A víz egy nagyon különleges anyag festészeti szempontból is. Egyrészt áttetsző és átengedi magán a fénysugarak egy részét, másrészt viszont visszatükrözi mindazt, ami a környezetében van.

 

A víz felülete

A felülete lehet tükörsima, de fodrozódhat is, ha épp hozzáér valami, vagy ha beledobunk egy kavicsot, esetleg végigsiklik rajta egy csónak. A szél hullámokat kelt a vízen, amelyek lehetnek alig érzékelhetők, enyhén fodrosak, kicsit habos széllel, a viharos erejű légmozgás pedig már óriási hullámokat korbácsol. Ezek a természeti hatások úgy megváltoztatják a víz nyugodt felületét, hogy nyoma sem marad a korábbi színeknek és hangulatnak. A magyar nyelvben csodálatos és egyben beszédes kifejezéseink vannak a vadul mozgó víz leírására. Ilyen például, amikor azt mondjuk, hogy tajtékzik a tenger.

 

A víz színe

A vízfelület messzebbről nézve egy konkrétan meghatározható színben pompázik, amely szín ráadásul elég sok mindentől függhet. Szempont lehet az ég aktuális színe, a víz alatti padozat színe, a víz mélysége, a benne található élőlények színmeghatározó tulajdonságai, hogy csak a legegyértelműbbeket említsük.

Más színeket kell használnunk, ha egy csepp vizet festünk, másokat, ha egy pohárban ábrázolunk vizet és másokat akkor is, ha egy tükröződő felületként, például egy utcai tócsaként festjük rá a képünkre.

Emiatt nehéz olyan egyértelmű szabályokat felállítanunk, amelyek meghatározzák, hogy hogyan is kell a vizet megfesteni egy képen. Természetesen az alkalmazott festék és felület sem mindegy, a műhelyfogások nyilvánvalóan különbözőek lesznek mondjuk az olajfesték és a vízfesték esetében.

 

Néhány tipp vízfelületek megfestésére

Mi most mégis megkíséreljük, hogy adjunk néhány jól alkalmazható tippet az akrillal való festéshez, amelynek célja, hogy igazán élethű víz ábrázolások készülhessenek.

A tükörsima víz festése

A nyugodt vízfelület ábrázolásához követnünk kell a visszaverődésekre vonatkozó szabályt. A csendes, tükröződő víz festése a reflexiók bonyolultsága miatt igen nehéz lehet. Általános szabály, hogy a vízben tükröződő tárgyak színei tompábbak és soha nincsenek erős kontúrjaik, mint a tényleges objektum esetében. Például, ha egy sötét fatörzs tükröződését festjük, akkor a törzs sötét részének visszaverődése kevésbé sötét lesz, mint a tényleges fa. Természetesen, mint bármi másnál is, itt is vannak kivételek a szabálytól, de ha nincs előtted egy valós vízfelület, amit megfesthetsz, sem egy fénykép vagy egy már elkészült kép, akkor azt javaslom, hogy mindenképp ragaszkodj az általános szabályhoz és könnyebb dolgod lesz.

Van egy másik módszer is, amelyet a tükröződő vízfelületek festésénél használhatunk, ez pedig az akril mázazás. Először a tükröződést szinte ugyanolyan színűre festjük, mint azt a tárgyat, amit visszatükröz. Ha megszáradt, használjuk az akril mázat és kis mennyiségű fehér festéket. A máz alapvetően egy vékony festékréteg, amely áttetsző, és lehetővé teszi az alatta lévő szín egy részének átjutását. A máz finoman átalakítja az alatt levő szín színét, ezzel valósághű víz ábrázolást tudunk létrehozni a segítségével.

A gyorsan folyó víz festése

Ha a víz mozgásban van, akkor nincsenek olyan egyértelmű visszatükröződések. Hogy a mozgás a víz áramából van-e, vagy a szél mozgatja a vizet, tulajdonképpen mindegy. A hatás ugyanaz, vagy legalábbis nagyon hasonló. A víz mozgása és folyása általában fehér. Ilyen például a vízesés vagy az óceáni hullámok stb. Előfordul, hogy a víz egyaránt tartalmaz mozgó és nyugodt részeket. Ez tovább bonyolítja a megfestését, hiszen a tükröződéseket és a mozgásokat egy képen kell ábrázolnunk. Ilyenkor érdemes merészen alkalmazni a kétféle technikát, mozgalmas végeredményt létrehozva ezzel.

A környezet megfestése

A víz vonala és a part ábrázolása látható földdarabokkal és más tereptárgyakkal szükséges, ha azt szeretnénk, hogy a képünk jól mutasson. Ahol a víz találkozik a parttal könnyűek és semlegesek a vonalak, nagyrészt földes színekből állnak.

Attól függően, hogy milyen típusú vizet festünk, hozzáadhatjuk a partot vagy valamilyen földi elemet, például egy strandot vagy kikötőt. A legtöbb tónak is van egy kis partja a vízvonal felett. Ha csónakokat, virágokat vagy sziklákat ábrázolunk a víz partján, ezzel még inkább élethűvé és mozgalmassá tehetjük a festményt. Ha a víz kövek körül fodrozódik a parthoz közel, azzal is segíthetjük a valósághű kinézetet.

Keresd a vizes témájú képeket az Események menüpontban és gyakorold a festést ezekkel! Szeretettel várunk a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain.

Blog

Kreatív ajándék az élményfestés

Hiába múlt el a karácsony, ami a leginkább az ajándékozáshoz kapcsolódó ünnepünk, azért az év más időszakaiban is törhetjük azon a fejünket, hogy mit ajándékozzunk a szeretteinknek, a rokonainknak, a barátainknak vagy akár a kollégáinknak születésnapra, névnapra, évfordulóra, nyugdíjba vonulásra stb. Szeretnénk ajánlani olvasóink figyelmébe egy alternatívát a megszokott, sablonos ajándékok ellenében. A sokadik váza, robotgép vagy éppen étkészlet helyett egy olyan megoldást, amely azon kívül, hogy életre szóló, maradandó élményt ad, még egy csodás – saját készítésű – festmény birtokosává is teszi a megajándékozott személyt.   Kreatív élményt ajándékba Az élményfestés egy egész délelőttöt vagy délutánt betöltő izgalmas, kreatív kikapcsolódás, amelynek a végeredménye egy csodás kép. Mi is lehetne ennél jobb ajándék egy kreatív személynek, akit szeretnénk meglepni valami eredeti ötlettel? Hazánkban is egyre népszerűbbek az élményfestés foglalkozások, amelyek egyesítik magukban a kikapcsolódást a mindennapokból a kreatív energiákat aktivizáló időtöltéssel. Az alkalmak során egy ismert vagy kevésbé ismert, de előre bemutatott festmény alapján készíthetik el a résztvevők a saját műalkotásaikat. Az elmúlt hónapokban sokat dolgoztunk azon, hogy lehetővé tegyük a foglalkozások online elérését, a feltöltődés pedig így is garantált. Minden esetben instruktor vezeti a folyamatot, aki lépésről lépésre segít a festmény elkészítésében, a résztvevők pedig bepillanthatnak az akrilfestékekből történő

Olvass tovább »

Élményfestés – Lótuszvirág

A KreatívLiget Élményfestő Stúdióban elkészíthető Buddha képeken is jellegzetes motívum a lótuszvirág. Ismerjük meg együtt ennek a csodaszép növénynek a szimbolikus jelentését és a különböző vallásokban betöltött szerepét!   A különleges lótuszvirág A lótuszok vízi–mocsári növények. Nagy méretű leveleik a víz felszíne fölé emelkednek, pajzs alakúak, szélük ép, felületük erősen viaszos, erezetük pedig villás. A lótuszvirág az iszapig lenyúló gyökerei segítségével minden éjszaka belemerül a vízbe, a következő reggelen pedig újra kivirágzik. Minden nap megcsodálhatjuk a gyönyörű virágait, aztán este újra a sötét vízfenéken tér nyugovóra. A szirmok viaszos védőrétegének köszönhetően szépsége soha nem változik. Így amikor minden reggelente kivirágzik, ugyanolyan szép lesz, mint ahogy azt az előző nap is láthattuk. A lótusz a vízbe merüléssel majd az ezt követő újjászületési képességével igencsak meglepte az embereket. Nem csoda, hogy máshogy magyarázni nem tudták a létezését így már az ókortól fogva a vallási szimbolikához kapcsolták.   A lótuszvirág a kultúrában és a vallásban A lótuszvirágot számos különböző kultúrában, illetve legfőképpen a keleti vallásokban a tisztaság, a megvilágosodás, a szellemi megújulás és az újjászületés szimbólumaként tartják számon. A tulajdonságai alapján elmondható róla, hogy az iszapos környezet ellenére is képes csodálatosan szép virágokat produkálni és tisztának maradni, mint akár egy tiszta lelkű ember.

Olvass tovább »

Híres magyar festők – Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző)

Több olyan festészettel kapcsolatos téma van, amely folyamatosan foglalkoztat bennünket, mert érdekes és sokszínű. Ezért is szeretjük olvasóink és követőink elé tárni ezeket. Ilyen témakör a magyar festőkről indított sorozatunk is. Eddigi bejegyzéseink során Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály, Rippl-Rónai József és Ferenczy Károly munkásságáról írtunk részletesebben. Ebben a bejegyzésben egy olyan festőről lesz szó, akiről a művészként használt neve alapján elsőre senki nem gondolna magyar származásra. Victor Vasarely életműve a mai témánk. Ő volt az a képzőművész, akit az utókor már úgy emleget, hogy az optikai festészet atyja.   Néhány furcsaság Vasarely-vel kapcsolatban A legtöbb forrás szerint 1908. április 9-én született Pécsett, de van olyan életrajzi írás, ahol 1906-ot írnak. A másik furcsaság pedig a neve. Vásárhelyi Győzőként maradt fenn, azonban úgy tűnik, hogy a születésekor még Csiszár Győző néven anyakönyvezték, az édesanyja után, akit Csiszár Annának hívtak. Ez valószínűleg azért történt így, mert a szülei nem voltak házasok, és ő így az akkori szóhasználat szerint törvénytelen gyermek volt. Amikor két évvel később a család Budapestre költözött, a kis Győző már a Vásárhelyi vezetéknévvel érkezett.   A kezdeti évek 1925-ben, a középiskola elvégzése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem orvosi karának esti tanfolyamait kezdte látogatni, közben pedig egy laboratóriumi eszközöket

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü