Élményfestés – Macskák és cicák

Az egyik legnépszerűbb háziállat napjainkban is a cica, ami nem véletlenül van így. Több ezer éve társa az embernek ez a barátságos, hízelgő, pihe-puha állat, amely sokaknak a magányán enyhít, vagy éppen teljesebbé tesz egy családot a jelenlétével. A legtöbb macskatartó arról számol be, hogy kedvence mindig megérzi, hogy milyen a gazdája hangulata, és eszerint keresi a kapcsolatot vele. Ha kell játszani hívja, bújik hozzá, hízeleg dorombol, vagy éppen rá se hederít. A következőkben néhány érdekességet sorolunk fel erről a páratlan állatról.

 

Az első bizonyíték a macska-ember barátságra

Ez a rendkívül ügyes ragadozó egyes tudósok szerint körülbelül 10 000 éve kezdett az ember társaságában élni. Erre 2004-ben talált bizonyítékot egy francia kutató, Jean-Denis Vigne egy ciprusi sírban. A  körülbelül 9500 éves holttest mellett egy macska csontváza is feküdt a földben. Mivel a cicák nem voltak őshonosak Cipruson, az állat a közeli levantei partokról kerülhetett oda. Ez a lelet bizonyítéka a tudatos macska-ember együttélésnek, és ez a felfedezés nagyjából összhangban van a genetikai kutatások eredményeivel, amelyek szintén ezt a földrajzi és időbeni eredetet valószínűsítik a macskák háziasításával kapcsolatban.

 

A macskák világhódító útja

Az ókori Egyiptomból 4000 évvel ezelőttről vannak írásos bizonyítékok arra, hogy az ott és akkor élő emberek tartottak macskát háziállatként. Szent állatként is tisztelték ezeket a különleges állatokat, olyannyira, hogy elpusztításuk halálbüntetést vont maga után. Később már haszonállatként is igénybe vették a társaságukat. A háziasított macskák magtáraktól tartották távol az egereket és egyéb rágcsálókat, sőt a kígyókkal is felvették a harcot.

A Távol-Keleten már az időszámításunk előtti 1500-as évek körül biztosan ismerték a macskákat, kínai vallási ünnepségeken szántak nekik fontos szerepet. Kezdetben a gazdagok státusszimbóluma volt, de hamarosan rájöttek, hogy a cicák a nagyon értékes selyem alapanyagok kártevőivel is sikeresen elbánnak. Japánban a szent iratok őrzésében nyújtottak hasznos segítséget a macskák.

Az 1. század környékén a görögök csempészték ki az első macskákat Egyiptomból, ahol addig féltve őrizték őket. Mire a fáraó csapatokat küldött a visszaszerzésükre, már megkezdődött az állatok terjesztése és tenyésztése. Britanniába és például Pannóniába is az első állatokat a rómaiak honosították, akik számára az eleinte szabadság és a függetlenség jelképévé váltak ezek a luxusállatként tartott macskák.

A sötét középkor a macskákat sem kímélte

A kora középkorra a macskák egész Európa-szerte otthon érezhették magukat, mivel rendkívül hasznosnak bizonyultak a földműveléssel foglalkozó területeken, de a városokban is. Sajnos idővel a közhangulat a macskák ellen fordult. Ebben nagy szerepe volt az egyháznak, amelynek egyes vezetői kezdtek a macskákra úgy hivatkozni, hogy sátániak, a gonosz megtestesülései. Az a nézet is elterjedt, hogy a boszorkányok éjszaka macska alakot öltenek, így sajnos a cicák évszázadokig nem voltak biztonságban. Az eszetlen és mai eszünkkel teljesen érthetetlen macska irtó akciónak azonban súlyos következményei lettek. Az egerek és a patkányok elszaporodtak a kontinensen, körbehordozva Európában a fekete halált, más néven a pestist.

A józan ész és az emberben alapvetően meglévő tisztelet az állatok iránt szép lassan győzedelmeskedett. Felismerték a hasznosságukat és társaságbeli előnyeiket, így a macskák újra szívesen látott állatok lettek. Tudatos tenyésztésük elkezdése a 19. századra tehető, 1871-ben pedig megrendezték az első macskakiállítást Londonban.

A 20. századra az egyik leggyakoribb háziállattá lépett elő ez a kedves négylábú. Az 1960-as években jelentek meg az első vizsgálatok, amelyek a macska magatartását hivatottak megismerni. A 21. század elejére elérte a macskák egyedszáma az 500 milliót, amely már aggasztó mennyiség és felvet néhány kérdést a jövőre nézve. Az biztos, hogy a macskák születésszabályozása nem volna egy ördögtől való dolog.

 

Érdekességek a macskákról

Kevesen tudják, hogy minden cicaorr lenyomata teljesen egyedi, olyan utánozhatatlan, mint az emberek ujjlenyomata. Nem csak orruknak van ilyen páratlan tulajdonsága, hanem fülüknek is, amelyben 32 izom van. Ezek segítségével tudják tökéletesen beazonosítani a hangok forrását. Ha már a macska fejét vesszük górcső alá, ne feledkezzünk meg a nyelvéről sem, amelyről a vizsgálatok szerint hiányzik az édes ízeket azonosító ízlelőbimbó. Ellenben szorgosan használja mosakodásra, az ébren töltött idejének felében tisztogatja magát. Ami nagy szó, hiszen élete 70 százalékát pedig alvással tölti.

Ami a dorombolást illeti, annak több funkciója is van. Nem csak örömükben, hanem stresszhelyzetben is rázendítenek a dorombolásra. A dorombolás frekvenciája a macskákat a gyógyulásban is segíti: enyhíti a fájdalmat, gyorsítja az izomsérülések gyógyulását és a sérült csontok összeforrását.

Ezen különleges képességük miatt előfordul, hogy a macskákat bevonják emberek terápiájába is. Volt rá példa, hogy sérült űrhajósok gyógyításához macskákat vettek igénybe, hogy dorombolásukkal gyorsítsák a súlytalanság okozta károk (csont- és izomtömeg-veszteség) regenerációját. Számos orvosi tanulmány jutott arra az eredményre, hogy a macskatartóknál 40 százalékkal kisebb a szívroham előfordulása. Ennek hátterében az állhat, hogy a rendszeres macskadorombolás csökkenti a magas vérnyomás és egyéb érrendszeri betegségek esélyét.

Amennyiben Te is kedveled ezt a lenyűgöző emlőst és szívesen látnád megfestett alakját a faladon, jelentkezz be hozzánk! Hozd magaddal gyermekedet is és fessétek meg a fehér cicát az éjszakában. Ez a kép sötétben is a szoba dísze marad, hiszen világító festékkel tehetitek még egyedibbé.

Blog

Élményfestés – Hajó

Földünk valamivel több mint kétharmad részét tengerek és óceánok borítják. Ezeken a nagy kiterjedésű és általában egymással összeköttetésben lévő vízfelületeken kívül tavak és folyók szép számmal akadnak a szárazföldek belsejében is. Ennek eredményeképpen az emberiség előtt álló egyik legnagyobb kihívás már évezredek óta az, hogy valahogy át tudjon kelni a vizeken, illetve a távolságot ne csak a szárazföldön tudja legyőzni. Ennek érdekében olyan eszközöket kellett építenie már őseinknek is, amelyek egyszerre alkalmasak vízi járműnek és szállítóeszköznek, rosszabb esetben hadászati céloknak is megfelelnek. Megszülettek tehát a csónakok, a hajók és a vitorlások, amelyek az évszázadok folyamán sokféle módozatban és stílusban fejlődtek. Nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a hajók megihlették a képzőművészeket is, amelynek eredményeként csodás festmények és más alkotások készültek minden történelmi korban. A hajózás történetének kezdetei A régészeti leletek és fennmaradt ábrázolások alapján is csak nagyjából tudjuk meghatározni, hogy mióta használ az ember vízi járműveket. Az első vízen használt emberi eszközök kidőlt fákból vagy hordalék fatörzsekből „készültek”, ezeket tulajdonképpen a természet szolgáltatta, nem is kellett velük különösebben semmit tenni. Az épített hajók felé vezető úton a következő lépés a helyi alapanyagoktól függően valamilyen fatörzsből vájt csónak vagy vékonyabb fatörzsek, esetleg nád összekötözésével létrehozott tutaj lett. Az erdővel fedett területeken a

Olvass tovább »

Kortárs női festők – Monika Luniak

A kortárs festőknek nincs könnyű dolguk. Amióta létezik a képzőművészetnek ez az ága, a művészek kétféle utat választhattak. Vagy igyekeztek a kor aktuális trendjeinek megfelelő festményeket készíteni, a szokásokat és az igényeket figyelembe véve, vagy pedig szakítva a hagyományokkal, valami teljesen eltérő és új stílus kidolgozásába fogtak. Persze ez utóbbi akkor igazán hiteles, ha a művész lényéből fakad és a megkülönböztető jegyek nem valami kampánystratégia részei, hanem a sikeres alkotói útkeresés eredményei.   Egyedi stílus a festményeken A meghatározó stílus azért is fontos, mert ennek segítségével a művész megkülönböztethetővé teszi a saját munkáit a többi kortárs festő műveitől. A saját stílus jegyei felismerhetővé, könnyebben azonosíthatóvá teszik a festményeket. Elérhető az is, hogy valakinek annyira megtetszik egy művész stílusa és jellegzetes jegyei, hogy gyűjteni kezdi a képeit. Ez azért is jó megoldás, mert könnyebben dekorálható egy lakás a hasonló képekkel és egységesebb látványt adnak a betoppanó szemlélő számára is.   Női festmények Monika Luniak elsősorban nőkről készít képeket és jellegzetes motívum nála, hogy a modelljeit hátulról vagy profilból festi meg. Nagy érzékenységgel ábrázolja a szép női formákat és a csodásan leomló, dús hajfürtöket. Festményeiből árad a nőiesség és a vonzó női energia. Elsősorban nők otthonában lehet ezeket elképzelni a falon, de

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Klimt: Egy hölgy arcképe

A mai cikkben bemutatott képet 1997-ben emelték le a falról piacenzai Ricci Oddi modern művészeti galériából. A képet Gustav Klimt készítette 1916-1917 táján és az ‘Egy hölgy arcképe’ címet viselte. A lopás előtt döbbenten álltak a művészetkedvelők és a rendőrök is, mígnem 2019-ben a kertészek megtalálták a festményt a galéria területén. A műremek a kertben egy fémajtóval fedett üregbe volt rejtve egy nejlonzacskóba tekerve. A felfedezést követően két férfi magára vállalta a rablást és “nagylelkűen” így nyilatkoztak: most ajándékként visszaadták azt a városnak.   Gustav Klimt egyetlen olyan képe, melyet átfestett 1916 és 1918 között Klimt számos nőt ábrázolt a festményein, egyaránt modellt álltak neki legmagasabb körökből származó hölgyek, és alsóbb osztályból származó fiatal lányok is. Az ellopott festményen egy barna hajú fiatal nő arca és felsőteste látható. Azonban, hogy pontosan kit ábrázol a kép, a mai napig nem tudjuk. A képpel kapcsolatos érdekesség, hogy csak 1996-ban, nem sokkal a lopás előtt fedezték fel egy röntgen során, hogy a hölgy portréja mögött egy másik kép rejlik. Klimt saját női portréját festette át, amelyet 1912-ben Drezdában állítottak ki, de később eltűnt és a művészettörténészek hiába keresték éveken át. Az átfestett képen egy fiatal nő látható kalapban és boával hasonló pózban. Az

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü