A házi kedvencek festője – Henriette Ronner-Knip

A viktoriánus korban, Angliában nagy becsben tartották házi kedvenceiket. A kor felfogása szerint a gyermekeket felelősségre nevelték, amelynek egyik módja az volt, hogy egy háziállatról kellett gondoskodniuk. A kisállat tartás nem csak a jómódúak kiváltsága volt, hanem minden társadalmi réteg élvezte a házi kedvencek nyújtotta örömöket. Ebben a korban egy nagyszerű holland művésznő, Henriette Ronner-Knip észrevette a piaci rést, és a jómódúak állatainak megfestéséből tartotta el népes családját.

 

Szinte az anyatejjel szívta magába a művészetet

Henriette Ronner-Knip 1821-ben Amszterdamban született, művészcsaládban. Az első ecsetvonásokat édesapjától, Josephus Augustus Kniptől tanulta el. Nagyapja, Nicolas Frederick Knip szintén művész volt, akárcsak édesanyja, Pauline Rifer de Courcelles, akinek legkedveltebb témái a madarak voltak.  Ő az édesapja első felesége volt, de mire Henrietta megszületett, apja már szeretőjével, Cornelia van Leeuwennel élt. Mivel a kislány főként apjánál tartózkodott, Corneliát általában Henriette anyjaként tartják számon.

 

Kamaszként nagy felelősség hárult rá

Henriette nem igazán részesült rendszeres oktatásban, mivel apja munkája miatt a család gyakran költözött. Josephus ugyanis művészetet oktatott ott, ahol épp állást kínáltak neki. Azonban 1823-ban apja az egyik szemére megvakult, 1832-re pedig teljesen elveszítette a látását.

Így történt, hogy 1835-ben, 14 évesen Henriette lett a felelős a család pénzügyeiért és egyéb jogi kötelezettségeiért is. Festeni kezdett intenzíven, hogy a családja pénzügyi gondjait csökkentse. Törekvését siker koronázta, az első festményét 15 évesen adta el, így vált kamaszként családfenntartóvá. 1840-ben a család a hollandiai Berlicumban telepedett le.

 

A saját házasságában is egyedüli pénzkereső volt

1848-ban nevelőanyja, Cornelia meghalt, ezt követően Henriette Amszterdamba költözött. Itt továbbra is a festészetét tökéletesítette, elsősorban haszonállatokat, az erdőket és a természetet örökítette meg képein. Kezdetben vízfestékkel, később olajfestékkel dolgozott. Számos művészeti kör és szervezet aktív tagja lett, mint például az Arti et Amicitiae, az 1839-ben alapított holland művésztársaságé.

1850-ben férjhez ment Feico Ronnerhez, a pár Brüsszelben kezdte meg közös életét. Feico rendkívül sokat betegeskedett, emiatt nem volt rendszeres jövedelme. Adta magát a helyzet, hogy Henriette menedzsereként tegye hasznossá magát. Így a nő ismét a családfenntartó szerepében találta magát.

 

Az állatok nagy ismerője volt

Feicóval kötött házassága után Henriette szinte kizárólag kutyákat és macskákat festett. Azt nem tudhatjuk, hogy azért döntött így, mert szerette az állatokat, vagy csak lehetőséget látott arra, hogy a gazdag viktoriánusok házi kedvenceinek festésével teremtsen biztos anyagi hátteret. Az viszont kétségtelen tény, hogy szerette és nagyon jól ismerte, értette is az állatokat. Idővel Henriette-nek lett egy kertes háza, ahol vadászkutyákat, macskákat és egy papagájt tartott, amelyeket modellként használt. Ahhoz, hogy igazán az állatok ábrázolásának művésze lehessen, tanulmányoznia kellett őket. Megfigyelte a viselkedésüket, majd papírszobrokkal modellezte azokat különböző testhelyzetben.

Ezen túl speciális üvegfalú stúdiót épített, ami mögött a macskái szabadon szaladgálhattak, aludhattak, hajba kaphattak, szóval élhették a macskák átlagos életét. Ez lehetővé tette számára, hogy alaposan megfigyelje őket, és a lehető legpontosabban fesse le viselkedésüket.  Ez az egyik titka annak, hogy festményei még ma is oly sok embert szólítanak meg, akik a képekben gyönyörködve jobban megérthetik a macskák természetét.

A macska ábrázolásain túl híresek még az ölebkutyákról készült képei. Többek közt megfestette Marie Henriette osztrák hercegnő házikedvencét. Másik híres alkotása a hosszú szőrű, polgári környezetben elhelyezett macskát ábrázol.

 

Népes családjából többen a nyomdokaiba léptek

Amellett, hogy főállású festő volt, Henriette feleség és hat gyermek csodás édesanyja is volt. Több gyermeke is művész lett. Alfred fia elismert festő, grafikus és illusztrátor lett. Lányai közül kettő is a művészetben találta meg a kiteljesedést, Alice gyümölcs- és virágcsendéleteket festett, Emma pedig anyja nyomdokaiba lépve macskákat és egyéb állatos témákat örökített meg.

Henriette 1909-ben halt meg, 88 évesen egy gazdag életművet hátrahagyva. Olyan korát megelőző nő volt, aki teljesen egyedül tartotta fenn családját pusztán a festészetből és aki vélhetőleg nagyszerűen megtalálta a hivatás és a család közötti egyensúlyt.

Ha kedvet kaptál Te is az alkotáshoz, gyere el hozzánk és ismerd meg a festés alapjait. Helyszíni élményfestő alkalmainkon, vagy otthoni videós szettjeink segítségével elsajátíthatod a vászonra festés csínját-bínját. Reméljük hamarosan találkozunk!

Blog

Élményfestés – Őszi hangulat

Sokaknak az ősz a kedvenc évszaka, annak ellenére, hogy ebben az időszakban a természet olyan változásokon megy keresztül, amiről leginkább az elmúlás és a halál juthat eszünkbe. Lehet, hogy ez így van, de ebben rejlik a szépsége is. A változás szükséges és állandó a természetben, ráadásul gyönyörű is. Ahogy a zöld lombú erdők lassan az ősz legszebb árnyalatait öltik magukra és sárga, bordó, vörös, rozsdabarna színekben pompázva várják a még hidegebb időt. A téli hidegben aztán a maradék lombjuktól is megszabadulva, teljesen csupasz ágakkal várják a tavaszt, amikor pedig ismét kirügyezhetnek és kipattinthatják a virágaikat is újra.   Az ősz festői Az ősz különlegessége minden korszakban megfogta a képzőművészeket. A meleg árnyalatú színek kavalkádján kívül számtalan témát szolgáltattak az alkotáshoz az ilyenkor érő gyümölcsök, a szőlő és a belőle készülő bor, az eső, az erdő és állatai és az ebben az időszakban zajló mezőgazdasági munkák. Magyar és külföldi festők egyaránt szívesen választották és választják mostanában is témának az őszt, igazán nincs nehéz dolgunk, ha remek példákat szeretnénk felsorolni.   Claude Monet Az élményfestés foglalkozásaink egyik legnépszerűbb alkotója Claude Monet, akit közvetve az impresszionizmus, mint művészeti irányzat névadójaként is ismerhetünk. 1872-ben festette meg az ’Impresszió, a felkelő nap’ című képét és

Olvass tovább »

Jonna Jinton, a svéd polihisztor

A mai cikkünkben egy igen sokoldalú fiatal művészt mutatunk be, aki Svédország varázslatos tavai és hegyei közt alkot és él. A mindössze 33 éves Jonna Jinton Youtube csatornájának köszönhetően akárki bepillantást nyerhet életébe, ahol természetesen főként a szebb pillanatokat osztja meg követőivel, de nem titkolja el az Észak-Svédországban zajló élet nehézségeit sem. Jonna Jinton jó példája annak, hogy érdemes követni az álmaidat, még akkor is, ha nem tudod, hová visznek. Bár videói, művészete és zenéje gyönyörűen ábrázolja a természetet és a világ csodáit, amelyben él, azt sem rejti véka alá, hogy Észak-Svédországban nehéz a társadalomtól távol élni. Videóiban őszintén beszél a végtelennek tűnő hideg telekről és a sötétség hosszú időszakainak valóságáról. A gyönyörű tájon kívül bemutatja projektjeit: Jonna fotós, filmes, énekes, festő és ékszertervező is egyben. Emellett férjével műveli kertjét, saját kezűleg újítja fel otthonát, bútorait és vezeti vállalkozását. A városi lét kényelmét hátrahagyva ugrott bele az ismeretlenbe Mára Jonna Jinton Sweden egy világszerte elismert vállalkozás, ami így messziről rendkívül irigylésre méltó, de az odavezető út nehézségekkel, küzdelmekkel volt teli. 21 éves volt, amikor úgy döntött,  otthagyja Göteborgot, a svéd nagyvárost, ahol addig élt. Úgy érezte magát, mint aki saját kis lakásának foglya, a lelke másra vágyott. Valami olyasmire, amit

Olvass tovább »

Különleges alkotók – Autista művészek a nagyvilágban

Aki  felpillantott a budapesti Gellérthegyen lévő Szabadság-szoborra április 2-án este, egy kék fényben fürdő műalkotást csodálhatott meg. Ugyanis e napon tartják az autizmus világnapját, melyet 2007. december 18-án jelölt ki az ENSZ. Az a célja a kezdeményezésnek, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra és az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a földön.   Pár szóban az autizmusról Az autizmus egy olyan állapot, amely eltérő fejlődéshez vezet. A pontos okát nem tudni, de abban minden témában jártas szakember egyetért, hogy az idegrendszeri elváltozást kiváltó okok elsősorban genetikai eredetűek, de a környezeti hatások is befolyásolják. Mivel egyre több embert érint, rengetegen kutatják a lehetséges hátterét. Bízhatunk benne, hogy pár éven belül sokkal több ismeret áll majd rendelkezésre az autizmusról. Az autizmus viszonylag gyakori fogyatékosság, a lakosság egy százalékát érinti. Tehát ma Magyarországon legalább 100.000 ember van, aki valamelyest érintett. Az autisták jelentős szeletét teszik ki társadalmunknak, érdemes hát róluk többet megtudni. Akiben van nyitottság feléjük, megtapasztalhatja mennyire különleges szemüvegen keresztül szemlélik a világot.   A tünetek széles spektrumon mozognak A napjainkban inkább az autizmus spektrumzavar kifejezést használják erre az állapotra, hiszen a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak rengeteg megjelenési formája van. Az autizmussal élő személyek agya ugyanis másképpen

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü