Ajándékozz festést Valentin-napra

Hazánkban is egyre népszerűbb a szerelmesek körében megünnepelni a Valentin-napot. Az év ezen napja jó alkalom arra, hogy egy pillanatra megálljunk és a hétköznapok rohanásában fordítsuk tekintetünket – lelki értelemben is – a párunkra. Arra, ami minket összefűz vele, ami miatt mellette érezzünk magunkat otthon a világban.

 

Az érzés, amire olyan sokan vágynak

A párkapcsolatok ápolását és a társunk iránt érzett tiszteletet és hálát azonban nem csak évente egyetlen napon fontos kimutatni. Nem várható el, hogy életünk minden egyes napját a párunk tegye boldoggá és ragyogóvá, ez egy irreális és fals tévhit. A kezdeti lobogó szerelem a maga felfokozott érzelmi állapotával nagy magasságokba emel és mélységekbe taszít. De idővel két egészséges kötődési mintával rendelkező egyén meg tudja adni egymásnak a stabilitást, azt az ősi összetartozás élményt, amelyet a legtöbb ember keres.

 

A boldog párkapcsolat nem csak a vonzalmon múlik

Az, hogy egy párkapcsolat kiállja-e az idő próbáját, sok tényezőn múlik. Egyáltalán valóban összeillik-e a pár két tagja, van-e közös érdeklődési körük, hasonló-e a világnézetük, hasonlóan bánnak-e az anyagiakkal? Megvan-e a kémia, kompatibilis-e a szeretetnyelvük? Tudnak-e egymáshoz kapcsolódni, ugyanakkor van-e olyan hobbi, amit a másik nélkül végeznek, jut-e elég én-idő a pár mindkét tagjának? Hogyan reagálnak életük nagy változásaira, ha elmarad a vágyott gyermekáldás, vagy ha megszületik egy baba, esetleg anyagilag padlót fognak? Ezek olyan kérdések, amelyekre ha megnyugtató választ tudunk adni, akkor úgy tűnik jó alapokon nyugszik a párkapcsolatunk. Azonban, az alap önmagában nem garancia arra, hogy a nehézségek viharában is stabil marad szerelmünk épülete, a rendszeres karbantartás elengedhetetlen. Ez pedig nem más, mint a hétköznapokból kiszakadás, a rendszeres randevúk, de a mindennapos apró figyelmességek is.

 

A Valentin-nap eredete

A Valentin-nap (magyarul Bálint nap) a romantikus szerelem, de egyben a barátság ünnepe. Angolszász országokban a 20. század második felében kezdték el ünnepelni a szerelmesek napját, hazánkba pedig az 1990-es években érkezett meg ez a hagyomány.

Ami az eredetét illeti, pogány gyökereket is megtalálhatunk.  Az ünnep egy római fesztiválra a Lupercaliara vezethető vissza, amit február közepén ültek meg. A tavasz eljövetelét ünneplő fesztiválon termékenységi rítusok álltak középpontban. Az 5. század végén tilos lett a a Lupercalia megünneplése, így egyes vélemények szerint ezt az ünnepet váltotta fel a Bálint nap.

Szent Valentin Terni város püspöke volt a 3. században. Abban az időben sok római áttért a keresztény hitre, azonban II. Claudius császár pogány volt, és szigorú törvényekkel korlátozta a keresztények jogait. Azt is megszabta, hogy a római katonáknak teljesen Rómát kell szolgálniuk, azért kell élniük, ezért törvényt hozott, ami megakadályozta, hogy házasodjanak. Szent Bálint titkos keresztény szertartás keretében adta össze ezeket a katonákat választottjukkal, és minden más szerelmest is, aki hozzá fordult.  A friss házasokat kertje virágával ajándékozta meg és úgy tartják, ezeken a házasságokon áldás volt. Az alapozta meg hírnevét, hogy hitt a szerelem fontosságában.

Tevékenysége azonban nem maradt sokáig titokban. Börtönbüntetésre és halálra ítélték, amiért a császár parancsa ellen vétett. A börtönben azonban az egyik őr vak lányának visszaadta a szeme világát. Kivégzése előtt ennek a lánynak írt egy kedves üzenetet, melyet a “ te Bálintod” aláírással látott el. Ez a Valentin-napi üzenetküldés eredetét megmagyarázza.

 

A Valentin-nap tálcán kínálja az alkalmat arra, hogy párunknak örömet okozzunk és mélyítsük az összetartozás élményét. Idén lépj túl a virág-bonbon-vacsora háromszögön és ajándékozz valami sokkal eredetibbet! A KreatívLiget Élményfestő Stúdiónkban számos helyszíni élményfestés közül válogathatsz, amelyek közül sokat párban is megfesthettek. Ha otthon szeretnél meghitt, nyugodt hangulatban elmélyedni az alkotásban pároddal, keress kedvedre valót a videós szettjeink közül! Idén szóljon a Valentin-nap az élményről!

Blog

Kiállítás ajánló – Françoise Gilot

Françoise Gilot lenyűgöző alkotásai és élénk egyénisége, rendkívüli műveltsége nyolc évtizedes, sokszínű munkásságában is megmutatkozik. Ilyen átfogó kiállítás az életművéből pedig, mint a jelenleg a Műcsarnokban megtekinthető Felszálló Főnix, eddig egész Európában nem volt. Gilot egészen két évvel ezelőtt, 100 évesen bekövetkezett haláláig utolsó tanúja és aktív résztvevője volt az európai művészet egyik legizgalmasabb korszakának. Matisse múzsája volt és az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót. Később pedig a járványos gyermekbénulás ellenszerét kifejlesztő orvos felesége lett és egész életében csodás művekkel ajándékozta meg a XX. századot.   Françoise Gilot élete Festészeti munkássága nyolc évtizedet ölel fel. Művészetelméleti könyveket, versesköteteket publikált és illusztrált, tanított egyetemen, táncelőadásokhoz készített díszlet- és jelmezterveket. 21 éves korában ismerkedett meg Picassóval, majd tíz évig volt a zseni múzsája és társa, akivel két közös gyermeke született. Ebben az időszakban találkozott az idős mesterrel, Henri Matisse-szal is, akit szintén megihletett és elvarázsolt. Gilot határozottsága és belső szabadságra való igénye csak nehezen fért össze Picasso személyiségének autoriter és narcisztikus vonásaival. Így aztán 10 év után szakított a festővel, és ő lett az egyetlen nő, aki elhagyta Picassót.   Picasso után is van élet A festő a szakítás után valóságos kampányt indított egykori feleségének lejáratására, közös gyermekeiket is eltaszította. Gilot a

Olvass tovább »

A legtöbbször lefestett emberek – Viktória királynő

Kétszázkét éve, 1819. május 20-én látta meg a napvilágot “Európa nagyanyja”, a leghosszabban uralkodó brit királynő, Viktória. A korán megözvegyült, apró termetű, mindössze 150 cm magas királynő a kor legtöbbször lefestett uralkodója volt. Nevével és személyiségével egybefonódtak a viktoriánus korszak puritán eszméi, az iparosítás, az imperializmus. Az ő uralkodása idején lett elterjedt  a fényképezés is, ezért a rengeteg festmény mellett számos fénykép is megőrizte élete fontos pillanatait. Intelligens nő lévén, hamar felismerte, hogy a róla készült ábrázolások fontos szerepet játszhatnak az alattvalóival való kapcsolatában. Egyesek úgy tartják, hogy ő volt az eső uralkodó, akik felismerte a fényképezésben rejlő potenciális erőt és politikai fegyverként fel is használta azt. Ismerjük meg jobban ezt a nem mindennapi asszonyt!   Aranykalitkában töltött gyermekkor A kis Viktória egész gyermekkorában szinte ki sem tette a lábát a Kensington-palotából, ahol rendkívül szigorú, poroszos nevelésben részesült. A 19. század elején Martin Archer Shee (1769–1850) készített róla portrét, melyen Viktória egészséges, rózsás arcú gyermekként jelenik meg, aki vadvirágokat tart. Viktóriát azonban szinte sosem engedték szabadon és vadul szaladgálni a természetben. Tudjuk, hogy gyermek évei szigorúan felügyelet alatt, többnyire a palota zárt ajtaja mögött teltek. Kora gyermekkorából származik az anyjával készült közös festmény is, melyet William Beechey (1753-1861) alkotott. Apja,

Olvass tovább »

Festészeti stílusok, irányzatok – 1. rész

A festészet fogalma A képzőművészet azon ágát, amelyben egy sík hordozófelületre visznek fel különböző anyagokat (ilyen anyag az olajfesték, a tempera, a gouache, az akvarell, de akár ide sorolható a tűzzománc, a mozaik, az üvegfesték és az olyan anyagok, mint a fonal vagy a textil) festészetnek vagy festőművészetnek nevezzük. A festmények típusai Megkülönböztetünk figuratív (ábrázoló) és nonfiguratív (nem ábrázoló) festményeket. A figuratív festészet különböző műfajokra osztható az ábrázolás tárgya alapján, lehet arckép (portré), csendélet, tájkép és életkép. A festészet rövid története Az őskorban elsősorban azért készített az ősember a barlang falára képeket, hogy jelentős eseményeket örökítsen meg vagy hogy a jövőbeni történések számára kedvező végkifejletet készítsen elő afféle képes imát a falra vetve. Az ókorban sokféle téma került a falakra, a padlóra és a plafonra freskók és mozaikok formájában. Az abban az időben elkészült alkotások megmutatták az emberek életét és vágyait, az isteneket és a követett vallás témáit. Kevés olyan volt ezek között, ami tabu lett volna és ezért nem kerülhetett be az ábrázolt dolgok közé. Olyan viszont többször is előfordult, hogy valami vagy valaki utólag vált „nem kívánatossá” és ezen okból megpróbálták utólag eltűntetni minden nyomát, hogy egyáltalán létezett, még a műalkotások szintjén is. A középkorban előtérbe kerültek a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü