Élményfestés – A párizsi Eiffel-torony

Élményfestő alkalmaink közül töretlen népszerűségnek örvendnek Párizs ikonikus tornyát, az Eiffel-tornyot megfestő foglalkozások. Nem csoda, hiszen a világ egyik legromantikusabb városának jelképe ez. Párizs sokszínűsége, történelme, a művészetek iránti nyitottsága sokakat magával ragad. Aki járt már Párizsban, az visszavágyódik, aki nem, az odavágyódik. Azonban azt kevesen tudják, hogy Párizs egyik jelképét, az Eiffel-tornyot a történelem talán legügyesebb szélhámosa, Victor Lustig eladta. Ráadásul kétszer is. A karrierje a lebukás után sem tört derékba, hanem csak utána indult be igazán.

 

Victor Lustig, a csalókat átverő szélhámos

Az osztrák származású Lustig Amerikában kezdte bűnözői pályafutását, egy rendkívül pofátlan trükkel: pénzhamisító gépet sózott más bűnözők nyakába. A gépről azt hitette el, hogy bonyolult kémiai eljárásokkal az igazival tökéletesen egyező százdollárosokat képes nyomtatni.  De az alapos munkához idő kell: hat óra alatt lesz kész  az igazira megszólalásig hasonlító papírpénz. Ezt természetesen demonstrálta is, és a papírpénzek tökéletesen olyanok voltak, mint az igazi. Mert valóban igaziak voltak. A gépet három darab valódi százassal töltötte meg, így az 18 órán át hibátlanul működött,  ezzel majd’ egy nap menekülési időt biztosított Lustignak.

A gépet szolid 10 ezer dollárért árulta, tehát azt ígérte, hogy az egy hónap alatt behozza az árát. Amikor az átverés miatt kezdett szorulni a nyaka körül a hurok, Lustig meg sem állt Párizsig.  Itt aztán egy minden képzeletet felülmúló átverésbe fogott bele: eladta az Eiffel-tornyot.

 

Az Eiffel torony sorsa kérdéses volt akkoriban

Lustig 1925-ben tette át székhelyét Párizsba, amikor az Eiffel-torony még messze nem volt olyan népszerű turistalátványosság, mint ma. A tornyot az 1889-es világkiállítás alkalmából építették, és az eredeti koncepció szerint csak ideiglenes látványosságnak szántak, amit 20 év múlva terveztek lebontani. Azonban akkorra már 16 éve le kellett volna bontani az eredeti terv szerint. A torony rossz állapotban volt, a fenntartási költségei állandó vitákat szított. Tényleg arra lehetett számítani, hogy hamarosan lebontják.

 

Az Eiffel-torony, mint fémhulladék

Lustig magát magas rangú kormánytisztviselőnek adta ki, aki titkos találkozóra hívta meg Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét. A megbeszélésen szigorú titoktartási nyilatkozatokat köttetett velük, majd megpályáztatta őket a torony elbontása után keletkező 7000 tonna fémhulladékra. A győztes licit 70 ezer dollár volt, ezen felül Lustig még egy kis kenőpénzt is hajlandó volt elfogadni a győztes pályázótól.

A szélhámos a pénz kézhez vételétele után egy órával már el is hagyta Franciaországot. Joggal számított arra, hogy hatalmas botrány tör ki és hajtóvadászatot indítanak ellene.  Azonban semmi ilyesmi nem történt. Az átvert kereskedő, bizonyos Andre Poisson inkább szemet hunyt a veszteség fölött. Nem fordult a rendőrökhöz, hiszen nem akarta, hogy a sajtó és az egész világ rajta röhögjön.

Az, hogy nem lett az ügyből botrány, felbátorította Lustigot, hogy visszatérjen Párizsba és eljátssza még egyszer ezt a trükköt. Másodszor nem volt ekkora szerencséje. Mivel a vevő gyanút fogott, értesítette a hatóságokat, a csalónak menekülnie kellett.

 

Féltékeny barátnője okozta a vesztét

Amerikába próbált újra szerencsét, itt pedig minden addiginál nagyobb projektbe fogott, pénzt kezdett el hamisítani. A kiváló minőségű hamisítványok több millió dollár értékben kerültek be az amerikai kereskedelembe és bankokba. Olyannyira elterjedtek, hogy a titkosszolgálat már attól tartott, az egész pénzrendszert tönkreteheti Lustig hamis pénze.

A csalót végül nem a rendőrök fülelték le, hanem féltékeny barátnője adta a hatóságok kezére. A lány így állt bosszút amiért Lustig megcsalta őt fő tettestársa, a kémikus Tom Shaw barátnőjével. A tárgyalása reggelén ez a szélhámos zseni egyszerűen megszökött a börtönből, ablaktisztítónak álcázta magát. Két hónappal később azonban elfogták és 20 év börtönre ítélték. Ezt végül nem töltötte le, 1947-ben halt meg tüdőgyulladásban.

 

Ha te is szívesen viszontlátnád a faladon ezt a kalandos történelmű tornyot, gyere el hozzánk! Helyszíni élményfestő alkalmaink egyikén profi instruktoraink segítségével magad is megfestheted ezt az impozáns építményt, ha a Romantikus Párizs, vagy a Párizs nevet viselő festményt választod. Amennyiben inkább otthon szeretnéd megfesteni a francia főváros jelképét, otthoni élményfestő videós szettjeink között válaszd ki a neked tetsző képet.

Blog

Tavaszi programajánló – Hieronymus Bosch kiállítás a Szépművészeti Múzeumban

A  festőművészet kedvelőinek egy igazi csemegében lehet részük most a Szépművészeti Múzeumban. Ugyanis az utóbbi 50 év legjelentősebb Hieronymus Bosch tárlatát lehet megtekinteni Budapesten, idén áprilistól egészen július közepéig. A kiállítás közel 90 műalkotás megcsodálására ad lehetőséget és hihetetlen szervezési munka áll mögötte. Hiszen a főváros legjelentősebb képtárába mintegy 50 köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, olyan nívós helyekről, mint a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a The Morgan Library & Museum, New York, vagy a madridi Museo Nacional del Prado.   A fennmaradt Bosch életmű fele Budapesten van Bár a kiállítás közel  90 műalkotást vonultat fel, ebből 10 eredeti Bosch mű. Ugyanis Hieronymus Bosch-tól összesen húsz festmény és hasonló mennyiségű rajz maradt fenn, ezért ez a 10 kép is hatalmas eredmény, hiszen az életmű fele Budapesten van. A mester saját kezű festményei és rajzai mellett a kiállításon az életmű előzményeihez kötődő alkotások, valamint műhelyének és követőinek legjellegzetesebb remekművei is láthatók. A kiállításon bepillantást nyerhetünk a Bosch-t körülvevő korszak, művészeti miliő, a németalföldi festészet hangulatába. Az összegyűjtött műalkotások és irodalmi források kontextusba helyezik ennek a páratlan alkotónak a szemléletmódját,  utánozhatatlan

Olvass tovább »

Privát élményfestés a KreatívLigetnél

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz. További lehetőség, hogy baráti társaságok, családtagok vagy kollégák számára privát élményfestéseket is szervezünk. Születésnap, évforduló, lánybúcsú vagy akár céges csapatépítés, bármi legyen is az alkalom apropója, megszervezzük és lebonyolítjuk az eseményt. Felnőtt és gyermek csoportok számára is többféle lehetőség elérhető.   Születésnap és élményfestés egyben Ha egy igazán különleges szülinapot szeretnél szervezni magadnak, egy ismerősnek vagy éppen a gyermekednek, de nem jut eszedbe semmi izgalmas, mert már minden elképzelhető helyszínt és tematikát kipróbáltatok? Van egy jó tippünk a számodra. Gyertek el hozzánk egy közös élményfestésre. Ez garantáltan felejthetetlen élmény lesz minden egyes résztvevőnek, hiszen a képet, amit előre leegyeztetünk és majd festeni fogtok, a foglalkozás végén mindenki haza is viheti, így nem csak a születésnapos kaphat ajándékot. A közös alkotás öröme és eredménye pedig minden nap, amikor ránéztek, emlékeztetni fog benneteket arra, hogy milyen jó dolog is egy összetartó, baráti közösség vagy család tagjaként munkálkodni egy közös festőprogramon, de akár a mindennapokban is. Szakképzett

Olvass tovább »

Élményfestés – Görög utcaképek

Nagyon sokunknak fűződnek a legkedvesebb nyári emlékei Görögországhoz és a görög vendégszeretethez. Ezekhez az élményekhez szorosan kapcsolódnak azok a helyszínek, amelyek a jellegzetes fehér falú házaikkal, az azúrkék tengerrel és a csodálatosan burjánzó növényekkel a görög életérzést szimbolizálják. Ezeket az életképeket a nyári utazás elmúltával is szívesen viszontlátjuk akár a lakásunkban vagy a nyaralónkban, ahol akár az egész berendezést hangolhatjuk a fehér és a kék színek köré, nem feledve az élettel teli növényeket vagy gyümölcsöket, meg persze a tengert.   Santorini, egy csodás görög sziget Santorini tulajdonképpen nem egy sziget, hanem egy majdnem szabályos körív mentén elhelyezkedő vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben. Görögországhoz tartozik, a fővárostól, Athéntól mintegy 200 km-re délkeleti irányban helyezkedik el. A Kükládok szigetcsoportjának legdélibb tagja. A szigetcsoport egy irdatlan nagy erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten. Ez a robbanás alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát, azaz kráterhez hasonló horpadály. A vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hozta létre ezt a különleges tájat, ahol a megmaradt kráterszél alkotja a jelenlegi szigeteket. A kaldera kialakulását megelőzte a bolygónk valaha volt egyik legnagyobb vulkánkitörése. Régészeti feltárások nyomán ez nagyjából időszámításunk előtt 1500 körül történhetett, a radiokarbon vizsgálatok az időszámításunk előtti 1645 és 1600

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü