Fess velünk galaxist!

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető festmények között az egyik legnépszerűbb a karakteres és különleges ’Galaxis’ című kép, amely egy nem lehetséges együttállásban, de nagyon dekoratív módon ábrázolja naprendszerünk bolygóit és ezek háttereként a messzi csillagok milliárdjait.

De mitől is annyira különleges téma ez, hogy mindig megragadja az emberek figyelmét és állandó ihletforrás, alkotásra buzdítva felnőttet és gyereket egyaránt? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a galaxisokról és a világegyetem sokszínűségéről.

 

A galaxisok keletkezése

Az univerzum első galaxisai a titokzatos sötét anyagból, valamint abból a főleg hidrogénből és héliumból álló gázból keletkeztek, amely az ősrobbanás bekövetkezése után betöltötte az alakulófélben lévő teret.

Azokon a helyeken, ahol a sötét anyag sűrűsége nagyobb volt, a gázok a gravitációnak engedelmeskedve húzódtak össze és formálódtak nagyon lassan azokká a csillagokká és bolygókká, amelyek napjainkban ismertek és a galaxisokat alkotják.

A galaxisok anyagának összehúzódási sebessége a sötét anyag létezésének egyik fontos bizonyítéka. Nélküle a kisebb tömegű gázokból sokkal lassabban, akár 100 milliárd évet is elérő idő alatt keletkeztek volna csak az első galaxisok, így viszont a nagyjából egymilliárd év is elegendőnek bizonyult a meglepően nagy, a mi Tejútrendszerünkével hasonló tömegű galaxisok kialakulására.

 

A galaxisok az univerzumban

Csak nagyon kevés galaxis létezik külön-külön, azaz egymagában. A közöttük levő űr nagyjából tényleg üres, kivéve a csillagközi porból képződött felhőket. A körülbelül 50 galaxisból álló struktúrát galaxiscsoportnak nevezzük. A nagyobb, több ezer galaxist tartalmazó struktúrát galaxishalmaznak hívjuk. Az úgynevezett szuperhalmazok akár több tízezer galaxist is tartalmaznak.

A mi Tejútrendszerünk is egy ilyen csoportosulás, a Lokális Galaxiscsoport tagja. Két nagy spirálgalaxis tartozik hozzá: a Tejútrendszer és az Androméda-köd, valamint még legalább húsz kisebb törpegalaxis. Ennek a csoportosulásnak a teljes átmérőjét mintegy 10 millió fényév körülire becsülik. A kisebb galaxisok közé tartoznak a Magellán-felhők, amelyek a szabálytalan típusba sorolhatóak. A Lokális Galaxiscsoportnak nem minden tagját látjuk. Vannak olyan galaxisok, amelyeket a Tejútrendszer gáz- és porfelhői eltakarnak előlünk.

 

A Tejútrendszer

Mi magunk is, a Földön élő minden ember a komplett Naprendszerrel együtt egy galaxisban éljük mindennapjainkat. Ezt a galaxist Tejútrendszernek nevezzük, amely fizikailag semmiben sem különbözik a világegyetemben található többi spirálgalaxistól.  Egyszerűen a Földről észlelhető látványa más. Ez a speciális, belső megfigyelői pozíciónk miatt van így. A Naprendszer a galaxisunk laposnak tekinthető (nagyjából néhány ezer fényév vastag) korongjában található, nagyjából félúton a látható korong középpontja és annak széle között.

A Tejútrendszer a legnagyobb átmérőjét figyelembe véve nagyjából 100000 fényév méretű. Ha ezekkel az óriási a méretekkel összehasonlítjuk a mi Naprendszerünk méretét, egyszerűen megállapítható, hogy bolygórendszerünk elenyészően kis helyet foglal el ebből a korongból.

A Tejútrendszerben még további 150 milliárd csillag található, azok bolygórendszereivel együtt. Ez a szám azonban csak becslés, amely természetesen alapos kutatásokon alapul. A valós számot nem ismerjük, mert a Galaxis nagy részét a csillagközi anyag miatt egyszerűen nem látjuk.

Galaxis festmény készítése

Ezek után egyáltalán nem csoda, hogy Te is kedvet kaptál egy festményt készíteni a világegyetemünkről és a benne található galaxisokról, csillagokról és bolygókról, illetve azok összességéről.

Nincs is más dolgod, mint választani egy képet a Helyszíni élményfestések menüpontban található lehetőségek közül és eljönni hozzánk a kis létszámú élményfestés alkalmak egyikére. Szeretettel várunk!

Blog

Nyári élményfestés

Nyári élményfestés a KreatívLiget Stúdióban

Biztosak vagyunk benne, hogy sokaknak a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, többet süt a nap. Sokat javíthat a kedélyállapotunkon az is, hogy a nappalok jó hosszúak. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, senkit nem terhel már a tanulás kényszere. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka. Ebben a felszabadult időszakban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket elkészítve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.   Nyári festmények Görög hangulat a festményeken Aki járt valaha Santorini szigetén, élőben is láthatta az igazi loulaki kéket. Senki sem gondolná, hogy a képeslapokon látható görög nyaralóhelyeken, amelyek olyan elérhetetlennek tűnnek sokak számára a templomok kék kupolái egy olyan festékkel vannak festve, amely nagyjából minden háztartásban megtalálható. A régi időkben az emberek olyan színt használtak festésre, amit találtak. Ezek közül a kék volt a leggyakoribb, amelynek az oka egy régen használt, ’loulaki’ néven ismert, élénk kék színű tisztítószer volt. A neve szó szerinti fordításban magyarul indigót jelent. Ez a szín

Olvass tovább »

Élményfestés – Martin Beaupré

Amikor festményeket választunk az élményfestés foglalkozásokra, kiemelt figyelemmel vagyunk a kortárs festészet és annak képviselői felé. Így találtunk rá arra a kanadai festőművészre is, akinek több képét is megtalálhatják érdeklődőink a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban aktuálisan megfesthető művek között.   Amit Martinról tudni lehet Martin Beaupré Quebecben, Kanadában született 1961-ben. Az évek során megtalálta az egyensúlyi pontot azáltal, hogy a művészetét az energiával társította és főállású festőként tud dolgozni. Az elkészülő festményei sok esetben a saját belső világát tükrözik, amellyel harmonikus életvitelét is tükrözi. A képein keresztül egy zen utazásra visz minket nézőket, amely a szépség és a harmónia keresését tárja elénk tompa tónusokkal, vagy akár derűs és zsúfolt kompozíciókkal. 1995-ben Martin megalapította a Médit’Art műhelyt, ahol modern és intuitív festészetet tanít az arra fogékony érdeklődők számára. Rendszeresen moderált művészetterápiás műhelyeket hirdet meg amatőr és profi festők számára, amelyeket az eredeti otthonától távol, az Egyesült Államok sivatagaiban és Hawaii trópusi környezetében tart meg.   Martin Beaupré festményei A képeit a világ minden tájáról érkező magán- és vállalati gyűjtők vásárolják. Ők úgy találják, hogy Martin kortárs vásznai katartikusak, mert mély érzelmeket keltenek a szemlélőben. A festmények az energiát és a dinamizmust a nyugalommal ötvözik, briliáns módon. Martin különféle anyagokkal dolgozik, amelyeket szívesen

Olvass tovább »

Élményfestés – Eiffel-torony

Az európai kontinens egyik legnépszerűbb városa Párizs, és nemcsak idegenforgalmi szempontból, hanem jellemző részleteivel ábrázolt képzőművészeti témaként is. Ez az a hely, ahol már hosszú évszázadok óta otthonra találhatnak szinte bármilyen művészeti ág művelői, legyenek akár írók, költők, festők, szobrászok vagy valamely színházi szakma képviselői. Nincs ez másként a XXI. században sem. Párizs mindenkit megihlet és magával ragad.   Párizs jelképe A festményen legtöbbször megörökített párizsi építmény természetesen az Eiffel-torony, ilyen témájú képet a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban is készíthetsz, többféle változatban. Keresd az aktuális lehetőségeket a weboldalon! De vajon tudunk-e bármit az Eiffel-toronyról és a zseniális mérnökről, aki a nevét is adta ehhez a legendás építményhez? Egy kis ismeretanyag következik Párizs fő jelképéről.   Az Eiffel-torony tervezése Nevét (franciául: La Tour Eiffel) a tervezőcég tulajdonosáról, Gustave Eiffel mérnökről kapta. Az 1889. évi világkiállításra készült és az eredeti tervek szerint annak lezajlása után lebontották volna. A torony teljes magassága 324 m, ebből maga a torony 300 m, a tetejére szerelve pedig +24 m-re magasodik egy tévéantenna. Első bejárható emelete 58 méter, a második 116 méter, a harmadik pedig 276 méter magasban van. Négyzet alapú, 1,6 hektár alapterületű, 10 100 tonna tömegű építmény, amelyet 12 000 acéldarabból szegecsek segítségével állították össze, átmeneti jelleggel. Évente mintegy 10 tonna festék szükséges

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü