A festés pozitív hatásai

Bárki, aki eddigi életében alkotott valami kreatív dolgot, tudja hogy mennyire jó érzés már az alkotás folyamata is, és végül mindennek a megkoronázása az elkészült mű, amikor elégedetten dőlünk hátra, és gyönyörködünk a kezünk munkájában. Mindenki érzi, hogy az alkotó tevékenység pozitívan hat ránk, de vajon mik is ezek pontosan? Ezeket soroljuk fel ebben a bejegyzésben.

 

A festés felszabadít

Előfordulhatnak az ember életében olyan traumák, fájdalmak, elakadások, amelyekről nehezen tud beszélni. Ilyenkor akár ki is festhetjük magunkból a problémát. Jó, ha csak hagyjuk, hogy az érzelmeink vezessék a kezünket, már ettől megkönnyebbülést érezhetünk, hiszen ezek a feldolgozatlan érzések, események kikerültek a vászonra. A festés öngyógyító folyamatokat indíthat el.

 

Az alkotás csökkenti a stresszt

Rohanó világunkban könnyen előfordul, hogy annyira beszippant minket a napi mókuskerék, hogy pihenő időben is folyton a stresszt okozó dolgokon pörgünk. Kreatív alkotó tevékenység közben az agy kikapcsol, “flowba” kerülünk, ilyenkor kizárjuk a külvilágot, csak a vászonra koncentrálunk és csak az adott pillanat számít. Az izmaink ellazulnak, az idegrendszerünk megnyugszik, akárcsak egy meditáció során.

 

A festés fejleszti a kreativitást

Minden kép egyedi, és nincs két egyforma festmény. Mindenképpen fejlődik a kreativitásunk festés során, még akkor is, amikor vezetett festésen veszünk részt. A vezetett festés során ráadásul új technikákat, eszközöket ismerhetünk meg, amelyeket otthoni alkotó tevékenységünk során is kamatoztathatunk.

 

Az alkotás önbizalmat ad

Mindenki megtapasztalhatta, aki részt vett már élményfestésen, hogy milyen hihetetlen önbizalmat ad, mikor az elkészült művet csodáljuk a foglalkozás végén. Ezzel bebizonyítjuk magunknak, hogy bármire képesek lehetünk. Hiszen sikerült létrehoznunk valamit az üres vászonra. A KreatívLiget élményfestéseken a sikerélmény garantált!

 

A festés boldogsággal tölt el

Egy kutatás szerint kreatív alkotás közben az agyunk azon része aktiválódik, ahol az agy jutalomközpontja található. A vizsgálat szerint a prefrontális kéregben fokozódik ilyenkor a véráramlás, amely nagyon erős boldogságérzetet okoz.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) megállapította, hogy a kulturális és kreatív tevékenység jótékony hatást gyakorolhat a testi és lelki egészségre.

 

Fejleszti a finommotorikát és javítja a memóriát

A festés fejleszti a mozgáskoordinációt, kézügyességet, ennek előnyeit nem csak a következő festményünkön láthatjuk, hanem a hétköznapi élet során is jól jön a koordináltabb mozgás, ügyesebb kéz.

Egy 2008-as kísérletben orvostanhallgatókat írattak be egy 8 alkalmas festőkurzusra. A tanfolyam végén kimutatható volt, hogy jelentősen javult a koncentrációs, és memorizációs készségük. Ezek a pozitív hozadékok mindannyiunk életében jól jönnek.

 

Ha Te is szeretnéd megtapasztalni ezt a sok pozitív hatást, válassz kedvedre valót helyszíni élményfestéseink közül, vagy válogass otthoni élményfestő szettjeink között!

Blog

A megfelelő festék kiválasztása – Tanácsok kezdőknek

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban akrilfestéket használunk, de időről időre felmerül a kérdés a foglalkozásaink résztvevőiben, hogy milyen festéket válasszanak és vásároljanak, amikor otthon szeretnének festeni. Ebben a blogbejegyzésben a festékválasztás témakörét járjuk körbe és adunk pár támpontot a döntés meghozásához.   A festékválasztás szempontjai Csak úgy tudunk jól választani, ha végig gondoljuk, hogy milyen képet szeretnénk készíteni és azt mekkora anyagi és időráfordítással tudjuk kivitelezni. Ezeken kívül az sem baj, ha tisztában vagyunk a saját képességeinkkel, illetve azzal, hogy melyik technika az, amelyik igazán közel áll hozzánk. Érdemes akár többféle technikát és festéket is kipróbálni, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett, bevásárolva a festékekből és a hozzá való eszközökből. Keressünk lehetőségeket a kipróbálásra és a gyakorlásra, valamint konzultáljunk a nálunk tapasztaltabb ismerősökkel, a művészellátó boltok eladóival vagy az élményfestés instruktoraival a témáról. Most két alapvető festéktípust fogunk összehasonlítani, hogy megkönnyítsük a döntést. A vízfestéket, mint lehetőséget most nem tárgyaljuk, hiszen a használata nagyban különbözik az itt említett másik két festéktípusétól.   Az olajfesték Ennek a festéktípusnak a korai elődeit a XV. században élt flamand festő Jan van Eyck kezdte el alkalmazni a képeihez. A használat során fokozatosan kísérletezte ki a számára legideálisabb összetételt, amely lehetővé tette, hogy hosszabb száradási idővel

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Esterházy Madonna

Raffaello egyik híres festményének kalandos történetét mutatjuk be a mai írásunkban. 1983. novemberében a Budapesti Szépművészeti Múzeumból egy éjjel lába kélt 7 igen értékes festménynek, köztük a cikkben bemutatott Esterházy Madonnának . Az alkotások összértéke az eltűnés évében megközelítette az 1,5 milliárd  forintot. Ilyen hihetetlen értékű rablás elkövetőiről joggal feltételezhetnénk, hogy nagypályás és profi bűnözők, de ennek ellenkezője bizonyosodott be a nyomokat felgöngyölítve.   A tönkrement riasztó 1982-ben kezdődött a Szépművészeti Múzeum homlokzatának felújítása, és hogy az állványzatról ne lehessen bemászni észrevétlenül a kincseket rejtő termekbe, ideiglenes riasztóberendezést szereltek fel. Azonban ez 1983. november 1-jén mondta fel végleg a szolgálatot, így 4 nappal később, az éj leple alatt megtörtént a évszázad egyik legnagyobb műkincsrablása. Azon az éjszakán 3 biztonsági őr teljesített szolgálatot a riasztó nélkül maradt múzeumban. 20 órakor körbementek az épületben, és egy órás sétájuk végén még mindent rendben találtak. Ezt követően éjfélig a szolgálati helyiségben tartózkodtak, ekkor indultak újabb őrjáratra. Megdöbbenve vették észre, hogy a régi képtárból két, másik két teremből további öt kép eltűnt. A műkincstolvajok Raffaello Esterházy Madonnáját és az Ifjú képmását, Gianbattista Tiepolo Mária hat szenttel  című alkotását vitték magukkal. Továbbá Giandomenico Tiepolo a Pihenő szent család Egyiptomba menekülés közben című képeit, valamint Tintoretto Női

Olvass tovább »

Privát élményfestés a KreatívLigetnél

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből válogathatsz nálunk, amelyeket megfesthetsz a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a sima akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatsz. További lehetőség, hogy baráti társaságok, családtagok vagy kollégák számára privát élményfestéseket is szervezünk. Születésnap, évforduló, lánybúcsú vagy akár céges csapatépítés, bármi legyen is az alkalom apropója, megszervezzük és lebonyolítjuk az eseményt. Felnőtt és gyermek csoportok számára is többféle lehetőség elérhető.   Születésnap és élményfestés egyben Ha egy igazán különleges szülinapot szeretnél szervezni magadnak, egy ismerősnek vagy éppen a gyermekednek, de nem jut eszedbe semmi izgalmas, mert már minden elképzelhető helyszínt és tematikát kipróbáltatok? Van egy jó tippünk a számodra. Gyertek el hozzánk egy közös élményfestésre. Ez garantáltan felejthetetlen élmény lesz minden egyes résztvevőnek, hiszen a képet, amit előre leegyeztetünk és majd festeni fogtok, a foglalkozás végén mindenki haza is viheti, így nem csak a születésnapos kaphat ajándékot. A közös alkotás öröme és eredménye pedig minden nap, amikor ránéztek, emlékeztetni fog benneteket arra, hogy milyen jó dolog is egy összetartó, baráti közösség vagy család tagjaként munkálkodni egy közös festőprogramon, de akár a mindennapokban is. Szakképzett

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü