Élményfestés – Pitypang

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang.

Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.

 

A pitypang felhasználási lehetőségei

Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert.

A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk.

A pitypang hatóanyagai

A gyermekláncfű növény leveleiben megtalálható a vitaminok és ásványi anyagok igen széles palettája. A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint és béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős. Ebből az anyagból ráadásul a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

Amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, hogy a szeszkviterpén nevű összetevő az arra érzékenyekből allergiás bőrreakciót vált ki, ezért a használata körültekintést igényel.

 

A pitypang festményeken

Dekoratív témája a képzőművészeteknek a gyermekláncfű, főleg abban a fázisában, amikor már a magok és a hozzájuk kapcsolódó ernyőcskék alkotnak egy majdnem szabályos gömb alakú virágfejet.

Ha szeretnéd Te is megfesteni a kedvenc pitypangjaidat, gyere el hozzánk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba és alkoss velünk! Az aktuális lehetőségeket az Események menüpontban találod, ahol sokféle kép közül választhatod ki a Neked legjobban tetszőt.

 

Blog

Festők fordulatos élete – Marc Chagall

Mai cikkünkben egy hosszú életű, termékeny, varázslatos világot ábrázoló festőt mutatunk be, aki oly’ sok művésztársához hasonlóan Párizsban lelt otthonra. Az orosz-zsidó származású Marc Chagall, vagy orosz nevén Moise Zaharovics Sagalov olyan művész, akit nem igazán lehet besorolni egyik művészeti irányzat követői közé sem, mégis a modern festészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a párizsi iskola tagja. Vizuális metaforái példa nélküliek a modern művészetben, a múlt század egyik legnépszerűbb újítója.   Szegény gyermekkora később művészete gazdag táptalaja lett 1887-ben született Vityebszkben, Fehéroroszországban, egy kilenc gyerekes haszid zsidó családba. Apja heringkereskedő, anyja eladó volt. Életének ezt a szakaszát úgy emlegette, hogy szegény, de boldog időszak volt. Gyermekkorából és szülővárosából rengeteget témát merített későbbi alkotásaihoz. 1906-ban kezdett festészetet tanulni egy helyi művész, Jugyel Pen keze alatt,  nem sokkal később azonban, 1907-ben Szentpétervárra költözött. Ehhez akkoriban külön engedélyt kellett kérnie, hiszen a zsidók csak számukra kijelölt övezetekben mozoghattak szabadon. Itt különböző iskolákban festészetet tanult, és itt kezdett ismerkedni a művészeti irányzatokkal.   Boldog házasság várt rá Egészen 1910-ig maradt Szentpéterváron, de rendszeresen visszalátogatott szülőfalujába, ahol 1909-ben megismerkedett későbbi feleségével.  Bella Rosenfeld egy jómódú ékszerész lánya volt, aki lángra lobbantotta az ifjú festő szívét. Egymásnak szárnyakat adó szerelmüknek Chagall varázslatos szépségű festményei állítanak örök emléket. Chagall

Olvass tovább »

Élményfestés – Vízesés

A víz egy nagyon különleges anyag festészeti szempontból is. Egyrészt áttetsző és átengedi magán a fénysugarak egy részét, másrészt viszont különleges módon visszatükrözi mindazt, ami a környezetében van. Egy vízesés megfestése pedig végképp nem könnyű feladat, hiszen a gyorsan és hirtelen lezubogó víz legkevésbé sem átlátszó vagy áttetsző. Inkább habos, tajtékos és színe fehéres vagy barnás is lehet, attól függően, hogy milyen anyagokat sodor és hordoz magával.   A víz felülete A felülete lehet olyan sima, mint a tükör, de fodrozódhat is. Ez a jelenség olyankor látható, ha épp hozzáér valami, vagy ha beledobunk egy kavicsot, esetleg végigsiklik rajta egy csónak. A szél vagy szellő hullámokat kelt a vízen, amelyek lehetnek alig érzékelhetők, enyhén fodrosak, kicsit habos széllel, a viharos erejű légmozgás pedig már óriási hullámokat korbácsol. Ezek a természeti hatások úgy megváltoztatják a víz nyugodt felületét, hogy nyoma sem marad a korábbi színeknek és hangulatnak. A magyar nyelvben csodálatos és egyben beszédes kifejezéseink vannak a vadul hullámzó víz leírására. Ilyen például, amikor azt mondjuk, hogy tajtékzik a tenger.   A víz színe A vízfelület messzebbről nézve egy (vagy néha több) jól meghatározható színben pompázik, amely szín ráadásul elég sok mindentől függhet. Meghatározó lehet az ég aktuális színe, a víz

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – A homokanimáció

A homokanimáció nem más, mint a homok formálása, amikor az alkotó homok felhasználásával egy képsorozatot hoz létre. A homokot egy világító asztalra szórják, a művész számos módon tudja alakítani a homokot a felületen ezáltal homokból alkotott sziluettek képeket alkotnak. A homokanimációt gyakran zenével kombinálják,  így mesélvén el egy történetet. Az egymásba fonódó alkotások szinte végtelen lehetőségeket rejtenek, akár improvizációról, akár előre kitalált történetről legyen szó. Ez a fajta alkotás tulajdonképpen a performansz-művészethez áll közel, amelyben maga a művész a megtekintett mű központi eleme. A homokanimáció során a művész legtöbbször tiszta felületet használ, amelyet alulról világít meg és ezt a megvilágított felületet vetítik ki a közönség számára jól látható helyre. Az “animáció” kifejezés helyénvaló, mivel a művész által megalkotott formák az előadás során változnak, és pár perc alatt el lehet mesélni egy történetet képek sorozata által.   A homokanimáció nagy úttörői A homokanimációs technikát Caroline Leaf hozta be a köztudatba még 1968-ban a Harvard Egyetem művészet szakos hallgatójaként. Első filmjét  (Homok vagy a Péter és a farkas 1968) a tengerparti homok fénydobozra öntésével, valamint a homokszemek formázásával hozta létre, így alakokat, textúrákat és mozgásokat tudott megjeleníteni néhány egyszerűnek tűnő kézmozdulattal. Nem sokkal később más is kedvet kapott a műfajhoz, a hetvenes

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü