Élményfestés – Angyalok

Az elmúlt néhány évszázadban természettudományos magyarázatra alapozva tagadták az angyalok létezését. Az emberiség különböző népei azonban egymástól függetlenül is mindig, minden korban hitték, hogy igenis vannak ilyen lények. A keresztény vallások legfőbb írásos alapja, a Szent Biblia pedig első könyvétől az utolsóig egységesen állítja a létezésüket.

 

Kik az angyalok?

A Biblia eredeti nyelvei nem használtak rájuk olyan speciális szót, mint amilyen a magyar nyelvben az angyal kifejezés. Héberül és arámiul a nevük (’maleach’) jelentése hírvivő, hírnök, küldött vagy követ és pontosan ugyanezt jelenti a görög nyelvben az ’angelosz’ szó is.

Ha össze akarjuk foglalni az angyalok természetéről a bibliai leírásokban adott képet, akkor azt mondhatjuk, hogy az angyalok teremtett, azaz nem öröktől fogva, de a jövőben örökké létező, elpusztíthatatlan, természetfölötti, szellemi lények. A teremtő Istenhez és a földi halandókhoz hasonlóan személyiséggel és intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek. A szintén személyiséggel bíró szellemi lények egy másik csoportjától, a démonoktól, valamint az elhunyt emberek szellemeitől pedig abban különböznek, hogy minden esetben van szellemi testük, nem test nélküliek. Éppen ezért a démonoktól eltérően nem tudnak beköltözni az emberek testébe, viszont képesek testet ölteni a földi szférában, és így részt tudnak venni földi eseményekben. Vannak jó, illetve gonosz angyalok is. Életterüket tekintve pedig a menny és az ég különböző szintjein kívül a Föld felszínén és a Föld mélyében is megtalálhatók.

 

Mi az angyalok feladata a világban?

A Biblia szerint az angyalok Istent szolgáló szellemi lények, akik arra teremtettek, hogy az Ő akaratának engedelmeskedjenek. Az Úr angyalainak fő feladata Isten dicsérete, a parancsolatainak végrehajtása, az isteni üzenetek továbbítása, a hívő emberek szolgálata. Ezek közül is különösen a gyermekek képviselete és védelme.

Az angyalok közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában. Ilyen például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása stb.

 

Angyalok a képzőművészetben

Az embernek minden korban szüksége volt nála magasabb szintű teremtményekre, hogy saját kicsinyes világából feltekinthessen a végtelen öröklétbe. A művészet minden korban kiszolgálta ezt a vágyat, szemmel láthatóvá tette az elképzelt lényeket és szférákat. Az emberiség vallásos része a világ harcaiból és bűneiből mindig egy tiszta, bűnöktől mentes mítoszba tudott menekülni, amelynek elengedhetetlen részévé váltak az angyalok is.

A rómaiak által megszállt Palesztinában Heródes király zsarnoksága alatt sokan várták a megígért zsidó királyságot, mely megszabadítja a népet a rájuk nehezedő terhektől. Az eljövendő „király”, aki a Megváltó, bűntelenül fogant. Szülőanyja csak egy olyan tiszta, fiatal lány lehetett, aki mentes volt a társadalmi előítéletektől. Ehhez a lányhoz jött el Isten követe, Gábriel arkangyal. Azzal az üzenettel érkezett, hogy ő lesz a születendő gyermek anyja, és a szentlélek maga a nemző apa.

A Biblia szerint Gábriel hivatása az volt tehát, hogy Isten üzenetét közvetítse Jézus születéséről. A zsidó, a keresztény és még az arab mitológia is megteremtette az angyalok, az arkangyalok, a szeráfok világát. Később a középkori művészettel pedig testet is öltöttek ezek az egyébként emberi szemnek láthatatlan teremtmények.

Az emberek belső világa, amely egyaránt tartalmazta a jót és a rosszat, azaz a mennyországot és a poklot, kivetülhetett a képzőművészetek által a templomok és más épületek falaira. Megjelentek a zenélő, az üzenethozó, a segítő, a harcoló és a védelmező angyalok a festményeken és a szobrok ábrázolásaiban is.

 

Az angyalok helye és szerepe napjainkban

Manapság szinte nem is létezik olyan otthon, ahol ne lenne valamilyen angyal ábrázolás. Ugyan már legfőképpen nem vallási kegytárgyként tekintünk rájuk, hanem egyszerű dísztárgyként vagy kabalaként, esetleg karácsonyi díszként. Megváltozott a jelentésük és a szerepük az utóbbi időben.

Az angyalok, mint nagy szárnyas lények dicsfénnyel a fejükön, férfi, női vagy esetleg teljesen semleges testben, vagy éppen kis meztelen és pufók gyerekekként benépesítik mindennapjainkat.

Az embereknek szükségük van támasztékokra, amikor nehéz helyzetbe kerülnek. Ilyen támasztékok lehetnek a hit és a remény. Fontos ilyenkor, hogy hihessünk valamiben, hogy segítséget remélhessünk valahonnan, vagy hogy legyen valami fogódzónk, ami segít a továbblépésben. Ezek az igényeink határozzák meg viszonyunkat az angyalokhoz.

Nézz körül a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festményei között, az Események menüpontban, és gyere el hozzánk festeni! Egy angyalos vagy akár más témájú képet vihetsz haza a végén.

Blog

Élményfestés – Világítótorony

Amióta az emberek a vizekre merészkedtek és elkezdtek hajókkal közlekedni, felmerült az igény azokra az irányjelzőkre, amelyek segítettek visszatalálni a kikötőkbe, illetve elkerülni a kiálló szirteket és zátonyokat. A világításról kezdetben tűzzel, a modern korban elektromos lámpákkal gondoskodtak. Világítótornyok már az ókorban is épültek, amelyek közül a legismertebb pharoszi (vagy más néven alexandriai) világítótorony. Magasságát nehéz megbecsülni, de az biztos, hogy 100 méternél magasabb volt. Még az is elképzelhető, hogy a 130 métert is elérte, ezzel a gízai nagy piramis és a Hafré-piramis után a világ harmadik legmagasabb épülete volt akkoriban. Az ókori világ hetedik csodájaként is szokás emlegetni. A torony fontosságát az ókorban jelzi az is, hogy a képe szerepelt a római pénzérméken, ahogyan napjainkban is szokás a forgalomban levő bankjegyeket, érméket híres épületekkel vagy jelentős személyek arcképével díszíteni.   A világítótornyok romantikája és rémtörténetei A világítótornyok alapvető feladata a navigáció segítése, amivel néha életeket is mentenek. Vannak azonban köztük olyanok, amelyek ennél is többet nyújtanak, és a turisták kedvelt célpontjai. Romantikus helyszínek, ahol évről évre érdeklődő emberek ezrei fordulnak meg és készítenek csodálatos fotókat a naplementében. Nagyon sok olyan világítótorony van, amelyhez valamilyen történet is kapcsolódik, ezáltal még vonzóbbá téve a helyet. Előfordulnak kedves és romantikus történetek, de

Olvass tovább »
Élményfestés, mint céges rendezvény

Élményfestés, mint céges rendezvény

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a céges csapatépítő programok, mert arra már sok munkáltató vagy főnök rájött, hogy jól együtt dolgozni azok az emberek tudnak, akik a munkafolyamatokon és a napi rutinon kívül egy kicsit többet is tudnak egymásról. A motiváltság is könnyebben megtartható, ha néha mindenki megengedheti, hogy egy kikapcsolódjon és ha feladatról van szó a csapatépítés közben, az legyen a kreativitást serkentő és a szokásostól eltérő élményeket adó dolog. Az élményfestés nagyon is megfelel az efféle szempontoknak, ezért is javasoljuk felnőtteknek is születésnapi programként vagy akár céges csapatépítésre is, mint kreatív tevékenységet.   A csapatépítés célja A csapatépítő rendezvények lényege az volna, hogy az egy helyen, egy csapatban dolgozó munkavállalók közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon, a bizalom elmélyüljön, a cég és az egymás iránti lojalitás erősödjön. Ha ezekben eredményeket tudunk elérni, akkor az kihat a cég teljes működésére, hiszen csökken a fluktuáció, azaz a munkavállalók hosszú távon maradnak és a jobban összeszokott munkahelyi csoportok hatékonyabban tudnak együtt dolgozni. Egy jó csapatépítő program az új munkavállalók beilleszkedését is segítheti a számukra új környezetbe, ismeretségeket is könnyebben tudnak kötni a kötetlenebb keretek között, mint a munkahelyi szabályozott légkörben.   A munkavállalók közötti személyes kapcsolat Fontos, hogy a munkavállalók között ne csak

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Napnyugta Montmajournál

A tájképet Vincent van Gogh 1888. július 4-én festette. A kép eredetileg fivére gyűjteményét gyarapította, aki aztán 1901-ben adta el. Később, 1908-ban egy norvég iparos, Christian Nicolai Mustad vásárolta meg a festményt, azonban a franciaországi svéd nagykövet tévesen azt állította, hogy a kép hamisítvány, így az új tulajdonos kiselejtezte és felvitte a padlásra a lim-lomok közé. A kép évekig porosodott a padláson egészen Mustad haláláig. Az örökösök felfedezték a lomok között, és újra kiakasztották a falra.   Eredeti vagy hamisítvány? A képet az 1990-es években elvitték a Van Gogh Múzeumba bevizsgáltatni, ám akkor úgy ítélték meg, hogy nem eredeti a festmény, többek között azért, mert nem volt aláírva. 2011-ben azonban újra elővették a képet, és a modern technológiát is igénybe véve 2 éves nyomozásba kezdtek. A festményt részletes stílus- és anyagvizsgálatnak vetették alá, megvizsgálták a történeti forrásokat is. Stilisztikailag és technikailag is rengeteg hasonlóságot lehet felfedezni olyan képekkel, amelyeket ugyanebben az évben festett. Ilyen például a Napraforgók, az Arles-i hálószoba vagy a Sárga ház. Az anyagvizsgálat eredménye szerint Van Gogh ugyanazt a sárga festéket használta, amelyet a Napraforgóknál is. Ez a festék a nagyon magas szulfáttartalom miatt UV fény hatására erősen bebarnul, amely jelenség mindkét képnél megfigyelhető. További bizonyíték, hogy

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü