Fess velünk pitypangot!

Gyermekkorunk kedvenc virágja, amely jó szolgálatot tett, mint koszorú alapanyag és terméseit pedig nagy kacagások közepette fújtuk egymásra és a nagyvilágba. Valószínűleg sosem gondoltuk, hogy még ennél is érdekesebb virág a pitypang. Elnevezése a gyermekláncfű vagy pongyola pitypang vagy népiesen cserbóka. Az őszirózsafélék családján belül a pitypang nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. A termést szakszerűen úgy hívják, hogy repülőszőrös mag. Ez az a része, amelyet gyermekkorunkból olyan jól ismerünk.

 

A pitypang felhasználási lehetőségei

Itt érdemes megjegyeznünk, hogy a rukkola a gyermekláncfű nemesített változata. A csípős-kesernyés aromájú levelek mára ínyenc saláta alapanyagnak számítanak, míg a pitypang, vagyis a gyermekláncfű a népi gyógyászat egyik régóta ismert gyógynövénye.

Virágzás előtti fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek. Ez fontos részlet, mert a virágzás után már egyáltalán nem finom az íze, ugyanis ekkorra megkeseredik. A növény gyökerét nyersen vagy vajon párolva, vagy szárítás után durvára őrölve kávépótlóként is használták az élénkítő hatása miatt. Levelével és gyökerével már nagyon hosszú ideje kezelik a máj, epehólyag, vese megbetegedéseit és az ízületi problémákat.

Hatásos a bőrproblémák és a narancsbőr ellen, csökkenti a vér koleszterinszintjét, ugyanakkor étvágyfokozó, epehajtó és hashajtó hatása is ismert.

A friss virágokból szirupot is készítenek, amelyet pitypangméznek nevezünk.

A pitypang hatóanyagai

A gyermekláncfű növény leveleiben megtalálható a vitaminok és ásványi anyagok igen széles palettája. A-, D-, C- és B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt, szeszkviterpén-lakton keserűanyagot, karatinoidokat, flavonoidokat, ásványi anyagokat, inulint és béta-karotint tartalmaz. Az egész növénynek igen magas a kálium tartalma, de a bórtartalma is igen jelentős. Ebből az anyagból ráadásul a káposzta után a pitypangban található a legtöbb.

Amit nem hagyhatunk figyelmen kívül, hogy a szeszkviterpén nevű összetevő az arra érzékenyekből allergiás bőrreakciót vált ki, ezért a használata körültekintést igényel.

A pitypang élettani hatásai

A gyermekláncfüvet sokféle betegségre és azok tüneteire alkalmazzák már évszázadok óta. Régen még kevésbé tudatosan és nem ismerve a pontos összetevőket alkalmazták a növényt különböző gyógymódokhoz, napjainkban már konkrét magyarázatunk is van arra, hogy miért jó ebből a növényből fogyasztanunk akár tea forrázataként, akár salátaként vagy tinktúrát készítve. A gyökerét is meg lehet enni, nyers állapotában vagy szárítva is. A gyökerekből készült főzet borogatásra is alkalmas.

Máj- és epebántalmak

A gyermekláncfűből készülő tea alkalmas lehet az epehólyag és a máj bántalmainak kezelésére. Gyökerét évszázadok óta a májsejtek súlyos működészavarának következtében fellépő bőrsárgulás, vagyis a sárgaság ellen használják.

Magas keserűanyag koncentrációjának köszönhetően igen jó epehajtó, az epeutakat megtisztíthatja, az epehomokot és az epesarat eltávolíthatja a szervezetből. A növény alkalmazása alkalmas lehet az epekő kialakulásának megakadályozására.

Idegrendszer

A pitypang virágja az egyik leggazdagabb lecitin forrásunk. Ez az anyag növeli az agy acetil-kolin-koncentrációját, amely hatással lehet az emlékezőképességre is.

A növény laktukapikrin keserűanyaga laktucin vegyületekre bomlik, amely igen jó nyugtató hatással bír.

Veseproblémák

A gyermekláncfű erősen vízhajtó hatású szer, eltávolíthatja a szervezetből az ödémát okozó fölösleges víz nagy részét, valamint elősegítheti a hólyagfertőzések gyógyulását is. A vesék működését szabályozhatja és olyan fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában játszanak jelentős szerepet.

Ízületi problémák

Alkalmas lehet a növény használata reumatikus fájdalmak, idült ízületi gyulladások és a köszvény kezelésére, mind belsőleg tinktúra, mind pedig külsőleg borogatás formájában.

Emésztőszervrendszer

A gyermekláncfű erősítheti a hasnyálmirigyet és a lépet. Segítheti az emésztést, javíthatja a gyomor működését. Étvágygerjesztő hatása is van.

Szív- és érrendszer

A népi gyógyászatban régóta használják a gyermekláncfüvet vértisztításra és méregtelenítésre. Vércukorszint szabályozó hatása valószínűleg a növény magas inulin tartalmának köszönhető.

 

A pitypang festményeken

Dekoratív témája a képzőművészeteknek a gyermekláncfű, főleg abban a fázisában, amikor már a magok és a hozzájuk kapcsolódó ernyőcskék alkotnak egy majdnem szabályos gömb alakú virágfejet.

Ha szeretnéd Te is megfesteni a kedvenc pitypangjaidat, gyere el hozzánk a KreatívLiget Élményfestő Stúdióba és alkoss velünk! Az aktuális lehetőségeket a Helyszíni élményfestések menüpontban találod, ahol sokféle kép közül választhatod ki a Neked legjobban tetszőt.

Blog

Jégvarázs – Varázsold vászonra a szereplőket!

Korunk egyik legmeghatározóbb animációs filmje a Jégvarázs. Akár szeretnénk, akár nem, nem tudjuk kizárni az életünkből, hiszen 2013-as megjelenése óta töretlen népszerűségnek örvend. Nincs olyan közösségi tér, ahol körbenézve ne találnánk szembe magunkat valamelyik szereplő mosolygós portréjával. Hiszen karaktereit akárhol megtalálhatjuk: egy ruhadarabon, biciklin, homokozóvödrön, kulacson, faliképen, vagy akármi máson. Az utóbbi 8 évben több millió gyerek öltözött az óvodai farsangon Annának, vagy Elzának. Számtalan gyerekzsúr tematikáját határozta meg ez a nagysikerű Disney film, mely nemcsak gyönyörű téli látványvilágával, hanem zenéjével is sokakat elvarázsol. A következőkben néhány kevésbé ismert érdekességet mutatunk be nektek róla.   A Jégvarázs sikerei számokban Chris Buck és Jennifer Lee rendezte, az utóbbi az első nő, aki valaha Disney-filmet készített. A filmet számtalan neves díjra jelölték, többek között Oscar-díjra. A “Legjobb Eredeti Betétdal”díját elhozta és a “Legjobb Animációs Film” kategóriában is megnyerte az arany szobrot a Disney történetében először. A film bezsebelt továbbá egy Goldden Globe-díjat, két Grammy-díjat és két BAFTA-díjat is. A Jégvarázs filmzenéjéből készült album tizenhárom egymást követő héten szerepelt első helyen a Billboard 200-as listán, mely a világ legnevesebb zenei toplistája. A filmen összesen 600 ember dolgozott, három millió órán keresztül, a munka 2,5 éven át tartott. Csak Elza jégkastélyának építésén például 50

Olvass tovább »

Élményfestés – Hogyan fessünk bőrszínt?

Ha portrét vagy teljes alakos emberábrázolást szeretnénk festménnyé formálni, akkor biztosan elő fog kerülni az a kérdés, hogy hogyan tudjuk az emberi bőrt megfesteni árnyalatokkal, fényekkel és árnyékokkal együtt. Ebben a bejegyzésben tehát a bőrszín kérdését fogjuk körbejárni egy kicsit alaposabban.   Bőrszín típusok Bőrünk színét elsősorban a melanin nevű pigmentanyag határozza meg, amelynek az a fő funkciója, hogy védje a bőrünket és ezen keresztül az egész szervezetünket az ultraibolya sugárzással szemben. A Földön a sarkoktól haladva az Egyenlítő felé az ultraibolya sugárzás mértéke fokozatosan növekszik, ezért is van az, hogy az Egyenlítőhöz közel élő népek bőre a legsötétebb a világon. Az emberiség története során – az UV zónák vándorlása következtében – a különböző bőrszín típusok területi elhelyezkedése is folyamatosan változott. A kutatók által elvégzett genetikai vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a modern ember őse sötét bőrű volt és a világosabb bőrtípusokat eredményező genetikai mutációk csak később alakultak ki, azoknál a népcsoportoknál, akik az Egyenlítőtől északra vándoroltak. A világosabb bőrtípusok a közvetlen napfény hatására sötétebbé válnak, azaz lepirulnak vagy lebarnulnak, a bőrtípustól, a napfény intenzitásától és idejétől függően. Tulajdonképpen ez a reakció is az UV sugárzás elleni védekező mechanizmus következménye. Ezek mellett az emberek bőrszínét az életkor is befolyásolja. Kisgyermekként

Olvass tovább »

Fessük meg a tavaszt!

Februárban jön el az az idő, amikor már nem csak a farsang és a busójárás szól a téltemetésről, hanem az ember gondolatai és vágyai is egyre inkább a tavasz körül forognak. Sokan várjuk már nagyon a téli időszak végét, még akkor is, ha megvannak a télnek is a maga szépségei. A tavasz jót tesz a lelkünknek. A megújulást, a több napsütést, a természet ébredését és sok virágot hoz magával.   Mi a tavasz? A tavasz a mérsékelt éghajlati övezet egyik évszaka. A trópusi éghajlatú tájakon pedig sajnálatos módon ez az évszak egyszerűen nem létezik. A tavasz arról ismerhető meg, hogy ilyenkor felélénkül az élővilág, virágba borulnak a növények, zöldellenek a mezők és lombot növesztenek az erdők. Földünk északi féltekéjén a március, az április és a május, míg a déli féltekén a szeptember, az október és a november a tavaszi hónapok.   A tavasz kezdete A csillagászati tavasz a tavaszi napéjegyenlőségtől a nyári napfordulóig tart. Tehát az északi féltekén megközelítőleg március 21-től június 21-ig, a déli féltekén pedig szeptember 23-tól december 21-ig örülhetünk ennek az évszaknak. Tavasszal emelkedik az átlaghőmérséklet nappal és éjszaka is, de az is sokszor előfordul, hogy szeszélyessé és kicsit kiszámíthatatlanná válik az időjárás. Elvileg ebben az évszakban

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü