Élményfestés, mint karácsonyi ajándék

Az utóbbi években a koronavírus világjárvány alapjaiban változtatta meg a karácsonyainkat és az ajándék vásárlási szokásainkat. Szerencsére idén már nem kell szembenéznünk a korlátozásokkal, a társas összejövetelek létszáma sincs limitálva, valamint nem kell este 8-ig hazaérnünk sem. Ugyanakkor a baráti, családi összejövetelek szervezését a legtöbb esetben még mindig nagyobb körültekintés előzi meg. Az ajándékok kiválasztásában fontos szempont lett a pandémia évei alatt, hogy akár online is meg tudjuk vásárolni, esetleg otthon készíthessük el, vagy hogy a megajándékozott fél akár otthona biztonságában is tudja élvezni a meglepetést.

 

Az ajándékozás funkciója

Az ember szociális lény, szeret mások társaságában lenni. Az ajándékozás pedig szociális cselekedet, az emberi kapcsolataink mélyítésére, megtartására szolgálhat. Az ajándékozással az a célunk, hogy az általunk szeretett személyt boldogabbá tegyük, kifejezésre juttassuk szeretetünket iránta.

Tudományosan igazolt tény, hogy a magukat boldognak tartó személyek szoros emberi kapcsolatokkal rendelkeznek és naponta bő egy órával több időt töltenek szeretteikkel. Az ajándékozás kapcsolatépítő funkcióval is bír, hiszen mind az ajándékozót, mind az ajándékozottat boldogabbá teszi. Hogy ez hatás érvényesülhessen, olyan ajándékot érdemes választani, amelyre rápillantva, vagy a mindennapokban használva emlékezteti a megajándékozottat az ajándékozóra.

 

A kézműves ajándékok virágkorát éljük

Ami az ajándékokat illeti, felértékelődtek a kézzel készített ajándékok. Ezek egyrészt könnyebben személyre szabhatóak, másrészt az ajándékozott számára szívet melengető a tudat, hogy valaki a legdrágább tulajdonából adott neki az ajándék készítése közben – az idejéből. Jó ajándék lehet egy saját készítésű társasjáték, vagy kártyajáték. A házi gasztro ajándékok is népszerűek, egy helyes üvegbe zárt házi mogyorókrémnek, teának, teasüteménynek, vagy forrócsoki pornak szinte bárki örülhet. Népszerűek a fényképpel díszített tárgyak, mint a  naptárak, vászonképek, bögrék, díszpárnák. Az magunk által készített ajándékoknak csak a képzeletünk, no meg az időnk szabhat határt.

 

A másokon segítés, mint ajándék

Bár ideális esetben az ember szociális érzékenysége és társadalmi felelősségvállalása egész évben nem a fogasra akasztva nyugszik, karácsony idején több lehetőségünk van a jótékonykodásra. Több adománygyűjtő pont van a lakókörnyezetünkben és a szervezetek is nagyobb kampányt folytatnak a támogatásért. Jó kezdeményezés, ha a családi/baráti körünkben megbeszéljük, hogy az egymásnak ajándékra szánt összeget valamely jótékony szervezet számára juttassuk el.

Sok prémium minőségű gourmet terméket, kozmetikumot, de akár használati tárgyat, vagy design dísztárgyakat is lehet vásárolni jótékony szervezetektől. Ezeket a termékeket általában megváltozott munkaképességű emberek, a munkaerőpiacon nehezebben boldoguló személyek készítik.

A karácsony előtti nagytakarítás is jó lehetőséget ad arra, hogy felülvizsgáljuk az otthonunkban lévő tárgyakat. Sok minden lenne mások számára használható és szükséges, amit mi esetleg nem használunk ki, vagy amit az időközben megváltozott élethelyzetünk miatt már nem veszünk igénybe. Az adományboltok örömmel fogadnak minden ilyesmi tárgyat, hogy aztán az eladott dolgok bevételéből, vagy a tárgyak megfelelő célba juttatásával támogassák a rászorulókat. Ezzel pedig nem csak magunknak teszünk jót azáltal, hogy nem kerülgetjük tovább a már nem használt holmit, hanem a rászorulóknak és nem utolsósorban a környezetünknek. Ha már ott vagyunk az adományboltban, érdemes körülnézni, hiszen számos kincsre bukkanhatunk jóval a piaci ár alatt. Használtan venni jó állapotú és minőségű tárgyakat sokkal környezetkímélőbb, olcsóbb és fenntarthatóbb, mint újonnan a boltból.

 

A tudás, mint ajándék

Sokszor egy jó könyv is nagy örömet tud okozni, azonban az új regények polcán túl érdemes körbenézni az új ismereteket kínáló könyvek között. Egy jó szakácskönyv, egy megbízható szerző önismereti könyve, vagy például a kertészkedés szerelmeseinek egy növénygondozási könyv mind-mind jó ötletnek bizonyulhatnak. A vírus miatti távolságtartás rengeteg online tanfolyamot generált, érdemes körbenézni szerettünk érdeklődési területei mentén. Már egyszemélyes és páros masszázs tanfolyamok, főzőtanfolyamok, nyelvtanfolyamok, kalligráfia workshopok, fotós anyagok érhetőek el online a saját otthonunkban, a saját időbeosztásunk szerint. Ha online kurzust, vagy új ismeretet átadó könyvet választunk, akkor tudást adunk. Így az ajándék nem, vagy csak nagyon lassan használódik el, ezzel folyamatosan emlékeztetve az ajándékozottat arra, akitől kapta.

 

Élményfestés, mint ajándék

A fenti felsorolásba tökéletesen illeszkedik az élményfestést nyújtó szolgáltatásunk. Hiszen akár helyszíni élményfestő alkalommal, akár otthoni élményfestő szettel, akár szabadon levásárolható ajándékutalvánnyal lepjük meg szerettünket, tudást, élményt és tárgyat is adunk neki ajándékba. Tudást, mert a vászonra festés alapjait, az ecsetkezelést és festékkel való bánásmódot tanulhatják meg nálunk a résztvevők. Élményt, hiszen egy új dolgot próbálhatnak ki akár egyedül, akár párosan azok, akik minket választanak. Tárgyat, hiszen a végterméket mindenki hazaviheti és nap, mint nap gyönyörködhet benne. Ha pedig úgy döntünk, mi magunk festünk egy képet, azzal mindenki jól jár: az ajándékozó új élményre tehet szert, az ajándékozott pedig gyönyörködhet a képben.

Blog

Élményfestés – Galaxis

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető festmények között az egyik legnépszerűbb a karakteres és különleges ’Galaxis’ című kép, amely nem lehetséges együttállásban ábrázolja a naprendszerünk bolygóit és háttérként a messzi csillagok milliárdjait. De mitől is annyira különleges téma ez, hogy mindig megragadja az emberek figyelmét és meg is ihlet, alkotásra buzdít felnőttet és gyereket egyaránt? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a galaxisokról és a világegyetem sokszínűségéről.   A galaxisok keletkezése Az univerzum első galaxisai a titokzatos sötét anyagból, valamint abból a főleg hidrogénből és héliumból álló gázból keletkeztek, amely az ősrobbanás bekövetkezte után betöltötte az alakuló félben lévő teret. Azokon a helyeken, ahol a sötét anyag sűrűsége nagyobb volt, a gázok a sötét anyag saját gravitációjának engedelmeskedve húzódtak össze és formálódtak nagyon lassan azokká a sokféle galaxisokká, amelyeket napjainkban ismerünk. A galaxisok anyagának összehúzódási sebessége a sötét anyag létezésének egyik fontos bizonyítéka, hiszen nélküle a kisebb tömegű gázból sokkal lassabban, akár 100 milliárd évet is elérő idő alatt keletkeztek volna az első galaxisok, így viszont körülbelül egymilliárd év is elegendőnek bizonyult a meglepően nagy, a mi Tejútrendszerünkével hasonló tömegű galaxisok kialakulására.   A galaxisok az univerzumban Csak nagyon kevés galaxis létezik külön-külön, egymagában. A közöttük levő űr nagyjából tényleg üres,

Olvass tovább »

A csók története

A csók az ajkak összeérintését jelenti elsősorban. Külön ezzel a témával foglalkozó tudomány is létezik a világon, ez pedig a filematológia. A csókolózás feltehetőleg tanult viselkedés, több emlősállatnál is előfordul. Az embereknél nem minden kultúrában van szokásban. Nézzük is meg, hogy hogyan alakult az emberek, az emberiség viszonya ehhez az intim kapcsolódáshoz a történelem különböző korszakaiban és népcsoportjainál.   A csók a régi korokban A témával foglalkozó kutatók igen megosztottak a csók eredetét illető kérdésben. Az egyik vélekedés szerint a csókolózás szokása valószínűleg több millió évvel ezelőtt alakult ki, amikor az emlősök a megrágott ételt a szájukon át adták át utódaiknak, az antropológusok egy másik csoportja szerint pedig egy olyan ösztönös cselekedetről van szó, amelynek inkább a párválasztásban van szerepe. A legkorábbi, csókolózáshoz hasonló tevékenységről, az orrok egymáshoz dörzsöléséről tudósító szövegek az időszámításunk előtti 1500 környékén, Indiában keletkezett védikus irodalomból származnak. Az időszámításunk előtti 8-9. századból származó hindu eposzban már az ajkak összeérintéséről is találunk szövegrészletet, a sokak által ismert Kámaszútra pedig már egy egész fejezetet szentelt a különböző csók fajták leírásának. A csók azonban nem csak Indiában volt ismert. Hérodotosz, az időszámításunk előtti 5. században élt görög történetíró megemlékezett róla, hogy a perzsa férfiak ajakcsókkal üdvözölték az azonos társadalmi

Olvass tovább »

Élményfestés – Gustav Klimt

Klimt nevét és néhány alkotását általában még azok is ismerik, akiket egyáltalán nem, vagy csak felületesen foglalkoztatnak a képzőművészettel és a művészeti stílusokkal kapcsolatos ismeretek. Sokak számára az ő neve összeforrt az osztrák szecesszióval, amelytől tényleg nem függetleníthető, de munkássága sokkal összetettebb és teljesen egyedi mintázatot mutat. Érthetjük ezt szó szerint is, hiszen a Gustav Klimt képeken megjelenő motívumok, anyaghasználat és ábrázolásmód összetéveszthetetlenül jellemzi a festőt. Persze akadtak és akadnak követői és másolói mindig, de azt a tudást és látásmódot, ami neki megadatott, nem lehet csak úgy lemásolni. A szecesszió, mint művészeti irányzat Klimt munkássága szempontjából is érdekes, ezért pár mondatban összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.   A szecesszió Az impresszionizmus mellett a szecesszió a másik olyan művészeti irányzat, amely a XIX. és a XX. század fordulóján az akkori akadémikus művészettől való tudatos elfordulást, a hazugnak gondolt neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk stílusoktól való elszakadást jelenti, visszatérve a természetből elleshető motívumokhoz. Jellemző a stílusra a növényekből inspirált és a geometrikus mintákra épülő ornamentika, a hangsúlyos, élénk színek használata és az organikus formák előtérbe helyezése a szigorúan egyenes vonalak vagy a szabályos díszítőelemek helyett. A szecesszió építészei a lágy vonalvezetést és a lekerekített formákat alkalmazták a derékszögek és az egyenesek helyett.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü