Angyalok a képzőművészetben

Az elmúlt néhány évszázadban természettudományos magyarázatra alapozva tagadják az angyalok létezését, az emberiség különböző népei egymástól függetlenül is mindig, minden korban hitték, hogy igenis vannak ilyen lények. A keresztény vallások legfőbb írásos alapja, a Szent Biblia pedig első könyvétől az utolsóig egységesen állítja létezésüket.

 

Kik azok az angyalok?

A Biblia eredeti nyelvei nem használtak rájuk olyan speciális szót, mint amilyen a magyar nyelvben az angyal kifejezés. Héberül és arámiul a nevük (’maleach’) jelentése hírvivő, hírnök, hírvivő, küldött vagy követ és pontosan ugyanezt jelenti a görög nyelvben az ’angelosz’ szó is.

Ha össze akarjuk foglalni az angyalok természetéről a bibliai leírásokban adott képet, akkor azt mondhatjuk, hogy az angyalok teremtett, azaz nem öröktől fogva, de a jövőben örökké létező, elpusztíthatatlan, természetfölötti, szellemi lények, akik a teremtő Istenhez és a földi halandókhoz hasonlóan személyiséggel és intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek. A szintén személyiséggel bíró szellemi lények egy másik csoportjától, a démonoktól, valamint az elhunyt emberek szellemeitől pedig abban különböznek, hogy minden esetben van szellemi testük, nem test nélküliek. Éppen ezért a démonoktól eltérően nem tudnak beköltözni az emberek testébe, viszont képesek testet ölteni a földi szférában, és így részt tudnak venni földi eseményekben. Vannak jó, illetve gonosz angyalok is. Életterüket tekintve pedig a menny és az ég különböző szintjein kívül a Föld felszínén és a Föld mélyében is megtalálhatók.

 

Mi az angyalok feladata?

A Biblia szerint az angyalok Istent szolgáló szellemi lények, akik arra teremtettek, hogy az Ő akaratának engedelmeskedjenek. Az Úr angyalainak fő feladata Isten dicsérete, a parancsolatainak végrehajtása, az isteni üzenetek továbbítása, a hívő emberek szolgálata, ezek közül is különösen a gyermekek képviselete és védelme.

Az angyalok közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában. Ilyen például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása stb.

 

Angyalok a képzőművészetben

Az embernek minden korban szüksége volt nála magasabb szintű teremtményekre, hogy saját kicsinyes világából feltekinthessen a végtelen öröklétbe. A művészet minden korban kiszolgálta ezt a vágyat, szemmel láthatóvá tette az elképzelt lényeket és szférákat. Az emberiség vallásos része a világ harcaiból és bűneiből mindig egy tiszta, bűnöktől mentes mítoszba tudott menekülni, amelynek elengedhetetlen részévé váltak az angyalok is.

A rómaiak által megszállt Palesztinában Heródes király zsarnoksága alatt sokan várták a megígért zsidó királyságot, mely megszabadítja a népet a rájuk nehezedő terhektől. Az eljövendő „király”, aki a Megváltó, bűntelenül fogant. Szülőanyja csak egy olyan tiszta, fiatal lány lehetett, aki mentes volt a társadalmi előítéletektől. Ehhez a lányhoz jött el Isten követe, Gábriel arkangyal. Azzal az üzenettel érkezett, hogy ő lesz a születendő gyermek anyja, és a szentlélek maga a nemző apa.

A Biblia szerint Gábriel hivatása az volt tehát, hogy Isten üzenetét közvetítse Jézus születéséről. A zsidó, a keresztény és még az arab mitológia megteremtette az angyalok, az arkangyalok, a szeráfok világát. Később a középkori művészettel pedig testet öltöttek ezek az egyébként emberi szemnek láthatatlan teremtmények.

Az emberek belső világa, amely egyaránt tartalmazta a jót és a rosszat, azaz a mennyországot és a poklot, kivetülhetett a képzőművészetek által a templomok és más épületek falaira. Megjelentek a zenélő, az üzenethozó, a segítő, a harcoló és a védelmező angyalok a festményeken és a szobrok ábrázolásaiban is.

 

Az angyalok helye és szerepe napjainkban

Manapság szinte nem is létezik olyan otthon, ahol ne lenne valamilyen angyal ábrázolás. Ugyan már legfőképpen nem vallási kegytárgyként tekintünk rájuk, hanem egyszerű dísztárgyként vagy kabalaként, esetleg karácsonyi díszként. Megváltozott a jelentésük és a szerepük az utóbbi időben.

Az angyalok, mint nagy szárnyas lények dicsfénnyel a fejükön, férfi, női vagy esetleg teljesen semleges testben, vagy éppen kis meztelen és pufók gyerekekként benépesítik mindennapjainkat.

Az embereknek szükségük van támasztékokra, amikor nehéz helyzetbe kerülnek. Ilyen támasztékok lehetnek a hit és a remény. Fontos ilyenkor, hogy hihessünk valamiben, hogy segítséget remélhessünk valahonnan vagy hogy legyen valami fogódzónk, ami segít a továbblépésben. Ezek az igényeink határozzák meg viszonyunkat az angyalokhoz.

Nézz körül a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festményei között, az Események menüpontban és gyere el hozzánk festeni egy angyalos vagy más témájú képet!

Blog

Élményfestés – Naplemente

Azt a csodás pár percet, amikor a Nap olyan közel kerül a horizonthoz, hogy már majdnem eltűnik a szemünk elől, de még elidőzik ott egy kicsit, miközben elképesztő színárnyalatokat produkálva festi meg az eget, sokan és sokféleképpen megfestették már, amióta világ a világ. Ezzel pedig megsokszorozták azt az élményt, amit nehezen tudnánk csak elmagyarázni egy olyan embertársunknak, aki nem láthatja a saját szemével, mert születése óta vak.   Tények a naplementéről A napnyugta az a napi rendszerességgel lejátszódó jelenség, amely során a Föld forgásának következtében a Nap eltűnik a szemünk elől a nyugati horizonton. Az asztronómia tudománya szerint a napnyugta az egy pillanat, amikor a napkorong legfelsőbb része is eltűnik a látóhatár alatt. A Napból érkező sugarak a földi atmoszférában fénytörést szenvednek, ezért mikor a Napot lenyugodni látjuk, az valójában már nagyjából egy napátmérőnyivel a horizont alatt található. Szürkületnek a napnyugtától a teljes sötétség beálltáig tartó időszakot nevezzük. A szürkület vége és az éjszaka kezdete az az időpont, mikor a Nap már 18°-kal a látóhatár alatt van. Az északi sarkkörtől északra, ill. a déli sarkkörtől délre naplementét nem láthatunk napi rendszerességgel, csupán évente egyszer, a hat hónapig tartó sarki nappal és a sarki éjszaka váltakozásakor. A napnyugta következtében különleges légköri

Olvass tovább »

Élményfestés – Állatos képek

Októberben tartjuk az Állatok Világnapját, melyet egy 1931-ben, Firenzében megrendezett környezetvédelmi konferencia hívott életre. Október 4. Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Azért esett erre a dátumra a választás, mert Szent Ferencre az állatok védőszentjeként tekintünk. Ez a rendezvény felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos az állatok és az emberek közötti barátság, hiszen szereteten és az állatok iránti tiszteleten alapuló együttélés gazdagabbá teszi mindannyiunk életét.   Szent Ferenc, a középkori állatbarát Az állatok ilyen mértékű tisztelete és szeretete egyáltalán nem volt megszokott a középkorban. Ferenc nagyon sok ember életére hatással volt élete során, sőt halálán túl is, hiszen az a legnépszerűbb középkori szent a mai napig. Ő hívta fel a figyelmet az állatok alapvető jogaira. Assisi Szent Ferencet az állatok védelmezőjeként tartják számon, hiszen ő  már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen. Úgy tartják róla, hogy nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. Ugyanolyan értékes teremtményeknek tartotta az állatokat, mint az embereket és az állatoknak is tartott prédikációkat. Van egy legenda, mely szerint Szent Ferenc Cannarióban prédikálni kezdett az egybegyűlteknek, de előbb megparancsolta a fecskéknek, hogy maradjanak csendben, amíg beszéde végére ér. Azok

Olvass tovább »

Tacsi élményfestés a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban

A kutyák már nagyon hosszú ideje közel kerültek az emberhez és ezáltal bekerültek a festményeken ábrázolt témák közé. Régebben elsősorban vadászat közben mutatták be ezeket a hűséges állatokat vagy egy tekintélyt sugárzó emberalakot ábrázoló képen abszolút mellékszereplőként. Azóta ez a helyzet már régen megváltozott és egy festmény főszereplője is lehet kutya, a kutyabarát művészetek iránt rajongók legnagyobb örömére. Ebben a bejegyzésben egy sokak által ismert kutyafajtáról lesz szó, amely sokak kedvencévé vált az elmúlt időszakban és mint ilyen, bekerült a KreatívLiget Élményfestő Stúdió festmény kínálatába is. A tacskók nem tartoznak a legkedvesebb ebek közé és néha kicsit hisztisek is lehetnek, de ennek ellenére nagyon szeretjük őket.   A tacskó tulajdonságai Ő az egyik legismertebb kutyafajta a világon. Hatalmas öntudata, ki-ha-én-nem viselkedése és különleges jelleme sokak szívét ejtette már rabul és még fogja is a jövőben. A fajtára jellemző természete mellett a különleges megjelenés már csak hab a tortán. Rövid, izmos lábai hosszú törzsével párosulva teszik igazán aranyossá, ugyanakkor a gyors, mozgékony alkati sajátosságok remekül funkcionálhatnak a vadászat során. Bátorsága és merészsége pedig példaértékű, legtöbbször abszolút meghazudtolja a testi méreteit.   A fajta eredete és más érdekességek a tacskóról Már az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan leletek, amelyek rövid lábú, hosszú

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü