Eltűnt és megkerült festmények – Klimt: Egy hölgy arcképe

A mai cikkben bemutatott képet 1997-ben emelték le a falról piacenzai Ricci Oddi modern művészeti galériából. A képet Gustav Klimt készítette 1916-1917 táján és az ‘Egy hölgy arcképe’ címet viselte. A lopás előtt döbbenten álltak a művészetkedvelők és a rendőrök is, mígnem 2019-ben a kertészek megtalálták a festményt a galéria területén. A műremek a kertben egy fémajtóval fedett üregbe volt rejtve egy nejlonzacskóba tekerve. A felfedezést követően két férfi magára vállalta a rablást és “nagylelkűen” így nyilatkoztak: most ajándékként visszaadták azt a városnak.

 

Gustav Klimt egyetlen olyan képe, melyet átfestett

1916 és 1918 között Klimt számos nőt ábrázolt a festményein, egyaránt modellt álltak neki legmagasabb körökből származó hölgyek, és alsóbb osztályból származó fiatal lányok is. Az ellopott festményen egy barna hajú fiatal nő arca és felsőteste látható. Azonban, hogy pontosan kit ábrázol a kép, a mai napig nem tudjuk.

A képpel kapcsolatos érdekesség, hogy csak 1996-ban, nem sokkal a lopás előtt fedezték fel egy röntgen során, hogy a hölgy portréja mögött egy másik kép rejlik. Klimt saját női portréját festette át, amelyet 1912-ben Drezdában állítottak ki, de később eltűnt és a művészettörténészek hiába keresték éveken át. Az átfestett képen egy fiatal nő látható kalapban és boával hasonló pózban. Az a mendemonda járja, hogy az eredeti képen szereplő hölgy tragikusan fiatalon hunyt el, a művész pedig újrapingálta a képet, hogy ne kelljen naponta szembesülnie a fájó veszteséggel.

 

A rablóknak nem kellett bajlódniuk a riasztóval

1997. február 22-én lopták el a képet Ricci Oddi modern művészeti galériából, Olaszországban. A rablók könnyített pályán mozogtak, ugyanis a riasztórendszer akkoriban egy felújítás miatt nem működött. A nyomozás arra jutott, hogy a tolvajok horgászzsinórral akasztották le a képet a falról. A nyitott tetőablakon keresztül juttatták ki a galériából, majd lefejtették a keretről a képet. Azt feltételezték a detektívek, hogy az elkövetők a tetőn keresztül menekültek el. A rendőrség gyanúja kezdetben a galéria felügyelőire irányult, de később bizonyítékok hiányában megszüntették a nyomozást ellenük.

Mivel a kép ismert volt, nem volt eladható a feketepiacon sem, az értékét 60 és 100 millió euró közé becsülték. Világszerte bejegyezték az összes ellopott műalkotás nyilvántartásába, de 22 éven keresztül nem leltek a nyomára.

 

Kincset rejtett a borostyán

2019. december 10-én, miután a kertészek eltávolították az elburjánzott borostyánt a galéria külső faláról, egy üreget fedeztek fel. A kis lyukban pedig nem mást találták meg, mint a fekete nejlonzacskóba csomagolt világhírű festményt. Közvetlenül azután, hogy a művet megtalálták, Ornella Chicca ügyész megbízta a festmény hitelességének szakértői ellenőrzését. A hitelesítés eredményét 2020 januárjában hozták nyilvánosságra, mely szerint minden kétséget kizáróan az eredeti kép került elő. A művészettörténészek szerint a festmény igen jó állapotban maradt. Egy kis sérülés azért felfedezhető rajta, találtak egy karcolást a vászon szélén, amely akkor keletkezhetett, amikor kivették a keretéből. A kép jó állapota arra enged következtetni, hogy nem a kis üreg volt végig a kép rejtekhelye.

 

Ketten magukra vállalták a rablást

2020 februárjában két férfi – akiket korábban már elítéltek műalkotások lopásáért – felvette a kapcsolatot a Libertá napilappal és Ermanno Mariani újságíróval, aki még  2018-ban írt könyvet az eltűnt képről. Levélben ismerték be a lopást, és azt mondták, hogy a festményt  “karácsonyi ajándékként” küldték vissza a városnak. A bűncselekmény elkövetésének indítékai azóta sem derültek ki. A beismerésre valószínűleg azért szánták rá magukat a műkincstolvajok, mivel joggal bíztak abban, hogy 20 év után a tettük elévült, és nem csukják le őket.

Ha neked is tetszik Gustav Klimt egyedi ábrázolásmódja, képeinek hangulata és színvilága, akkor semmi akadálya, hogy a lakásodat egy Klimt festmény díszítse. Műkincslopás helyett inkább fesd meg otthonodban Klimt Arany könnyek, vagy a Csók című képeit. Ehhez minden szükséges eszközt elküldünk neked, instruktoraink pedig az oktatóvideón mutatják meg, hogyan készítheted el. Ha szívesen mozdulnál ki otthonról, hogy új élménnyel és nem utolsó sorban egy festménnyel gazdagodj, válassz helyszíni élményfestő alkalmaink közül!

Szeretettel várunk!

Blog

Az absztrakt festészet

Amikor egy absztrakt képet szemlélünk és nem vagyunk igazán hozzáértők, a legnagyobb jóindulattal sem tudjuk azt mondani, hogy érték, amit látunk. Pedig elég lenne csak egy kicsit másképp hozzáállnunk… Most elmondjuk, hogy hogyan tehetjük ezt.   Az absztrakt jelentése és kezdetei Egy kicsit messzebbről indulunk az elemzésben, hogy könnyebb legyen megérteni és ezáltal közelebb érezni magunkhoz az absztrakt ábrázolás lényegét. Az absztrakt egy melléknév, jelentése a szokásos formákat megbontó, a valóság összefüggéseivel nem törődő. Ez egy érdekes megközelítése a festészetnek egy olyan kultúrkörben, ahol évszázadok óta csak a valósághoz közelítő ábrázolásmód, a természet egyfajta másolása volt a képzőművészet egyedüli célja és eszköze. A 19. század közepétől kezdődött a változás, amikor megjelent és fokozatosan egyre elterjedtebbé vált a fotográfiák készítése. Innentől kezdve a festészet felszabadult annak a „felelőssége” alól, hogy kizárólag a természet, a körülöttünk lévő világ és az emberek valósághoz minél inkább hasonlító ábrázolása legyen a célja, ezzel tulajdonképpen erősen korlátok közé szorítva a művészek fantáziáját. Ezek a korlátok eltűnőben voltak és egyre másra jelentek meg az új művészeti irányzatok, melyek közül az egyik az absztrakt festészet.   Az absztrakt megjelenése történelmi korokban A történelmi visszatekintésben egy fontos pontot nem szabad figyelmen kívül hagynunk, mégpedig azt, hogy az absztrakt ábrázolásmód

Olvass tovább »

Fess velünk bonsait!

Manapság gyakran találkozhatunk gyönyörű tálba ültetett mini fákkal, melyek a japán bonsai (ejtsd bonszáj) nevet viselik. A szó jelentése: fa egy edényben.  A bonsait választók a fákat a harmónia, az egyensúly, a türelem vagy akár a szerencse szimbólumaként tekintik. Mások egyszerűen a cserepes fákat élő díszként használják otthonuk dekorálásához, míg egyesek – például a zen buddhisták – úgy vélik, hogy a bonsai meditáció során a szemlélődés tárgya lehet. Bonsait nevelni nagy öröm, de nem kis feladat. Sok türelemre és szakértelemre kell szert tenni, ha valaki minden nap gyönyörködni szeretne benne. Amennyiben szívesen nézegetnél otthonodban egy ilyen kis fát, de nincs türelmed, vagy lehetőséged a gondozásához, gyere el hozzánk és fess nálunk bonsai fát!   A bonsai kultúra Kínából ered A bonsai nevelésnek körülbelül 1300 éves hagyománya van. A monda szerint a Han-dinasztia (ie. 206-220) uralkodása alatt élt egy varázsló, Jiang-feng, aki azzal a különleges képességgel volt megáldva, hogy a hegyeket, a fákat, a folyókat, a házakat, az állatokat és az embereket lekicsinyítve egy tálcára varázsolta. Ha valóban létezett ilyen varázslat, annak a császár Csin Si Huang Ti nagy hasznát vehette, mivel az ellenségeivel keményen leszámoló uralkodó joggal tarthatott merénylettől. Sokszor még legközelebbi bizalmasai sem tudták, hogy éppen 50 kastélya közül

Olvass tovább »

Élményfestés – Ősz a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

Még néhány nap és beköszönt az ősz, ideje hozzászoknunk a tanév kezdetével járó változásokhoz. Akinek gyermeke van, lassan belerázódik a különórák, edzések, fejlesztések menetrendjébe, amelyek igen szoros ütemet tudnak diktálni a dolgozó szülőknek. Mindenkire hatással van a tanévkezdés, a megnövekedett forgalom az utakon, a nagyobb a zsúfoltság a közösségi közlekedésen. Éppen ezért még inkább felértékelődnek azok az órák, amelyek nyugodtak, távol repítenek a hétköznapi nyüzsgéstől és flow élményt adnak. A természet ősszel különösen vonzó, hiszen a fák színes leveleiben, az őszi virágok és termések sokaságában úgy gyönyörködhetünk, hogy a nyáron megtapasztalható kellemetlenségek nincsenek annyira jelen. Nincs szúnyog- és bogárinvázió, és a hatalmas hőséggel sem kell számolnunk, miközben mondjuk hegyet mászunk. Azonban az őszi időjárás nem mindig kegyes hozzánk, sokszor szorulunk be a szobába a hosszú esőzések miatt. A nappalok rövidülése is hozzájárul ahhoz, hogy többet vagyunk otthon az őszi időszakban. A feltöltődés lehetőségéről azonban a négy fal között sem kell lemondanunk, sokaknak nyújtanak vigaszt a jó könyvek, a sorozatok, a sütemény sütés, a családi társasjátékozás, a kreatív alkotás.   A festés, mint flow-élmény A festés nagyon jó alkotó tevékenység lehet, amiről akkor sem kell lemondanod, ha nem érzed magad különösebben tehetségesnek, vagy nincs tapasztalatod a vászonra festésben. Festés közben átélheted

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü