Híres női festők – Nákó Kálmánné Gyertyánffy Berta

A 19. századi Magyarország egyik legműveltebb és legnépszerűbb hölgyeként tartják számon ezt a több területen igen tehetséges nőt. Bobdai Gyertyánffy Bertának igen kalandos élete volt, a zongorázásban és festészetben egyaránt kiemelkedő művésznő esküvőjén egy legenda szerint a papot pisztollyal kellett kényszeríteni arra, hogy az ifjú párt összeadja.

 

Rajzolás és a szerelem

Berta az örmény származású, Erdélyben tevékenykedő nemes bobdai Gyertyánffy családba született 1819-ben. A Sankt Pölten-i Angolkisasszonyok zárdájában tanult rajzolni. Első mestere egy német festő, Friedrich Baudri volt, aki Magyarország kastélyait bejárva ajánlotta fel rajztanítói szolgálatait a nemes családoknak. A tizenkilenc éves Bertát is ő vezette be a festés és rajzolás világába. Azonban a közös munka során a mester és a tanítvány egymásba szeretett, amit Berta apja nem nézett jó szemmel, így Baudrinak el kellett hagynia a Gyertyánffyak kastélyát.

 

A boldog házassághoz pisztoly is kellett

Szerelmi csalódása után két évvel, 1842-ben ismerkedett meg egy bálon gróf Nákó Kálmán politikussal. Az ismeretségből románc szövődött, amelyet aztán frigy koronázott meg 1842 nyarán. Leendő apósa és anyósa nem támogatta a házasságot, mert a Gyertyánffy család nem rendelkezett főnemesi ranggal. Nákó Kálmánt (a leendő férjet) viszont nem abból a fából faragták, hogy ez bármiben megakadályozza. Úgy tartja a legenda, hogy a gróf pisztolyt fogott a papra, hogy az biztosan kiadja házassági nyilatkozatukat.

Házasságuk izgalmas kezdete után a pár szerelemben és harmóniában élvezte egymás társaságát. Nákó Kálmán igen jómódú ember volt, 1862 és 1864 között építette a nagyszentmiklósi Nákó-kastélyt, ebben ízléses és értékes műgyűjteményt alakítottak ki. Ezen birtokuk mellett a bécsi palotájukban – amely a későbbi Dorotheum épülete lett – és a schwarzaui kastélyukban is sok időt töltöttek együtt. A házaspárt két gyermekkel áldotta meg a sors. Malvina lányuk 1843-ban született, Sándor fiuk pedig 1846-ban látta meg a napvilágot.

 

Berta, egy kórház névadója

A gróf és felesége idillikus kapcsolatát egy közös szobor  is megörökíti a temesi városban. Az esti sétára induló párt elegáns korabeli öltözetben ábrázolta a szobrász. A művésznőnél legyező, a férje kezében sétapálca van. Az alkotást Aurel Gheorghe Ardelenau készítette, aki korábban a házaspár gyermekéről, Nákó Sándorról is életnagyságú szobrot is készített.

Bertát 1882. december 23-án reggel nyolc órakor Nagyszentmiklóson ragadta el a halál. Rövid szenvedés után, hirtelen szívmegállás következtében hunyt el. Emlékére 1883-ban férje Nagyszentmiklóson megalapította a Berta Közkórházat, amely ma is működik.

 

Gyertyánffy Berta művészete

Bertát a 19. század egyik legműveltebb asszonyának tartották. Kimagaslóan festett és emellett olyan nagyszerűen zongorázott, hogy játékával Liszt Ferencet és Richard Wagnert is teljesen elvarázsolta. A művészek ugyanis az asszony szalonjában többször is megfordultak vendégként.

Amikor fejlődni vágyott a festészetben, a bécsi akadémiai professzornál, Amerlingnél is tanult festeni, ő készítette róla a fentebb látható portrét is. Gyertyánffy Berta Tiziano és Rembrandt másolatokat is készített, emellett cigány lányokról alkotott portrékat. Spirka cigánylány és Cigányleány, című művei a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményét gazdagítják.

Lebilincselő személyisége nagy hatással volt az emberekre. Lenbach, a müncheni festőfejedelem így írt róla 1872-ben a művésznő férjének: „Igen tisztelt Gróf úr! Hálás köszönetet mondok szíves soraiért, de honoráriumról szó sem lehet. Boldog vagyok, hogy egy ilyen rendkívüli hölggyel megismerkedhettem. A grófné alkotásai valóságos oázis a mi unalmas ízű korunkban. Az a szándékom, hogy a grófné arcképeit lehetőleg jól fessem meg, hogy így némileg kifejezzem tiszteletemet és nagyrabecsülésemet.”

A róla fennmaradt megemlékezésekből az körvonalazódik ki, hogy Berta nem csupán tehetséges úrinő volt, hanem jó ízléssel megáldott, tündöklő, intelligens társasági ember is. A társadalmi problémák iránt is érzékeny volt, gyakran játszott például jótékonysági koncerteken, cigány muzsikusok társaságában.

Ha kedvet érzel magadban te is ahhoz, hogy kipróbáld magad festőként, de nem tudod hogyan kezdj hozzá, akkor jó helyen jársz! Helyszíni élményfestő alkalmainkon profi instruktoraink gondoskodnak arról, hogy megtanuld az első ecsetvonásokat. Otthoni élményfestő szettjeink között is biztosan találsz kedvedre valót, amennyiben szobád biztonságában szeretnél festeni.

Blog

A festés pozitív hatásai

Bárki, aki eddigi életében alkotott valami kreatív dolgot, tudja hogy mennyire jó érzés már az alkotás folyamata is, és végül mindennek a megkoronázása az elkészült mű, amikor elégedetten dőlünk hátra, és gyönyörködünk a kezünk munkájában. Mindenki érzi, hogy az alkotó tevékenység pozitívan hat ránk, de vajon mik is ezek pontosan? Ezeket soroljuk fel ebben a bejegyzésben.   A festés felszabadít Előfordulhatnak az ember életében olyan traumák, fájdalmak, elakadások, amelyekről nehezen tud beszélni. Ilyenkor akár ki is festhetjük magunkból a problémát. Jó, ha csak hagyjuk, hogy az érzelmeink vezessék a kezünket, már ettől megkönnyebbülést érezhetünk, hiszen ezek a feldolgozatlan érzések, események kikerültek a vászonra. A festés öngyógyító folyamatokat indíthat el.   Az alkotás csökkenti a stresszt Rohanó világunkban könnyen előfordul, hogy annyira beszippant minket a napi mókuskerék, hogy pihenő időben is folyton a stresszt okozó dolgokon pörgünk. Kreatív alkotó tevékenység közben az agy kikapcsol, “flowba” kerülünk, ilyenkor kizárjuk a külvilágot, csak a vászonra koncentrálunk és csak az adott pillanat számít. Az izmaink ellazulnak, az idegrendszerünk megnyugszik, akárcsak egy meditáció során.   A festés fejleszti a kreativitást Minden kép egyedi, és nincs két egyforma festmény. Mindenképpen fejlődik a kreativitásunk festés során, még akkor is, amikor vezetett festésen veszünk részt. A vezetett festés

Olvass tovább »

Kortárs festők – Dmitry Spiros

Egy orosz-görög gyökerekkel rendelkező kortárs impresszionista művész vajon merre talál nyugodt közeget és inspirációt az alkotáshoz? Hol máshol, mint Mexikóban, az örökké meleg és színes országban! Márpedig Dmitry Spiros festményein a színek szinte táncra perdülnek. Merész színhasználattal és Leonid Afremovhoz hasonló festési technikával alkotja jellegzetes képeit a mexikói Cancun népszerű üdülővárosában,  Quintana Roo-ban, a Karib-tenger ölelésében.   Színekben gazdag gyermekkora volt Dmitrynek 1971. november 11-én született az egykori Szovjetunió területén egy Tashkent nevű városban. Gyermekkora helyszínére örömmel emlékszik vissza. Elmondása szerint a sikátorokban és szökőkutakban gazdag kisváros bazárjairól és illatos fűszereiről híres, de legjobban az esti utcák színei teszik felejthetetlenné a helyet. Az éghajlat is nagyon kedvező, majdnem egész évben nyár van, de egy rövid időre fehér hótakaró borít mindent, hogy megtörje a napsugarakat. Ezek az élmények és emlékek is hozzájárultak Spiros festészetében ahhoz, hogy a meleg színeket és a természetes fény hatásainak ábrázolását részesítse előnyben. Az ábrázoló kifejezőkészségének kreatív módja egészen korán megmutatkozott: “Gyermekkoromban is sokat rajzoltam és terveztem például bögréket és faliújságokat egy időben. Körülbelül ekkor kezdtem el különösen érdeklődni a festés iránt is, és olyan mesterek munkáit tanulmányoztam, akik mágnesként vonzották a bennem lévő kreativitást, ezáltal ezek a festők a mai napig hatással vannak a képeimre.”  

Olvass tovább »
Frida Kahlo portré

Élményfestés – Frida Kahlo

Amikor a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain megfesthető képek repertoárját állítottuk össze, szerettünk volna minél változatosabb és színesebb kínálatot, amelyben minden alkotni vágyó megtalálhatja a számára kedves, neki tetsző festményeket. Biztosak voltunk benne, hogy ebben a kínálatban előkelő helye lesz a női alkotóknak és az általuk képviselt női energiáknak, valamint a női szépséget és sokszínűséget megmutató alkotásoknak is. Frida Kahlo személye és munkássága egy olyan eleme ennek a rendszernek, amely minden szempontból beleillik az előbbiekben vázolt elgondolásunkba. Az élményfestés foglalkozások közé azonban nem saját munkáival, hanem a róla készült fényképek alapján festett, csodálatosan színes stilizált portrék által került be. De kis is volt ez a testileg és lelki értelemben is törékeny asszony, aki kitörölhetetlen nyomott hagyott a XX. századi festészetben és napjainkra nyugodtan mondhatjuk azt, hogy egyfajta stílusikonná vált? Ebben a bejegyzésben igyekszünk bemutatni Fridát és az életét azoknak az olvasóinknak, akik szeretnek egy kicsit betekinteni a művészek élettörténetébe. Ez talán nem is olyan egyedi igény, hiszen minden momentum hozzátehet ahhoz is, hogy jobban megértsük a festményeket, azok ábrázolásmódját, keletkezésük körülményeit és az általuk megmutatott részleteket.   A fiatal Frida Frida Kahlo Mexikóváros egyik külvárosában, Coyoacán-ban született, 1907. július 6-án, a Kék Házban, amely napjainkban is az emlékére berendezett múzeumként működik.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü