Élményfestés – Fesd magad boldoggá!

2012. június 28-án az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) közgyűlésén úgy határozott, hogy március 20-án tartják a boldogság világnapját. Szerintük ugyanis a boldogság keresése az emberi lét egyik alapvető célja, amely megérdemel egy saját világnapot is.

 

Buthán, a boldogságmérés bölcsője

A boldogság nemzetközi napjának ötlete a kis himalájai buddhista királyságból, Bhutánból származik. Az ázsiai ország elsőként vezette be a bruttó nemzeti boldogság (GNH) fogalmát lakosai jólétének mérésére. Úgy gondolták, ez többet elárul egy országról, mint a bruttó hazai össztermék, a GDP.

A „bruttó nemzeti boldogság” egy kilenc pontból álló index segítségével becsülhető meg, azt veszi górcső alá, hogy hogyan érzik magukat az emberek gazdasági, társadalmi és érzelmi szempontból.

A boldogság világnapjának fő üzenete az, hogy nem csak a növekedési számok és a gazdasági értékek a legfontosabb mutatók, ugyanis az emberek elégedettségét más feltételek is befolyásolják.

 

A boldogság tudományosan mérhető

Az ENSZ nemcsak kijelölte a boldogság világnapját, hanem 2012 óta közli a Világboldogsági Jelentést, vagyis a World Happiness Report-ot.

A World Happiness Report összetetten méri az egyes országok boldogságszintjét. Egyfelől minden évben felmérést készítenek a lakosság szubjektív jóllétéről – vagyis, arról, hogy mennyire érzik magukat boldognak. Ezentúl vizsgálja még az országok egyéb jellemzőit is, mint a szociális ellátás, a várható élettartam, vagy az egy főre jutó GDP.  Figyelembe veszi továbbá a lakosságot érő pozitív és negatív hatásokat is, azt, hogy mennyiben tapasztalnak korrupciót vagy nagylelkűséget, mennyire érzik úgy, hogy szabadon hozhatják meg döntéseiket.

A rangsor minden évben az előző három év átlaga alapján alakul ki. Tehát a 2022-ben megjelent Világboldogsági Jelentés az országok 2019-2021 közötti boldogságszintjéről számol be.

 

A legboldogabb országok a Földön

A legboldogabb nemzetek rendszerint az észak-európai országok szoktak lenni. A rangsort idén Finnország vezeti, aki immár zsinórban ötödik alkalommal érdemelte ki ezt a címet. Szinte mindig benne van a top tízben Dánia, Izland, Svájc, Hollandia, Luxemburg, Svédország, Norvégia.

Magyarország az idei rangsorban az 51. helyen végzett, a tavalyi helyezéshez képest kettőt lépett előre a 146 országot vizsgáló rangsorban. Szomorú érdekesség, hogy a szomszédaink nagy része boldogabbnak érzi magát nálunk. Ausztria a 11. helyen áll, Szlovénia 22., Románia 28., Szlovákia 35., Szerbia 43., végül Horvátország a 47. helyet foglalja el előttünk.

 

A boldogság részben fejben dől el

Csíkszentmihályi Mihály, a világhírű pszichológus úgy gondolta, hogy a boldogság nem olyasmi, ami csak úgy megtörténik az emberrel. Nem függ össze a szerencsével, és a véletlennel sem. A boldogság nem egyenlő az anyagi javakkal, nem megfizethető és a hatalommal sem jár feltétlenül kézben. Nem függ külső eseményektől. Azok képesek életük minőségét meghatározni, akik megtanulják, hogyan kell irányítás alatt tartani belső élményeiket. Csíkszentmihályi nevéhez fűződik a flow élmény kifejezés is, ezek azok a pillanatok, amikor teljesen átszellemülünk.

A kapcsolataikat ápoló emberek boldogabbak

Edward Diener pszichológus  sok éven át kutatta a boldogság mibenlétét. Arra jutott, hogy a legboldogabb embereknek erősek a baráti és családi kötelékei, és sok időt szánnak arra, hogy szeretteikkel legyenek.

A boldogságunk érdekét szolgálják tehát a bensőséges kapcsolataink és a szociális képességeink. Érdemes a fejlesztésén dolgoznunk. A barátságokba fektetett idő mindenképp megtérül, ajánlatos hát a barátainkkal értékes programokat, élményeket szervezni.

 

A művészeti tevékenység az agy jutalomközpontját aktiválja

A Science Daily tudományos hírportál számolt be a Drexel Egyetem kutatócsoportjának vizsgálati eredményeiről. A szakemberek agyi képalkotó eljárással figyelték a kutatásban résztvevők agyi területeinek aktivitását, különböző művészi tevékenységek közben. Arra jutottak, hogy ezek a tevékenységek önmagukban is örömet okoznak, függetlenül az eredménytől.

Azonban hajlamosak vagyunk túl szigorúan ítélni az alkotásainkat, mert az általánosan elfogadott  normák alapján látjuk azokat jónak vagy rossznak. Ez azért probléma, mert a negatív értékeléssel nagyban lecsökkenthetjük, rosszabb esetben teljesen le is blokkolhatjuk az agyunk jutalomközpontjának működését. Pedig maga az alkotás egyszerű öröm- és boldogságforrás lehetne mindenki számára.  Összességében arra jutottak, hogy bármilyen művészeti tevékenység aktivizálja a jutalomközpontot, ezért a művészet értékes eszköze lehet a mentális egészség megőrzésének.

 

Az utóbbi években soha nem látott nehézségekkel, szorongásokkal kellett megküzdenie a társadalomnak. Meg kell ragadni minden lehetőséget és eszközt a mentális jóllétünk megóvása érdekében. Ha eljössz hozzánk a Kreatív Liget Élményfestő Stúdióba, lehetőséget teremtesz magadnak, hogy megtapasztalhasd a flow élményt, kikapcsold az agyadban a szorongást és bekapcsold a jutalomközpontot. Amennyiben páros festésre jelentkezel, vagy baráti társaságodnak szervezel programot, a szociális kapcsolatrendszered ápolását is választod. Helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy otthoni videós szettjeink között biztosan találsz kedvedre valót. Ragadj hát ecsetet és fesd magad csak egy kicsit boldogabbá!

Blog

Adventi készülődés élményfestéssel

Lassan ráfordulunk az év utolsó hónapjára. A december rengeteg örömöt, de az átlagnál jóval több tennivalót és stresszt is tartogathat sokunknak. Sok munkahelyen van év végi zárás, a Karácsony közeledtével az ünneppel kapcsolatos teendőink is sokasodnak. Az ajándékok beszerzése, a háztartások kitakarítása, a menü megtervezése, az ajándékok beszerzése, a rokoni, baráti találkozók szervezése mind-mind elvileg örömteli feladatok, de ugyanakkor tűnhetnek egy végtelen maratonnak is.   Senki sem tud kimaradni a Karácsonyból A sok teendő, amit december tartogat számunkra, sokszor elvonja a figyelmet a Karácsony lényegéről. A keresztények Jézus születésében Isten végtelen szeretetét látják megnyilatkozni. Úgy tartják Isten elküldte fiát a Földre, ezáltal Isten is emberré lett, megtestesült. A Karácsonyt a nem hívő emberek is meg szokták ünnepelni, sokan a család és a szeretet ünnepeként tekintenek erre a jeles eseményre. Akárhogy is viszonyulunk a téli napfordulóhoz igazított ünnephez, decemberben mindenképp valamilyen formában kapcsolatba kerülünk vele. A fényes dekorációk, a karácsonyi vásárok, a kidíszített kirakatok,  az adventi koszorúk a lakásokban, a karácsonyi zene és hangulat a boltokban és bevásárlóközpontokban mind a Karácsony előhírnökei. Sokan készítenek gyermekeiknek, vagy párjuknak adventi naptárat is, amely minden napra tartogat valamilyen meglepetést. A legkézenfekvőbb megoldás az ajándékok tekintetében sokaknak valamilyen apró édesség szokott lenni. Azonban egyre nagyobb

Olvass tovább »

Élményfestés – London

London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa. A legnagyobb városi terület az Egyesült Királyságban és Európában Moszkva után a legnépesebb város. A Londoni-medencében helyezkedik el, a Temze folyó mindkét partján. A története egészen a várost alapító rómaiakig nyúlik vissza, akik a várost Londinium-nak nevezték el. A középkor emlékeit a város központjában található City of London őrzi, a mai London ezt a városrészt veszi körbe.   London, mint festészeti téma Londonban több világörökségi helyszín található. Ezek többek között a Tower of London, a Kew Gardens, a Westminster-palota és a Westminsteri apátság. Híres nevezetessége a városnak a Buckingham-palota, a London Eye, a Tower Bridge, a Piccadilly Circus, a Trafalgar tér, a Szent Pál Székesegyház és a Wembley Stadion is. Ezek közül több is igen népszerű festészeti téma napjainkban is, jó alapot szolgáltatva a kortárs festők képeinek és dekorációt biztosítva sok otthonnak és irodának.   London épületei festményeken Claude Monet 1899 ősze és 1901 tavasza között egy jó pár festményt készített a londoni Parlament épületéről, a Westminster palotáról. A képek szinte teljesen azonos nézőpontból ábrázolják az épületet. Monet először a Savoy hotel egyik szobájából, később pedig a Saint Thomas kórház teraszáról készítette el a festményeit. A képek a sűrűsödő esti ködben

Olvass tovább »

Mi az élményfestés?

Sokan gondolnak úgy a művészeti tevékenységekre, hogy az tőlük valami távol álló dolog, ők ahhoz nem értenek, művelni nem tudják és egyébként is, tulajdonképpen időrablás az egész, mert nem hasznos és nem tudunk a segítségével fejlődni. Nálunk a KreatívLigetnél mindannyiunk fontos küldetése, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét és azt, hogy bármelyikünk tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, ami az agyát is különleges módon stimulálja. Gyere el hozzánk egy élményfestésre és fejleszd tovább a benned rejlő kreativitást egy hozzád illő kép elkészítésével! Annak, aki pedig még csak most ismerkedik az élményfestés fogalmával vagy most hall róla először, íme, a blog bejegyzésünk, amiben részletesen kifejtjük, hogy mire számíthat, aki részt vesz egy ilyen alkalmon. Az élményfestésre jelentkezés A weboldalon előre meghirdetett időpontok közül lehet választani, amelyeken különböző festmények készülnek majd, érdemes tehát a szerint dönteni, hogy melyik kép tetszik, vagy esetleg melyiket adnánk ajándékba. A festmények elkészítésének nehézségi szintje többféle lehet, a kezdő festőknek való, könnyebbektől egészen a már gyakorlottabbaknak szánt komplexebbekig, eszerint a képek tartalmi felépítése is különböző. Névtelen vagy kevésbé ismert művészek képeit is választhatjuk a kínálatból, de találhatunk festményeket híres alkotóktól is, csak rajtunk múlik, hogy melyik mellett döntünk és melyik elkészítésére vállalkozunk. Az élményfestés

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü