Élményfestés – A flamingó

Sok különleges madár van a világon, amelyek szinte kikövetelik maguknak, hogy festmények témái legyenek és közkedvelt dekorációk is egyben az otthonokban. A páváról már írtunk egy korábbi bejegyzésben, most következzen egy másik különleges madár, a flamingó és amit tudni lehet vagy érdemes róla.

 

A flamingók típusai

Korábban azt gondolták, hogy az összes, különböző helyeken élő flamingó ugyanaz a faj, de 2002 óta külön fajként beszélünk a rózsás flamingóról, a karibi flamingóról és a chilei flamingóról.

A rózsás flamingó Dél-Európában, Délnyugat-Ázsia és Dél-Ázsia tengerparti vidékein, valamint Afrika egy részén honos. A tengerek, sós vízű tavak és folyótorkolatok a legjellemzőbb tartózkodási helyei. A Kárpát-medencében, így Magyarországon is ritkán fordul elő.

A karibi flamingó elterjedési területe Dél-Amerika, ezen belül Kolumbia és Venezuela partvidéke, a Karib-szigetek és Mexikó Yucatán-félszigeti területe, valamint Dél-Florida és nem utolsó sorban a Galápagos-szigetek.

A chile flamingó Dél-Amerika dél-nyugati, tengerhez közel eső vidékein honos, de erősen veszélyeztetett faj, szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. Állatkertekben is élnek chilei flamingók, de ritka madárnak számítanak ilyen szempontból is.

 

A flamingók életmódja

Hosszú lábaikkal a sekély vízben gázolva, horgas csőrükkel szántják az iszapot. Nyelvükkel kiszorítják a vizet és a finom iszapot, ezáltal a csőrükben lévő szűrők segítségével kiszűrik az apró rovarokat, férgeket és moszatokat a vízből és így táplálkoznak.

Megzavarásuk esetén nagy zajjal, a vízen taposva szerzik meg a repüléshez szükséges sebességet, kinyújtott nyakkal repülnek. Egy lábon, fejüket a testükhöz szorítva alszanak vagy legalábbis pihennek.

 

A flamingók színe

A szép és jellegzetes színüket az algáknak, a kovamoszatoknak és az apró rákféléknek köszönhetik, amelyek karotinban gazdagok. Egyébként elég változatos színárnyalatokat találunk, ha a különböző típusokat egyenként megnézzük. A rózsás flamingó és a chilei flamingó inkább rózsaszín, a karibi flamingó pedig inkább skarlátvörös árnyalatú tollazattal rendelkezik.

A flamingó fiókáknak a tojásból való kikeléskor és még egy jó ideig utána is szürke vagy fehér tollazattal rendelkeznek és csak 1-2 éven belül válnak végül rózsaszínűvé vagy vörösessé.

 

A flamingók féllábon

Ezek a különleges madarak, szinte bármit képesek egy lábon állva csinálni, minden különösebb erőfeszítés és megingás nélkül. Esznek, alszanak, vagy akár csak nézelődnek körbe-körbe, láthatóan még kedvelik is ezt a féllábas létet.

Korábbi elméletek szerint azért állnak a flamingók fél lábon, mert így jobban tudják szabályozni a testük hőháztartását. Ha két lábbal állnának a vízben, akkor ez több hőt vonna el a testüktől. Ez az elmélet azonban a legújabb kutatások szerint nem igaz.

Egy kutatócsoport tanulmányában a lenyűgöző egylábas pozíció mögötti mechanikus titkokat tárt fel. Elég morbid, de élő és elhullott flamingókat egyaránt vizsgáltak. Az eredmény több volt, mint érdekes. Az elhullott állatokat ugyanis minden külső segítség vagy megtámasztás nélkül is sikerült egy lábra állítani. A vizsgálatokból úgy tűnik, hogy ezeknek a csodálatos madaraknak a teste akkor is képes megtartani az egyensúly állapotát, ha a flamingók már nem élnek. Egy élő példány pedig elaludt a vizsgálat közben és a segítségével megállapították, hogy az alvó madár stabilabb lett, mint amikor ébren van.

 

A flamingók az otthonunkban

Ezek a nagyon impozáns madarak napjainkra megjelennek a festményeken, a lakberendezésben dísztárgyak vagy akár használati tárgyak formájában. A gyerekszobákba pedig bekerülnek ölelgetni való plüssfiguraként vagy dekorációként is.

Ha kedved támadt flamingókat festeni, nincs más dolgod, mint körülnézni az Események menüpont aktuálisan elérhető képei között, kiválasztani egy megfelelő időpontot és végül részt venni a KreatívLiget Élményfestő Stúdió foglalkozásán. Az élményfestés alkalom végén egy csodás, saját magad által elkészített képpel térhetsz haza, amellyel igazán trendi módon dekorálhatod az otthonodat.

Szeretettel várunk festeni, instruktoraink segítségével könnyedén haladhatsz a munkában és a sikerélmény is garantált!

Blog

Nyári élményfestés

Nyári élményfestés a KreatívLiget Stúdióban

Biztosak vagyunk benne, hogy sokaknak a nyár a kedvenc évszaka. Ilyenkor a hőmérséklet már esténként sem kellemetlenül hűvös, többet süt a nap. Sokat javíthat a kedélyállapotunkon az is, hogy a nappalok jó hosszúak. Ebben az időszakban véget ér az iskolákban a tanítás, senkit nem terhel már a tanulás kényszere. Akik pedig már hosszú évek óta dolgoznak, tudhatják, hogy mekkora megkönnyebbülést hozhat a számukra, amikor belátható távolságra kerül a nyári szabadság időszaka. Ebben a felszabadult időszakban igyekeztünk sok szép festménnyel készülni a foglalkozásainkon, közbeiktatva olyanokat, amelyek témájukban is a nyarat és a tengert idézi. Jó, ha ezeket elkészítve később is vissza tudunk gondolni a meleg, napsütötte napjainkra és a nyári élményeinkre.   Nyári festmények Görög hangulat a festményeken Aki járt valaha Santorini szigetén, élőben is láthatta az igazi loulaki kéket. Senki sem gondolná, hogy a képeslapokon látható görög nyaralóhelyeken, amelyek olyan elérhetetlennek tűnnek sokak számára a templomok kék kupolái egy olyan festékkel vannak festve, amely nagyjából minden háztartásban megtalálható. A régi időkben az emberek olyan színt használtak festésre, amit találtak. Ezek közül a kék volt a leggyakoribb, amelynek az oka egy régen használt, ’loulaki’ néven ismert, élénk kék színű tisztítószer volt. A neve szó szerinti fordításban magyarul indigót jelent. Ez a szín

Olvass tovább »
Élményfestés, mint céges rendezvény

Élményfestés, mint céges rendezvény

Napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek a céges csapatépítő programok, mert arra már sok munkáltató vagy főnök rájött, hogy jól együtt dolgozni azok az emberek tudnak, akik a munkafolyamatokon és a napi rutinon kívül egy kicsit többet is tudnak egymásról. A motiváltság is könnyebben megtartható, ha néha mindenki megengedheti, hogy egy kikapcsolódjon és ha feladatról van szó a csapatépítés közben, az legyen a kreativitást serkentő és a szokásostól eltérő élményeket adó dolog. Az élményfestés nagyon is megfelel az efféle szempontoknak, ezért is javasoljuk felnőtteknek is születésnapi programként vagy akár céges csapatépítésre is, mint kreatív tevékenységet.   A csapatépítés célja A csapatépítő rendezvények lényege az volna, hogy az egy helyen, egy csapatban dolgozó munkavállalók közötti kommunikáció és kapcsolat javuljon, a bizalom elmélyüljön, a cég és az egymás iránti lojalitás erősödjön. Ha ezekben eredményeket tudunk elérni, akkor az kihat a cég teljes működésére, hiszen csökken a fluktuáció, azaz a munkavállalók hosszú távon maradnak és a jobban összeszokott munkahelyi csoportok hatékonyabban tudnak együtt dolgozni. Egy jó csapatépítő program az új munkavállalók beilleszkedését is segítheti a számukra új környezetbe, ismeretségeket is könnyebben tudnak kötni a kötetlenebb keretek között, mint a munkahelyi szabályozott légkörben.   A munkavállalók közötti személyes kapcsolat Fontos, hogy a munkavállalók között ne csak

Olvass tovább »

Különleges festmények – Mariam Paré, a szájjal festő tehetség

Mai cikkünkben egy kívül-belül ragyogó és mérhetetlenül inspiráló nőt mutatunk be, akit semmilyen körülmény nem tudott megakadályozni abban, hogy tehetségét kamatoztassa. A nyaktól lefelé lebénult Mariam ugyanis megtanult szájjal festeni és teszi ezt nagyon magas színvonalon. Élő példája annak, hogy a reménytelennek tűnő helyzetekben is meg lehet találni a kiutat, valamint annak is, hogy a művészet terápiás jelleggel bír.   A rajzolás, mint menedék A művészet mindig is Mariam Paré életének központi öröme volt. „Nem emlékszem olyan időszakra, amikor ne lettem volna kreatív személyiség” – mondta. „Gyerekkoromban a zsírkréták és a ceruzák voltak a kedvenc játékaim. A művészet egyrészt örömforrás volt, másrészt segített gyermekkorom történéseit feldolgozni.”   Egy pillanat alatt vesztette el megszokott életét Paré 19 évesen San Franciscóba költözött, abban a reményben, hogy ott művészeti iskolába járhat. Azonban élete egy pillanat alatt megváltozott, amikor látogatóba indult a barátaihoz Richmondba.  Egy autóban ült, amikor lövöldözés tört ki a járdán, és egy eltévedt golyó eltalálta a nyakát. A baleset következtében nyaktól lefelé lebénult. Öt hónap kórházi kezelés után visszatért Chicagóba rehabilitációra. „Még ép emberként nagy terveim voltak a jövőre nézve. A sérülésem után azt hittem, hogy vége az életemnek. Nem tudtam elképzelni, hogy hasonló életet élhetek, mint korábban.” Azonban idővel Parénak

Olvass tovább »
főoldaleseményekwebshopkosármenü