Gondoltál már arra, hogy milyen jó lenne valakivel úgy megosztani az alkotás élményét, hogy a készülő művet közösen készítitek el? Neked ajánljuk azokat az élményfestés foglalkozásainkat, amelyeken a meghirdetett képet az egyéni festések esetén szokásos 40×50 cm-es méret mellett 55×70 cm-es méretben, ketten közösen is megfesthetitek.

A közös alkotás pszichológiája

Szülő – gyermek élményfestés

A szülő és a gyerek közös festése elsősorban a gyerekről szól. Az ő alkotásának folyamatát a felnőtt csak kíséri és támogatja, magát nem előtérbe tolva, közreműködésével segíti és kiegészíti azt. A szülő igyekszik maximálisan figyelembe venni, hogy a gyerek mit szeretne és mit tud elvégezni a feladatból, amely előttük áll. Ennek megfelelően kiegészíti a munkáját és segíti a folyamatot. A felnőttre hárul nagy részben annak a felelőssége is, hogy elő tudja-e segíteni, hogy a kreatív foglalkozás, a közös alkotás inkább élménnyé váljon, ne pedig küzdelemmé.

 

Páros élményfestés felnőtteknek

Ha két felnőtt embernek kell együtt dolgoznia egy képen, annak egészen más lefolyása és hatásai vannak, mint amiket a szülő-gyermek élményfestéseken tapasztaltunk. Teljesen más a dinamikája egy foglalkozásnak is.

A felnőtteknél mindig van egy gát az alkotással szemben, aminek tulajdonképpen át kell szakadnia. Ez alól csak azok a személyek kivételek, akiknek ez a szakmája, vagy már nagyobb rutint szereztek az alkotásban, mert már sokadszorra csinálják.

 

Különbségek gyerek és felnőtt között az alkotó folyamatban

A tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek gyerekkorukban olyan 14-15 éves korukig vehetők rá könnyen a rajzolásra, a festésre, az agyagozásra, vagy más alkotási módokra, a képzőművészetben való elmélyülésre. A gyerekeknél az a jó, hogy nekik még nem az a fontos, hogy jól nézzen ki a rajz. Ők egyszerűen örülnek annak, amit csinálnak. Nem feltétlenül zavarja őket, hogy az ábrázolt figura kicsit esetlen, vagy akár lába sincs, mert rosszul osztották be a lapot, és nem fért rá, vagy hogy teljesen aránytalanná válik a kép emiatt.

Felnőtt korukra ez a hozzáállás igencsak megváltozik. Ha nem bizonyulnak elég tehetségesnek, vagy ők maguk elkedvetlenednek a kiemelkedő sikerek híján, akkor hajlamosak arra, hogy teljesen elhagyják ezeket a tevékenységeket a mindennapokból. Így tulajdonképpen a művészet gyakorlása egyszerűen kimarad az életükből, pedig az alkotás a tehetség mértékétől függetlenül minden művelőjének örömet kellene hogy szerezzen, hiszen mindannyian szeretünk létrehozni valamit. Valamit megalkotni és a teremtő energiáinkat megmozgatni semmihez sem hasonlítható élmény.

A kreatív vagy művészi tevékenység során olyan rejtett energiák, képességek szabadulhatnak fel, amelyeket nem mindig tudunk teljesen tudatosan megtervezni és irányítani, de az adott pillanatban mégis úgy tűnik, hogy minden a helyére került.

Az alkotó a folyamat elején csak áll a vászon mögött, majd egyre inkább ő maga is ott lesz a képben. Aztán belefeledkezve az alkotásba, ő maga lesz a kép. Még érdekesebb ezt a változást megfigyelni, amikor két ember egyszerre dolgozik egy festményen, és kettőjük együttes alkotása jelenik meg a vásznon.

 

 

A közös alkotás járulékos hatásai

Az alkotásnak felszabadító ereje van, segítségével megkerülhetjük, illetve megszüntethetjük a gondolkodásunkban lévő gátakat. Két ember között pedig tovább erősödhet a kötelék egy ilyen alkotó folyamatban. Ha pedig nincsenek egy hullámhosszon, az az alkotási folyamatban még inkább napvilágot láthat. Ugyanakkor remek lehetőség arra is, hogy fejlesszék egymást és a kapcsolatot.

Együttműködés, munkamegosztás, közös kikapcsolódás és ezek megtanulása, gyakorlása: ez a páros élményfestés. Ezért is gondoljuk úgy, hogy a hétköznapok rohanásából tudatosan kitörve megéri időt szánni arra, hogy közösen alkossunk, fessünk vagy akár más művészeti tevékenységet végezzünk.

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban várjuk szeretettel a vállalkozó kedvű, alkotni vágyó párokat egy nagyszerű, közös élmény megélésére. Az aktuális páros festéseket a Helyszíni élményfestések menüpontban tudjátok megnézni és kiválasztani. A részletesebb tudnivalók a képekre kattintás után megnyíló oldalon olvashatók el.

Gyere el hozzánk és hozd magaddal a párodat, gyermekedet vagy egy barátodat egy közös alkotásra!

Blog

Élményfestés – Arany és türkiz

A hétköznapi életünkben is van jelentősége a körülöttünk előforduló színpároknak, színpárosításoknak. Fokozottan érdekes az, hogy milyen színekkel vesszük körbe magunkat azokban az életterekben, ahol sokat tartózkodunk. Színekkel kifejezhetünk hangulatokat, érzéseket, sugározhatunk nyugalmat, de akár gazdagságot és hatalmat is megjeleníthetünk.   A szín fogalma Színesnek nevezzük a fényt, ha különböző hullámhosszokon eltérő intenzitása van, a nem átlátszó felületeket, ha különböző hullámhosszokon más és más mértékben verik vissza a fényt és az átlátszó vagy áttetsző anyagokat is, ha különböző hullámhosszokon különböző mértékben bocsátják át a rájuk vetülő fényt. Összességében azt mondhatjuk tehát, hogy a szín nem más, mint a szemünkbe érkező fénynek az a tulajdonsága, hogy különböző hullámhosszúságú összetevői más intenzitásúak.   A színek hatása A színeknek kiemelkedő szerepük van az életünkben és az erre a témára irányuló vizsgálatok szerint egyes érzelmek sokkal jobban társíthatók egy adott színhez, mint bármely másikhoz, amely társítások ráadásul a világ nagy részén egyformán működnek. Ilyen szín-érzelem társítás például az, hogy a depressziós vagy szorongó állapotot legjobban a szürke szín fejezi ki, a vidámságot pedig a sárga szín jeleníti meg. A színválasztásaink legtöbbször tükrözik az életünk aktuális helyzeteit, állapotát és az ezek miatt kialakuló hangulatunkat is, de ne feledjük, hogy ez a jelenség akár meg is fordítható.

Olvass tovább »

Alkotni nem csak a vászonra lehet – Jolita Vaitkute

Egy hihetetlenül tehetséges és zavarba ejtően fiatal művész munkásságát mutatjuk be mai cikkünkben. Ez a 26 éves litván alkotó  installációkat, performanszokat, illusztrációkat és portrékat készít igen szokatlan anyagok felhasználásával. Alkotásait  ételből, földből, falevélből, erdei termésekből, de olykor szemétből  készíti. Az 1995-ös születésű litván nő meglehetősen védi a magánéletét, így nem sokat lehet tudni családi körülményeiről, életének eddigi fordulatairól. A művész alkotásai a politikai és társadalmi élet aktuális kérdéseit dolgozzák fel. Reflektálva az világ folyamatos változására, Jolita legtöbb alkotása rövid életű. A kiállítás után azonnal megsemmisül, ha installációról van szó,  viszont amennyiben ételből készül, azt a fotózás után megeszik.   A portrék virtuóza Kedvelt témája a portrék készítése, melyeket rendkívül változatos alapanyagokból készít. A tányérra rajzolt híres emberek portréinak készítéséről így nyilatkozott: “Ezen ismert emberek portréit csokoládé, különféle fűszerek, ketchup, sajt és néhány egyéb termék felhasználásával készítettem. Általában szeretek portrékat rajzolni, így szinte mindegy, hogy milyen anyagot használok az ábrázoláshoz. Eleinte az ablakpárkányomat használtam vászonnak, mert a felülete sima és ragyogó fehér volt. Általában 2-6 órát vesz igénybe egy darab elkészítése, méretétől függően. A legnehezebb a portrékat tisztán és felismerhetően tartani.” A sorozatban többek közt készült Obamáról ketchupból portré, Putyint borsból formázta meg, Conchita Wurst-ot  pedig csokipudingból alakította ki. De Albert

Olvass tovább »

Élményfestés – Táncoló balerina az éjszakában

Az őszi-téli szezonban a nappalok rövidülése és az időjárás kevésbé vonzó mivolta miatt felértékelődnek a beltéri kikapcsolódási lehetőségek. Tavaly a koronavírus miatt rengeteg kulturális esemény maradt el, a koncertek, színházak, táncszínházak, múzeumok mind téli álomba kényszerültek. Idén azonban -egyelőre- lehetőségünk van kiszakadni a hétköznapjainkból pár órára és beülni egy-egy értékes előadásra. A mai cikkünkben az egyik legkecsesebb, légiesebb táncformáról írunk, a balettről, mely csupán mozdulatokkal, szavak nélkül mesél el nekünk egy történetet. A balett rajongóinak kedveskedtünk a Táncoló balerina az éjszakában című képünkkel, melynek megfestése is egy kiváló programnak ígérkezik egy szürke novemberi hétvégére.   Mint sok szépség a művészetben, a balett is olasz gyökerű Az a színpadon látott tánc, amit ma balettnek hívunk, több száz éves hagyománnyal rendelkezik. A XV. századi Olaszországban találhatjuk meg a gyökereit, ekkor kezdtek el hivatásos táncmestereket is alkalmazni az udvaroknál. A  cél az volt, hogy a fényűző, pompás és látványos rendezvényekkel kápráztassák el a vendégeket. Akkoriban vált szokássá, hogy az udvaroncok, elsősorban az udvarhölgyek drámai párbeszédeket és fennkölt táncokat adtak elő. A tánc neve olaszul ballo, innen eredeztethető a mai balett kifejezés. Ma már különösen hangzik, de az első balettekben párbeszédek, szöveges részek is voltak.   A Napkirály udvara lett a barokk balett bölcsője

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü