Élményfestés – Pillangók

Különleges állatokról lesz szó ebben a bejegyzésben, amelyekről a szépségükhöz képest viszonylag kevés festmény készült. De erről majd később, nézzük először a velük kapcsolatos tényeket.

 

Tudnivalók a pillangókról

A Földön mintegy 170ezer különböző lepkefaj él és ezek többsége éjszakai életre rendezkedett be. A nappali fajok száma csak mintegy 17ezer, a színes és igen látványos példányok mind közülük kerülnek ki.

A pillangók mérete a mintázatukhoz hasonlóan meglehetősen változatos. A kifejlett példányok szárnyainak fesztávolsága néhány millimétertől egészen 25 centiméterig terjed, a fajta sajátosságaitól függően. A legnagyobb pillangó az Alexandria Királynője nevű fajta. Pápua Új-Guineában találhatjuk meg a példányait és a szárnyfesztávolságuk elérheti akár a 28 centimétert is.

Testüket szőrök és pikkelyek borítják, ezt nevezzük hímpornak. A pikkelyekben találhatóak a különböző alakú kutikuláris képződmények. Ezekben a különböző pigmentek változatos színeket eredményeznek, a pikkelyek finom lemezes vagy rácsos szerkezete pedig formákat hoz létre. Ez a jelenség adja a pillangók változatos színeit.

A pillangó fejlődése szakaszokra osztható. Az első szakaszban a megtermékenyült petéből előbújik a kis hernyó, majd a másodikban folyamatosan nő és többször vedlik is, hogy a teste egyenletesen tudjon növekedni, ha eléri a maximális méretét, a harmadik szakaszban bebábozódik. A bábállapot egy hetekig tartó nyugalmi állapot, miközben a belső test teljesen átalakul. A negyedik szakaszban a burok fölpattan, és kitódul belőle az ellenállhatatlan szépségű imágó, a kifejlett pillangó.

A legtöbb lepke igen szoros kapcsolatban van a környezetével, ezért egyes fajoknál a legcsekélyebb környezeti változás is a faj kipusztulásához vezethet. Vannak olyan lepkefajok is, amelyek hatalmas, földrészek közötti távolságokat repülnek át.

Az ősmaradványok vizsgálatából tudjuk, hogy már 140 millió évvel ezelőtt is léteztek a maiakhoz hasonló éjjeli lepkék, a nappali lepkék pedig csak mintegy 40 millió éve vannak jelen a Földön. Tudományos elnevezésüket a görög ’lepidoptera’ szóból kapták, ami szárnyat, pikkelyt jelent.

 

A pillangó, mint szimbólum

Díszes szárnyai révén a szépség, átváltozási fázisai, valamint az érdekesen csapongó repkedése miatt a pillangó a lélek szimbóluma. Negatív értelemben a gyors mulandóságra ítélt hiú és hiábavaló pompa, a fény és a láng felé való vonzódása miatt pedig az önpusztítás megtestesítője is. Hernyó-, majd bábállapotból való kibontakozása a halott testből kibontakozó, majd felröppenő lelket jelenti számos nép hitvilágában.

A kínai hagyományban a halhatatlansággal áll összefüggésben a pillangó, mivel a taoizmus a szárnyakat az öröklét kifejeződésének vélte. A kínai ábrázolásokon a feminin virágon és gyümölcsön ülő pillangó maszkulin jelkép és a szerelmes férfit szimbolizálja.

 

A pillangóhatás

A kifejezés magában foglalja a kiindulási tényezők fontosságát a káoszelméletben. Az alapgondolat az, hogy egy kaotikusan viselkedő, dinamikus rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai is elegendők ahhoz, hogy véletlenszerű folyamatok révén nagymértékben megváltozzon a rendszer hosszútávú működése. Ezt az elvet gyakran idézik, nagyon népszerű és elterjedt, de pontatlanul és túlzóan bemutatott megfogalmazásai szerint az van benne, hogy „egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán tornádót idézhet elő a másikon”.

A pillangóhatás felismerésének jelentősége az, hogy az olyan bonyolult és összetett rendszerek, mint például az időjárás vagy a tőzsde változásait nehéz belátható időn belül megjósolni. Ez azért van, mert bármely véges modell, ami megpróbál szimulálni egy rendszert, kénytelen elhagyni valamennyit a kezdeti tényezőkből. Például amikor a jövőbeli időjárást szimuláljuk, nem vehetjük figyelembe az összes létező pillangó összes szárnycsapása által keltett szelet. Egy rendszerben aztán minden időegység szimulációjával felnagyítódnak ezek a hibák, így végül az előrejelzések egy bizonyos idő után hasznavehetetlenné válnak.

 

Mi a különbség a pillangók és a lepkék között?

A pillangók a lepkék egyik családja. Azaz elmondható, hogy minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó. Általánosságban pedig kijelenthető, hogy a pillangók a legnagyobb és leglátványosabb nappali lepkék. Inkább nagy-, ritkábban közepes termetűek és a legtöbb esetben színesek.

 

A pillangók és a lepkék a művészetekben

A pillangó számos irodalmi műben is megjelenik. Legismertebb talán Henri Charrière Pillangó című regénye, mely egy ártatlanul bebörtönzött rab szökéséről szól. A történetből sikeres film is készült.

A pillangó Japánban a gésák jelképe is. Ezért adhatta Giacomo Puccini a Pillangókisasszony címet annak a három felvonásos operájának, amelyben egy gésa, Cso-cso-szán kalandos életét vitte színpadra.

Az egyik kedvenc lepkés versünk pedig Szabó Lőrinctől származik, az a címe, hogy Dsuang Dszi álma.

Kétezer évvel ezelőtt Dsuang Dszi,
a mester, egy lepkére mutatott.
– Álmomban – mondta, – ez a lepke voltam
és most egy kicsit zavarban vagyok.

– Lepke, – mesélte, – igen, lepke voltam,
s a lepke vigan táncolt a napon,
és nem is sejtette, hogy ő Dsuang Dszi…
És felébredtem… És most nem tudom,

most nem tudom, – folytatta eltünődve, –
mi az igazság, melyik lehetek:
hogy Dsuang Dszi álmodta-e a lepkét
vagy a lepke álmodik engemet? –

Én jót nevettem: – Ne tréfálj, Dsuang Dszi!
Ki volnál? Te vagy: Dsuang Dszi! Te hát! –
Ő mosolygott: – Az álombeli lepke
épp így hitte a maga igazát! –

Ő mosolygott, én vállat vontam. Aztán
valami mégis megborzongatott,
kétezer évig töprengtem azóta,
de egyre bizonytalanabb vagyok,

és most már azt hiszem, hogy nincs igazság,
már azt, hogy minden kép és költemény,
azt, hogy Dsuang Dszi álmodja a lepkét,
a lepke őt és mindhármunkat én.

 

Pillangókat ábrázoló híres festményt nem ismerünk túl sokat. Amelyeket igen, azok Salvador Dalí és Csontváry Kosztka Tivadar művei és láthatunk még pillangókat Frida Kahlo saját magáról festett portréin is. Érdemes utánuk nézni, mind érdekes és értékes történeteket is rejtenek.

Ha pillangós képet szeretnél készíteni magadnak, nézz körül az Események menüpontban az aktuálisan megfesthető képek között és biztosan megtalálod a neked megfelelőt. Utána már nincs más dolgod, mint eljönni egy élményfestésre a KreatívLiget Stúdióba. Szeretettel várunk!

Blog

Élményfestés – Virágok 3D-ben

Amikor azt olvassuk vagy halljuk, hogy a festészet is lehet 3D, akkor elsőre lehet, hogy valami virtuális valóságban végzett alkotó tevékenység jut eszünkbe, amelyet az emberek csak a jövőben fognak végezni, speciális szemüvegben. Biztosan van ilyen kezdeményezés is, de amiről ebben a bejegyzésben szó lesz, az egy nagyobb hagyományokkal rendelkező technika, mint a 21. század futurisztikus elképzelései. Valójában a három dimenzióban kiterjedő festészet évszázadok óta létező dolog. Ráadásul nem is egyféle technika létezik, amelyek a segítségével elérhetjük, hogy a kétdimenziós vászonból a festményünk bizonyos részei kiemelkedjenek és az alkalmazott színekkel, valamint a felhasznált anyagokkal elérjék azt, hogy a képet valóságosan is három dimenzióba tudjuk helyezni.   Az impasto festőtechnika Ez egy olyan festészeti eljárás, amely a vászonra felvitt festék minél sűrűbb állagú alkalmazásán alapul. Az alkalmazott festék lehet olaj, de lehet akár akrilfesték is. Az technika fő jellemzője, hogy az így készült képek erős textúrájúak, szó szerint jól láthatóvá vállnak az ecsetvonások. A felvitt festéket gyakran az egész vászon felületén nagyon vastagon alkalmazzák egészen a festési folyamat kezdetétől a végéig. Az olajfesték azért nagyon jól használható anyag az impasto technikához, mert vastagon felvihető, kellően sűrű és lassan szárad. Az impresszionisták általában úgy hozták létre a műveiket, hogy nagy mennyiségű festéket helyeztek az

Olvass tovább »

Kreatív tevékenységek télidőben

A téli időszak általában a bekuckózásról, az otthoni tevékenységek folytatásáról szól alapesetben is. Ezek még hangsúlyosabbá váltak az idei évben, amikor sokan ki sem mozdulnak otthonról, csak a legszükségesebb esetekben. Ahhoz azonban, hogy ne kerüljünk rossz hangulatba a bezártság és az elszigetelődés okán, érdemes az időnket okosan beosztva kreatív tevékenységekre is időt szakítani, amelyekkel ráadásul fokozhatjuk az otthonunk kellemes hangulatát, készülhetünk az ünnepekre és örömet okozhatunk a szeretteinknek is.   Illatgyertya készítés A téli időszak megérkeztével hideg lesz odakint és a nap sokkal nagyobb részében van sötét, mint a nyári időszakban, így szívesebben töltjük az időt otthon. Előkerülnek a kötött holmik, a puha párnák és a meleg takarók. A fények használatát is úgy alakítjuk, hogy meghitt, melegséget sugárzó környezetben érezhessük jól magunkat. A szerencsésebbeknél van kandalló vagy kályha, amelybe biztosan begyújtanak az első didergős estén és előkerülnek a hangulatot fokozó gyertyák is. Ezek közül a legjobbak az olyan típusok, amelyek valamilyen enyhe, de határozottan finom illatot árasztanak magukból az égés során, miközben a fényüknél beszélgetünk vagy éppen egymást masszírozzuk. Egy kis kézügyességgel és néhány jól megválasztott alapanyaggal magunk is készíthetünk illatos gyertyákat otthoni használatra. Gyertyaviaszt és hozzá való kanócot beszerezhetünk a hobbiboltokban, az illatosításhoz használható olajokat pedig nagy választékban találunk

Olvass tovább »

Élményfestés – A párizsi Eiffel-torony

Élményfestő alkalmaink közül töretlen népszerűségnek örvendnek Párizs ikonikus tornyát, az Eiffel-tornyot megfestő foglalkozások. Nem csoda, hiszen a világ egyik legromantikusabb városának jelképe ez. Párizs sokszínűsége, történelme, a művészetek iránti nyitottsága sokakat magával ragad. Aki járt már Párizsban, az visszavágyódik, aki nem, az odavágyódik. Azonban azt kevesen tudják, hogy Párizs egyik jelképét, az Eiffel-tornyot a történelem talán legügyesebb szélhámosa, Victor Lustig eladta. Ráadásul kétszer is. A karrierje a lebukás után sem tört derékba, hanem csak utána indult be igazán.   Victor Lustig, a csalókat átverő szélhámos Az osztrák származású Lustig Amerikában kezdte bűnözői pályafutását, egy rendkívül pofátlan trükkel: pénzhamisító gépet sózott más bűnözők nyakába. A gépről azt hitette el, hogy bonyolult kémiai eljárásokkal az igazival tökéletesen egyező százdollárosokat képes nyomtatni.  De az alapos munkához idő kell: hat óra alatt lesz kész  az igazira megszólalásig hasonlító papírpénz. Ezt természetesen demonstrálta is, és a papírpénzek tökéletesen olyanok voltak, mint az igazi. Mert valóban igaziak voltak. A gépet három darab valódi százassal töltötte meg, így az 18 órán át hibátlanul működött,  ezzel majd’ egy nap menekülési időt biztosított Lustignak. A gépet szolid 10 ezer dollárért árulta, tehát azt ígérte, hogy az egy hónap alatt behozza az árát. Amikor az átverés miatt kezdett szorulni a

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü