Élményfestés – Színpompás madárka

Kékes árnyalatú, zömök testalkatú, látványos és karakteres madárka a jégmadár. Első ránézésre nem néznénk ki belőle, hogy nagy vadász. A kis halakat leginkább a víz fölé nyúló ágakról veszi észre és választja ki magának. Egy-egy kiálló száraz ág legvégére telepedik, és türelmesen, mozdulatlanul ülve lesi a vizet és a benne úszkáló halakat. Amint egy pisztráng vagy más hasonló hal közel úszik a víz felületéhez, a jégmadár lecsap rá és késéles csőrével megragadja a prédát, aztán lerázza róla a vizet, újból egy ágra ül és elfogyasztja a zsákmányt.

Rendkívül gyors az emésztése, a szálkákat, a pikkelyeket és az úszóhólyagot pedig kiöklendezi. A jégmadár tarka színe a védekezést és a megtévesztést egyaránt szolgálja. A hasoldal olyan színű, mint valami száraz levél, a halak nem is veszik észre, amikor a fán ülve várakozik. A hátoldala pedig olyan, mint a csillogó kék víztükör, ezért felülről nem vehető észre olyan könnyen a ragadozó madarak számára.

 

A madarak ékszere

Ez a 16 cm hosszúságú madár egyike a világ legszínpompásabbjainak, nem hiába szokták úgy is emlegetni, hogy a madarak ékszere. Könnyű felismerni a jégmadarat, és aki egyszer már látott élőben, annak biztosan élesen az emlékezetébe vésődött a látványos megjelenése. A jégmadárnak mintegy 4 cm hosszú, fekete színű csőre van, a feje pedig viszonylag nagy méretű a teljes testméretéhez képest.

Narancsszínű mellével, kék alapon türkiz pettyekkel díszített felsőtestével, szárnyaival és fejével bárkinek megragadja a figyelmét. A fiatal madarak színe nem annyira irizáló, és inkább a zöld szín az uralkodó árnyalat a tollaikon. A lábaik színe is jellemző, a hússzínűtől a narancssárgáig terjedhet, a felnőtteké leginkább piros.

 

A jégmadár a mitológiában

A jégmadár latin neve (Alcedo atthis) a görög alküon mitológiai madárnévből származik. Alküoné Kéüsz király felesége volt és Aiolosz lánya is egyben, aki a szelek ura volt a mitológiában. Egy tengeri hajóúton Kéüsz király a nagy viharban vízbe fulladt, amely történést a felesége megálmodott. A partra sietve meg is pillantotta halott szerelmét és bánatában jégmadárrá változott. Óriási gyászát látva az istenek Kéüsz király halott testét feltámasztották jégmadár képében, így végül a szerelmesek legyőzve a halált együtt maradhattak.

A mitológia szerint Aiolosz a tél legrövidebb hét napján hatalma segítségével megállítja a szelet és a hullámokat, hogy a két szerelmes madár nyugodtan kikölthesse a tojásait a vízben úszó fészkén. Az alcedonia latin kifejezés is innen ered, magyarul szélcsendet jelent. Erről a madárról az ókorban azt tartották, hogy a párok szerelmesen és gyöngéden viselkednek egymással, ezért változott jégmadárrá Kéüsz és Alküoné.

 

A jégmadár festményeken

A színei és a karaktere miatt egy látványos és közkedvelt festészeti téma lehet a jégmadár. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásai között megtalálhatók a madaras témájú festmények, ezeken belül jégmadaras is. Az aktuális lehetőségeket megtalálod a Helyszíni élményfestések menüpontban. Várunk szeretettel az élményfestés alkalmakon!

Blog

Élményfestés – Naplemente

Biztosak vagyunk benne, hogy sokaknak a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, többet süt a nap és később nyugszik le. Ezzel sokat javíthat a kedélyállapotunkon, mert a nappalok jó hosszúak és szép naplementéket is megcsodálhatunk. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, senkit nem terhel már a tanulás kényszere. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka. Ebben a felszabadult időszakban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket elkészítve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.   Balatoni tájképek Nekünk magyaroknak a Balaton nem egy egyszerű tó, hanem inkább már fogalom. Gyermekkori nyarak szép emléke, szerelem és csodálatos naplementék, színek, illatok, élmények kavalkádja a fejünkben és a szívünkben. Akár az északi, akár a déli part áll inkább közelebb a szívünkhöz, abban egyetérthetünk, hogy a Balaton egy jelkép. A magyarországi festők az 1850-es évektől fokozatosan fedezték fel maguknak a tó szépségét és jelenítették aztán meg a festményeiken, hogy a nagyközönség számára is megmutassák azt. A leghíresebb magyar festőművészek, akik

Olvass tovább »

Kreatív tevékenységek télidőben

A téli időszak általában a bekuckózásról, az otthoni tevékenységek folytatásáról szól alapesetben is. Ezek még hangsúlyosabbá váltak az idei évben, amikor sokan ki sem mozdulnak otthonról, csak a legszükségesebb esetekben. Ahhoz azonban, hogy ne kerüljünk rossz hangulatba a bezártság és az elszigetelődés okán, érdemes az időnket okosan beosztva kreatív tevékenységekre is időt szakítani, amelyekkel ráadásul fokozhatjuk az otthonunk kellemes hangulatát, készülhetünk az ünnepekre és örömet okozhatunk a szeretteinknek is.   Illatgyertya készítés A téli időszak megérkeztével hideg lesz odakint és a nap sokkal nagyobb részében van sötét, mint a nyári időszakban, így szívesebben töltjük az időt otthon. Előkerülnek a kötött holmik, a puha párnák és a meleg takarók. A fények használatát is úgy alakítjuk, hogy meghitt, melegséget sugárzó környezetben érezhessük jól magunkat. A szerencsésebbeknél van kandalló vagy kályha, amelybe biztosan begyújtanak az első didergős estén és előkerülnek a hangulatot fokozó gyertyák is. Ezek közül a legjobbak az olyan típusok, amelyek valamilyen enyhe, de határozottan finom illatot árasztanak magukból az égés során, miközben a fényüknél beszélgetünk vagy éppen egymást masszírozzuk. Egy kis kézügyességgel és néhány jól megválasztott alapanyaggal magunk is készíthetünk illatos gyertyákat otthoni használatra. Gyertyaviaszt és hozzá való kanócot beszerezhetünk a hobbiboltokban, az illatosításhoz használható olajokat pedig nagy választékban találunk

Olvass tovább »

Élményfestés – Richard Macneil

Kortárs festőnek lenni azért jó, mert bármit festhetsz és bármilyen stílusban, hiszen nagy újdonságot már valószínűleg úgy sem tudsz mutatni. A legjobb, ha önmagadat adod és ezzel alkotásra inspirálsz másokat is, arra biztatva őket, hogy alakítsák ki vagy találják meg a saját stílusukat. Ez utóbbi azért is fontos, mert a hatalmas kínálatból csak az a művész tud kiemelkedni, aki valami olyat tud alkotni, ami megkülönbözteti a többiektől és felismerhetővé teszi a stílusát.   Richard Macneil kortárs brit festő Egy olyan önálló művész ő, aki már egészen fiatal korában is festett és a kreatív iparban dolgozott. 1958-ban született Worcesterben és iskolái elvégzése után a Worcester Royal porcelán cégnél kezdte el a festői munkáját. Később is mindig a szobrászat, a kerámia, a porcelán és a grafika területén dolgozott, mind szűkebb hazájában, illetve az Egyesült Királyságban, mind pedig nemzetközi szinten. Richard több évet töltött az Egyesült Államokban, ahol egy Bronn nevű cégnél dolgozott és nagy méretű, exkluzív szobrokat készített az amerikai nyugati parti művészeti irányzatnak és megrendelői igényeknek megfelelően. Az egyik legnagyobb eredménye és munkájának elismerése az volt, hogy egy műalkotása bekerült a Fehér Házba, az Ovális Irodába. Később visszatérve az Egyesült Királyságba, a Worcestershire-i Suckley-be, Richard már ismert és elismert művészként és

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü