Élményfestés Gyermeknap alkalmából

A legtöbb gyerek epedve várja május utolsó vasárnapját, a gyereknapot. Ezen a napon ugyanis végre (majdnem) minden úgy alakulhat, ahogy csak ők szeretnék. Ezzel sok szülő vitatkozna, hiszen a kisgyerekes családok élete rendszerint a gyerekek körül forog, de ilyenkor legalább nem kell lobbiznia az utódoknak az extra fagyiért, programért, élményért.

A gyereknap mindenki számára ismert ünnep, de vajon hányan tudják, hogy honnan ered, mi célból jött létre és hogyan ünneplik szerte a világban? Nézzünk utána!

 

Több, mint száz éves hagyománya van e napnak

Magyarországon 1906-ban rendezte meg első Gyereknapját az Országos Gyermekvédő Liga, ezzel teremtve évtizedes  hagyományt  a II. világháborúig. 1931-ben már egy egész hetet szenteltek a gyermekeknek, azonban a második világháború után parkolópályára tették ezt a kezdeményezést.

Az Egyetemes Gyermeknapot az ENSZ közgyűlése 1954-es javaslata alapján tartják meg minden országban. Az ünnep arra hivatott, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről, másrészt a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelem előtti tisztelgés a cél. A  kormányoknak azt javasolták, hogy maguk jelöljék ki a napját, így szerte a világban  más-más dátum fűződik a gyereknaphoz. A legtöbben a június 1-jét, vagy a május utolsó vasárnapját választották, de a november 20-án is megülik ezt az ünnepet, főként az európai országok, vagy az Egyesült Arab Emírségek, Dél-afrikai Köztársaság, Fülöp-szigetek és Ciprus.

Nálunk kevésbé ismert a Gyermekek Világnapja, melyet az UNICEF és az ENSZ szervez. Ez szeptember 20-ára esik és elsősorban a fejlődő országok gyermekeinek támogatására hívja fel a figyelmet.

 

Gyermeknap japán módra

Japánban a gyermeknap 1948. óta május 5-én van. Ez a nap nemzeti ünnep és munkaszüneti nap is egyben. Ilyenkor a japán családok hagyományosan  ponty alakú papírsárkányokat reptetnek.

Tokióban Kaszumigaoka Nemzeti Stadionba gyermekek tízezrei zarándokolnak el szüleikkel, hogy részt vegyenek a Gyermekolimpián. A rendezvény az igazi olimpia hű mása, itt is kitűzik az olimpiai fáklyát, s a szülők és gyermekek különböző korcsoportokba osztva versenyeznek. Sokféle művészeti eseményt is rendeznek ilyenkor.

 

Mexikóban suli helyett buli van ilyenkor

Mexikóban a gyereknapot április 30-án tartják. Az iskolák, parkok és más szervezetek különféle rendezvényekkel kedveskednek a mexikói gyerekeknek. Az iskolai tanítás helyett nagy bulit tartanak, ételekkel, játékokkal és szórakoztató túrákkal járnak a legkisebbek kedvében. Repülő szalagokba, pinatákba, élő zenébe és bábelőadásokba lehet ilyenkor ütközni minden sarkon. Ezen a napon a mexikói gyerekek közösen énekelnek, és hagyományosan finom csokoládéitalt fogyasztanak.

 

Thaiföldön különösen fontosak a gyerekek

Minden január második szombatjára esik  Thaiföldön a nemzeti gyereknap. A gyerekekre a nemzet legértékesebb erőforrásaként tekintenek, és ez a nagyszabású ünnep arra hivatott, hogy a következő generáció tisztában legyen fontosságával és a társadalom iránti felelősségével. Ezen a különleges napon a thaiföldi gyerekek számára ingyenes a belépés a  kalandparkokba, állatkertekbe, kormányhivatalokba, valamint a hadsereg, a haditengerészet és a légierő bázisaiba. A gyerekek számára a Thai Királyi Légierő külön engedélyt ad a repülőgépek felfedezésére.

 

A törököknél a gyerekek kormányoznak e napon

Törökországban minden év április 23-án emlékeznek meg a nemzeti szuverenitásról és a gyereknapról. Ilyenkor a gyerekek helyet foglalnak a török parlamentben, és szimbolikusan  ők kormányozzák egy napig az országot. Elnököt választanak, aki a televíziós beszédet is tart, és a nap további részében gyerekfesztivál zajlik az egész országban. A világ minden tájáról várnak vendég gyerekeket és felkérik őket, hogy vegyenek részt a különböző fesztiválon saját népviseletükben. Ezzel szimbolizálják, hogy támogatják a különböző kultúrák keveredését.

 

Itthon is színes programok várják a gyermekeket

Nálunk Magyarországon minden május utolsó vasárnapja a gyerekeké. Az önkormányzatok gyerekeknek szóló kultúr programokkal, koncertekkel, bábelőadásokkal, vásári vigadalommal igyekeznek a gyerekek arcára mosolyt csalni. Számos üzlet, étterem, cukrászda várja extra kedvezményekkel, meglepetésekkel a családokat. Ilyenkor a tűzoltóságok megnyitják kapuikat legnagyobb rajongóik, a gyerekek előtt. Sok szülő, nagyszülő pedig meglepetéssel kedveskedik az utódainak. A gyereknap akkor lesz emlékezetes, ha kiemelkedik az átlagos hétvégék közül, ha valami extra élményt szerez együtt a család. Miért ne lehetne ez egy közös élményfestés? Válassz helyszíni élményfestő alkalmaink közül egy szülő-gyerek élményfestő eseményt, vagy nézz szét kifejezetten gyerekeknek szánt videós szettjeink között. Az élményfestés nem csak kiváló alkalom a gyerekekkel való kapcsolódásra és a kreativitás közös megélésére, hanem egy kézzelfogható ajándék is egyben. Reméljük hamarosan vendégeink között üdvözölhetünk téged és gyermekedet!

Blog

Élményfestés 3D-ben

Amikor azt olvassuk vagy halljuk, hogy a festészet is lehet 3D, akkor elsőre lehet, hogy valami virtuális valóságban végzett alkotó tevékenység jut eszünkbe, amit az emberek a jövőben fognak végezni, speciális szemüvegben. Biztosan van ilyen kezdeményezés is, de amiről ebben a bejegyzésben szó lesz, az egy kicsit nagyobb hagyományokkal rendelkező technika, mint a 21. század futurisztikus elképzelései. Valójában a 3D festészet évszázadok óta létező dolog, ráadásul nem is egyféle technika létezik. Ezek segítségével elérhetjük, hogy a kétdimenziós vászonból a festményünk bizonyos részei kiemelkedjenek a két dimenziós térből. Az alkalmazott színekkel, a felhasznált anyagokkal megvalósítható, hogy a képet valóságosan is három dimenzióba tudjuk helyezni. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a lehetséges technikákat, amelyek 3D hatást hoznak létre.   A modellpasztás technika A technika lényege az, hogy nem festékrétegeket visz fel vastagon a vászonra, hanem struktúrpasztával (más néven modellpasztával) dolgozza ki a kép kiemelkedő részeit. A struktúrpaszta egy olyan sűrű állagú, apró szemcsés és általában fehér színű massza, aminek a segítségével a kétdimenziós festővásznon tudunk kialakítani térből kiemelkedő területeket, struktúrákat. Az anyag szilárdulás után festhető bármilyen festékkel. Virágszirmok vagy tengeri hullámok kiemelésére nagyszerűen alkalmazható, de akár absztrakt képek még érdekesebbé tételére is remekül használható.   A festőkéses technika Ennél a technikánál a festék

Olvass tovább »
Pablo Picasso Algériai nők

Élményfestés – Pablo Picasso

Picasso nevét még azok is ismerik, akik nem igazán érdeklődnek a képzőművészet és a festészet iránt, de az biztos, hogy nem a teljes nevét, mert az úgy hangzik, hogy Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Nem mindennapi név, ugye? Ahogy Picasso művészete sem nevezhető mindennapinak. Spanyol születésű képzőművészként vált a párizsi iskola kiemelkedő képviselőjévé és lett a XX. század egyik legjelentősebb avantgárd alkotója. Eredetileg az édesapja is festőművész volt, de ő a családját csak úgy tudta eltartani, hogy a tudását rajtanárként adta tovább a következő generációnak, ezzel keresve pénzt. Picasso majdnem meghalt már a születésekor, súlyos oxigénhiányos állapotba került, nem lélegzett és teljesen elszíneződött a teste. Ez a súlyos helyzet későbbi életére is kihatással volt, hiszen a bal agyféltekéje olyan mértékben károsodott, hogy az olvasás, az írás és a számolás alapjait is csak 10 éves kora után tudta elsajátítani, magántanár segítségével. Sokáig gondolták őt értelmi fogyatékosnak, de a kreativitásért és különleges látásmódért felelős jobb agyféltekéje már ekkor tökéletesen működött és tehetsége is megmutatkozott már egészen fiatal korában.   Picasso festészetének korszakai A korai évek Picasso már 14 éves korában portrékat rajzolt és festett, amelyeket mind a

Olvass tovább »

Különleges festmények – Mariam Paré, a szájjal festő tehetség

Mai cikkünkben egy kívül-belül ragyogó és mérhetetlenül inspiráló nőt mutatunk be, akit semmilyen körülmény nem tudott megakadályozni abban, hogy tehetségét kamatoztassa. A nyaktól lefelé lebénult Mariam ugyanis megtanult szájjal festeni és teszi ezt nagyon magas színvonalon. Élő példája annak, hogy a reménytelennek tűnő helyzetekben is meg lehet találni a kiutat, valamint annak is, hogy a művészet terápiás jelleggel bír.   A rajzolás, mint menedék A művészet mindig is Mariam Paré életének központi öröme volt. „Nem emlékszem olyan időszakra, amikor ne lettem volna kreatív személyiség” – mondta. „Gyerekkoromban a zsírkréták és a ceruzák voltak a kedvenc játékaim. A művészet egyrészt örömforrás volt, másrészt segített gyermekkorom történéseit feldolgozni.”   Egy pillanat alatt vesztette el megszokott életét Paré 19 évesen San Franciscóba költözött, abban a reményben, hogy ott művészeti iskolába járhat. Azonban élete egy pillanat alatt megváltozott, amikor látogatóba indult a barátaihoz Richmondba.  Egy autóban ült, amikor lövöldözés tört ki a járdán, és egy eltévedt golyó eltalálta a nyakát. A baleset következtében nyaktól lefelé lebénult. Öt hónap kórházi kezelés után visszatért Chicagóba rehabilitációra. „Még ép emberként nagy terveim voltak a jövőre nézve. A sérülésem után azt hittem, hogy vége az életemnek. Nem tudtam elképzelni, hogy hasonló életet élhetek, mint korábban.” Azonban idővel Parénak

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü