helyszínéül a sivatagot.

A Hold nem csak az éjszakai égbolt fényforrásaként határozza meg a földi életet. Gravitációja a Földön naponta két nagy dagályt okoz 12 óra 25 percenként.

 

A Hold mindig ugyanazt az arcát mutatja

Felszínét jól megfigyelhetjük  egy távcsövön vagy akár kis teleszkópon keresztül. Azonban mindig ugyanazt látjuk, hiszen a Hold „arca” milliárd évek óta változatlan. Amikor a dinoszauruszok a Holdat szemlélték, pontosan ugyanazt láthatták, amit mi napjainkban.  Ott ugyanis ismeretlen a szél vagy víz, ami elpusztítaná a krátereket. A holdraszállás ugyan kissé átrendezte a felszínt, de ez természetesen a Földről nézve nem észlelhető. Az űrhajósok által otthagyott lábnyomok a következő évmilliárdokban is ott lesznek. Sőt, az utolsó űrhajós, aki a Holdon járt 1972-ben, az Eugene Cernan nevet viselte, és imádott kislánya monogramját is belerajzolta a porba, hogy örökké megőrizze őt az égitest. A Holdon összesen 12 ember járt, akik a nyomaikon túl “ottfelejtettek” néhány földi relikviát is: 2 golflabdát, egy Andy Warhol firkát és II. Erzsébet királynő üzenetét is.

Ez az égitest azért is misztikus, mert a Földről mindig csak az egyik oldala látható. A ma emberének kíváncsisága azonban kielégülhet, ugyanis az űrben készült Hold fotókon az látható, hogy a túloldalt is hasonló kráterek borítják, mint a felénk néző oldalt.

 

A Hold szimbolikája

Általánosan elfogadott nézet az, hogy a Hold a női princípium megtestesülése. A titokzatosság, a folytonos megújulás, belső tudás, az anyaság, a szaporodás, a növekedés, a gazdagodás jelképe. Ez az égitest a női psziché archetípusait is magában foglalja: A növekvő Hold a fiatal lányt, a telihold az anyát, a fogyó Hold az idős, bölcs asszonyt jelképezi. A Hold három fázisa a női élet három szakaszával hozható párhuzamba. A női menstruációs ciklus is nagyjából megegyezik a hold ciklusának idejével.

A magyar népi hiedelemvilágban is sok szerepet kapott a Hold, illetve annak változásai. Az emberek a Hold alakváltozásához igazították tetteiket, hogy kimenetelük szerencsével járjon.

Az Újhold, tehát az az időszak, amikor a Hold nőni kezd, a kezdet ideje volt. Bizonyos mezőgazdasági és házimunkába ekkor kezdtek és a költözést is ilyen időszakban volt tanácsos lebonyolítani. Újholdkor kezdték az állatok hízlalását, ekkor vetették el a magokat. Ha a lányok hosszú hajra vágytak, csakis Újhold idején szabadott visszavágni belőle.

Teliholdra időzítették a mosást, takarítást, fogyasztást. Ismert tény, hogy a hunok Holdtöltekor kezdtek háborúba, mert ilyenkor lehetett fogyasztani az ellenséget is. Az a hiedelem is köztudott volt, hogy ha teliholdkor nincs az ember zsebében pénz, akkor a következő időszakban jó eséllyel híján lesz a “pénzmagnak”.

 

Fesd meg a Holdat a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban!

Ha kedvet kaptál egy Holdat ábrázoló kép megfestésére, akkor nálunk ezt profi segítségnyújtás mellett megteheted. Instruktoraink mind a helyszíni élményfestő alkalmainkon, mind az otthoni videós szettjeinket alaposan elmagyarázzák a festés csínját-bínját.

A következő hetekben a stúdiónkban három Holdat ábrázoló alkotást segítünk elkészíteni. Válaszd ki a Holdfényes éj, A Két jóbarát az éjszakában, vagy a Szarvasok a holdfényben című képeink közül a neked tetszőt.

Ha otthonod biztonságában szeretnél festeni, akkor még nagyobb kép választék áll rendelkezésedre. Biztosan találsz kedvedre valót a következő képek közül: Szarvasok a holdfényben, Mickey egér és barátja, Cicusok a holdfényben, Titokzatos barlang, Két jóbarát az éjszakában.

Blog

Nyári élményfestés

Élményfestés – Santorini

Nagyon sokunknak fűződnek a legkedvesebb nyári emlékei Görögországhoz és a görög emberek vendégszeretetéhez. Ezekhez az élményekhez szorosan kapcsolódnak azok a helyszínek is, amelyek a jellegzetes hangulatú fehér falú házaikkal, a háttérként szolgáló azúrkék tengerrel és a csodálatosan burjánzó növényekkel együtt remekül szimbolizálják a görög életérzést. Ezeket az emlékezetes életképeket a nyári utazás elmúltával is biztosan szívesen viszontlátjuk akár a lakásunkban vagy a nyaralónkban, ahol aztán akár az egész berendezést hangolhatjuk a fehér és a kék alapszínek köré, nem kihagyva a kompozícióból az élettel teli növényeket vagy gyümölcsöket, meg persze a tengert vagy legalábbis valamilyen vízpart csodálatos hangulatát.   Santorini, a csodás görög sziget Santorini tulajdonképpen nem is egy sziget, hanem egy majdnem szabályos körív mentén elhelyezkedő vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben. Görögországhoz tartoznak a szigetek. A fővárostól, Athéntól pedig mintegy 200 km-re délkeleti irányban helyezkednek el. A Kükládok szigetcsoportjának legdélibb tagja Santorini. A szigetcsoport egy irdatlan nagy erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg csak egyetlen szigeten. Ez a robbanás alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát, azaz kráterhez hasonló horpadást. A vulkán felrobbanása és önmagába roskadása hozta létre ezt a különleges tájat, ahol tulajdonképpen a megmaradt kráterszél alkotja a jelenlegi szigeteket. A kaldera kialakulásának közvetlen előzménye

Olvass tovább »

Kiállításajánló – El Greco

Első alkalommal láthat a magyar nagyközönség El Greco életművét átfogóan bemutató kiállítást Budapesten. A tárlat célja, hogy széles körű áttekintést adjon az európai művészet történetének egyik legkiemelkedőbb mestere, El Greco, azaz Domenikosz Theotokopulosz (1541–1614) életművéről. Bemutatva a festő teljes formai komplexitását és nagy ívű stílusfejlődését. Az összesen csaknem hetven művet bemutató kiállításon a látogatók több mint félszáz alkotást láthatnak a spanyol-krétai mestertől.   A Szépművészetiben látható El Greco festmények A Szépművészeti Múzeum őrzi a kontinens egyik legjelentősebb spanyol festészeti gyűjteményét, benne többek között Spanyolországon kívül Európában a legtöbb, öt darab saját kezű El Greco festménnyel. A Szépművészetiben látható művek mellett erre a tárlatra több mint negyven magán- és közgyűjtemény, például a madridi Museo Nacional del Prado és a Museo Nacional Thyssen-Bornemisza, a toledói Museo del Greco, a párizsi Musée du Louvre és a londoni National Gallery kölcsönzött alkotásokat. A nagyszabású bemutatóra olyan kiemelkedő művek érkeznek Budapestre, mint például a Szent Sebestyén a palenciai katedrálisból, a Krisztus megkeresztelése a madridi Pradóból, a Szent Lajos francia király egy apróddal a párizsi Louvre-ból, A kufárok kiűzése a templomból a londoni National Gallery-ből, az Idősebb Szent Jakab mint zarándok a  toledói Érsekséghez tartózó San Nicolás de Bari-templomból, vagy szintén Toledóból, a Santo Domingo el

Olvass tovább »

Kiállítás ajánló – TechnoCool

Október végétől látható a TechnoCool című kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A tárlat annak az 1990-es években indult művészgenerációnak a gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás utáni évtized gazdasági és kulturális nyitottságát felszabadító élményként élte meg. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra és a partik új látványvilága meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, az általuk felvetett kérdésekben is megjelent. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kis mértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be.   Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében A kiállításon bemutatott magyar művészek a rendszerváltás után a művészetben új önkifejezési lehetőséget láttak. A hagyományos médiumok mellett az új képi eszközök, a képszerkesztő programok és a számítógép kínálta lehetőségek egy egész generáció számára jelentették az önmeghatározás új formáit. A tematikus tárlat szekciói olyan témaköröket mutatnak be, amelyek ma is frissen és relevánsan hatnak a szemlélőre. A műalkotásokat a korszakban Magyarországon nagy hatású külföldi alkotók, Muntean/Rosenblum, Pippilotti Rist, Cindy Sherman, Andreas Gursky és az akkor Budapesten filmet forgató Matthew Barney egy-egy művével helyezzük nemzetközi kontextusba. Az izgalmas és a mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü