A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen, abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már megváltozott és egy festmény egyedüli szereplője is lehet egy kutya, a kutyabarát művészet rajongók legnagyobb örömére.

Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az utóbbi időben és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is.

 

A tacskó tulajdonságai

A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket. Az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, “ki-ha-én-nem” viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben.

A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.

 

A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról

Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú testalkatú kutyák jelenlétéről tanúskodnak. Ennek ellenére a tacskó fajta valódi kialakulása a 15. század elejére tehető. Németország területén tenyésztették ki, valószínűleg francia vadászkutyákból, pincsikből és schnauzerekből. Többféle változatuk is létrejött. A hosszú szőrű tacskókat szetterek, spánielek segítségével alakították mai formájukra, a drótszőrűeket terrierekkel keresztezhették. Eredetileg borz- és rókavadászatra használták a tacskókat, innen is a fajta német neve: Dachshund, azaz borzkutya. Ebből a német szóból ered a tacskók magyarul is használt beceneve, a dakszli is.

Különleges testfelépítése, kitűnő szaglása évszázadok óta remek szolgálatot tesz, bár régebben a tacskóval történő vadászat csupán a nemesek kiváltsága volt. A tacskó első leírása 1879-ben készült, Németországban pedig 1889 óta hivatalosan is elismerik külön kutyafajtának.

Az idők során több kiemelkedő személy, híresség is tartott tacskót. Többek között Albert Einstein, II. Erzsébet királynő, Andy Warhol, Clint Eastwood és Brigitte Bardot is az alacsony termetű vadászkutyák kedvelője volt.

 

A tacskók jelleme

Ez a kutya maga a négy lábon járó öntudat. Karakán jellemmel rendelkezik, látszólag mindig tudja, hogy mit akar. Éppen ezért érdemes elkezdeni korai szocializációját, nevelését, különben túl makaccsá, önfejűvé válhat. Emellett intelligens és barátságos, de az idegenekkel kevésbé. Családját hűségesen védelmezi, ám nem szabad hagyni, hogy túlzásba essen, mert esetleg bokán harap valakit.

Rendkívüli bátorsága a vadászatokon nagyszerű szolgálatot tesz. Nem riad vissza egy borztól vagy egy rókától, de akár egy vaddisznótól sem. A tacskó hamar átveszi gazdája szokásait és jól alkalmazkodik környezetéhez. Minden tacskó egy igazi személyiség, garantáltan jól fog szórakozni mellette az, aki őt választja társnak.

Kedvet kaptál megfesteni ezt a kedves képű kutyát? Nézz körül a Helyszíni élményfestések menüpontban, ahol az aktuálisan elérhető festési alkalmakat találod. Keresd a tacsi szép barna szemeit és foglald le a helyed akár már ma!

Nem jó az időpont? Semmi gond, webshopunkban videós élményfestő szettjeink közül is tudsz választani kedvedre valót. A szabadon megállítható és visszatekerhető videónkkal akkor alkotod meg a képet, amikor csak szeretnéd.

Blog

Fess velünk felhőket!

Felhőket festeni egyáltalán nem könnyű dolog. A felhők sosem egyszínűek és a látszólagos felületükön sokféle fényhatás érvényesül egyszerre. Függ attól, hogy milyen napszak van, illetve, hogy süt-e a nap és ha igen, akkor a fénye milyen szögből és irányból éri el a fodros-bodros égi képződményeket. Az óvodás korú gyerekek sokszor kéknek festik vagy színezik a felhőket a fehér papíron, ami végül is nem rossz megoldás, csak éppen semmi köze a valósághoz. Ha igazán szép felhőket szeretnénk festeni, nem árt, ha egy kicsit arról is tájékozódunk, hogy milyen sokfélék is lehetnek.   A felhők típusai A felhők a levegőbe felszálló vízpárából kialakuló, a légkörben lebegő apró vízcseppekből és/vagy jégkristályokból álló halmazok, amelyekből többféle halmazállapotú csapadék, eső, hó vagy akár jégeső is keletkezhet. A talaj közelében lévő felhőket ködnek nevezzük. A felhők fajtáinak leírását legelőször Jean-Baptiste Lamarck francia természettudós publikálta az 1802-ben megjelent Meteorológiai Évkönyvben. Ebben a leírásban Jean-Baptiste öt alaptípust különböztetett meg, majd ezt később 12-re bővítette. Ugyanebben az évben egy angol műkedvelő meteorológus, aki először gondolt ki a felhőfajtáknak nevet is, 7 alaptípus szerint osztályozott. Majdnem 100 évnek kellett eltelnie, hogy aztán Münchenben az 1891-es nemzetközi meteorológiai konferencián létrehozzanak egy bizottságot, amelynek feladata egy felhőatlasz elkészítése volt. Az első atlaszt

Olvass tovább »

Fess velünk Gustav Klimt stílusában!

Klimt nevét és néhány alkotását általában még azok is ismerik, akiket egyáltalán nem, vagy csak felületesen foglalkoztatnak a képzőművészettel és a művészeti stílusokkal kapcsolatos ismeretek. Sokak számára pedig az ő neve összeforrt az osztrák szecesszióval. Tényleg nem függetleníthető tőle, de tudni érdemes, hogy munkássága ennél sokkal összetettebb és teljesen egyedi mintázatot mutat. Érthetjük ezt szó szerint is, hiszen a Gustav Klimt képeken megjelenő motívumok, anyaghasználat és ábrázolásmód összetéveszthetetlenül jellemzi a festőt. Persze akadtak és akadnak követői és másolói mindig, de azt a tudást és látásmódot, ami neki megadatott, nem lehet csak úgy lemásolni. A szecesszió, mint művészeti irányzat Klimt munkássága szempontjából is érdekes. Ezért pár mondatban összefoglaltuk, hogy mit érdemes tudni róla.   A szecesszió Az impresszionizmus mellett a szecesszió a másik olyan művészeti irányzat, amely a XIX. és a XX. század fordulóján az akkori akadémikus művészettől való tudatos elfordulást, a hazugnak gondolt neogótikus, neoreneszánsz és neobarokk stílusoktól való elszakadást jelenti, visszatérve a természetből elleshető motívumokhoz. Jellemző a stílusra a növényekből inspirált és a geometrikus mintákra épülő ornamentika. A hangsúlyos, élénk színek használata és az organikus formák előtérbe helyezése a szigorúan egyenes vonalak vagy a szabályos díszítőelemek helyett. A szecesszió építészei a lágy vonalvezetést és a lekerekített formákat alkalmazták a

Olvass tovább »

Kortárs női festők – Monika Luniak

A kortárs festőknek nincs könnyű dolguk. Amióta létezik a képzőművészetnek ez az ága, a művészek kétféle utat választhattak. Vagy igyekeztek a kor aktuális trendjeinek megfelelő festményeket készíteni, a szokásokat és az igényeket figyelembe véve, vagy pedig szakítva a hagyományokkal, valami teljesen eltérő és új stílus kidolgozásába fogtak. Persze ez utóbbi akkor igazán hiteles, ha a művész lényéből fakad és a megkülönböztető jegyek nem valami kampánystratégia részei, hanem a sikeres alkotói útkeresés eredményei.   Egyedi stílus a festményeken A meghatározó stílus azért is fontos, mert ennek segítségével a művész megkülönböztethetővé teszi a saját munkáit a többi kortárs festő műveitől. A saját stílus jegyei felismerhetővé, könnyebben azonosíthatóvá teszik a festményeket. Elérhető az is, hogy valakinek annyira megtetszik egy művész stílusa és jellegzetes jegyei, hogy gyűjteni kezdi a képeit. Ez azért is jó megoldás, mert könnyebben dekorálható egy lakás a hasonló képekkel és egységesebb látványt adnak a betoppanó szemlélő számára is.   Női festmények Monika Luniak elsősorban nőkről készít képeket és jellegzetes motívum nála, hogy a modelljeit hátulról vagy profilból festi meg. Nagy érzékenységgel ábrázolja a szép női formákat és a csodásan leomló, dús hajfürtöket. Festményeiből árad a nőiesség és a vonzó női energia. Elsősorban nők otthonában lehet ezeket elképzelni a falon, de

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü