Élményfestés – Walt Disney

A képalkotás módozatainak fejlődésében a fényképezés hozta el az igazán nagy változást, amely aztán a mozgókép megjelenésével teljesedett ki. Ez az új technika nem csak a valós történések és kitalált történetek valós szereplőkkel való eljátszásának a rögzítésére volt alkalmas, hanem arra is, hogy rajzolt képeket kis eltérésekkel egymás után helyezve a filmkockákra és egyben levetítve egy rajzfilmet kapjunk.

Persze a laterna magica (’bűvös lámpás’, a modern diavetítő elődje) segítségével már a 17. században lehetséges volt rajzolt képeket úgy kivetíteni, hogy azok a mozgás illúzióját keltsék. Ennek ellenére tény, hogy a 19. század második feléig az átlagember nem igazán láthatott minőségi, színes képet semmilyen témáról. Ezekben az időkben leginkább templomban vagy képtárakban találkozhatott képekkel. A 19. század végén a technika – azon belül is különösen a nyomdatechnika és a fényképészet – ugrásszerű fejlődésével terjedhettek el a családi fotók, a képeslapok és a képes újságok. Így a mindennapi élet részévé váltak a képek. Ezzel egyidőben megteremtődtek a mozgóképgyártás technikai és esztétikai alapfeltételei is.

 

 

Az első rajzfilmek

A rajzfilmek esetében igazán jó esélyek mutatkoztak már a kezdetekben is a szárnyaló fantázia képeinek megjelenítésére. A rajzfilmeknél az ötleteket a rajz és a filmkamera együttes jelenlétével valósítják meg. A művész megrajzolja a cselekmény színterét, és szereplőit mozgás közben, de fázisonként külön-külön. Ahhoz, hogy a mozgás láthatóvá váljon, egy legalább 24 rajzból álló sorozatot kell készíteni úgy, hogy minden következő rajzon a mozdulat másik mozzanata látszódjon. Ezután minden egyes rajzot kamerával rögzítenek, s így lesz készen a 24 rajzból valamilyen mozgásfolyamat egy másodpercre.

Az első rajzfilmet a francia Émile Cohl készítette 1908-ban Fantasmagorie címmel. Az 1914-es Gertie the Dinosaur (Gertie, a dinoszaurusz) Winsor McCay rendezésében volt az egyik első sikeres animációs film. Ezt tartják az első igazi képviselőjének a karakterközpontú animációnak.

 

 

Walt Disney életműve

Teljes nevén Walter Elias Disney amerikai rajzfilmrendező, producer, és forgatókönyvíró. A mai napig ő a világ leghíresebb rajzfilmkészítője és egyik legnagyobb producere. Ő alkotta meg a Disneyland vidámparkot és hozta létre fivére, Roy O. Disney segítségével a Walt Disney Company-t. Ő és csoportja alkotta meg a világon ma legsikeresebb rajzfilmfigurák többségét, köztük Disney saját figuráját, Mickey egeret, később pedig a párját, Minnie-t.

 

Mickey egér születése

Számtalan változatban kering a történet, hogy hogyan is találta ki Disney a mókás egér karaktert, igazán nem tudjuk, hogy mi a valódi háttere Mickey egér születésének. Állítólag Disney-nek egyszer a vonaton jutott eszébe New Yorkból hazafelé tartva, az az ötlet, hogy egy jövőbeli rajzfilmje hőséül egy rágcsálót, konkrétan egy egeret válasszon. Disney először a Mortimer Mouse nevet adta a legújabb rajzfilmes karakternek. Ezt később a felesége javaslatára Mickey Mouse-ra (Miki Egérre) változtatta meg. Az emberi tulajdonságokkal felruházott egér megalkotása nem ment túl könnyen. Több változatot megrajzoltak, Disney és néhány embere, és több száz méternyi filmet is elpazaroltak, mire létrejött a megfelelő karakter, 1928. novemberében. Az első Miki Egér rajzfilm ’A bolond repülő’ volt.

Talán a Miki egér rajzfilm sem lett volna sikeresebb, mint a korábbi Disney alkotások, ha nem jön abban az időben egy olyan technikai újítás, amely forradalmasította a filmkészítést.

1927. október 6-án a Warner Brothers filmstúdió bemutatta az első hangosfilmet, The Jazz Singer (A jazzénekes) címmel. Már 1923 óta ismerték a hangosítást, de ez volt az első olyan film, amely sikeres volt a nézők körében és ezzel sikerült megtörnie a filmszakma ellenállását a hangosítással szemben. 1928 tavaszára már minden filmstúdió átállt a hangosfilmek gyártására.

A sorban a harmadik Miki Egér rajzfilm a ’Willi Gőzhajó’ volt 1928-ban, amelyet Disney már úgy készített el, hogy hang is legyen hozzá. A filmben a mozgásokat is a zene ritmusára igazították, és a megvalósításhoz készítettek egy speciális kottát a zene és a hangeffektek későbbi felvételéhez és összehangolásához.

Innen már a kezdeti anyagi nehézségek ellenére sem volt megállás a világhírnév felé. 1931-től már színesben készültek a rajzfilmek és sorra megszületett Plútó kutya, Goofy, Donald kacsa és Daisy karakterei. Jöttek az egész estés rajzfilmek is, majd az élményparkok és Disney vagyona is szépen gyarapodni kezdett.

 

Walt Disney inspirálta képek

A Kreatívliget Élményfestő Stúdió kínálatában is felbukkannak időről időre a Walt Disney által vagy a későbbi időkben a nevét viselő stúdió által megalkotott karakterek.

Keresd az aktuális lehetőségeket időpontokkal az Események menüpontban. Gyere el hozzánk egy remek programra, ahol elkészítheted a saját Walt Disney inspirálta festményedet. Szeretettel várunk!

Blog

Nyári élményfestő programok

Sok embernek a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, és nappal pedig egyértelműen többet süt a nap, mint bármelyik másik évszakban. Sokat javíthat a kedélyállapotunkon az is, hogy a nappalok jó hosszúak. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, a fiatalságnak több szabadideje lesz. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka. Ebben a felszabadultságban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket megfestve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.   Nyári festmények Görög hangulat a festményeken Aki járt valaha Santorini szigetén, élőben is láthatta az igazi loulaki kéket. Senki sem gondolná, hogy a képeslapokon látható görög nyaralóhelyeken, amelyek olyan elérhetetlennek tűnnek sokak számára a templomok kék kupolái egy olyan festékkel vannak festve, amely nagyjából minden háztartásban megtalálható. A régi időkben az emberek olyan színt használtak festésre, amit találtak. Ezek közül a kék volt a leggyakoribb, amelynek az oka egy régen használt, ’loulaki’ néven ismert, élénk kék színű tisztítószer volt. A neve szó szerinti fordításban magyarul indigót jelent. Ez

Olvass tovább »

A 7 leghíresebb női festmény

Egy bejegyzésben már írtunk a híres és kevésbé ismert női festőművészekről, most pedig jöjjenek azok a híres festmények, amelyek egy-egy nőt ábrázolnak és mint ilyen alkotások, legtöbbször olyan módon ismertek még a festészettel kapcsolatos témák iránt komolyabban érdeklődő emberek körében is, hogy kevesen vannak, akik az alkotó nevét is egyből társítani tudják az adott képhez. A felsorolásban úgy szerepeltetjük a képeket, hogy az alkotó nevét a bejegyzés végén fogjuk felsorolni, így hátha lesz kedve az olvasóknak egy kis játékhoz, amely arra irányul, hogy megpróbálják segítség nélkül kitalálni, megtippelni vagy egyszerűen csak rutinosan felsorolni a női portrék alkotóit. Különlegesen szép vagy igézően karakteres nőket minden festészeti korszakban festettek a művészek. Múzsák, szerelmek, családtagok, gazdag mecénások, híres személyek vagy egyszerű, pénzért dolgozó modellek voltak a képeken megjelenő hölgyek, akik esetében előfordul, hogy a nevüket és a személyazonosságukat sem ismerjük vagy legalábbis nem tudjuk azt 100%-os biztonsággal megmondani.   Vénusz születése (1485-1486) A kép azt a pillanatot ábrázolja, amikor az istennő Ciprus szigetén, Paphosznál partot ér egy kagylón. Azért igazán jelentős mű, mert az antikvitás kora óta ez volt az első kép, amely teljes alakos aktot ábrázolt. A festményen Vénusz bal oldalán Zefír és Khlorisz látható, amint a kagylón álló istennőt fújják, a parton pedig

Olvass tovább »

Állatos festmények a nagyvilágban

Az állatok képi ábrázolása majdnem egykorú az emberiséggel. A kezdetekben persze teljesen más okból és céllal rajzolt vagy festett állatokat az ősünk a barlangok falára. Képeinek elsődleges értelme a bőséges vadászzsákmány iránti elkötelezettség volt, nekünk pedig – több ezer évvel később – értékes információforrás elődeink életéről és körülményeiről. Ahogy fejlődött az emberiség, úgy lett egyre sokszínűbb az állatok ábrázolása is, amely sok esetben összefüggött az adott népcsoport hitvilágával, vallási nézeteivel. Ezzel kapcsolatban elég például az egyiptomi kultúrára gondolnunk, ahol a különböző állatokkal megszemélyesített istenekről készült szobrok, festmények és rajzok nagy számban maradtak fenn az utókor számára vagy akár azokra az indiánokra, akik totemállatok „használatával” látták biztosítva a jövőjüket.   Híres állatos festmények Olyan képeket szeretnénk bemutatni, amelyeket biztosan mindnyájan ismertek, de mégis jó feleleveníteni a háttértörténeteket, amelyek ezekhez a festményekhez tartoznak. Hölgy hermelinnel A kép Leonardo da Vinci egyik leghíresebb festménye, Hermelines hölgy néven is szokták említeni. A híres művész korai munkái közé tartozik ez a kép, és újítást hozott az itáliai festészetben, mert egyike volt az első olajfestményeknek. Egyes vélemények szerint, bár a kép címe szerint a hölgy egy hermelint tart a kezében, az állat valójában inkább egy vadászgörény. Ebben sajnos nem tudunk igazságot tenni, de az biztos, hogy

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü