Élményfestés – Star Wars

A Csillagok háborúja (Star Wars) eredetileg egy több filmből álló sci-fi (vagy más megközelítésben) fantasy sorozat, amely George Lucas filmrendező ötletein alapszik és ő volt az, aki, az első forgatókönyveket írta. Az elkészült filmek cselekménye a „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban…” élő szereplők történetét meséli el.

 

A Star Wars filmek története

Az első filmet 1977-ben mutatták be, ez volt a ’Csillagok háborúja’, a film gyorsan megkerülhetetlen klasszikussá vált, amolyan kult-filmmé, amely számos más filmre és tudományos-fantasztikus műre is hatással volt. Az első filmet két további sikeres folytatás követte, az 1980-ban bemutatott ’A Birodalom visszavág’, illetve az 1983-ban bemutatott ’A Jedi visszatér’. Ez a három film alkotja az eredeti Star Wars trilógiát.

Az első három filmet 1999 és 2005 közötti bemutatókkal egy előzmény trilógia követte, amely nem egyértelműen csak jó reakciókat váltott ki a rajongókból és a kritikusokból. 2015-ben újabb trilógia vette kezdetét, amely ’A Jedi visszatér’ című rész eseményei után játszódik és ’Az ébredő Erő’ című epizóddal indult, majd ’Az utolsó Jedik’ című résszel folytatódik és jelenleg a harmadik részt, a ’Skywalker kora’ címűt várjuk.

A Star Wars filmek összességében hatalmas sikernek bizonyultak, az összes bemutatott film együttvéve már több mint 8,5 milliárd dollár bevételt termelt a mozik kasszáinál. Az egymás után következő részeken kívül eddig két antológia film is készült, ezek a 2016-ben bemutatott ’Zsivány Egyes’ és a 2018-ban bemutatott ’Solo: Egy Star Wars-történet’.

 

A Star Wars univerzum

Napjainkra az említett filmeken kívül könyvek, televíziós sorozatok, számítógépes és videójátékok, témaparkok, vidámparkok, képregények együttesen jelentik a Star Wars nevet, ezzel is hozzájárulva a filmek világának fejlődéséhez, bővüléséhez.

A filmek és a könyvek olyan idegen világokban játszódnak, ahol a szereplők egy része nem ember, hanem idegen fajokba tartozik vagy droid, a cselekmény egésze mégis nagyon emberi. A történetben keverednek a racionális alapokon nyugvó sci-fi elemek (forradalmi küzdelem egy elnyomó rendszer ellen, űrhajók, különböző bolygók stb.), valamint a meseszerű, illetve kimondottan mitikus vonások (emberfeletti hatalommal rendelkező harcos-tanító rendek, akik a világot összetartó, misztikus Erőt használják, a Jó és a Gonosz örök küzdelme, az egyéni ellenállás lehetősége a Gonosz ellen stb.).

Számos vélemény szerint a nagyobb arányban meglévő sci-fi külsőségek ellenére a Csillagok háborúja világa valójában közelebb áll a fantasy műfajához. Ettől a szemponttól nem teljesen függetlenül a filmsorozat sok vonatkozásban valóban hasonlít a régi mítoszokhoz.

George Lucasnak az volt az eredeti szándéka, hogy egy modern mítoszt hozzon létre. Őt nem a tudományos problémák és a Föld nevű bolygó vagy az emberiség jövője izgatta, amikor az első film készítésébe belefogott, hanem „csak” olyan történeteket és kalandokat akart elmesélni, amikért fiatalabb korában maga is rajongott.

 

A Star Wars a képzőművészetben

Nem kellett sokáig várni arra, hogy a Csillagok Háborúja szereplői megjelenjenek a festészetben is. Első körben a képregény címlapok és a filmplakátok megalkotása emelkedett művészi színvonalra ezeknél a sci-fi témáknál, később pedig megjelentek az önálló kreatív alkotások, amelyeket nyilvánvalóan azok a művészek és amatőr alkotók „követtek el”, akik kisebb vagy nagyobb mértékben mindannyian rajongói ennek a különleges világnak.

Ha Te is Star Wars rajongó vagy, van számodra egy jó hírünk. A KreatívLiget Élményfestő Stúdió kreatív alkalmai között is megtalálhatod és  megfestheted a rajongás tárgyát és a Csillagok háborúja szereplőit festményeken.

Nézz körül az Események menüpontban, ahol az időpontok és hozzájuk rendelt festmények egyenként látszanak. Jelentkezz akár már ma és tölts velünk egy kellemes délutánt alkotással. A már lezajlott élményfestéseken készült fotókat a Facebook oldalunkon tudod megnézni.

Blog

Kiállítás ajánló – Csontváry 170

Közös kiállítással emlékezik a 170 éve született Csontváry Kosztka Tivadarra a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. Az évfordulós Csontváry 170 tárlat Budapesten 2023. április 13-tól, Pécsen pedig augusztus 1-jétől lesz látható. A mintegy 40 művet felvonultató kiállítás tisztelgés a magyar festészet történetének egyik legeredetibb és legismertebb alkotója előtt.   Csontváry évfordulós tárlat A festőgéniusz műveit legnagyobb számban őrző két közgyűjtemény anyagából összeállított tárlat a Szépművészetiben három hónapig, azaz július 16-ig látogatható. Az életművet átfogóan bemutató közös kiállítás augusztusban érkezik Pécsre, az idén 50 éves Csontváry Múzeumba. A közös tárlatot november 5-ig láthatja a baranyai város közönsége. A Szépművészeti Múzeumban utoljára 60 évvel ezelőtt, 1963-ban nyílt kiállítás Csontváry műveiből. Pécsen pedig a Csontváry Múzeumban látható alkotások első alkalommal egészülnek ki a fővárosi gyűjteményben őrzött művekkel. A két intézmény egyesített gyűjteményének köszönhetően együtt lesz látható Csontváry híres Önarcképe és Magányos cédrusa, a nagy méretű Taorminai görög színház romjai című alkotása és a Nagy Tarpatak a Tátrában című festménye, ahogy a Zarándoklás a cédrusokhoz Libanonban és a Jajcei vízesés című művek is.   Csontváry festészete Talán az egyik legkülönösebb és legkülönlegesebb magyar festőművész Csontváry Kosztka Tivadar. 1880 őszén – már évek óta patikusként dolgozva – egy

Olvass tovább »

Híres női festők – Francoise Gilot

A mai cikkünkben bemutatott rendkívüli asszony a közelmúltban ünnepelte 100 éves születésnapját. Ez a tény már önmagában is csodálatra méltó, és akkor még egy pillantást sem vetettünk a kortárs festőművészetben betöltött szerepére. Gilot egy olyan tehetséges, intelligens, sugárzó nő, aki Picasso élettársa is volt 10 éven keresztül.   Tehetsége hamar megmutatkozott Francoise Gilot 1921. november 26-án látta meg a napvilágot Franciaországban. Apja, Émile Gilot egy magasan iskolázott üzletember volt, édesanyja pedig festőművész. Édesapja szigorú, merev ember volt, aki rendkívüli fontosságot tulajdonított a tanulásnak, és hogy felügyelje tanulmányait, otthoni oktatásban részesítette a lányát. Ő volt az is, aki az 5 éves, bal kézzel rajzoló kislánynak megtiltotta a bal kéz használatát, de ezzel csak azt érte el, hogy Francoise mindkét kezével egyforma ügyesen tanult meg dolgozni. A kislány hamar elhatározta, hogy anyukája nyomdokaiba lép és festőművész szeretne lenni. Emellett még az apja által rákényszerített jogi tanulmányai alatt is kitartott, de végül a Sorbonne-on szerzett filozófia diplomát 1938-ban, majd egy évvel később a Cambridge-en angol szakon is végzett. Apja egy ideig nem adta fel abbéli tervét, hogy lányából nemzetközi jogász legyen, de Gilot a jogi iskolát sosem fejezte be. Helyette Rozsda Endre keze alatt tanulta a festészet csínját-bínját.   Az egyedüli nő, aki

Olvass tovább »
Frida Kahlo portré

Élményfestés – Frida Kahlo

Amikor a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain megfesthető képek repertoárját állítottuk össze, szerettünk volna minél változatosabb és színesebb kínálatot, amelyben minden alkotni vágyó megtalálhatja a számára kedves, neki tetsző festményeket. Biztosak voltunk benne, hogy ebben a kínálatban előkelő helye lesz a női alkotóknak és az általuk képviselt női energiáknak, valamint a női szépséget és sokszínűséget megmutató alkotásoknak is. Frida Kahlo személye és munkássága egy olyan eleme ennek a rendszernek, amely minden szempontból beleillik az előbbiekben vázolt elgondolásunkba. Az élményfestés foglalkozások közé azonban nem saját munkáival, hanem a róla készült fényképek alapján festett, csodálatosan színes stilizált portrék által került be. De kis is volt ez a testileg és lelki értelemben is törékeny asszony, aki kitörölhetetlen nyomott hagyott a XX. századi festészetben és napjainkra nyugodtan mondhatjuk azt, hogy egyfajta stílusikonná vált? Ebben a bejegyzésben igyekszünk bemutatni Fridát és az életét azoknak az olvasóinknak, akik szeretnek egy kicsit betekinteni a művészek élettörténetébe. Ez talán nem is olyan egyedi igény, hiszen minden momentum hozzátehet ahhoz is, hogy jobban megértsük a festményeket, azok ábrázolásmódját, keletkezésük körülményeit és az általuk megmutatott részleteket.   A fiatal Frida Frida Kahlo Mexikóváros egyik külvárosában, Coyoacán-ban született, 1907. július 6-án, a Kék Házban, amely napjainkban is az emlékére berendezett múzeumként működik.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü