Élményfestés – Rókapár

Manapság gyakran találkozhatunk a róka motívummal. Babaholmik, babaszobák falától kezdve, hipszter ruházaton át akárhol visszaköszönhet a rókák jellegzetes, bohém ábrázata. Azonban nem csak a körülöttünk lévő tárgyakon találkozhatunk vele oly gyakran, hanem szinte bárhol a természetben, hiszen a vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó a Földön. Megtalálhatjuk az északi sarkkörtől kezdve egészen a mediterrán vidékekig, Közép-Amerika és Észak-Afrika néhány területén, és a nagy ázsiai sztyeppéken is. Magyarországon akárhol előfordul, amit elsősorban a kiváló alkalmazkodóképességének köszönhet. Ahogy a természetes élőhelyei egyre szűkösebbé váltak, úgy költözött be az emberi településekre és mezőgazdasági termőterületekre is.

 

Az éjszaka vörös-fehér urai

A rókának általában vöröses-sárgás barna a színe, felülnézetben inkább rozsdavörös a bundája, a hasa és a végtagok belső oldala pedig fehéres. Homlokán, vállain és háta hátulján a farok tövéig fehéren foltos, de ajka, pofája és torka ugyancsak fehér. A végtagokon fehér sáv vonul lefelé, a fülek akárcsak a mancsok, feketék.

Farka bozontos és hosszú. Esetenként a csak a  farok hegye, olykor az egész farok fehér színű. Rendkívül ritkán, de Magyarországon is előfordul teljesen fekete egyed, amit a vadászati szaknyelvben „szenes rókának” hívnak. Létezik még az ezüstróka, mely a vörös róka nagy számban tenyésztett színváltozata.

Ami a méretét illeti, az a kis, illetve a közepes termetű kutyákéhoz hasonló, de azoknál jóval karcsúbb és nyúlánkabb. Koponyája is hosszabb, arcorra pedig hegyesebb, mint a kutyáké.

A rókák szeme alkalmazkodott a sötétben való tájékozódáshoz, és hallásuk is kiváló. A magas hangokat – mint például a füvön átfutó egér- is érzékelik. Nem csak a pofájukon nőnek hosszabb szőrszálak bajuszként, hanem a lábukon is. Ezek is segítik őket a minél pontosabb tájékozódásban.

 

A rókák társaságkedvelő lények

A rókák territóriumának méretét elsősorban a rendelkezésre álló táplálék és a rókaállomány sűrűsége befolyásolja. Többnyire törekszenek arra, hogy a territóriumaik összeérjenek egymással, mivel fontos számukra, hogy mindig legyen szomszédjuk. Ez egyfajta szociális igény a részükről.

A vizelettel történő jelölés elsősorban a territórium szélén fordul elő, míg az ürülék hátrahagyása a teljes területen előfordul. Ez utóbbi elhelyezésénél a kissé kiemelkedő tereptárgyak (vakondtúrás, kidőlt fatörzsek, kövek) erősen preferáltak.

Érdekesség, hogy a rókák tappancsán, a lábujjaik között apró szagmirigyek vannak, így miközben az erdőt járják, megannyi szagos lábnyomot hagynak maguk után.

Közép-Európában a rókák legtöbbször magányosan élnek az év nagy részében. Ezzel szemben az olyan területeken, mint például Anglia, ahol sok róka él viszonylag kis területen, ott a „rókasűrűség” miatt az egyedek kisebb csoportokba verődnek. Ez többnyire egy kant és 4-5 szukát foglal magába. A szukák közül csak egy vemhesül, a többi nem. Ezek egyébként többnyire az előző évekből származó alom tagjai.

A rókák mozgása ősszel a legaktívabb, ilyenkor hosszabb utakat járnak be, mint az év többi részében. A kanok ilyenkor fokozottabban kontrollálják és jelölik a területüket, hogy a szeptember végén elvándorló fiatal rókáktól azt megvédjék.

 

Érdekességek, melyeket kevesen tudnak a ravaszdikról

A rókák nyaka hihetetlen mutatványra képes: akár 180 fokban is képesek hátrafordítani a fejüket.

A farok végén található fehér szőrfoltnak feltehetőleg a szociális viselkedésben van jelentősége. Az egyes farok tartások szociális jelzések is egyben. A rókakölykök számára egyfajta iránymutatóként is szolgálhatnak a farkak a sötétben, így könnyebben tudják követni a szüleiket.

Ha a rókalyuk környékén nyúl-, fácán, esetleg őzmaradványok találhatók, az azt jelenti, hogy ezek a zsákmányállatok mind nagy számban vannak jelen az adott vadászterületen, ugyanis a rókák mindig a legkönnyebben elérhető táplálékforrást részesítik előnyben.

A rókák a zsákmány elrejtésekor az orruk hegyével előbb mindig földet, majd ezt követően faleveleket kaparnak a rejtekhelyre.  A föld arra való, hogy a szagnyomokat elfedje, az avar pedig az árulkodó látvány ellen véd. Ez utóbbi elsősorban a dögevő madarak ellen fontos. A gödör ugyanakkor sosem lehet túlságosan mély, ugyanis a rókák csak nagyjából emlékeznek a rejtekhelyre, néhány méteres közelségből viszont a szag alapján megtalálják azt.

A sötétség védelmében a rókák – főleg a kölykök – sokkal kevésbé félénkek. Ilyenkor a rókakölykök akár pár lépésnyire is hagyják magukat megközelíteni. Ez a fajta viselkedés más éjjel aktív állatok esetében is jelen van.

 

A rókák sokszor szerepet kapnak a meséinkben

A népmesék gyakori szereplői a rókák, akik általában negatív figurák, ravaszságukkal csapják be a többi állatot. Többször szerepel róka La Fontaine híres meséiben és Antoine de Saint-Exupéry ’A kis herceg’ című művében.

A magyar irodalomban Fekete István ’Vuk’ című regényében szerepelnek rókák, amelyet később Dargay Attila rendezésében rajzfilmként is megtekinthettünk. Ugyanebben az időszakban volt népszerű a ’Futrinka utca’ című bábfilm sorozat, amelyben nem a legszimpatikusabb figura volt Sompolyogi, a róka. Az ő unokahúga, Rókica a nagybátyjánál jóval kedvesebb rókalány, aki a főszereplő Buksi kutyával is jó barátságba keveredett a történet folyamán.

Most már biztosan kedvet kaptál alkotni vagy éppen kitaláltad, hogy kinek adj ajándékba saját magad által festett rókás képet. Bármelyik állítás is igaz, a legjobb helyen jársz. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió júniusban több rókás témájú festmény megfestésére is lehetőséget nyújt. Ha a Kis Herceget és Rókáját nem csak a könyvespolcodon látnád viszont, hanem a faladon, festmény formájában, akkor válaszd a Kis herceg és a róka című képünket. A rókák kedvelői akkor sem fognak csalódni, ha Marina Lesina Rókapár című alkotását festik meg profi instruktoraink segítségével.

Blog

Élményfestés, mint céges rendezvény

Élményfestés, mint céges rendezvény

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a céges csapatépítő programok, mert arra már sok munkáltató vagy főnök rájött, hogy jól együtt dolgozni azok az emberek tudnak, akik a munkafolyamatokon és a napi rutinon kívül egy kicsit többet is tudnak egymásról. A motiváltság is könnyebben megtartható, ha néha mindenki megengedheti, hogy egy kikapcsolódjon és ha feladatról van szó a csapatépítés közben, az legyen a kreativitást serkentő és a szokásostól eltérő élményeket adó dolog. Az élményfestés nagyon is megfelel az efféle szempontoknak, ezért is javasoljuk felnőtteknek is születésnapi programként vagy akár céges csapatépítésre is, mint kreatív tevékenységet.   A csapatépítés célja A csapatépítő rendezvények lényege az volna, hogy az egy helyen, egy csapatban dolgozó munkavállalók közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon, a bizalom elmélyüljön, a cég és az egymás iránti lojalitás erősödjön. Ha ezekben eredményeket tudunk elérni, akkor az kihat a cég teljes működésére, hiszen csökken a fluktuáció, azaz a munkavállalók hosszú távon maradnak és a jobban összeszokott munkahelyi csoportok hatékonyabban tudnak együtt dolgozni. Egy jó csapatépítő program az új munkavállalók beilleszkedését is segítheti a számukra új környezetbe, ismeretségeket is könnyebben tudnak kötni a kötetlenebb keretek között, mint a munkahelyi szabályozott légkörben.   A munkavállalók közötti személyes kapcsolat Fontos, hogy a munkavállalók között ne csak

Olvass tovább »

Élményfestés – Tánc

A tánc egy olyan művészeti ág, amely a test – jellemzően ritmikus, zenére történő – mozgásával tud kifejezni érzelmeket, épít társadalmi kapcsolatokat, de spirituális mondanivalóval is bírhat. A tánc az emberek közötti nonverbális kommunikáció eszközének tekinthető, de vannak módozatai, amelyek az állatok különböző közösségeiben is léteznek. Ilyenek például a méhek tánca vagy a párzási időszakban megfigyelhető pávatánc, illetve az ehhez hasonló megnyilvánulások más madárfajoknál. A sportok közül a torna, a műkorcsolya, a jégtánc, illetve a szinkronúszás is tartalmaz táncos elemeket, és a különböző harcművészetek formagyakorlatait is gyakran hasonlítják táncokhoz, illetve a lépések hasonlóságára hívják fel a figyelmünket. Az anyanyelvünk gyakran élettelen tárgyak mozgását is táncként írja le. Például táncolhatnak a fáról lehulló száraz levelek, ahogy kavargatja „őket” a szél, vagy akár a gyertya lángja a légmozgástól.   A balett Majdnem minden táncstílus alapja. A balett megjelenése előtt a táncok esetlenebbek voltak és sokkal inkább ösztönszerűek. Ez az újfajta mozgásstílus sokkal lágyabb, sokkal finomabb mozdulatokat jelenít meg, ezzel is segítve az egyensúlyérzék, valamint a mozgás koordináció fejlesztését és fejlődését. A balerinák sok kislány álmát testesítik meg, egyfajta ideális nőképet sugallva a számukra. Egy korábbi bejegyzésben a balerinák festészetben betöltött szerepéről írtunk részletesen, kiemelve Edgar Degas francia impresszionista festő műveit. Róla kevesen

Olvass tovább »

Érdekességek a napraforgóról

Ha a napraforgók és a festmények egyszerre kerülnek szóba, akkor általában mindenkinek legelőször Vincent van Gogh napraforgós képei jutnak eszébe, nem véletlenül. Van Gogh hét napraforgós csendéletet festett. Az első négyet 1888 nyarán, majd ezeket az elkészült képeket téli magányában később még háromszor lemásolta. Ezek a festmények ma a világ legnagyobb múzeumaiban találhatók és a világ legdrágább képei közé tartoznak, akkoriban nem kellettek senkinek. Aki mindet meg szeretné nézni, annak bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia és még akkor is csak ötöt tud megnézni. Van napraforgós festmény Londonban, Münchenben, Amszterdamban, Amerikában és Japánban is. Egy festményt titkos helyen őriz 1948 óta egy milliárdos, és soha nem adja kölcsön, csak a legjobb barátai láthatják, egy kép pedig elpusztult a második világháború alatt. Koyata Yamamoto, a híres műgyűjtő tengerparti háza is egy bombának vált áldozatául, és az ott keletkezett tűzben elégett Van Gogh egyik napraforgós képe is. Az egyetlen, amelynek kék volt a háttere. Van Gogh pár hónappal a napraforgós képek megfestése után levágta a saját fülét (más vélemények szerint barátja, Paul Gauguin vágta le neki), majd elmegyógyintézetbe került, és öngyilkos lett.   A napraforgók és a Fibonacci számsor A Fibonacci-számok a matematikában az egyik legismertebb sorozat elemei. A nulladik eleme 0,

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü