Élményfestés – Görög utcaképek

Nagyon sokunknak fűződnek a legkedvesebb nyári emlékei Görögországhoz és a görög vendégszeretethez. Ezekhez az élményekhez szorosan kapcsolódnak azok a helyszínek, amelyek a jellegzetes fehér falú házaikkal, az azúrkék tengerrel és a csodálatosan burjánzó növényekkel a görög életérzést szimbolizálják.

Ezeket az életképeket a nyári utazás elmúltával is szívesen viszontlátjuk akár a lakásunkban vagy a nyaralónkban, ahol akár az egész berendezést hangolhatjuk a fehér és a kék színek köré, nem feledve az élettel teli növényeket vagy gyümölcsöket, meg persze a tengert.

 

Santorini, egy csodás görög sziget

Santorini tulajdonképpen nem egy sziget, hanem egy majdnem szabályos körív mentén elhelyezkedő vulkanikus szigetcsoport az Égei-tengerben. Görögországhoz tartozik, a fővárostól, Athéntól mintegy 200 km-re délkeleti irányban helyezkedik el. A Kükládok szigetcsoportjának legdélibb tagja.

A szigetcsoport egy irdatlan nagy erejű vulkanikus robbanás maradványa, amely megsemmisítette a korabeli településeket az eredetileg egyetlen szigeten. Ez a robbanás alakította ki a jelenlegi, nagyrészt vízzel feltöltött kalderát, azaz kráterhez hasonló horpadály. A vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hozta létre ezt a különleges tájat, ahol a megmaradt kráterszél alkotja a jelenlegi szigeteket.

A kaldera kialakulását megelőzte a bolygónk valaha volt egyik legnagyobb vulkánkitörése. Régészeti feltárások nyomán ez nagyjából időszámításunk előtt 1500 körül történhetett, a radiokarbon vizsgálatok az időszámításunk előtti 1645 és 1600 közé teszik. A legendás vulkánkitörés a minószi civilizáció aranykorában következett be. A robbanásból visszamaradt kalderát több száz méter vastag vulkáni hamu vette körül. A kitörés után bekövetkező szökőár pedig közvetve hozzájárulhatott a Santorinitől 110 km-re délre fekvő Kréta szigetén virágzó minószi civilizáció összeomlásához. Egy népszerű elmélet szerint ez a vulkánkitörés volt a forrása Atlantisz legendájának is.

 

Látványos szépsége és élénk éjszakai élete ezt a helyszínt Európa egyik legvonzóbb turisztikai célpontjává tették. Nyaranta, júniustól augusztus végéig több mint egymillió turista látogat a szigetre, többségük hatalmas óceánjáró hajóval érkezik. Ezen hajók többsége a főváros, Fíra alatt áll meg, és az utasok szamárháton, felvonóval vagy gyalog a megközelítőleg 600 lépcsőfokon jutnak fel a városba.

Santorini szigetén a legtöbb házat fehérre meszelik és a kupolákat pedig kékre, ezzel csodás látványt nyújtva az oda látogató turisták százezreinek.

Mykonos, egy másik csodás görög sziget

A sziget lakott településeit jónok alapították. Az ókorban a két km-re lévő szomszédjához, Délosz szigetéhez kötődött a története. Mykonos napjainkra felkapott turistaparadicsommá alakult. Nem csak a görögök, de a külföldiek is előszeretettel látogatják a szigetet pezsgő éjszakai élete és stílusos lakóházai miatt. Emellett a kristálytiszta víz, a homokos tengerpartok és a kitűnő szörfölési lehetőségek is vonzzák ide a látogatókat. Sok nemzetközi híresség is itt tölti el az idejét nyaranta.

Mykonos szigetén is találhatunk csodás panorámát és fehér-kék házakat is.

 

Miért festik fehér-kékre a görög épületeket?

Ez egy olyan kérdés, ami teljesen jogosan merülhet fel bennünk, még akkor is, ha történetesen ilyen házakat bámulunk merengve a naplementében és az ilyen gondolatok helyett inkább élveznünk kéne a látványt.

A válasz megtalálásához adná magát, hogy a magyarázatot először a görög zászló kék-fehér színeiben keressük. Ez azonban téves megközelítés, hiszen a fehér lakóépületek eredete jóval korábbra tehető, mint a görög nemzeti lobogó bevezetése.

Hasonló szimbólumokat már a legelső görög civilizációk idejében is használtak, Görögország jelenlegi nemzeti zászlóját csak 1822-ben fogadta el az első epidauroszi nemzetgyűlés.

Egy másik elképzelés szerint a forró nyarak miatt használtak hideg színeket a házak festésére, nem is igazán a lakóhelyek környékének hőszabályozása miatt, hanem a hűvösebb érzet keltésére, vagy a térérzet növelésére. Lehetséges, hogy már régen is volt annyi tapasztalata a görögöknek, hogy ezeket a színeket választották.

Egyesek szerint a fehér és kék kombinációját Ionnis Metaxas (1936-1941) diktatórikus uralma alatt vezették be augusztus 4-én a rend, a törekvés és az egység jeleként.

 

A fehér-kék színkombináció valódi magyarázata

Ezek közül az elméletek közül egyik sem igaz. A valódi válasz arra, hogy miért fehérek az épületek Görögországban, ennél sokkal egyszerűbb. Gyakorlati okokból a házakat a hagyomány szerint egy réteg gipsszel borítják be. A réteget kálcium-karbonátból, azaz mészkőből állítják elő. Ezt a vakolatot rendszeresen karbantartják, és újra és újra lemeszelik ugyanazzal az anyaggal. A kálcium-karbonát nagyon fényes, fehér anyag. Olyannyira fényes, hogy a nyári görög napokon, a róla visszaverődő napsugarak fejfájást okozhatnak a frissen festett ház lakójának. Az görög emberek ezt a tényt felismerve hozzákevertek egy kis kék színt a mészhez, hogy megtörjék a fehér szín fényét.

A mészben tehát mindig van valamennyi kék szín, hogy tompítsa azt, még ha fehérnek is látjuk. Ha pedig hozzáadunk még több kéket, szép fehér-kék színkombinációt kapunk. Felmerülhet a kérdés, hogy miért éppen kék színt kevernek a mészbe? Miért nem valami mást? A régi időkben az emberek olyan színt használtak festésre, amit találtak. Ezek közül a kék volt a leggyakoribb, amelynek az oka egy régen használt, ’loulaki’ néven ismert, élénk kék színű tisztítószer volt. A neve szó szerinti fordításban magyarul indigót jelent. Ez a szín képviseli a jellegzetes görög kék színt. A ’loulaki blue’ színt használják a hagyományos kék-fehér házak külső színeként a festésre.

Görög házak a festményeken

Aki járt valaha Santorini, vagy Mykonos szigetén, élőben is láthatta az igazi loulaki kéket. Senki sem gondolná, hogy a képeslapokon látható görög nyaralóhelyeken, amelyek olyan elérhetetlennek tűnnek sokak számára a templomok kék kupolái egy olyan festékkel vannak festve, amelyről senki nem is gondolná, hogy minden háztartásban megtalálható.

Görögország kék fehér stílusa leginkább a Kikládokra jellemző, a Kiklád-szigeteken erőszeretettel használják ezt a színkombinációt a turisták legnagyobb örömére. Az ország többi részén is megtalálható a két szín, de nem olyan jellemző, mint ezeken a területeken.

Ha szeretnéd az otthonodban is viszontlátni a leghangulatosabb görög utcaképeket, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy festesz magadnak egyet a KreatívLiget Élményfestő Stúdióban. Az aktuális kínálatot az Események menüpontban találod. Szeretettel és csodás képekkel várunk!

Blog

Kreatív időtöltés ősszel

Kreatív időtöltés ősszel

Itt van az ősz, itt van újra… Az évnek ebben az időszakában kicsit átalakulnak a szabadidő eltöltésének a lehetőségei. A szabadban tölthető idő lerövidül a korábbi sötétedés és a hőmérséklet csökkenése miatt, ráadásul nem mindenki szeret kirándulni vagy a városban sétálni, sokan pedig nem tudják ezeket művelni akkor sem, ha szeretnék, mert fizikailag nem képesek rá. Mit tehetünk a nyáron oly’ kellemes félárnyékban olvasgatás vagy kötögetés helyett a hűvös őszi időszakban, ha a kreatív energiáinkat is szeretnénk kamatoztatni és a szabadidőnket jól eltölteni? Ebben a bejegyzésben adunk pár ötletet és szeretnénk inspirálni azokat is, akik már a szeretteik karácsonyi ajándékán töprengenek.   Kavicsfestés Vége lett a nyárnak és lehet, hogy ehhez a kreatív tevékenységhez már meg is van az alapanyag, mert a nyaralásról egy kupac lapos és simára csiszolódott kaviccsal tértél haza. De akkor sincs baj, ha ez nem így van. Folyó- vagy tóparton is keresgélhetsz megfelelő alanyokat a kavicsfestéshez. Az a jó, hogy szinte kimeríthetetlen a lehetőségek száma, ami a festés témáját illeti, hiszen készíthetünk absztrakt, nonfiguratív díszítéseket, de akár aprólékos részletességgel kidolgozott tájképeket, madarakat, virágokat vagy bármi olyat, ami kedvünkre való és el tudjuk képzelni otthonunk vagy kertünk dekorációjának, ajándéknak, apró meglepetésnek valamilyen alkalomra. A festett kavicsokat használhatjuk

Olvass tovább »

Eltűnt és megkerült festmények – Napnyugta Montmajournál

A tájképet Vincent van Gogh 1888. július 4-én festette. A kép eredetileg fivére gyűjteményét gyarapította, aki aztán 1901-ben adta el. Később, 1908-ban egy norvég iparos, Christian Nicolai Mustad vásárolta meg a festményt, azonban a franciaországi svéd nagykövet tévesen azt állította, hogy a kép hamisítvány, így az új tulajdonos kiselejtezte és felvitte a padlásra a lim-lomok közé. A kép évekig porosodott a padláson egészen Mustad haláláig. Az örökösök felfedezték a lomok között, és újra kiakasztották a falra.   Eredeti vagy hamisítvány? A képet az 1990-es években elvitték a Van Gogh Múzeumba bevizsgáltatni, ám akkor úgy ítélték meg, hogy nem eredeti a festmény, többek között azért, mert nem volt aláírva. 2011-ben azonban újra elővették a képet, és a modern technológiát is igénybe véve 2 éves nyomozásba kezdtek. A festményt részletes stílus- és anyagvizsgálatnak vetették alá, megvizsgálták a történeti forrásokat is. Stilisztikailag és technikailag is rengeteg hasonlóságot lehet felfedezni olyan képekkel, amelyeket ugyanebben az évben festett. Ilyen például a Napraforgók, az Arles-i hálószoba vagy a Sárga ház. Az anyagvizsgálat eredménye szerint Van Gogh ugyanazt a sárga festéket használta, amelyet a Napraforgóknál is. Ez a festék a nagyon magas szulfáttartalom miatt UV fény hatására erősen bebarnul, amely jelenség mindkét képnél megfigyelhető. További bizonyíték, hogy

Olvass tovább »
Frida Kahlo portré

Élményfestés – Frida Kahlo

Amikor a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásain megfesthető képek repertoárját állítottuk össze, szerettünk volna minél változatosabb és színesebb kínálatot, amelyben minden alkotni vágyó megtalálhatja a számára kedves, neki tetsző festményeket. Biztosak voltunk benne, hogy ebben a kínálatban előkelő helye lesz a női alkotóknak és az általuk képviselt női energiáknak, valamint a női szépséget és sokszínűséget megmutató alkotásoknak is. Frida Kahlo személye és munkássága egy olyan eleme ennek a rendszernek, amely minden szempontból beleillik az előbbiekben vázolt elgondolásunkba. Az élményfestés foglalkozások közé azonban nem saját munkáival, hanem a róla készült fényképek alapján festett, csodálatosan színes stilizált portrék által került be. De kis is volt ez a testileg és lelki értelemben is törékeny asszony, aki kitörölhetetlen nyomott hagyott a XX. századi festészetben és napjainkra nyugodtan mondhatjuk azt, hogy egyfajta stílusikonná vált? Ebben a bejegyzésben igyekszünk bemutatni Fridát és az életét azoknak az olvasóinknak, akik szeretnek egy kicsit betekinteni a művészek élettörténetébe. Ez talán nem is olyan egyedi igény, hiszen minden momentum hozzátehet ahhoz is, hogy jobban megértsük a festményeket, azok ábrázolásmódját, keletkezésük körülményeit és az általuk megmutatott részleteket.   A fiatal Frida Frida Kahlo Mexikóváros egyik külvárosában, Coyoacán-ban született, 1907. július 6-án, a Kék Házban, amely napjainkban is az emlékére berendezett múzeumként működik.

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü