Élményfestés – Világító festékkel

Festeni már önmagában is nagy élmény, de vannak eszközeink, amelyek további értéket adnak ehhez az nagyszerű kikapcsolódási formához. Azon kívül, hogy sokféle festményből lehet válogatni nálunk, amelyeket megfesthetők a foglalkozásainkon, időről időre beiktatunk az eseménynaptárba olyan alkalmakat is, amikor a már megszokott akrilfestéken kívül más anyagokat is kipróbálhatnak a résztvevők. Ilyen anyag például a világító festéknek is nevezett foszforeszkáló festék, amellyel igazán különleges hatásokat érhetünk el az elkészített festményen.

 

Foszforeszkáló festék

Ha ilyen festéket is használunk az akrilfestéken kívül, akkor az elkészült kép nagyon látványos lesz, mert a felvitt foszforeszkáló festék nappali fényben feltöltődve sötétben világítani fog. Egészen különleges hatásokat érhetünk el ezzel a technikával.

Nappal csak egy szép festménynek látszik az ezzel a technikával elkészített képed, aztán amikor leszáll az éj és sötét lesz a helyiségben, ahová elhelyezted, akkor a különleges festékkel dekorált részek világítani fognak. Használható a technika azon részek kiemelésére, amelyek egy éjszakai tájképen tényleg a legfényesebbek, ilyenek például a Hold és visszatükröződése mondjuk egy vízfelületen, a csillagok az égen vagy a messziről látszódó házak belső fényei, de játszhatunk azzal is, hogy váratlan helyekre viszünk fel foszforeszkáló festéket vagy készítünk egy feliratot a képre, amit ajándékba adunk és amit az ünnepelt csak esti fényviszonyok mellett fog meglátni.

 

A foszforeszkáló festék működése

Foszforeszkálónak nevezzük azokat az anyagokat, amik fény hatására többnyire feltöltődnek és a fényforrás megszűnése után is világítanak. Találkozhatunk vele sötétben világító festék néven is. A foszforeszkáló festékkel szemben a fluoreszkáló anyagok nem tárolnak energiát, csak addig reagálnak az UV-fényre, amíg az éri őket. Ezek klasszikusan a neon színek.

 

Foszforeszkáló festék színek

A megfelelő szín kiválasztásához két fő szempontot érdemes figyelembe venni. Az első szempont az, hogy el kell döntened: szeretnéd-e, hogy a felfestett minta nappali fényben is látszódjon halványan, vagy majd csak éjszaka, amikor sötét van?

Arra érdemes ügyelni, hogy a festék és az alapfelület színe összeadódik egymással, ezért mindenképp az alapfelülettel harmonizáló színt érdemes választani. Emellett fontos tudni, hogy a festék nappal látható és éjszaka érzékelhető színe eltérhet egymástól. Így például a nappali fénynél napsárga színű festék sötétben élénk árnyalatú sárgás-zöld fénnyel világít.

A második szempont pedig az, hogy a különböző festékek fényereje színenként eltérő és szintén függ az alapfelület színétől is. Ugyanis minél erősebb az alapfelület színe, annál több rétegben érdemes felvinni a festéket a kívánt fényerősség elérése érdekében.

 

A foszforeszkáló festékek láthatósága

A jó minőségű foszforeszkáló festékek képesek akár 8-10 órán át is világítani, először erősebben, majd fokozatosan halványodva. Minden foszforeszkáló anyagnak a környezeti fényszennyezés rontja a láthatóságát. A legjobban akkor látható, amikor teljesen sötét van és semmilyen fényforrás nincs a közelében.

 

Világító élményfestés

Keresd az aktuális foszforeszkáló festékkel elkészíthető képeket a KreatívLiget Élményfestő Stúdió kínálatában a Helyszíni élménytestések menüpontban és válaszd ki a neked tetszőt! Szeretettel várunk!

Blog

Jégvarázs – Varázsold vászonra a szereplőket!

Korunk egyik legmeghatározóbb animációs filmje a Jégvarázs. Akár szeretnénk, akár nem, nem tudjuk kizárni az életünkből, hiszen 2013-as megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. Nincs olyan közösségi tér, ahol körbenézve ne találnánk szembe magunkat valamelyik szereplő mosolygós portréjával. Hiszen karaktereit akárhol megtalálhatjuk: egy ruhadarabon, biciklin, homokozóvödrön, kulacson, faliképen, vagy akármi máson. Az utóbbi 8 évben több millió gyerek öltözött az óvodai farsangon Annának, vagy Elzának. Számtalan gyerekzsúr tematikáját határozta meg ez a nagysikerű Disney film, mely nemcsak gyönyörű téli látványvilágával, hanem zenéjével is sokakat elvarázsol. A következőkben néhány kevésbé ismert érdekességet mutatunk be nektek róla.   A Jégvarázs sikerei számokban Chris Buck és Jennifer Lee rendezte, az utóbbi az első nő, aki valaha Disney-filmet készített. A filmet számtalan neves díjra jelölték, többek között Oscar-díjra. A “Legjobb Eredeti Betétdal”díját elhozta és a “Legjobb Animációs Film” kategóriában is megnyerte az arany szobrot a Disney történetében először. A film bezsebelt továbbá egy Goldden Globe-díjat, két Grammy-díjat és két BAFTA-díjat is. A Jégvarázs filmzenéjéből készült album tizenhárom egymást követő héten szerepelt első helyen a Billboard 200-as listán, mely a világ legnevesebb zenei toplistája. A filmen összesen 600 ember dolgozott, három millió órán keresztül, a munka 2,5 éven át tartott. Csak Elza jégkastélyának építésén például 50

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Klimt: Egy hölgy arcképe

A mai cikkben bemutatott képet 1997-ben emelték le a falról piacenzai Ricci Oddi modern művészeti galériából. A képet Gustav Klimt készítette 1916-1917 táján és az ‘Egy hölgy arcképe’ címet viselte. A lopás előtt döbbenten álltak a művészetkedvelők és a rendőrök is, mígnem 2019-ben a kertészek megtalálták a festményt a galéria területén. A műremek a kertben egy fémajtóval fedett üregbe volt rejtve egy nejlonzacskóba tekerve. A felfedezést követően két férfi magára vállalta a rablást és “nagylelkűen” így nyilatkoztak: most ajándékként visszaadták azt a városnak.   Gustav Klimt egyetlen olyan képe, melyet átfestett 1916 és 1918 között Klimt számos nőt ábrázolt a festményein, egyaránt modellt álltak neki legmagasabb körökből származó hölgyek, és alsóbb osztályból származó fiatal lányok is. Az ellopott festményen egy barna hajú fiatal nő arca és felsőteste látható. Azonban, hogy pontosan kit ábrázol a kép, a mai napig nem tudjuk. A képpel kapcsolatos érdekesség, hogy csak 1996-ban, nem sokkal a lopás előtt fedezték fel egy röntgen során, hogy a hölgy portréja mögött egy másik kép rejlik. Klimt saját női portréját festette át, amelyet 1912-ben Drezdában állítottak ki, de később eltűnt és a művészettörténészek hiába keresték éveken át. Az átfestett képen egy fiatal nő látható kalapban és boával hasonló pózban. Az

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Orsós Madonna

Jézus születésének ünnepéhez közeledve egy olyan híres képet mutatunk be, amely a kisgyermek Jézust ábrázolja édesanyjával, Máriával. A képet Leonardo da Vincinek munkájának tartják, bár abban nincs egyezség a művészettörténészek körében, hogy teljes egészében Leonardo keze munkája, vagy valamelyik tanítványa műve, melyben a festő is közreműködött. A kép az Orsós Madonna címet viseli és 2003-ban akasztotta le a falról két turistának álcázott tolvaj a skóciai Drumlaring -kastélyban.   A képet a francia udvarba szánták A 16. század eleji források alapján XII. Lajos francia király államtitkára, Florimond Robertet volt a festmény megrendelője. 1501. áprilisából fennmaradt levélben Fra Pietro megírta Isabella d’Estének, hogy Leonardo a francia király államtitkára számára festi az Orsós Madonnát. Jelenleg úgy tartják, hogy ez az eredeti mű elveszett, de Leonardo pár vázlata (például egy vörös krétás rajz a Windsor Kastélyban) és a képről készült több műhelymásolat megmaradt az utókornak. Leonardo a második firenzei korszakában  tanítványaival többször is lemásoltatta a képet. Az egyik feltételezhető másolat a skót Buccleuch-hercegek gyűjteményének értékes darabja már kétszáz éve, kivéve azt a  négy esztendőt, amíg a műkincstolvajok bitorolták. A friss kutatások alapján a skóciai festmény csak részben Leonardo saját kezű műve, részben tanítványainak munkája. A mester közreműködését bizonyítják az előrajzon megfigyelhető apróbb változtatások és

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü