Bizarr okokból megrongált műalkotások

Hatalmas visszhangot kapott az a hír, hogy egy női parókát viselő, kerekesszékes férfi egy tortát vágott a Mona Lisát védő üvegfalra. Az üvegfal nem véletlenül volt már Leonardo da Vinci egyik fő műve előtt a párizsi Louvre-ban, mert nem ez volt az első olyan eset, amikor rongálási kísérlet áldozata volt a szelíd mosolyú hölgy képmása. Sőt, nem csak ez a műtárgy vált célpontjává valamilyen elborult elmének, hanem számos más világhírű alkotás is. Új cikksorozatunk első részében szemezgetünk a leghíresebb, vagy épp legabszurdabb műtárgy rongálásokból.

 

A Mona Lisa rendkívül vonzó célpont a vandálok számára

A tortás eseten kívül már négyszer próbálták megrongálni Leonardo e csodás képét. A legelső alkalommal, 1956-ban a festmény alsó részét savval locsolta le valaki, ekkoriban a festmény még a franciaországi Montauban múzeumban volt kiállítva. Ugyanezen év decemberében pedig egy bolíviai vandál dobta meg kővel a festményt, ekkor Mona Lisa bal könyökén található festékréteg rongálódott meg. A festmény ezután restaurálásra szorult.

Közel húsz évvel később, 1974 áprilisában a Mona Lisa a tokiói Nemzeti Múzeumban volt megtekinthető. Egy mozgássérült nő rendkívül elégedetlen volt a Tokiói Nemzeti Múzeummal, azon paprikázta fel magát, hogy szerinte nem fordítottak kellő figyelmet a mozgáskorlátozottakra. Dühét a festményen vezette le, mégpedig úgy, hogy vörös festékkel fújta le az alkotást védő üvegvitrint.

Végül 2009 augusztusában a Mona Lisa visszajutott a párizsi Lourve-ba, de ezzel nem értek véget megpróbáltatásai. Miután ugyanis elutasították a francia állampolgárságát, egy mérges orosz nő bögrével dobta meg a festményt védő golyóálló üvegvitrint. Szerencsére az alkotás akkor sem sérült meg.

 

Michelangelo Pietája geológus kalapács áldozata lett

Michelangelo 1498-1499 között készült, Pieta nevet viselő szobra több támadást szenvedett már el a hosszú évek alatt. De ha van egy, amire igazán felkapjuk a fejünket, az az 1972-es eset, melynek magyar vonatkozása is van.  Ugyanis egy Ausztráliában élő magyar geológus, Tóth László kalapáccsal támadt rá a felbecsülhetetlen értékű alkotásra, miközben ezt ordította:

“Én vagyok Jézus Krisztus, feltámadtam a halálból!”

A Mária ölében fekvő halott Jézus szobra a vatikáni Szent Péter Bazilika egyik fő ékessége. Amikor az alkotást a geológus elkezdte szétverni, a törött darabok közül – amelyek között Mária orra, könyöke és szempillája is szerepelt –  sokat zsebre tettek a teremben tartózkodók, de később azért volt olyan is, aki levélben visszaküldte a Vatikánnak.

A szobrot ezután Mária hátáról származó anyagból pótolták ki, és azóta a Mona Lisához hasonlóan a Pietát is golyóálló üvegvitrin védi.

 

Az unatkozó biztonsági őr esete a közel félmilliárdos festménnyel

Ez akár egy Agatha Christie regény címe is lehetne, de a valóság nem ennyire izgalmas és nem túl rafinált a főszereplő. Egy értékes avantgárd festményt rongált meg az épp szolgálatban lévő és valószínűleg unatkozó biztonsági őr, aki legelső munkanapján úgy múlatta az időt, hogy szemeket rajzolt egy impresszionista festmény arctalan figuráira. Anna Leporszkaja Három alak című műve 1932 és 1934 között készült, és 75 millió rubelre (kb. 450 millió forint) biztosították. A festményt egy absztrakt művészeti kiállítás során állították ki a Borisz Jelcin Elnöki Központban 2021-ben, Jekatyerinburgban, amikor az őr úgy gondolta, hogy golyóstollal befejezi a műalkotást. A vandalizmust 2 látogató vette észre, ők jelezték a galéria alkalmazottainak a kárt.

A múzeum restaurátorai 250 000 rubelre (1,5 millió forint) becsülték az okozott kár helyrehozásának restaurálási költségét. A tettesre pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönbüntetést szabtak ki. Vélhetően a börtön falát nem díszítik festmények, de azért reméljük talál magának szórakoztató elfoglaltságot az elkövető.

 

Ha unatkozol, esetleg valami miatt dühös vagy, van megfelelőbb módja annak, hogy elfoglald magad, vagy lenyugtasd felkorbácsolt érzelmeidet. Az élményfestés feltölt, relaxál, flow-élményt adhat, miközben az alkotó, kreatív éned is szóhoz juthat végre. Gyere el hozzánk egy helyszíni élményfestő alkalomra, vagy válassz otthoni videós szettjeink közül kedvedre valót! Profi instruktoraink segítenek neked, hogy garantált sikerélménnyel és egy szép festménnyel gazdagodva fejezd be a napot.

Blog

Érdekességek a pitypangról

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang. Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.   A pitypang felhasználási lehetőségei Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye. Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat. Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert. A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk. A pitypang hatóanyagai A

Olvass tovább »

Élményfestés – Húsvét

A tavaszi időszak, sőt talán az egész esztendő legjelentősebb keresztény ünnepe a húsvét. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. A kereszten elszenvedett halálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A vallási vonatkozáson túl ez az időszak a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is, amelyet minden évben március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak. A húsvét egybeesik a tavaszi nap-éj egyenlőség idején tartott ókorból származtatható termékenységi ünnepekkel is, amelynek fő motívumai szintén a feltámadás és az újjászületés.   A név eredete A katolikus kereszténységben böjtnek nevezett, valójában „húshagyó” táplálkozási időszak után ezen a napon szabad először húst enni. Erre utal a magyar húsvét szó, a hús magunkhoz vételének első napja. Az angol Easter szó eredete a német Ostern szóval együtt keresendő. A kifejezés egy germán istennő, Ostaranak, a tavasz keleti (angolul East, németül Ost) úrnőjének ünnepére vezethető vissza, amely a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. Ostarához kapcsolódik a tojás szimbólum eredete is. Dél-Németországból ismert az a húsvéti népszokás, hogy (elsősorban) a felnőttek tojásokat rejtenek el a fűben, amelyeket a gyerekeknek kell megtalálniuk.   Húsvéti népszokások Magyarországon Húsvétvasárnap Ehhez

Olvass tovább »

Élményfestés – Fluid art technika

Egy kép akkor is tud gondolkodásra sarkallni minket embereket vagy emlékeket, érzelmeket előhívni bennünk, ha nonfiguratív. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában eddig csak megadott képek újrafestése volt elérhető. A közelmúltban azonban bővítettük a választékunkat a folyatásos technikával, ahol garantáltan nem születik két egyforma kép. A végeredmény mindenkinél különböző lesz és a képre tekintve mindenkiben más asszociációkat fog ébreszteni. Ha eljössz a foglalkozásunkra, akkor megismerkedhetsz a fluid art, azaz a „folyékony művészet” varázslatos világával!   Mit jelent a fluid art technika? A fluid art egyfajta absztrakt festészeti technika. Akril festéket vegyítünk speciális hígítóval, ettől a festék folyóssá válik, de a konzisztenciáját megőrzi. Ez azt jelenti, hogy ez a speciális folyadék úgy hígítja a festéket, hogy annak színe és fedőképessége szinte változatlan marad. Ezentúl kondicionálja is a festéket, így kevésbé valószínű, hogy a száradás során a festményen repedések keletkeznek. A kép teljes száradás után teljesen vízálló lesz.   Hogyan készül egy fluid art kép? A festéket nem ecsettel visszük fel a vászonra, hanem folyatjuk, így a különböző színű festékek gyönyörű színátmeneteket képezve keverednek össze.  Egy-egy keverékbe olajat is csepegtetünk, ettől nagyon érdekes cellás és hálós elemeket lehet képezni az alkotásban. A kiöntött festékben több rétegben vannak a színek, az olaj pedig –

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü