Festők fordulatos élete – Pablo Picasso

A legtöbbet emlegetett spanyol származású festőről már találhattok egy bejegyzést a blogon, ahol a festészetéről és az egymást követő korszakairól írtunk részletesen. Ebben a cikkben kicsit „bulvárosabbra” vesszük a figurát és olyan részleteket mutatunk be Picasso életéből, amelyek megmutatják az esendő embert is a világhírű festmények mögött és talán azokat is egy kicsit más megvilágításba helyezik.

Picasso, a sérült zseni

Amikor Picasso 1881. október 25-én (éppen 138 éve) megszületett, lila volt és nem lélegzett. A legenda szerint már éppen halottnak akarták nyilvánítani a csecsemőt, amikor aztán a nagybátyja orrfacsaró szivarfüstjére mégis életjeleket mutatott és felsírt. A hosszan tartó oxigénhiányos állapot azonban nem kímélte az agyát és a bal agyféltekéje olyan mértékben károsodott, hogy az a működésére is kihatott.

Az már kiskorától nyilvánvaló vált, hogy örökölte apja tehetségét a rajzolásban, de minden más nagyon nehezen ment neki. A logikus gondolkodás, az írás, az olvasás, a számolás, szinte a fogyatékosságig nehezített volt számára, amíg a kreativitásért felelős jobb agyfélteke teljes gőzzel dolgozott a bal helyett is és a kreativitásban, a festésben és a rajzolásban felülmúlhatatlan lett.

Pablo soha nem tudta elsorolni az ábécé betűit, képtelen volt számokat összesorozni és azokkal osztani. 14 éves korában aztán végre eljött az ő ideje. Az édesapja beíratta a barcelonai művészeti iskolába. Ő lett a legfiatalabb, de egyben a legtehetségesebb tanítvány is.

 

Picasso kalandozásai más művészetekben

Nem csak festmények kerültek ki a keze alól, hanem szobrok és kerámia tárgyak is, ezenkívül pedig költő, drámaíró és afféle designer is volt. A párizsi Ballets Russes társasággal is együttműködött, hatalmas sikert arató jelmezeket és díszleteket tervezett nekik az I. világháború alatt, amikor meghívták Rómába, hogy vegyen részt a Parádé című balett előmunkálataiban. Ezen munka apropóján találkozott első feleségével, Olga Koklovával, aki táncosként működött közre a produkcióban. A költészet és az írás később kezdte mozgatni, annak ellenére, hogy fiatalabb korában kínkeserves küzdelmekbe került, hogy megtanuljon írni és olvasni.  1935-ben kezdte el megírni első házasságának történetét. 1935 és 1959 között aztán több mint 300 verset írt.

Spanyolul és franciául írta a versekeit és a színdarabokat. Kéziratai hemzsegtek a helyesírási hibáktól, de ezeket nem volt hajlandó kijavítani. Úgy gondolta, az egyénisége veszne el egy olyan szabályrendszerben, amelyhez neki igazán semmi köze sincs.

 

Picasso kalandozásai a nők között

Számára csak kétféle nő létezett: az istennő és a lábtörlő, és ezt előszeretettel hangoztatta is. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy nála ezt a két posztot egyszerre is betöltheti ugyanaz a személy.

Életének hét jelentős múzsája (Fernande Olivier, Eva Gouel, Olga Koklova, Marie-Thérèse Walter, Dora Maar, Françoise Gilot és Jacqueline Roque) közül ketten öngyilkosak lettek, ketten pedig megőrültek, egy nő természetes halállal halt meg kapcsolatuk negyedik évében. A maradék kettőnek is voltak a festő mellett szinte elviselhetetlen időszakai. Rajtuk kívül érdemes megemlékeznünk legalább érintőlegesen arról a(z állítólag) többszáz  mára név nélküli hősnőről is, akikkel hosszú élete folyamán valamiféle szerelmi kapcsolatban volt és akiknek egy közös jellemzőjük van: előbb utóbb mindegyiküket megcsalta.

 

Picasso furcsa szokásai

Amint erre lehetősége nyílt anyagilag, galambokat tartott, amelyeket mindig is ingerlékeny madaraknak gondolt. Állítólag sosem értette, hogy miért pont ezt a madarat tartják világszerte a béke szimbólumának. Picasso viszont nem volt annyira békés, amikor szokásává vált, hogy a puskáját minél gyakrabban elsüsse, csak úgy, a móka kedvéért. Úgy tudni, hogy mindig magánál tartotta a fegyverét, amikor épp leendő vevőivel tárgyalt. Így próbált nyomást gyakorolni rájuk, hogy ne ajánljanak túl alacsony árat.

Voltak olyan rigolyái, amiket nehéz ép ésszel felfogni és megmagyarázni, hogy azoknak mi értelme volt. Ilyen például az a furcsa berögződése, hogy a levágott körmét és haját nem volt szabad kidobni a szemétbe, hanem meg kellett őrizni.

 

Picasso hatása az utókorra

Picasso művészi értelemben is megkerülhetetlen alakja a XX. századnak, időn és téren átívelő hatása alól nem tudjuk kivonni magunkat mi sem. Egymás után következő korszakainak változatossága, a különböző technikákkal és művészeti ágakkal való kísérletező kedve és az elkészült műveinek felfoghatatlan sokasága emeli Picasso-t a valaha élt legnagyobb művészek sorába.

Hosszú pályafutása alatt több mint 10 ezer festményt, mintegy 34 ezer grafikát és illusztrációt, valamint több mint 100 ezer metszetet és nyomatot készített. Mintegy 700 szobra és kisplasztikája is fennmaradt az utókornak, azonban ezek közül főleg azok ismertek, amelyek valamilyen közterületen állnak, a többi kevésbé, mert ezeket haláláig megtartotta magának, – a képeivel és grafikáival ellentétben – nem eladásra szánta.

Örülünk neki, ha a cikkeink segítségével Téged is megérint Picasso sokszínű művészete. Nézz körül az Események menüpontban és keresd Picasso festményeit a kínálatban vagy tegyél javaslatot, hogy melyik művét látnád szívesen a megfesthető képek között!

Blog

Festők fordulatos élete – Leonid Afremov

Ha a helyszíni élményfestő alkalmaink, vagy az otthoni élményfestő szettjeink között válogattok, egyaránt találhattok Leonid Afremov képet. A festő élénk színhasználata, impesszionista stílusa és lelket nyugtató témái olyan sajátos stílusjegyekké váltak, amely alapján messziről ki lehet szúrni, ha egy Afremov festményt látunk. Nem véletlenül népszerűek alkotásai, melyek közül jópárat nálunk is elkészíthetsz. Ismerjük meg jobban ezt a milliók életére hatással lévő művészt.   Orosz-zsidó gyökerek A kis Leonid 1955-ben látta meg a napvilágot a fehéroroszországi Vitebskben, zsidó szülők gyermekeként. Szülei munkások voltak, apja cipészként, anyja egy közeli gyárban kereste a kenyerét. Hamar kiderült, hogy az átlagnál sokkal jobban rajzol, szülei támogatták a fejlődésben, így miután felcseperedett, grafikus szakra ment egyetemre. Itt szeretett bele a 19. századi francia impesszionizmusba, valamint különösen nagy hatással voltak rá Chagall, Picasso, Dalí és Modigliani alkotásai. Egyetemi tanulmányai idején rendezte első kiállítását, ahol néhány képet sikerült is értékesítenie.   A szerelem hamar rátalált Fiatalon, 20 évesen házasodott meg Inessa Kagannal, és hamarosan családdá váltak fiuk érkezésével. Kezdetben Afremov családját abból tartotta el, hogy címkéket tervezett a helyi likőrgyár termékeinek. Később színházi díszleteket festett, propaganda posztereket készített, kommunista ünnepek falfestményeit alkotta meg. Habár egyértelműen tehetséges volt, zsidó származása miatt nem vették be helyi művészeti szervezetekbe, így képeit

Olvass tovább »

Élményfestés – Sarki fény

A sarki fény (az északi féltekén: északi fény (aurora borealis), a déli féltekén: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Leginkább késő ősztől kora tavaszig figyelhető meg gyakrabban (de nem állandóan) az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre. Magyarországról általában nem látható. Kivéve azokban a különleges esetekben, amikor a geomágneses vihar intenzitásával eléri azt a szélességi kört is akár, ahol hazánk található. De honnan ered a sarki fény jelensége? A magyarázathoz a Nap felszínéig kell utaznunk gondolatban, ahol időközönként ún. koronakidobódás történik, ami a csillag természetes működésének része. Ekkor nagy mennyiségű, töltött részecskékből álló plazmafelhő távozik a felszínről, majd napokkal később éri el a Földet, mint egy geomágneses vihar.   Mi a magyarázat a sarki fény kialakulására? Sarki fény akkor keletkezik, amikor a napszél annyira felkavarja a magnetoszférát, hogy töltött részecskék hatolnak be a napszélből és a magnetoszférából a felső légkörbe, a Föld mágneses mezejének vonzására, ahol energiájuk egy részét átadják a légkörnek. A légkör összetevői emiatt ionizálódnak és gerjesztődnek, így fényt bocsátanak ki különböző színekben. Formáját az ionizálódott összetevők mozgása határozza meg. A beérkező protonok elektronbefogással hidrogénatomokká alakulnak, így a gerjesztett hidrogénatomokra jellemző

Olvass tovább »

Élményfestés – Éjszakai ragyogás

A Holdról mára rengeteg információ áll rendelkezésre, de ez az égitest valamelyest mindig  misztikum marad az emberiség számára. Jelenléte állandó, de formája minden nap változó. Lehet parányi és hatalmas, fénye lehet megnyugtató, utat mutató és lehet borzongató és félelmetes. Valószínűleg nincs olyan látó ember a Földön, aki nem tekintett volna fel az égboltra a ragyogó Holdat megcsodálni. A Hold az emberiség egyik közös kincse, nem csoda, hogy szinte minden műfajú művészeti alkotásban megjelenik. Természetesen a festészet egyik kedvelt témája, nem csoda, hogy a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban több Holdat ábrázoló festmény közül válogathattok.   Tények a Holdról Kísérő égitestünk vélhetőleg 4,5 milliárd évvel ezelőtt keletkezett, amikor egy nagyobb objektum eltalálta a Földet, ezáltal  a Föld körül keringő leszakadt sziklák összeolvadtak és lehűltek.  Ez a magyarázat arra, hogy a Hold összetevői teljesen megegyeznek a Földön található anyagokkal. A felszínén lévő kőzetek színét mi a Földről szürkésfehérnek észleljük, pedig valójában olyan sötét, mint a szén, csak a napfény tükröződik rajta ezüstös színben. A Holdon látható sötétebb foltok nem mások, mint 3 milliárd éves lávarétegek, melyeket holdtengereknek is szoktak nevezni. A Hold tőlünk átlagosan 384 ezer kilométerre található. Ennyi kilométert 133 nap alatt tudnánk megtenni autóval egy másodperc megállás nélkül. Ugyanakkor lenyűgöző tény, hogy

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü