Élményfestés, mint születésnap

Egy szülinapi buli sokféle lehet, attól függően, hogy a születésnapos milyen érdeklődési és baráti körrel rendelkezik. Ahogy telnek az évek lassan minden lehetőséget és ötletet „kipipál” az ember, akár a saját, akár a gyermeke születésnapjáról van szó.

 

Születésnap és élményfestés egyben

Ha egy igazán különleges szülinapot szeretnél szervezni magadnak, egy ismerősnek vagy éppen a gyermekednek, de nem jut eszedbe semmi izgalmas, mert már minden elképzelhető helyszínt és tematikát kipróbáltatok? Van egy jó tippünk a számodra. Gyertek el hozzánk egy közös élményfestésre. Ez garantáltan felejthetetlen élmény lesz minden egyes résztvevőnek, hiszen a képet, amit előre leegyeztetünk és majd festeni fogtok, a foglalkozás végén mindenki haza is viheti, így nem csak a születésnapos kaphat ajándékot.

A közös alkotás öröme és eredménye pedig minden nap, amikor ránéztek, emlékeztetni fog benneteket arra, hogy milyen jó dolog is egy összetartó, baráti közösség vagy család tagjaként munkálkodni egy közös festőprogramon, de akár a mindennapokban is.

Szakképzett instruktoraink irányítása és segítsége mellett történik a festés, ezért nincs szükség semmilyen előképzettségre vagy festési tapasztalatra. A foglalkozás 3 órája alatt a születésnapi vendégsereg minden tagja garantáltan meg tudja festeni saját festményét, amelyhez az eszközöket és anyagokat a KreatívLiget Élményfestő Stúdió biztosítja. A helyszín lehet a stúdiónk vagy az általatok kiválasztott külsős helyszín.

Torta és egyéb finomságok is lehetnek a születésnapon, a saját elgondolásotok alapján. Lesz rá idő és hely, hogy a hagyományos születésnapi szokások is meg legyenek tartva.

 

A születésnapi szokások eredete

A születésnapokat nagyjából az egész világon megünneplik, kivéve azokat a népeket, akik még napjainkban sem ismernek semmilyen naptárt. A születésnapok megünneplésének szokását Európában valószínűleg a római katonák terjesztették el szélesebb körben, az akkori birodalom egész területén. Ezekben az időkben nem az átlagemberek ünnepelték a születésnapjukat, hanem az istenek jeles napjait tartották számon. Ilyenkor tartottak nagy lakomákat, vagy éppen áldozatokat mutattak be az isteneknek, annak reményében, hogy az istenség a hozzá kapcsolódó területen majd az egész elkövetkező évben segíteni fogja az embereket.

A születésnapi bulik hagyományáról és azok eredetéről több elmélet is van, de ezek alapján úgy tűnik, hogy az első születésnapi ünnepség nagy valószínűséggel az 1800-as évek Németországában zajlott le és a beszédes ’Kinderfest’ nevet kapta. A története az, hogy akkoriban a gyermekek első születésnapját különösen nagy öröm övezte, mert nagy volt a gyermekhalandóság és aki mégis túlélte a kisgyermekkor ezen részét, már jobb esélyekkel indult a további évei felé.

A születésnapra érkező vendégek és látogatók arra voltak hivatottak, hogy örömet és boldogságot hozzanak a házba, és ezzel a jó hangulattal tartsák távol a kisgyermektől a rossz szellemeket, amelyek esetleg a vesztét is okozhatnák.

A születésnapi torta szokása valószínűsíthetően ókori görög eredetű. A görögök Artemisz istennőt ajándékozták meg egy Hold alakú tortával minden évben. Ebbe a tortába gyertyákat is szúrtak, amelyeket meggyújtva imitálták a Hold fényét.

A középkori Németországban terjedt el az a szokás, hogy kis tortácskákat ajándékoztak egymásnak az emberek. Később a szokás továbbfejlődött, és vallásos színezetet kapott. Jézus Krisztus születéséhez kapcsolódott a torták ajándékozása. Valószínűleg így alakult ki a hagyomány, amely aztán kicsit átalakulva, napjainkra minden születésnaposnak szinte kötelező kellékévé tette a szülinapi tortát.

A gyertyák elfújása is Németországból kiinduló szokás, amely napjainkban egyértelműen a születésnapi kívánságokhoz kötődik. Ám a régi időkben, a hagyomány szerint ha valaki egy levegővel el tudta fújni az összes gyertyát, az boldog év elé nézett, függetlenül attól, hogy az év melyik szakaszában született.

 

Élményfestés ajándékba

Az idei születésnap legyen valami más, mint az eddigiek. Egy közös élmény öröménél nincs maradandóbb ajándék, főleg, ha annak kézzel fogható és szemmel látható eredménye van. Töltsetek el együtt nálunk egy vidám, jó hangulatú délutánt vagy estét a családdal, a barátokkal vagy az osztálytársakkal, kollégákkal. Mi pedig garantáljuk, hogy az ünnepeltnek a legnagyobb boldogságot szerzitek ezzel.

A vidám hangulat és a kellemes időtöltés garantált. Szeretettel várunk minden születésnapost. További részletekért keressétek a Privát események menüpontot a weboldalunkon, ahol az elérhető kedvezményekről is olvashatok.

Blog

A megfelelő festék kiválasztása – Tanácsok kezdőknek

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban akrilfestéket használunk, de időről időre felmerül a kérdés a foglalkozásaink résztvevőiben, hogy milyen festéket válasszanak és vásároljanak, amikor otthon szeretnének festeni. Ebben a blogbejegyzésben a festékválasztás témakörét járjuk körbe és adunk pár támpontot a döntés meghozásához.   A festékválasztás szempontjai Csak úgy tudunk jól választani, ha végig gondoljuk, hogy milyen képet szeretnénk készíteni és azt mekkora anyagi és időráfordítással tudjuk kivitelezni. Ezeken kívül az sem baj, ha tisztában vagyunk a saját képességeinkkel, illetve azzal, hogy melyik technika az, amelyik igazán közel áll hozzánk. Érdemes akár többféle technikát és festéket is kipróbálni, mielőtt letesszük a voksunkat valamelyik mellett, bevásárolva a festékekből és a hozzá való eszközökből. Keressünk lehetőségeket a kipróbálásra és a gyakorlásra, valamint konzultáljunk a nálunk tapasztaltabb ismerősökkel, a művészellátó boltok eladóival vagy az élményfestés instruktoraival a témáról. Most két alapvető festéktípust fogunk összehasonlítani, hogy megkönnyítsük a döntést. A vízfestéket, mint lehetőséget most nem tárgyaljuk, hiszen a használata nagyban különbözik az itt említett másik két festéktípusétól.   Az olajfesték Ennek a festéktípusnak a korai elődeit a XV. században élt flamand festő Jan van Eyck kezdte el alkalmazni a képeihez. A használat során fokozatosan kísérletezte ki a számára legideálisabb összetételt, amely lehetővé tette, hogy hosszabb száradási idővel

Olvass tovább »

A távol-keleti festészet

Amikor a távol-keleti művészetekre és azon belül is a festészetről szeretnénk írni, akkor nincs könnyű dolgunk, hiszen annyira szerteágazó és sokféle, valamint korokon átívelő témáról van szó, hogy nehéz egy bejegyzésben jól bemutatni minden részletét és jellemzőjét. Mi most ezt mégis megkíséreljük, tartsatok velünk egy képzeletbeli utazásra a Távol-Keletre és az ott elterjedt festészeti stílusok világába!   A kínai festészet A hagyományos kínai festészet a felhasznált anyagokat és az alkalmazott technikákat tekintve is teljesen eltér az európai festészettől, ráadásul az ábrázolási mód, valamint a hozzá kapcsolódó szemlélet és filozófia pedig alapjaiban más, mint amit a saját kontinensünkön a festészeti stílusok alakulásánál láthattunk. A kínai festészet fontos és elsődleges témája a természet és az ember alakította táj, tehát a természetes erdők, mezők, tavak ugyanúgy, mint a sajátos kialakítású, hagyományos kínai kert. Ez utóbbi megtervezése és kialakítása szintén művészeti ággá fejlődött az évszázadok alatt, párhuzamosan a kertek festményeken való ábrázolásával. Jellemző, hogy a kínai festők nem törekedtek arra, hogy a képeiken ábrázolt téma plasztikus legyen és nem alkalmazták a perspektíva-ábrázolás különböző módozatait sem. Az általuk készített festmények síkszerűek, a látvány elsősorban az erőteljes és dekoratív színek használatának köszönhető, amelyeket tempera jellegű festék formájában mindig ecsettel visznek fel a hordozófelületre, amely lehet papír

Olvass tovább »

Céges csapatépítés? Élményfestés!

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a céges csapatépítő programok. Arra már sok munkáltató vagy főnök rájött, hogy jól együtt dolgozni azok az emberek tudnak, akik a munkafolyamatokon és a napi rutinon is kapcsolódnak. Így aztán egy kicsit többet is megtudhatnak egymásról, mintha csak a munkával kapcsolatos lenne minden kapcsolódásuk. A motiváltság is könnyebben megtartható, ha egy kicsit mindenki megengedheti magának, hogy kikapcsolódjon. Ha pedig feladatról van szó a csapatépítés közben, az legyen a kreativitást serkentő és a szokásostól eltérő élményeket adó dolog. Az élményfestés nagyon is megfelel az efféle szempontoknak. Ezért is javasoljuk felnőtteknek is születésnapi programként vagy akár céges csapatépítésre, mint kreatív tevékenységet.   A csapatépítés célja Mi a csapatépítő rendezvények lényege? Az, hogy az egy helyen, egy csapatban dolgozó munkavállalók közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon, a bizalom elmélyüljön, a cég és az egymás iránti lojalitás erősödjön. Ha ezekben a dolgokban eredményeket tudunk elérni, akkor az kihat a cég teljes működésére. Csökken a fluktuáció, azaz a munkavállalók hosszú távon megmaradnak és a jobban összeszokott munkahelyi csoportok hatékonyabban tudnak együtt dolgozni. Egy jó csapatépítő program az új munkavállalók beilleszkedését is segítheti a számukra új környezetbe, ismeretségeket is könnyebben tudnak kötni a kötetlenebb keretek között, mint a munkahelyi szabályozott légkörben.   A

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü