Mi az élményfestés?

Sokan gondolnak úgy a művészeti tevékenységekre, hogy az tőlük valami távol álló dolog, ők ahhoz nem értenek, művelni nem tudják és egyébként is, tulajdonképpen időrablás az egész, mert nem hasznos és nem tudunk a segítségével fejlődni. Nálunk a KreatívLigetnél mindannyiunk fontos küldetése, hogy bebizonyítsuk ennek az ellenkezőjét és azt, hogy bármelyikünk tud értéket teremteni, alkotni és elmélyülni egy olyan művészeti tevékenységben, ami az agyát is különleges módon stimulálja.

Gyere el hozzánk egy élményfestésre és fejleszd tovább a benned rejlő kreativitást egy hozzád illő kép elkészítésével!

Annak, aki pedig még csak most ismerkedik az élményfestés fogalmával vagy most hall róla először, íme, a blog bejegyzésünk, amiben részletesen kifejtjük, hogy mire számíthat, aki részt vesz egy ilyen alkalmon.

Az élményfestésre jelentkezés

A weboldalon előre meghirdetett időpontok közül lehet választani, amelyeken különböző festmények készülnek majd, érdemes tehát a szerint dönteni, hogy melyik kép tetszik, vagy esetleg melyiket adnánk ajándékba. A festmények elkészítésének nehézségi szintje többféle lehet, a kezdő festőknek való, könnyebbektől egészen a már gyakorlottabbaknak szánt komplexebbekig, eszerint a képek tartalmi felépítése is különböző.

Névtelen vagy kevésbé ismert művészek képeit is választhatjuk a kínálatból, de találhatunk festményeket híres alkotóktól is, csak rajtunk múlik, hogy melyik mellett döntünk és melyik elkészítésére vállalkozunk.

Az élményfestés előkészületei

Az élményfestés alkalmaira nem csak a jelentkezők készülnek nagy izgalommal, hanem a szervezők is. Ők azok, akik előre felkészülnek az élményfestés eseményre, kikészítik az állványokat és a festővásznakat, az ecseteket és a festmény elkészítéséhez szükséges összes egyéb eszközt, kelléket.

Odafigyelésükkel biztosítják az alkotáshoz szükséges feltételeket, segítenek a ráhangolódásban és a megfelelő légkör kialakításában.

Az élményfestés

Minden alkalommal úgy vannak felépítve a foglalkozások, hogy azokon annak is sikerélményben lehet része, aki még soha életében nem fogott ecsetet a kezében vagy legalábbis utoljára az iskolai rajzórán tette ezt, amikor pedig kötelező volt és soha nem okozott neki különösebb örömet.

Ezt az állapotot úgy tudjuk elérni, hogy a bonyolultabb festményeket előrajzoljuk vagy segítünk olyan vázrajzot készíteni, aminek az alapján már könnyebben lesz megfesthető a kép és az eseményt lebonyolító instruktor pedig a festés közben folyamatosan lépésről-lépésre magyarázva vezeti a kép elkészítésének menetét.

Az elkészült kép

A fentiek alapján tehát a végeredmény garantált siker, az élményfestés során megalkotott kép szép dísze lehet az otthonodnak, vagy bátran elajándékozhatod, biztosan örülni fognak egy olyan ajándéknak, amit Te magad készítettél el.

Ha máris kedvet kaptál a festéshez, akkor nézz szét az oldalunkon és gyere el az egyik meghirdetett élményfestés alkalomra és készítsd el a kedvenc képedet!

Az élményfestés nem oktatás

Az előbbiekben leírtak alapján tehát (be)látható, hogy az élményfestés nem képzőművészeti oktatás és egy ilyen alkalmon résztvevők nem képzőművészeti alkotásokat hoznak létre. Az élményfestő foglalkozás során nem az adott festmény, és annak tartalma a fontos igazán, hanem maga az alkotási folyamat, mert segít elindítani az alkotókedv áramlását és bizonyos esetekben további festésre vagy más alkotások elkészítésére sarkall. Ez a tevékenység főleg azoknak lehet új és érdekes, akik nem szokták ilyen módon eltölteni a szabadidejüket, de valami különlegesen inspiráló dolgot keresnek már régóta.

A közösségi (élmény)festés ötlete eredetileg egyébként Amerikából származik és onnan terjedt el először Nyugat-Európában, majd az utóbbi pár évben Magyarországon is nagyon népszerű tevékenységgé vált. Ez azért is lehet így, mert az élményfestés egyszerre lehet relaxáló és aktivizáló hatású, az elkészült mű öröme pedig sokáig velünk marad, ami egy felfokozott érzelmi állapotban tart, kihatva ezzel a hétköznapi tevékenységeinkre is.

A festés egyébként egy magányos tevékenység, ami bizonyos fokú belső elmélyülést igényel, a közösségi festés alkalmai által mégis társas élménnyé válik, hiszen egyszerre többen vesznek részt egy-egy ilyen foglalkozáson, esetenként egymást segítve és inspirálva.

Ha kicsit utánanézünk a híres festők életének és munkásságának, akkor azt láthatjuk, hogy közöttük is voltak olyanok, akik másolással kezdték el a tanulást, és miután tökéletesedett a technikájuk és elkezdtek saját tapasztalatokat gyűjteni a festésről, a másolás már nem elégítette ki az igényeiket és ez inspirálta őket a további, saját alkotások elkészítésére is.

Az ő esetükben a másolás tehát egy kezdeti lépésnek tekinthető, de adjuk meg az esélyét egy hasonló „beindulásnak” a saját esetünkben is és bátran vágjunk bele az első élményfestős kalandba a KreatívLigetnél!

Blog

KreatívLiget webshop

Mit tehet egy kreatív tevékenységekért rajongó ember, ha a külső körülmények következményeként nem lehet személyesen részt venni egy élményfestés foglalkozáson? Mostantól a Kreatívliget webáruházból meg tudja rendelni a számára kedves festmények alapanyagait és többféle lehetőség közül választhat, hogy azt milyen módon festi meg.   Online élményfestés Az online festés lehetősége egy új szolgáltatásunk, amellyel megoldhatóvá válik, hogy otthonodba rendelve a szükséges anyagokat és kellékeket vehess részt egy élményfestés foglalkozáson. Az online élményfestés élő bejelentkezéssel zajlik. Ennek során minden instrukciót elmondunk és lépésről-lépésre veled együtt festjük meg a képet. Lehetőséged van kérdezni az instruktortól, ha elakadnál valamiben és segítségre van szükséged. Az esemény napján küldünk részedre egy linket, amivel csatlakozni tudsz majd az online élményfestéshez. A foglalkozás időtartama 3 óra, a résztvevők maximális létszáma 6 fő.   Videós élményfestés A webshopunkban VIDEÓS élményfestő szettjeink közül is tudsz választani kedvedre valót. A szabadon megállítható és visszatekerhető videónkkal akkor alkotod meg a képet, amikor csak szeretnéd. Festő szettjeinkben minden szükséges eszközt megtalálsz ahhoz, hogy a festményed az otthonodban is tökéletesen sikerüljön.   Festmények vásárlása Nincs időd minden képet megfesteni, mégis festményeink egyikével díszítenéd otthonod vagy lepnél meg valakit? Ez sem probléma, hiszen a webshopunkban, már az instruktoraink által festett képeket is megvásárolhatod. Az

Olvass tovább »

Kiállítás ajánló – Csontváry 170

Közös kiállítással emlékezik a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Az évfordulós Csontváry 170 tárlat Budapesten 2023. április 13-tól, Pécsen pedig augusztus 1-jétől lesz látható. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.   Csontváry évfordulós tárlat A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Szépművészetiben három hónapig, azaz július 16-ig látogatható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot november 5-ig láthatja a baranyai város közönsége. A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből. Pécsen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.   Csontváry festészete Talán az egyik legkülönösebb és legkülönlegesebb magyar festőművész Csontváry Kosztka Tivadar. 1880 őszén – már évek óta patikusként dolgozva – egy

Olvass tovább »
Kreatív időtöltés ősszel

Kreatív időtöltés ősszel

Itt van az ősz, itt van újra… Az évnek ebben az időszakában kicsit átalakulnak a szabadidő eltöltésének a lehetőségei. A szabadban tölthető idő lerövidül a korábbi sötétedés és a hőmérséklet csökkenése miatt, ráadásul nem mindenki szeret kirándulni vagy a városban sétálni, sokan pedig nem tudják ezeket művelni akkor sem, ha szeretnék, mert fizikailag nem képesek rá. Mit tehetünk a nyáron oly’ kellemes félárnyékban olvasgatás vagy kötögetés helyett a hűvös őszi időszakban, ha a kreatív energiáinkat is szeretnénk kamatoztatni és a szabadidőnket jól eltölteni? Ebben a bejegyzésben adunk pár ötletet és szeretnénk inspirálni azokat is, akik már a szeretteik karácsonyi ajándékán töprengenek.   Kavicsfestés Vége lett a nyárnak és lehet, hogy ehhez a kreatív tevékenységhez már meg is van az alapanyag, mert a nyaralásról egy kupac lapos és simára csiszolódott kaviccsal tértél haza. De akkor sincs baj, ha ez nem így van. Folyó- vagy tóparton is keresgélhetsz megfelelő alanyokat a kavicsfestéshez. Az a jó, hogy szinte kimeríthetetlen a lehetőségek száma, ami a festés témáját illeti, hiszen készíthetünk absztrakt, nonfiguratív díszítéseket, de akár aprólékos részletességgel kidolgozott tájképeket, madarakat, virágokat vagy bármi olyat, ami kedvünkre való és el tudjuk képzelni otthonunk vagy kertünk dekorációjának, ajándéknak, apró meglepetésnek valamilyen alkalomra. A festett kavicsokat használhatjuk

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü